Kiderült, mennyit híztak a karantén alatt a magyarok, és mi volt a pozitívum a járvány idején
Egy magyar kutatás felmérte a háztartások vásárlásait, az élelmiszer-felhalmozást, és azt is, mennyit híztak a magyarok a karantén alatt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a TÉT Platform Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara 3000 fős, reprezentatív mintán végzett kutatást, amelyből kiderült, hogy a magyarok közül sokan arra használták fel ezt az időszakot, hogy "elkezdjenek sütni-főzni, elkezdjenek egészségesebben táplálkozni és odafigyeljenek az élelmiszer-biztonsági feltételek betartására" – mondta az InfoRádióban Kasza Gyula, a kutatás vezetője.
Gyakoribbá vált az otthoni kézmosás, kézfertőtlenítés, amely az élelmiszer-eredetű fertőzések elkerülésénél is hasznos.
Korábban egy háztartásból átlagosan heti 2-3 alkalommal mentek bevásárolni, ez a járvány idején lecsökkent átlagosan egyre, ami egyben azt is jelenti, hogy tudatosabbá vált a vásárlás.
Megnőtt a hosszabban eltartható, csomagolt élelmiszerek fogyasztása, ugyanígy az otthoni sütéshez-főzéshez használt termékeké. Kevesebbet vettek ezzel szemben az alkoholos termékekből, desszertekből, édességből, sós rágcsálnivalókból és különösen energiaitalokból.