News here

HÍREK

Joe Biden győzelmi beszédében azt ígérte, meggyógyítja Amerikát

Megválasztott elnökként első beszédét szülővárosában, Wilmingtonban mondta el ünneplő tömeg előtt.
MTI - szmo.hu
2020. november 08.


Link másolása

Joe Biden maszkban ment fel a színpadra, majd

győzelmi beszédében egységet és megértést kért a nemzettől. Arra kérte Donald Trump támogatóit, adjanak neki egy esélyt.

Ígéretet tett arra, hogy nem demokrata és republikánus államokat lát majd, hanem egyetlen Egyesült Államokat. Azt mondta, azért szeretett volna elnök lenni, hogy újjáépítse Amerika lelkét, és elérje azt, hogy ismét megbecsüljék az Egyesült Államokat az egész világon. A démonizálás korszaka véget ért.

VIDEÓ: Joe Biden győzelmi beszéde

Úgy fogalmazott, olyan elnök lesz, aki nem megosztja, hanem összefogja az embereket.

"Megértem mindazoknak a csalódását, akik Donlad Trumpra szavaztak. Én magam is veszítettem jópárszor életemben. De most adjunk egy esélyt egymásnak!"

- kérte.

Arról beszélt, hogy itt az ideje visszavenni a viták hevességéből, újra találkozni és meghallgatni egymást. A továbblépés érdekében véget kell vetni annak, hogy ellenségnek tekintik a másikat.

"Eljött az idő, Amerikának be kell gyógyítania a sebeket!"

- mondta.

Szóba hozta a koronavírust is. Azt ígérte, hogy már hétfőn tudósokból és szakértőkből álló csoportot nevez ki, hogy segítsenek megbirkózni a feladattal.

"Nem fogok takarékoskodni az erőfeszítésekkel és a kötelezettségvállalásokkal, hogy gátat vessek a járványnak" - mondta.

Fontos feladatnak nevezte, hogy véget vessenek a rendszerszintű rasszizmusnak. Azt ígérte, hogy amennyire számíthatott a szinesbőrű közösség támogatására, ugyanúgy számíthat a szinesbőrű közösség is rá. És közölte, eljött az idő, hogy komolyan szembeszálljon Amerika a globális felmelgedéssel, és újra hallgasson a tudósokra.

Beszédét azzal zárta, hogy gyerekkorában a nagyapja mindig azt kérte tőle: „Joe, őrizd meg a hitedet!” Nagyanyja erre azt válaszolta: „Joe, ne megőrizd a hitedet, hanem terjeszd!”

A színpadon beszélt Kamala Harris megválasztott alelnök is. Ő az első nő a történelemben, aki ezt a magas pozíciót elnyerte. Szerinte a reményt, az egységet, a tisztességet, a tudományt és az igazságot választották azok, akik Bidenre szavaztak.

Felidézte, hogy amikor édesanyja egy 19 éves indiai lányként átkelt az óceánon, és bevándorlóként megérkezett Amerikába, el sem tudta volna képzelni ezt a pillanatot, ám erősen hitt egy olyan Amerikában, melyben ez a pillanat eljöhet.

Kamala Harris - aki nemcsak az első női, de az első fekete és az első dél-ázsiai származású alelnök is lesz - kitért az afroamerikaiakra, akik - szavai szerint - "nem túl régen szabadultak fel a rabszolgaságból és a rasszizmus rémségéből", amelynek hatásai még mindig érződnek.

A leendő alelnök beszédében külön méltatta a nőket, asszonyokat - különösen a feketéket -, akik támogatták, és felemlegette a nők előtt még mindig tornyosuló társadalmi akadályokat. Egyúttal bátor férfiként beszélt Joe Bidenről, mert volt mersze áttörni az egyik legerősebb gátat: nőt választani alelnökének.

"Lehet, hogy én vagyok az első nő ebben az irodában, de nem én leszek az utolsó, mert minden kislány, aki ma este néz bennünket, látja, hogy ez a lehetőségek országa."

- fogalmazott. Azt kérte a lányoktól, merjenek nagyot álmodni.

"Hazánk gyermekeinek - nemtől függetlenül - Amerika egyértelmű üzenetet: Álmodj nagyot, legyél eltökélt, és lásd magad oly módon, ahogy mások esetleg nem látnak, egyszerűen azért, mert még soha nem láttak ilyet korábban. És elismerés kíséri majd minden lépéséd."

A győzelmi beszédek végén a színpadra mentek a megválasztott elnök és a megválasztott alelnök családtagjai is.

Mindannyian maszkban álltak az ünneplő tömeg elé, amit még Biden is csak néhány pillanatra vett le magáról.

Közben Amerikában sok helyen az emberek élőben nézték a közvetítést az utcákon, és Biden hívei zenével, tánccal ünnepelték a politikus győzelmét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
2500 forintos jutalmat adnának a tanároknak, a tankerületi vezető viszont több mint kétmillió forintot vihetett haza motivációs elismerésként
A hatvani tankerület azonban az RTL-nek már azt mondta, hogy idén egyáltalán nem osztanak jutalmakat a pedagógusoknak, mert „a költségvetésük ezt nem teszi lehetővé”.

Link másolása

Összesen 50 ezer forintot ígért a tankerület egy Gyöngyös melletti iskola 23 fős tantestületének - számolt be róla az RTL Híradó. Az egyik pedagógus azt mondta, megalázónak tartják az összeget.

„A napokban azt az információt kaptuk, hogy az évé végi jutalmunk 2000-2500 forint lesz, amit egy átulásos számlára kell kérnünk és közösen tudjuk elkölteni”

- mondta a csatornának az érintett iskola egyik, neve elhallgatását kérő tanára. Ebből szerinte így szaloncukrot, csokoládét vagy egy olcsóbb ebédet tudnak majd maguknak rendelni.

A pedagógus azt is hozzátette: először 2000 forintról értesítették őket, de miután az iskola vezetése jelezte, hogy ez nagyon kevés, megemelték a jutalmat fejenként 500 forinttal. Minderről azonban eddig nem kaptak hivatalos tájékoztatást.

„Egyszerűen nem akartuk elhinni, hogy tényleg ennyi lesz a jutalom. Ha egyszerűen azt mondták volna, hogy nincs rá pénz, és nem kapunk semmit, akkor az is jobban esett volna, mint ez az összeg” - tette hozzá a tanár.

Mindeközben a tankerületi vezetőktől nem sajnálják az év végi jutalmakat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője közel tíz hónapos pereskedés után jutott hozzá a vezetőknek tavaly kifizetett „motivációs elismerések” összegéhez. Ezek szerint

a hatvani tankerületi központ vezetője, Horváth Márta 2,2 millió forintos jutalmat vehetett át 2021 végén.

„Ennek fényében és ezzel összehasonlítva, a mi összegünket rettentő mértékben megalázónak tartom. Nemcsak én, hanem a kollegáim is” - mondta a tanár.

Az RTL megkereste az érintett tankerületi központot, ahol viszont már azt mondták:

az iskola tanárai egyáltalán nem kapnak jutalmat, mert a költségvetésük „nem teszi lehetővé a jutalomosztást”.

Az intézményvezetők azonban kérhetnek támogatást a decemberi ünneplésekhez, évvégi rendezvényekhez, amit „igyekeznek biztosítani”.

Szombat délután Budapesten újabb tüntetést tartottak a közoktatás helyzete miatt, a megmozduláson több ezren vettek részt. A szervezők itt bejelentették, hogy

folytatják a tiltakozásokat, és december 8-ra újabb országos sztrájkot hirdettek.

December 9-én pedig a diákok vonulnak majd a közmédia épülete elé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Újabb üzemanyagkorlátozást vezetett be a Shell
A kis kutaknak pedig jövő héten sem szállít a Mol.

Link másolása

A Shell kutakon péntek óta a 95-ös benzinből piaci áron számolva legfeljebb 20 ezer forintért, hatósági áron nagyjából 14 500 forintért lehet tankolni - számolt be róla az RTL Híradó. A kis benzinkutaknak a jövő héten sem szállít üzemanyagot a Mol, mástól pedig nem tudnak vásárolni.

„Ez egy haldoklás”

- így jellemezte a helyzetet a Híradónak a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke. Gépész László szerint ha egy benzinkútas bevállalja, hogy külföldről hoz be benzint mondjuk 680 forintért, azért hogy utána eladja 480 forintért, akkor az „valószínűleg elmeorvosi kezelésre szorul”.

Azonban a nagy kúthálózatoknál is ellátási gondok vannak. A Shell a honlapján azt írta, hogy „az elmúlt napok csökkentett beszállítói kapacitásra vonatkozó bejelentései nyomán” november 25-től tankolásonként, a kútoszlopon feltüntetett piaci áron számolva

 • maximum bruttó 20.000 forint értékű Shell FuelSave 95 benzin, illetve
 • maximum bruttó 50.000 forint értékű Shell FuelSave Diesel üzemanyag vásárolható.

  Az RTL azonban szombat délelőtt talált olyan Shell kutat is, ahol már nem volt üzemanyag.

  A holtankoljak.hu tulajdonosa szerint ugyanis már a nagy töltőállomásoknak is csak korlátozottan szállít a Mol.

  „Ők havi bontásban kapnak üzemanyagot, és ha ez a kvóta elfogy, akkor nem kapnak a következő hónap elsejéig”

  - fejtette ki Bujdos Eszter.

  A Mol a Híradó megkeresésére azt írta, hogy jelenleg a korlátozásokkal együtt is 15-20 százalékkal többet szállítanak a partnereiknek, mint amennyit normál időszakokban értékesítettek. A cég azt is hozzátette, hogy az ország ellátásbiztonságának érdekében már külföldről is vesznek üzemanyagot.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • HÍREK
  Tragédia a 4-es főúton: egy terhes nő és a magzata is meghalt egy balesetben
  Két autó ütközött össze frontálisan Debrecen és Ebes között.

  Link másolása

  Egy terhes nő és a magzata is meghalt abban a balesetben, amely szombat délután történt a 4-es főúton Debrecen és Ebes között - számolt be róla az RTL Híradó.

  A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében korábban azt írta, hogy a főút 215. kilométerszelvényében két autó frontálisan ütközött. A balesetben hárman meghaltak és ketten megsérültek. Balogh Péter Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a Híradónak azt mondta, hogy

  az egyik autó eddig tisztázatlan körülmények között áttért a szemközti sávba, ahol összeütközött a másik járművel.

  Az ütközés erejétől mindkét autóban kinyíltak a légzsákok és betörtek az üvegek, az egyik jármű pedig ki is gyulladt. Ebben a sofőr egyedül volt, az életét már nem tudták megmenteni.

  A másik autóban egy család utazott, akik Debrecen felé tartottak. A járművet vezető apuka még saját lábán szállt ki a roncsból, a feleségét azonban a tűzoltóknak kellett kiszabadítania. Ezután

  a mentősök a helyszínen beindították nála a szülést, hogy megmentsék a magzat életét, de nem jártak sikerrel.

  Az apát és a kislányát súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A baleset pontos körülményeit a rendőrség vizsgálja.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Új nagykövetet küld Kijevbe Szijjártó Péter
  Íjgyártó István helyére Heizer Antal érkezik. Másik három helyen is csere lesz.

  Link másolása

  Hamarosan távozik posztjáról Íjgyártó István (képünkön) kijevi magyar nagykövet, már az utódja is megvan - tudta meg a HVG. A lap szerint Bécsbe, Rigába és az EBESZ-képviseletre is új nagyköveteket küld Szijjártó Péter.

  A HVG szerint jelenlegi köztársasági elnöki látogatást is előkészítő

  Íjgyártó lecserélése nem rendkívüli vagy váratlan,

  ugyanis már több mint 4 éve, 2018 őszén foglalta el állomáshelyét Kijevben. A kárpátaljai származású diplomata előtte a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára volt, korábban pedig moszkvai nagykövet.

  A HVG úgy tudja, hogy

  Íjgyártó helyére Heizer Antal érkezik majd Kijevbe, őt hétfő délelőtt hallgatja meg nagykövetjelöltként az Országgyűlés külügyi bizottsága.

  Heizert régi külügyesként, illetve karrierdiplomataként jellemezték, aki Kínától Albánián át sok helyütt volt diplomata, 2010 óta pedig volt nagykövet Pozsonyban, Tiranában, legutóbb pedig Kazahsztánban.

  Heizer mellett a hvg.hu forrásai szerint másik három új nagykövet kinevezése is várható:

 • a rigai nagykövetség élén Urkuti György váltja majd az 5 éve szolgáló Bányai Ferencet,
 • az Ausztriába akkreditált új magyar diplomáciai vezető Szilágyiné Bátorfi Edit lesz a posztot 2018 óta betöltő Nagy Andor helyett,
 • Magyarország új EBESZ-hez akkreditált nagykövete pedig Dancs Ferenc lesz, aki Dán Károlyt váltja.

  Őket is hétfőn hallgatja majd meg a külügyi bizottság.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: