hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Koronavírus: ismét 100 fölött a halottak száma, az új fertőzötteké viszont közel ezerrel csökkent

A korábbihoz képest kevesebb, 1628 új beteget regisztráltak tegnap óta, a halálos áldozatok száma viszont ismét megugrott.
Fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. február 23.

hirdetés

1628 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 407 274 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 450 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 310 848 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 976 fő. 4582 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 457 096 fő kapott oltást, közülük 205 720 fő már a második oltását is megkapta.

Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer-vakcinával) és a háziorvosoknál (Sinopharm-vakcinával). Az AstraZeneca-vakcinával a háziorvosok folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását. Újabb orosz vakcina szállítmány érkezett, ma Pfizer-szállítmány is várható, a kínai vakcinát pedig ma reggel megkezdték kiszállítani a háziorvosokhoz.

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Lezárják az országot: bezárnak az iskolák, óvodák, a legtöbb üzlet és szolgáltatás

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be a szigorításokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

A járványhelyzet romlása miatt további szigorításokat rendelt el a kormány - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A ma ismertetett szigorítások a következők:

  • az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják, digitális oktatásra állnak át.
  • március 8. és 22. közt bezárják az üzleteket. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák, benzinkutak. Emellett minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi intézményeket.
  • a konditermek bezárnak, az igazolt sportolók meccsei zárt kapuk mögött játszhatók le. Parkok, arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sportolás továbbra is lehetséges, amennyiben betartható a másfél méteres távolság.

Gulyás szerint a harmadik hullám erősebb, mint a második, ráadásul Magyarország halálozási rátája a legmagasabbak közt van Európában. A romló tendencia miatt van szükség az intézkedések szigorítására, amelyeket szakértőkkel egyeztetve dolgoztak ki.

A kéthetes időintervallum után, március 22-től lehet beszélni enyhítésről, akkor kezdődhet az ütemezett nyitás, amennyiben a járványhelyzet is megengedi.

A csütörtöki kormányinfó a megszokottnál rövidebb volt, mivel jelenleg is tart a kormányülés. A további intézkedésekről a későbbiekben tájékoztatnak, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a holnap reggeli rádióinterjújában további részleteket fog bejelenteni.

Gulyás néhány mondatban kommentálta a Fidesz tegnapi kilépését az Európai Néppártból: a miniszter szerint a Néppárt "éretlenségéről" adott számot azzal, hogy egy világjárvány közepén "lényegtelen szabályzatok" elkészítésével fáradozott, amelyek "egy ország ellen" irányultak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Index: Teljes zárlatot rendelhet el a kormány húsvétig

A lap szerint a következő napokban bezárhatnak az iskolák, óvodák és az üzletek.
Címkép: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

Teljes zárlatot rendelhet el a kormány húsvétig a koronavírus-járvány miatt – értesült az Index.

A lap szerint a teljes országot lezárják húsvétig a járvány terjedése miatt. A következő napokban bezárhatnak az iskolák, óvodák, üzletek.

Értesüléseik szerint azt is bejelentik hamarosan, hogy Szlovákiához hasonlóan itthon is kötelező lesz az üzletekben az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, később pedig ezeket minden zárt területen kötelező lesz hordani.

Az Index szerint mindezt a 11 órakor kezdődő Kormányinfón jelentheti be Gulyás Gergely.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Fegyveresek támadhatják meg a Capitoliumot csütörtökön

A hírszerzés információi szerint egy fegyveres milíciacsoportról van szó, ám azt nem árulják el, melyikről.
Fotó: Georgia National Guard / Wikipedia - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

A washingtoni rendőrség tudomása szerint csütörtökön egy készül betörni az amerikai törvényhozás épületébe, a Capitoliumba - írja a Washington Post.

A Capitolium rendőrsége mindezt hírszerzési információkra alapozza, a közlemény szerint egy "azonosított milíciacsoport" tervez támadást az épületben, azt azonban az ügy "érzékenységére" hivatkozva nem közölték, kiket gyanúsítanak pontosan.

A fenyegetettség miatt csütörtökön elmarad a képviselőház tervezett ülése, azonban a szenátusi ülés meg lesz tartva, ahol Biden 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagját tárgyalják.

A közlemény szerint a lehető legtöbb biztonsági óvintézkedést megtették az esetleges támadás elkerülése érdekében, fokozottan felügyelik a Capitolium biztonságát.

A fenyegetés alig két hónappal azután érkezett, hogy január elején Donald Trump volt amerikai elnök hívei megostromolták a Capitolium épületét, amely során öten vesztették életüket.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

A lap szerint keddtől 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi és a Pest-megyei belgyógyászati betegeket. A mentőszolgálat feladata lesz megtalálni, hogy hol tudják fogadni a pácienst.
Címkép: Szegedi Éva - szmo.hu
2021. március 04.

hirdetés

Már akkora a fővárosi és a Pest-megyei kórházak belgyógyászatainak a leterheltsége, hogy az országos tiszti főorvos átmenetileg fölfüggesztette az ilyen osztályokkal rendelkező kórházak területi ellátási kötelezettségét – állítja a Népszava egy, a birtokába került dokumentumra hivatkozva.

A lap szerint

keddtől 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi és a Pest-megyei belgyógyászati betegeket. A mentőszolgálat feladata lesz megtalálni, hogy hol tudják fogadni a pácienst.

A Népszava szerint az is előfordulhat így, hogy egy csepeli magas-vérnyomásost a környékbeli intézmények telítettsége miatt Cegléden vagy Vácon kezelnek majd.

Az utasítást kiváltó ok többek között az lehet, hogy a koronavírus miatt átalakították a kórházak belgyógyászati osztályait is, ami után a nem azonnali ellátásra szorulóknak kevesebb hely maradt.

Amennyiben máshol nem tudják fogadni, abban az esetben a saját területi betegeiket kötelesek fogadni az intézmények az utasítás szerint

– tette hozzá a lap.

hirdetés

Falus Ferenc egykori tiszti főorvos a lapnak azt mondta: ennek a kormányzati lépésnek legalább annyi, ha nem több áldozata lehet, mint magának a Covidnak.

Szerinte nem történik más, mint amit napok óta tudunk, hogy a helyhiány miatt összevissza küldözgetik a betegeket, mert vagy nincs hely, vagy nem az intézmény körzetéhez tartozó területen él az illető. Most ezt „hidalja át” a tiszti főorvos utasítása azzal, hogy felfüggesztette a területi ellátást.

"Botrány, hogy a kormány a járvány legsúlyosabb heteiben szervezi át az egészségügyet"

– tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: