hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Több mint 200 éves tölgyfák kerültek veszélybe Kiskunhalason a strand fejlesztése miatt

A terv az, hogy kivágják vagy átültetik őket, helyi civilek szerint azonban ilyen idős fáknál az utóbbi is a biztos halálukhoz vezetne.
Láng Dávid - szmo.hu
2021. november 26.


Link másolása

hirdetés

Régóta dédelgetett terv valósulhat meg Kiskunhalason a közeljövőben: Csipke Gyógy- és Élményfürdő néven 6 hektáros komplexummá alakul a helyi strand.

Ennek a hírnek önmagában még mindenki örült, azonban a beruházás részeként kérdésessé vált azoknak a kocsányos tölgyeknek a sorsa, amelyeket a helytörténeti leírások szerint 1752-ben ültettek. Ez ugyan nem 100 százalék, abban viszont minden szakértő egyetértett, hogy 200 évnél biztosan idősebbek.

Májusban civilek egy csoportja a polgármesterhez fordult, aki akkor még nem tudta megmondani, érinti-e a fejlesztés az egyébként helyi védettség alatt álló fákat, de ígéretet tett arra, hogy felrajzoltatja őket a tervekre, amit egy héten belül el is küld.

A kezdeményezés szószólója, Bús József állítása szerint azonban ez nem történt meg, csak szeptember végén, már a kivitelezési szerződés aláírása után kapták meg a tervrajzot, amelyen egyértelműen látszott, hogy útban vannak a fák.

A jelenlegi állás szerint a területen található kilenc tölgyből négyet érint a beruházás. Kompromisszumos megoldásként felmerült, hogy kivágás helyett ültessék át őket, ami azonban a civilek szerint kivitelezhetetlen.

„Több szakemberrel beszéltünk a témáról, mindegyikük azt mondta, hogy ez halott ügy. Eleve minimum egy év előkészítő munka kellene hozzá, de ilyen idős fák jó eséllyel akkor sem élnék túl az átültetést” – fejti ki Bús József, hangsúlyozva: ők nem a beruházás ellen vannak, csak a tölgyeket szeretnék megmenteni.

hirdetés

A fentieket támasztja alá a Greenpeace honlapján szereplő állásfoglalás is, ami így szól:

„Átültető géppel nagyobb előkészítés nélkül átültetni egy fát csak fiatalon lehet, 10-15 éves kor (maximum 10 cm törzsátmérő) esetén. Az ennél nagyobb növények gépi átültetővel maximum 37 cm törzsátmérőig ültethetőek át, de ebben a kategóriában ez is már csak minimum 1 éves előkészítés után lehetséges. Minél idősebb a növény, annál jobban ki van téve annak, hogy nem éli túl az átültetési sokkot. A 60-100 éves korú fák már nagyon kis megmaradási rátával ültethetőek át, még sikeresnek mondott átültetés esetén is nagy részük 5-10 éven belül elpusztul.”

A civilek szerint a fák összesen pár száz négyzetméternyi területet foglalnak el a 6 hektárból, ezért úgy látják, ez egyszerűen nem lehet a fejlesztés akadálya. Sérelmezik, hogy a velük megosztott környezetvédelmi tanulmányban nem is tárgyalják a tölgyek sorsát, mintha az egész problémát a szőnyeg alá akarnák söpörni. Nemrég egy lakossági fórumot is tartottak a témáról, de itt sem közeledtek az álláspontok. Az első kapavágás januárban lenne esedékes, addig szeretnék elérni a tervek módosítását.

Sikerült elérnünk Bányai Gábort, Kiskunhalas országgyűlési képviselőjét, aki azt mondta, betegsége miatt csak az engedélyek elfogadása után értesült az esetről. Az ő álláspontja viszont az, hogy a fákat át kell ültetni, amennyiben nincs más lehetőség a megmentésükre a sportuszoda és a fürdő építése, helyigénye miatt.

„Ez a hajó, mármint a gyógyfürdő fejlesztése már elindult, nem lehet visszafordítani a kikötőbe. Azért sem lenne szerencsés megakasztani a beruházást, mert a városnak 30-40 éve az a vágya, hogy legyen egy korszerű, a gyógyvizét kihasználó termálfürdője. Most végre lehetőség nyílt erre, nem kellene megint elpackázni” – fogalmazott.

Tudomása szerint nincs mód a tervek átalakítására, mivel a terület egy része Natura 2000-es besorolású, amire semmit nem lehet építeni. A fennmaradó részen ezért meg van kötve az önkormányzat keze, és a tervezők szerint nincs elég hely a sportuszoda megépítésére a fürdő más részein.

A civilek érveire, miszerint ilyen korú fákat aligha lehetne átültetni úgy, hogy túléljék, azt válaszolta, agrármérnök végzettségűként neki más a véleménye.

Biztos vagyok benne, hogy meg lehet menteni őket, és ehhez még hosszas, többéves előkészítésre sincs szükség. Mélynyugalmi időszakban kell csinálni, amikor nincs rajtuk lomb, a keringés minimális, a talaj pedig kellőképpen át van fagyva, így lényegében a gyökérzet és a fák talaja, igaz nagyon nagy földlabdával, de átültethetők, műszakilag megoldható. Nagy munka lenne kétségtelen, de nincs alternatíva, mert ez a beruházás úgy kell a városnak, mint egy falat kenyér.

Bányai szerint egyébként a fák nem különösebben szépek, a koruk szól mellettük, de azt is tudni kell, hogy a jelenlegi zöldfelületek méretéhez képest az új fürdő hússzor akkora növényzettel fog rendelkezni. Ettől függetlenül kivágatni ő se akarná őket, ezért pártolja az átültetésüket, amihez talán a védettség visszavonására sincsen szükség, de mint mondja, ez a döntés is a Városháza dolga és felelőssége.

Megkerestük az önkormányzatot is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a jelenleg tervezés alatt álló Csipke Gyógy- és Élményfürdő három elemből áll: kemping, gyógyfürdő és sportuszoda. A tervezett uszoda a fejlesztési területen belül az adottságok és egyéb szempontok miatt más helyszínen nem helyezhető el, emiatt a fák csak úgy maradhatnak érintetlenül, ha a projektből a sportuszodát törlik.

Arra a kérdésre, mennyi esélyt látnak rá, hogy végül az utóbbi forgatókönyv mellett döntenek, azt írták: a fürdőfejlesztés kapcsán egy több évtizedes helyi akarat megvalósítása és a turizmus élénkítése a céljuk.

„Amennyiben a helyi akarat arra irányul, hogy a fák maradjanak érintetlenül és a tervezett uszoda ne valósuljon meg a jelenlegi formában, akkor semmi esetre sem szeretnénk szembe menni a helyi lakosság akaratával”

– fogalmaztak. Ez alapján tehát úgy tűnik, még nincs minden veszve a fák megmentéséért küzdő civilek számára.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Koronavírusban halt meg Meat Loaf - írja a TMZ
A 74 éves korában elhunyt énekes korábban többször is kritizálta, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, 74 éves korában meghalt a Grammy-díjas énekes, Meat Loaf. Amerikai otthonában érte a halál, felesége és két lánya körében.

Halálának okát eddig - hivatalosan - nem osztották meg a nyilvánossággal. A TMZ cikke szerint

a művész halálát koronavírus-fertőzés okozta.

A lap forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a rockénekes a hét elején egy üzleti vacsorára volt hivatalos, de azt le kellett mondania, mert elkapta a koronavírust. Információk szerint a zenész több más betegséggel is küzdött, többek között asztmás volt.

Egy bennfentes szerint állapota hirtelen vált kritikussá. Arról nem tudni, hogy előzőleg megkapta-e a covid elleni oltást.

hirdetés

Arról azonban korábban többször is vitázott, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak. A TMZ megjegyzi, hogy Meat Loaf ellenezte a kötelező oltást is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ukrán feszültség: sürgős megbeszélést tart az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben
Óriási a tétje Anthony Blinken és Szergej Lavrov svájci találkozójának, de szakértők szerint kevés az esély a megegyezésre.

Link másolása

hirdetés

Sürgős megbeszélést tart pénteken az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben, mivel egyre erősödik a félelem, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát, írja a BBC.

Anthony Blinken csütörtökön figyelmeztette Moszkvát, hogy súlyos következményekkel járhat, ha behatolnak a szomszédos országba. Az oroszok 100 ezer katonát állomásoztatnak az ukrán határon, de tagadják, hogy invázióra készülnének. Szakértők szerint a pénteki egyeztetésnek hatalmas a tétje, de kevés esély mutatkozik arra, hogy áttörést érjenek el az ellentétek feloldásában. Ugyanakkor reménykeltő lehet, hogy az oroszok beleegyeztek a találkozóba, holott korábban azt sugallták: a diplomácia zsákutcába jutott.

Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, szerinte Putyin meg fogja támadni Ukrajnát, amiért súlyos árat fizet majd. Biden ugyanakkor kizárta, hogy az orosz elnök "totális háborút" akar.

Biden szavai alapján úgy tűnt, hogy a "kisebb invázióra" mérsékeltebb választ adhat az Egyesült Államok és szövetségesei. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren Biden szavai után azt írta, hogy nem létezik "kisebb behatolás", ahogy "nincsenek kisebb áldozatok és kevesebb gyász sem".

hirdetés

Annalena Baerbock, az új német külügyminiszter tovább erősítette az amerikai álláspontot, és azonnali fellépést ígért minden orosz invázió ellen, valamint nem zárta ki „gazdasági következményekkel járó" intézkedések bevezetését sem. Liz Truss brit külügyminiszter ugyancsak felszólította Putyint, hogy "álljon le, és lépjen vissza Ukrajnától, mielőtt súlyos stratégiai hibát követne el".

Vlagyimir Putyin orosz elnök írásos ígéretet akar a NATO-tól, hogy nem bővítenek tovább, ezzel megakadályozná Ukrajna csatlakozását a katonai szövetséghez. Emellett a Kreml azt is követeli, hogy valamennyi amerikai nukleáris fegyvert vonjanak ki Európából. Putyin el akarja érni, hogy állítsák le a nyugati haderők rotációját a Varsói Szerződés egykori tagállamaiban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Sikeres vizsgáért hívja a Fideszt!” – Matricákat ragasztott ki egyetemek közelében a Momentum
„A szponzoráció csak április 3-ig lesz elérhető” – teszik hozzá ironikusan.

Link másolása

hirdetés

Már korábban felmerült, hogy a Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György politikai befolyását felhasználva juttathatott előnyhöz bizonyos vizsgázókat. Most a Momentum TizenX nem hagyta annyiban és lecsapta ezt a magaslabdát.

Budapest-szerte több helyen matricákat ragasztottak ki a "Sikeres vizsgáért hívja a Fideszt" felirattal.

Humorosan megjegyezték, hogy az ajánlat csak április 3-ig, a kormányváltásig lesz elérhető. A Facebook-bejegyzésben írták:

„Apróhirdetéseket ragasztottunk ki a budapesti egyetemek köré, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Végrehajtói Karon keresztül rendkívül könnyen juthatunk sikeres vizsgához!”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nem fogják támogatni a 280 százalékos fizetésemelést az ellenzéki képviselők Ferencvárosban
Közleményük szerint már nyolc éve nem emelték a tiszteletdíjakat, de ők csak azt akarják, hogy egy képviselő a magyarországi átlagkeresetnek megfelelő összeget keressen.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a ferencvárosi önkormányzati képviselők tiszteletdíj-emelést javasoltak. Az ellenzéki vezetésű kerület polgármestere, Baranyi Krisztina megvétózná az ötletet, mert túl magasnak tarja az emelés mértékét.

„Ferencváros tizennyolc képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját. Közülük kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni. A tizedik képviselőnek valamint a fideszeseknek (akik között csak egy bizottsági elnök van) az eddigi 223 ezer forint helyett 520 ezer járna. Mindez Ferencváros Önkormányzatának mintegy nyolcvanmilliós többletkiadást jelentene évente” – írta a közösségi oldalán.

Demokraták Frakciója (MSZP és a DK) írásban reagált a hírre:

"Teljesen megdöbbenéssel ért minket polgármester asszony ma reggeli posztja, hiszen tegnap a képviselők arról tájékoztatták illetékes kollégáján keresztül, hogy egy sokkal szerényebb mértékű díjemelést tudnak elképzelni.

hirdetés

A képviselői tiszteletdíjak Ferencvárosban 8 éve nem változtak, egy képviselő bruttó 130 ezer forintot keres a képviselői munkájáért, ez emelkedett volna meg 260 ezer forintra, azaz garantált bérminimumnak az összegére.

A képviselők vállalhatnak többlet munkákat, lehetnek bizottsági tagok, bizottsági elnökök vagy tanácsnokok. Polgármester asszony amiről ír, annyit csak a legtöbb munkát vállaló képviselők kereshettek volna, de azt sem támogatjuk.

Amit mi tudunk támogatni, hogy egy képviselő a magyarországi átlag keresetnek megfelelő összeget keressen, de nekünk ferencvárosi képviselőknek nem ez a legfontosabb kérdés, hogy mennyit keresünk. Így nem kizárható, egyáltalán nem lesz ilyen javaslat.

Viszont, ami van, hogy polgármester asszony tegnap éjjel a megdöbbenésünkre kiküldött egy javaslatot, amiben 1,1 millió forintra emelné az alpolgármesternek az illetményét. Lehet, hogy erről szerette volna elterelni a figyelmet a ma reggeli posztjával"

- áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A Momentum képviselői pedig ezt írták:

"Baranyi Krisztina a mai napon Facebook-posztban számolt be arról, hogy a 9. kerületben több képviselő előkészített egy, a képviselői tiszteletdíjakat jelentősen megemelő javaslatot. Ezt először a Momentum helyi képviselői is aláírták, hiszen - a polgármesteri és alpolgármesteri fizetésekkel ellentétben - a képviselői tiszteletdíjak nyolc éve változatlanok. A képviselők közül azonban van, aki a beterjesztői aláírást már korábban visszavonta, a többi képviselő pedig nem fogja megszavazni az előterjesztést, miután a Momentum elnökségével egyeztettek és a Momentum vezetése nem támogat ilyen mértékű emelést".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: