hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Majka: Szijjártó megígérte, hogy felterjeszti a meglátásaimat a megfelelő szervekhez és személyekhez

Majka és Szijjártó Péter még hétfőn találkoztak a Külügyminisztériumban. A találkozón a zenész elmondta a külügyminiszternek, szerinte hogyan lehetne segíteni a zeneiparnak.
hirdetés

Még hétfőn találkozott a Külügyminisztériumban Szijjártó Péter és Majoros Péter, azaz Majka. A találkozásról a külügyminiszter még egy közös fotót és egy rövid posztot is megosztott a Facebook-oldalán.

"Egyszerre voltunk covidosok. Mindketten rendesen elszenvedtük. Most már abban reménykedünk, hogy minél előbb mehetünk koncertre. Ő énekelni, én hallgatni"

- fogalmazott Szijjártó.

A Telex ezután megkereste Majkát is, hogy megkérdezzék a Szijjártó Péterrel közös találkozója miértjéről. A zenész a lapnak elmondta, hogy van egy személyes kapcsolatuk a külügyminiszterrel, és már hónapokkal ezelőtt megbeszélték a mostani találkozót.

Majka azt is elmondta, miről esett szó a hétfői találkozón.

hirdetés
"Az elmúlt egy évet beszéltük ki zeneipari szempontból. Elmondtam neki, hogy én hogy láttam az elmúlt egy évet, és szerintem hogyan lehetne segíteni ennek az iparágnak, ami nehéz helyzetbe került a járvány miatt"

- fogalmazott a rapper, aki azt is hozzátette: többek között a katás előadók problémájára hívta fel a figyelmet, de beszélt a külügyminiszternek az élőzenei rendezvényekre vonatkozó 27 százalékos áfakulcs csökkentéséről, illetve a raktárkoncertekkel kapcsolatos balhékat is szóba hozta.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

„Sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket” – levonult az ellenzék Dunaújvárosba, hogy tiltakozzon a milliárdos adóelvonás ellen

A polgármester szerint minden egyes dunaújvárosinak százezer forintjába kerülne, ha létrejön a kormány terve, és megvalósul a különleges gazdasági övezet a térségben.
hirdetés

"Dunaújvárosban sok minden hozott az elmúlt harminc év, itt aztán megtörtént minden, ami megtörténhetett. Egy dolgot soha senki nem tett: senki nem süllyedt arra a szintre, hogy szándékosan, aljas módon tönkre akarja tenni a dunaújvárosi lakosokat" – mondta Pintér Tamás polgármester a Dunaújváros ostrom alatt címmel tartott összellenzéki sajtótájékoztatón a 24.hu cikke szerint.

Az ellenzék az iparűzési adó elvonása miatt tiltakozott: a Telex hétfői cikke szerint ugyanis Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt javasolja, hogy Dunaújvárosban különleges gazdasági övezetet hozzanak létre az iváncsai és a rácalmási ipari park területén, ahol a város számára jelentős bevételi forrást jelentő cégek működnek.

Ebben az esetben a Fejér Megyei Önkormányzat felelne a befolyó iparűzési adó beszedéséért és elosztásáért. Így többek között a Hankook gumigyár és a most épülő SK Innovation akkumulátorgyár iparűzési adóbevételeiből is kiszorulna a város.

A titkos előterjesztés egyik félmondata utal arra is, hogy adott esetben a térségben megvalósuló ipari beruházások alkalmasak lehetnek a csődközeli ISD Dunaferr munkavállalóinak átvételére is.

"Minden egyes dunaújvárositól százezer forintot vesznek el. Hagyják abba Dunaújváros ostromlását! Itt ellenzéki és kormánypárti emberek is laknak. Mi dunaújvárosiak sosem tűrtük, hogy fenyegessenek és kisemmizzenek minket" – mondta a sajtótájékoztatón a jobbikos polgármester.

A körzet jobbikos egyéni országgyűlési képviselője, Kálló Gergely arról beszélt: nemcsak Dunaújváros lenne a vesztese a kormány döntésének, hanem a környező települések is: Pusztaszabolcs, Perkáta és Ercsi, a körzeten kívül pedig Besenyő is kimaradna a pénz elosztásából.

hirdetés

A sajtótájékoztatón az ellenzéki pártok vezetői is részt vettek. Karácsony Gergely szerint "a kormány gyűlöli az önkormányzatokat, főleg azokat, amelyek nem a Fideszhez tartoznak”.

Szerinte ez a javaslat sem született volna meg, ha kormánypárti többség van a városban.

Jakab Péter szerint az Orbán-kormány azt a következtetést vonta le az ellenzék megerősödéséből, hogy "a kormánynak meg kell büntetnie az ellenzéki szavazókat", azonban az "ellenzék mindent visszaad majd", tette hozzá.

A sajtótájékoztatón felszólalt még Gyurcsány Ferenc (DK), Keresztes László Loránt (LMP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa), Orosz Anna (Momentum), valamint Tóth Bertalan (MSZP) is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Lilike az első SMA-s gyerek, aki megkapta az állami támogatást a 700 milliós gyógyszerre

Az egyéves kislánynak immár nincs szüksége adományokra ahhoz, hogy a Zolgensma génterápiával kezelhessék.
hirdetés

Fantasztikus hírt kapott az SMA1 betegségben szenvedő Lilike családja: megkapták az állami támogatást a Zolgensma-kezelésre, így

Magyarországon elsőként Lilike részesülhet a génterápiában a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozásával.

Lilikéről még februárban írtunk, szülei a Facebookon kértek segítséget az emberektől. Kislányuk tavaly május elején született zavartalan terhességből spontán szüléssel. Kéthónapos korában vették észre, hogy nem emeli a fejét - ekkor kezdődtek a gondok. Végül kiderült, hogy gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenved, amely egy ritka, genetikai eredetű betegség. Ahhoz, hogy a kislány járni tudjon, a Zolgensma nevű génterápiára lenne szüksége, amely a világ legdrágább gyógykezelése, 700 millió forintba kerül. A család azonban abban bízott, hogy közösségi adománygyűjtéssel nekik is sikerülhet az, ami a szintén SMA-betegséggel küzdő Zentének, Leventének, Noelnek és Zsombinak is összejött.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere áprilisban jelentette be, hogy mostantól Magyarországon is elérhető lesz állami támogatással a Zolgensma egyedi méltányosság alapján. Lilike szülei persze éltek is a lehetőséggel, és most kiderült, hogy megkapják az állami támogatást. Az örömhírt az adománygyűjtésre létrehozott Facebook-oldalon közölték a szülők kedden kora este.

"Nincsenek rá szavak, hogy leírjam milyen hálásak vagyunk mindenkinek, aki mellettünk állt! Akár támogatással, akár csak egy megosztással, vagy azzal, hogy munkájával elősegítette az állami támogatással kapcsolatos folyamatokat!"

- írták a szülők a bejegyzésben, amelyben Tállai András országgyűlési képviselőnek, a Pénzügyminisztérium államtitkárának is köszönetet mondtak.

A család mostantól nem gyűjt már adományt, de arra kérik az őket támogatókat, hogy adójuk egy százalékát ajánlják fel jótékony célra.

hirdetés
A gyűjtésük egyébként elég jól haladt, már több mint 100 millió forint összejött.

Azt is közölték, hogy egyelőre még nem tudni, mikor kezdődik a génterápia Lilike számára, de a tervek szerint június 10. előtt kerül rá sor. Azt ígérik, a továbbiakról, a gyakorlati tennivalókról egy későbbi posztban tájékoztatják majd a támogatóikat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Menekültek az emberek Kína egyik legmagasabb felhőkarcolójából, miután inogni kezdett

A toronyházat kiürítették, videó is készült a jelenetsorról.
hirdetés

Kiürítették a dél-kínai Sencsen egyik emblematikus felhőkarcolóját kedd délután, miután az épület egyelőre ismeretlen okból inogni kezdett - adta hírül internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap az MTI közlése szerint.

A sencseni katasztrófavédelmi hivatal beszámolója szerint kedden arról kaptak jelentéseket, hogy a húsz évvel ezelőtt épült SEG Pláza imbolyog. A 79 emeletes épület magasságát tekintve megközelíti a New York-i Empire State Buildinget. A hivatal vizsgálja az esetet, ám azt már kizárták, hogy az épület mozgását földrengés okozta volna, mert nem regisztráltak akkor földmozgást a városban. A helyi időjárás-jelentés szerint a szélerősség Sencsenben ekkor óránként 27 kilométeres sebességű volt, ami szintén nem valószínű, hogy megingathatná a toronyházakat.

A SEG Pláza Sencsen ötödik legmagasabb épülete, és a világ legnagyobb elektronikai alkatrészeket áruló bazárjának központjában helyezkedik el.

A kínai közösségi médiában közzétett felvételeken sok embert lehet látni, ahogyan szaladnak kifelé a toronyházból. Sérültekről, illetve vagyoni kárról szóló jelentést nem tettek közzé.

Videó: Menekülnek az emberek a toronyház közeléből

Li Csien-hszin, a Kínai Építéstudományi és Ipari Vállalat vezető mérnöke a Shenzhen Special Zone Daily című helyi lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a jelenséget "véletlenszerű frekvencia-egybeesés, vagyis rezonancia" okozhatta. A SCMP rámutatott: szakértők szerint ritka, hogy egy épület olyan mértékben megremegjen, hogy az emberek számára érzékelhető legyen.

Az épület újranyitásának tervezett időpontjáról egyelőre nem adtak hírt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Szabadon engedik a legidősebb guantánamói foglyot, egy 73 éves pakisztáni férfit

2004 óta élt a kubai öbölben kialakított börtönben Saifullah Paracha, akit ezidő alatt egyetlen bűncselekménnyel sem vádoltak meg.
hirdetés

Több mint 16 év után szabadon engedik a guantánamói fogolytábor legidősebb rabját, a 73 éves Saifullah Parachát, írja a Dawn.com. A pakisztáni férfival hétfőn közölte ügyvédje, hogy elhagyhatja a kubai bázist.

Az idős foglyot az al-Kaidához fűződő állítólagos kapcsolatai miatt tartották fogva, de soha nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel. Végül a fogva tartó felülvizsgálati bizottság két másik férfival együtt tisztázta, és szabadon engedte Parachát.

A férfi ügyvédje szerint a döntés a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal sem tartalmaz indoklást azon kívül, hogy Paracha nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra. A döntés még nem jelenti a férfi automatikus szabadon engedését, de fontos lépés a hazatelepítési tárgyalások megkezdése előtt. Paracha ügyvédje szerint védence hónapokon belül hazatérhet Pakisztánba.

Paracha korábban az Egyesült Államokban élt, New Yorkban saját ingatlannal is rendelkezett a hazájában kifejezetten vagyonos embernek számító üzletember. A férfit 2003-ban fogták el Thaiföldön, egy év múlva került Guantánamóba. Tavaly novemberben a több betegséggel is küzdő férfi nyolcadszor kérte fogva tartásának felülvizsgálatát, és ezúttal sikerrel járt.

hirdetés

Saifullah Paracha egyike annak a 40 fogolynak, akiket még a kubai öbölben kialakított telephelyen tartanak fogva. A 2002-ben átadott intézményben a csúcsidőben 700 ember élt a rácsok mögött. A felülvizsgálati bizottság mostani döntése után kilenc olyan ember él még a börtönben, akiknek már engedélyezték a szabadon bocsátását.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: