HÍREK

Leállított vasútvonalak: nem hozza vissza a vonatokat a MÁV, még pótlóbuszból is kevesebb lesz

Az állami vasúttársaság szerint nem csökkent az utasszám, a Közlekedő Tömeg ezt máshogy látja. Nyilvánosságra hozták a részletes terveket.

Link másolása

Közzétette a MÁV, hogy mi lesz azokkal a vasúti mellékvonalakkal, amelyeken nyáron megszüntették a vonatközlekedést. Mint kiderült,

sehova nem térnek vissza a vonatok, sőt még pótlóbuszból is kevesebb lesz

– szúrta ki a hvg.hu.

A korábbi tervek alapján a forgalmi adatok alapján döntöttek volna a bezárásra ítélt vonalak végleges sorsáról. A Közlekedő Tömeg novemberben mutatta be a számokat arról, hogy a tíz vonal közül kilencen visszaesett az utasszám, amióta buszra váltottak, átlagosan 30 százalékkal kevesebb jegyet adtak el. A MÁV szerint azonban nem csökkent az utasszám, hanem sokan a menetrend szerinti buszjáratokra váltottak át.

A december 10-től életbe lépő változások a következők:

  • Nagyatád és Somogyszob között majdnem minden marad a régiben, egyedül a 22:26-kor induló vonatpótlót veszik ki a menetrendből, helyette négy perccel később indul egy menetrend szerinti autóbuszjárat.
  • A Dombóvár-Komló vonalon a helyettesítő buszok ez után Magyarhertelendre és Godisára nem mennek be. A Dombóvárról hajnalban induló első és a Komlóról este menő utolsó buszt kiveszik a menetrendből, a többi viszont gyakrabban jár majd, a mostani 3-6 helyett napközben 2 óránként.
  • A Balassagyarmat-Ipolytarnóc vonalon nem lesz nagy változás, egyetlen plusz megállót kapnak ezek Balassagyarmaton, így két perccel lesz hosszabb az út.
  • Az eddig Miskolc és Tiszaújváros között közlekedő buszok Miskolctól Nyékládházáig nem fognak járni, Tiszaújvárosban pedig a vasútállomásnál eddig meghagyott pénztárat is bezárják, az autóbusz-állomásról fognak indulni a vonathelyettesítő buszok is. A megmaradó szakaszon napközben ugyanúgy két óránként fognak járni a buszok, mint most, csak Budapest-Miskolc vonal új, lassabb menetrendjéhez igazítják az indulásukat.
  • Az Abaújszántó-Hidasnémeti vonalon az öt pár vonathelyettesítőből négy megszűnik, egyedül az Abaújszántóról 9:02-kor, illetve a Hidasnémetiből 10:07-kor indulót hagyják meg.
  • Karcag és Tiszafüred között a mostani két vonathelyettesítő busz közül az egész évben csak az egyik, a délelőtti marad meg, a délutáni csak a turisztikai főszezonban fog járni: az elő- és utószezonban hétvégenként és ünnepnapokon, május 21-től szeptember 1-ig naponta. Helyette délután egy menetrend szerinti busz útvonalát helyette meghosszabbítják, Karcag vasútállomásától Tiszafüredig.
  • A Mátészalka és Csenger közötti helyettesítő buszok közül csak a délelőtti járat marad meg. A Csengerről Mátészalkára hajnal 5:23-kor induló busz és mindkét irányban a délutáni is kikerül a menetrendből.
  • A Battonya és Mezőhegyes közötti helyettesítő buszok sem mind maradnak meg. Délelőtt 9-kor lesz egy busz, amely Battonyáról Mezőhegyesen át egész Szegedig elmegy, illetve 11:35-kor indul egy Szeged-Mezőhegyes busz.
  • A Lakitelek-Kunszentmárton vonalon pedig az öt vonathelyettesítő járat közül négyet kivesznek a menetrendből, egyedül a Kunszentmártonból hajnal 5:20-kor indulót hagyják meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter azt kérte, minél többen osszák meg ezt az üzenetét
Varga Judit exférje arról írt a közösségi oldalán, hogy március 15-én vár mindenkit az Andrássy útra délután három órára. Azt írta, hogy „mutassuk meg, hogy a magyar emberek többsége nem kér az országot téves irányba vivő, felesleges ideológiai megosztottságot fenntartó politikai elitből.”

Link másolása

Az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába kerülő Magyar Péter hétfő reggel emlékeztetett arra, hogy március 15-én vár mindenkit az Andrássy útra délután három órára.

Mint arról korábban írtunk, Magyar Péter nagygyűlést hirdet a nemzeti ünnepre: március 15-én az utcára hívja az ünnepelni vágyó tömegeket.

"Ünnepeljünk együtt március 15-én 15.00 órakor a fővárosi Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház között. Mutassuk meg, hogy a magyar emberek többsége nem kér az országot téves irányba vivő, felesleges ideológiai megosztottságot fenntartó politikai elitből.

Mutassuk meg, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van egy olyan, nem megvásárolható, friss erőre, amelynek célja nem a hatalomgyár propagandával történő fenntartása és a háttérben a nemzeti vagyon magánkézbe játszása, hanem többek között az egészségügy és az oktatás teljes szétesésének megállítása és az igazi nemzeti sorskérdéseknek az emberek bevonásával történő megvitatása, eldöntése."

- írta a bejegyzésében Magyar Péter.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
30 százalékkal termelékenyebbek a külföldi vendégmunkások, óriási hátrányban a magyar munkaerő
A szakértők szerint a vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt. Közben pedig nincs elég elérhető munkaerő Magyarországon.

Link másolása

A Telex írt egy alapos cikket a Magyarországra érkező külföldi vendégmunkásokról, akik közül nyilván az ázsiai dolgozók jelenléte tűnik fel leginkább az embereknek.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2023 novemberében összesen 98,5 ezer külföldi állampolgárságú ember állt alkalmazásban Magyarországon, közülük több mint 76 ezren harmadik országbeliek.

A cikk emlékeztet rá, hogy a külföldi dolgozók aránya egy év alatt 13 százalékkal emelkedett, leginkább annak köszönhetően, hogy közel 14 ezerrel több harmadik országbeli dolgozó érkezett 2022 novembere óta.

Korábban a vendégmunkások leginkább a környező országokból, főként Szerbiából és Ukrajnából érkeztek, az ő számuk azonban megcsappant azóta, hogy az orosz-ukrán háború 2022-es kitörése óta az ukrán állampolgárok szabadon közlekedhetnek az EU-ban.

Az elmúlt években a szerbek és ukránok helyét viszont egyre inkább ázsiai munkások veszik át.

A munkaerő-kölcsönzők és közvetítők szerint a vendégmunkások foglalkoztatása a cégeknek lényegesen drágább, mint magyar dolgozókat felvenni.

Bogdanovits Péter, az Aarenson Consulting vezetője a lapnak elmondta, hogy a foglalkoztatóknak átlagosan egymillió forint egyszeri díjba kerül, mire egy Fülöp-szigeteki munkás megkezdi a munkát Magyarországon, erre jön még a szállásköltség is.

MTI Fotó: Balázs Attila

Arra a kérdésre, hogy miért kell a világ másik végéből idehozni munkásokat és őket felvenni a magyarok helyett, a munkaerő-kölcsönzők és közvetítők két választ adtak:

nincs elég elérhető munkaerő Magyarországon, a vendégmunkások egy része pedig sokkal termelékenyebb, mint a magyarok.

A szakértők szerint vendégmunkások 10-20 százalékkal nagyobb költséget jelentenek a foglalkoztatóknak, termelékenységben viszont 20-30 százalékkal verik a hazai munkaerőt.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a vendégmunkásoknak nagyon eltérő az élethelyzete, nekik a munkán kívül nincs semmi, ami úgymond elterelné a figyelmüket.

"Ráadásul mivel tudják, hogy pár évig maradnak csak itt, úgy állnak hozzá, hogy abban a pár évben annyi pénzt próbálnak összekeresni és hazaküldeni vagy félrerakni, amennyit csak tudnak, ezért bevállalják, hogy többet túlóráznak vagy betegen is bejönnek dolgozni."

- áll a Telex cikkében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Az Andrássy útra hívja Magyar Péter az embereket ünnepelni március 15-én délután
Zászlóbontás március idusán címmel hirdette meg az eseményt a Facebookon Varga Judit volt férje. A pártalapítás sem késhet soká, főleg, ha sokan lesznek kinn jövő pénteken.

Link másolása

Mi is megírtuk, hogy Magyar Péter nagygyűlést hirdet: március 15-re az utcára hívja az ünnepelni vágyó tömegeket.

Most ezt írta az új posztjában:

"Ünnepeljünk együtt március 15-én 15.00 órakor a fővárosi Andrássy úton a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház között. Mutassuk meg, hogy a magyar emberek többsége nem kér az országot téves irányba vivő, felesleges ideológiai megosztottságot fenntartó politikai elitből.

Mutassuk meg, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van egy olyan, nem megvásárolható, friss erőre, amelynek célja nem a hatalomgyár propagandával történő fenntartása és a háttérben a nemzeti vagyon magánkézbe játszása, hanem többek között az egészségügy és az oktatás teljes szétesésének megállítása és az igazi nemzeti sorskérdéseknek az emberek bevonásával történő megvitatása, eldöntése.

Hívj meg minél több ismerőst, oszd meg a bejegyzést és jelöld be a részvételedet az eseménynél. Mutassuk meg, hogy ez így nem mehet tovább!

Talpra magyar!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ukrán kémek feltörték az orosz védelmi minisztérium rendszerét – Titkosító programokat és jelentések ezreit szerezhették meg
Szinte minden jelentős információhoz sikerült hozzáférniük – köztük mintegy 2000 szervezeti egység jelentéseihez és utasításaihoz is.

Link másolása

Az ukrán hírszerzés, a GUR állítólag feltörte az orosz védelmi minisztérium szervereit – írja a Portfolio.hu. Idéznek egy jelentést, mely szerint:

Az ukrán hírszerzés megismerte az oroszok által használt titkosítási módszereket és megszerezte mintegy 2000 szervezeti egység parancsait, jelentéseit, valamint utasításait.

Az adatok lehetővé teszik az orosz védelmi minisztérium teljes szervezeti struktúrájának a feltérképezését és segítenek azonosítani a vezető tábornokokat és más magas rangú tisztviselőket.

Az X-en a Noel Reports számol be az ukrán hírszerzés eredményeiről, néhány képernyőképpel támasztva alá az állításokat:


Link másolása
KÖVESS MINKET: