HÍREK
A Rovatból

Már érkeznek is az orosz fenyegetések az olajársapka elfogadása után

Az újabb szankciót a magyar kormány is elfogadta. Ha az oroszok beváltják a fenyegetéseiket, akkor a Barátság vezetéken keresztül is leállhat a szállítás.

Link másolása

A washingtoni orosz nagykövet, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese, és az orosz elnök szóvivője szombaton máris fenyegető tartalmú üzeneteket tett közzé, miután az EU tagállamai jóváhagyták a 60 dolláros orosz olajársapkára vonatkozó szankciót - írja elemzésében a Portfolió. Ezek mind azt üzenik, hogy akik jóváhagyták az ársapkát, azok az olajellátásuk terén majd megbánják ezt a döntést.

Az újabb, a tengeri szállításokra vonatkozó szankciót a magyar kormány is jóváhagyta,

de Szijjártó Péter szombaton közölte: Magyarország mentességet kap az olajársapka alkalmazása alól.

Az EU nem egyedül döntött erről a mostani szankcióról, hanem a G7 országokkal közösen, az intézkedés december 5-én lép hatályba. Ezzel azt blokkolják, hogy az oroszok az unión kívül 60 dollárnál drágábban tudjanak, illetve finomított terméket eladni a tengeren keresztül.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a döntés kapcsán azt hangsúlyozta az orosz RIA hírügynökség tudósítása szerint, hogy Oroszország nem fogadja el az olajársapkát és gyors elemzés után választ fog adni a lépésre.

Dmitrij Medvegyev, volt orosz elnök, a Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese pedig a Telegram-csatornáján üzent. Medvegyev egy képet osztott meg a Ragyogás című filmből, amelyen a főszereplő, Jack Nicholson szinte teljesen megfagygott állapotban látható, a képre pedig azt írta:

„Végre döntöttünk az orosz olaj árplafonjáról ...”

A washingtoni orosz nagykövetség "a szabadpiaci elvek átírásának" nevezte az ársapka intézkedést. Szerintük az efféle lépések elkerülhetetlenül a bizonytalanság és a nyersanyagárak növekedését eredményezik.

A maximált ár azonban nem számít érdemi érvágásnak, hiszen a pénteken az uráli nyersolaj ára 62 dolláron zárt a tőzsdén. A 60 dolláros árral így az Európai Bizottság vélhetően annak kockázatát akarta csökkenteni, hogy az oroszok a szállítások visszafogásával felhajtsák az árakat - ahogy ezt a gázzal tették. A 60 dolláros árral ugyanis továbbra is érdekeltek maradnak a kitermelésben.

Ha azonban az oroszok beváltják a fenyegetéseiket, és a döntésben résztvevő országok felé valóban leállítják a szállításokat, akkor a mi olajszállításaink is veszélybe kerülnek a Barátság vezetéken keresztül.

Bár Szijjártó Péter szombaton hangsúlyozta, hogy Magyarország mentességet kapott, az olajársapka alkalmazása alól, azt is látni kell, hogy ez a szankció most a tengeri kereskedelemre vonatkozik. A Portfolió elemzése szerint azonban Magyarország számára

ez a mentesség akkor lehet igazán fontos, ha az oroszok valóban leállítják a csővezetékes szállítást, ekkor ugyanis az Adria-vezetéken keresztül importálhatunk orosz olajat.

Ennek a vezetéknek az éves kapacitása azonban kisebb a Barátság vezetéknél, illetve az éves magyar olajszükségletnél is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Itt van Magyar Péter pártjának EP-listája, Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést
12 név szerepel rajta, de Magyar szerint a lista még bővülhet. Szombat reggel a Széll Kálmán téren kezdték el az aláírások gyűjtését.

Link másolása

Magyar Péter bemutatta a TISZA Párt európai parlamenti képviselő-jelöltjeit szombaton a Facebook-oldalán. Reggel elkezdték az aláírsok gyűjtését is.

A listát Magyar Péter vezeti, a második helyen pedig a jelöltek közül a legtöbb szavazatot begyűjtő hölgy, Dávid Dóra áll. Harmadik helyen Tarr Zoltán református lelkész szerepel, akit azután rúgtak ki állami munkahelyéről, hogy felszólalt Magyar Kossuth téri tüntetésén. A szavazáson a legtöbb voksot begyűjtő Dr. Kulja András pedig a negyedik.

A listán 12 név szerepel, de Magyar szombati posztjában azt írta, hogy ez még bővülhet.

„9.00 órától 14 budapesti helyszínen megkezdjük az aláírások gyűjtését (pontos helyszínek kommentben). Holnaptól már vidéken is számítunk a támogatásotokra. Támogassátok az aláírásitokkal a TISZA Párt listáját és egy új, modern, békés, európai Magyarországot. Én 9.30 körül ott leszek a Széll Kálmán téren és aztán megyek tovább a többi aláírásgyűjtő helyszínre. Ha van kedvetek, beszélgessünk”

- írta a bejegyzésben Magyar Péter.

A jogász azt is hozzátette, hogy ha esetleg van valakinek olyan fehér sátra, aminek az oldalai nyitottak, akkor megköszöni, ha el tudja hozni valamelyik helyszínükre, mert az eső elkezdett szemerkélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nem fogott kezet Magyar Péterrel Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke: „Becstelen emberrel nem fogok kezet”
A Fidesz főpolgármester-jelöltje is aláírásokat gyűjtött szombat reggel a Széll Kálmán téren. Magyar lépett oda hozzájuk, Szentkirályival kezet is rázott, de Hidvéghi Balázs elutasította azt.

Link másolása

Magyar Péter szombaton tette közzé a pártja EP-listáját, és azt is bejelentette, hogy Budapesten kezdik az aláírásgyűjtést.

Magyar személyesen is megjelent a Széll Kálmán téren szombat reggel, ahol ott volt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje is, aki szintén aláírásokat gyűjtött a kormánypárt standjánál.

A Telex beszámolója szerint Magyar oda is lépett Szentkirályihoz sok sikert kívánni neki. Miközben kezet fogtak a jogászt azt mondta a Fideszes politikusnak: „Esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot adjatok Budapestnek”.

Erre Szentkirályi úgy vágott vissza: „Én az orbánozás abbahagyását javaslom neked”.

Ezután Magyar kezet nyújtott Hidvéghi Balázs kampányfőnöknek is, aki nem viszonozta ezt. Hidvéghi a döntését később így magyarázta a Telex riporterének:

„Becstelen emberrel nem fogok kezet”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vitézy Dávid elmenne a Budapest Pride-ra, ha főpolgármesternek választanák, Szentkirályi Alexandra nem
Karácsony Gergely többször is volt már a Pride-on, és kétszer fel is szólalt. Szentkirályi Alexandra nem menne el, döntését pedig nem is szeretné indokolni.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Szentkirályi Alexandrát, Karácsony Gergelyt és Vitézy Dávidot is meghívták a szervezők a júniusi Budapest Pride-ra, derül ki a rendezvény közleményéből. A három esélyes főpolgármester-jelöltet azután invitálták meg, hogy nemrég az Index arról kérdezte őket: részt vennének-e a Budapest Pride Felvonuláson, hazánk legnagyobb, minden évben megtartott emberi jogi tüntetésén.

Karácsony Gergely, jelenlegi főpolgármester válaszában kifejtette, hogy számára ez természetes, korábban is többször részt vett. Karácsony már kétszer is mondott beszédet a felvonuláson, és számtalanszor vendége volt a Budapest Pride Fesztivál hivatalos megnyitójának is.

Az LMP támogatásával induló Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, aki korábban a jelenlegi kormány közlekedési államtitkári pozícióját töltötte be, úgy nyilatkozott, hogy magánemberként ugyan még sosem vett részt a felvonuláson, de amennyiben főpolgármesterként meghívják, akkor szerinte kötelessége igent mondani rá.

A Fidesz színeiben induló korábbi Szentkirályi Alexandra, aki pedig kormányszóvivőként képviselte a jelenlegi kormányt, úgy válaszolt, hogy nem szándékozik elmenni a felvonulásra, és ezt nem is akarja megindokolni.

Ezek után hívták meg a három jelöltet ezért hivatalosan is június 22-i, 29. Budapest Pride Felvonulásra. Karácsony Gergely már vissza is igazolta a részvételét. Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltekről egyelőre még nem kaptak választ.

A Budapest Pride Felvonuláson együtt állnak ki a résztvevők a sokszínűség, a demokrácia és az elfogadás mellett, írják a közleményben. A felvonulás és az idén június 7-én kezdődő Budapest Pride Közösségi Fesztivál hidat épít az LMBTQ-közösség és a többségi társadalom között.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk