News here
hirdetés

HÍREK

Jakab Péter: „Lehet, hogy nekem többet kellett volna a Jobbik építésével foglalkoznom”

A Jobbik régi-új elnöke beszélt a Mi Hazánk mozgalomról, felszólalásai várható stílusáról és a párton belüli nemierőszak-botrányról is.

Link másolása

hirdetés

Hosszú interjút adott a Telexnek Jakab Péter. A Jobbik nemrég újraválasztott elnöke elmondta: egyelőre azért nem szólalt fel a parlamentben, mert a jelenlegi kormány csak ügyvezető. Ha Orbán Viktor letette újabb miniszterelnöki esküjét, ismét meg fogja őt szólítani. A stílusról szólva úgy fogalmazott: mivel ő a nép hangja, beszédmódja erősen függ majd az emberek véleményétől. „Ha az utca embere finomabb véleményt fogalmaz meg a kormánnyal szemben, akkor lehet, hogy én is finomítok” – mondta az ellenzéki párt vezetője.

Arra a kérdésre, hogy a szavazók április 3-án nem mondtak-e nemet a Jakab-féle politizálásra, az felelte: szerinte a választók az ellenzéki összefogás vezetőjére, Márki-Zay Péterre mondtak nemet. Szerinte neki az volt a feladata, hogy a Jobbikot „összefogás-kompatibilissé” tudja tenni. Saját felelősségét érintve azt mondta:

„Lehet, hogy nekem többet kellett volna a Jobbik építésével foglalkoznom, hogy meg tudjuk szólítani a vidéki szavazókat.”

Szerinte „értelmezhetetlen” Jobbik-DK-paktumról beszélni, majd úgy fogalmazott: „hogy a DK-val is tudunk paktumot kötni, azt jelenti, képesek voltak ők is, meg mi is áldozatot hozni a nagy egész érdekében, amit úgy hívtunk, hogy kormányváltás”.

A parlamentben Jakab egy padsorban ül Toroczkai Lászlóval és Gyurcsány Ferenccel is, amiről azt mondta, békés a hangulat, „nincs froclizás vagy beszólogatás, provokáció”.

Toroczkai első parlamenti beszédéről egyébként azt mondta, nagyon gyengének tartotta, nem talált benne „igazán ütős mondatokat”. A Mi Hazánk parlamentbe jutásáról saját bevallása szerint az volt az első gondolata, hogy „a Fidesz hozzájutott még hat mandátumhoz”. Azt, hogy lesz-e együttműködés a két jobboldali ellenzéki párt között, attól tette függővé, hogy milyen javaslatokat tárnak az Országgyűlés elé. Külön megemlítette a pedofilok kémiai kasztrálásának ötletét, ami elmondása szerint „egy nagyon régi jobbikos programpont, amit lehet, hogy a Mi Hazánk is tud támogatni”.

hirdetés

Jobbikos elnökjelölti kihívójáról, Stummer Jánosról elmondta, meglepte a kilépése a pártból, mert néhány napja még azt mondta, együtt tudnak majd dolgozni a párton belül. Attól Jakab nem tart, hogy Stummert követnék a kilépésben, mert szerinte ennél kulturáltabban zajlott a választási folyamat a pártban. Jakab azt is elmondta, hogy két és fél éve, a párt tisztújító kongresszusán valóban őszintén mondta, hogy nem akar vezető lenni, de ha megbízzák vezetői munkával, akkor azt el fogja végezni.

„Szerintem aki hatalomra vágyik, az egy beteg jellem”

– fogalmazott a pártelnök.

A múlt héten kirobbant, Jobbikon belüli nemierőszak-botrányról azt mondta: szerinte Szilágyi Györgynek és élettársának másnap rendőri feljelentést kellett volna tennie, nem pedig öt hónappal később etikai beadvánnyal fordulni a Jobbik etikai bizottságához. Megismételte, hogy ő maga nem tudott az erőszakról, neki Szilágyi csak annyit említett, hogy „volt valamiféle közeledés az ő barátnőjéhez”.

Arra a felvetésre, hogy az ügy kirobbanása után nem állt ki nyilvánosan és ítélt el mindenfajta erőszakot, azt mondta: „Bocsánat, de ezt ki kéne jelentenem, hogy elítélek mindenfajta erőszakot? Ezt ki se kell Magyarországon mondani.”

Szilágyi jobbikos jövőjéről azt mondta, egyelőre nem tudja, hogy a képviselő kilép-e a pártból. Hozzátette:

„Nem az a bajom, hogy keresi az igazságot, sőt, ez a legalapvetőbb elvárás. [...] Az a baj, hogy jobbikos belső levelezést szivárogtat ki Varga-Damm Andrea felé.”

Erről az esetről azonban ennél konkrétabban nem beszélt, csak azt mondta: nem szokott mások levelezéseibe belenézni, de bizonyítani tudja, hogy mindez megtörtént.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Meghalt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa
A népszerű tihanyi étterem tulajdonosa 47 évesen hunyt el.

Link másolása

hirdetés

47 éves korában meghalt Járosi Tamás ingatlanfejlesztő, a tihanyi Malackrumpli étterem tulajdonosa - közölte a család a Facebookon egy bejegyzésben, amit az Index vett észre.

"Csak ülünk szótlanul, már szavak sincsenek. Tamás itthagyott minket, túl jó volt ő erre a világra. Minden búcsú egy kis halál, és mi, akik szerettük őt, most kicsit maghaltunk. A legfurcsább a semmi, hogy lehet többé sose lenni? Szeretünk" - olvasható a Járosi Tamás Facebook-oldalán megosztott posztban.

A Malackrumpli bisztró 2013 nyarán nyitott meg először Járosi Tamás tulajdonában, az akkor még létező Biobalaton termelői piac részeként Balatonfüreden. Céljuk elsősorban a piac üzemeltetése és ezzel együtt a saját minősített biogazdaságuk (www.fekete-barany.hu) támogatása volt. Ám a nagy lelkesedéssel és szerény infrastruktúrával rendelkező gerillaétterem nagyon hamar és rendkívül zajos sikert aratott.

"Felkapott és bizonyos szempontból túl is tolt a média bennünket, özönlöttek a vendégek. A szezon végével be kellett zárnunk és a következő évben már csak nagy nehézségek árán tudtunk újból megnyitni. Gerillák voltunk, csak jót főzni akartunk, de változott a világ és változni kellett nekünk is (a második évben már nem volt jó poén, hogy nincs megfelelő árnyékolás a teraszon…). Ezért minden évben valami újat kellett kitalálnunk a régi értékek megtartása mellett, tanulnunk, fejlődnünk és invesztálnunk kellett folyamatosan" - olvasható a Malackrumpli oldalán.

hirdetés

Járosi Tamással 2015-ben készítettünk interjút a Fekete Bárány Manúfaktúráról, itt olvashatod el:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Mentő vitte el a Parlamentből Hoppál Pétert
A kulturáért felelős államtitkár a Facebook-oldalán posztolt egy képet a mentőautóból.

Link másolása

hirdetés

Mentővel ment kórházba a Parlamentből Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt - ezt ő maga közölte a Facebook-oldalán.

Egy képet posztolt, amin az látszik, hogy éppen a mentőautóban fekszik, vélhetően úton a kórház felé.

"Parlament - mentő - kórház - vakbél műtét. Istennek és az orvosoknak hála, lábadozom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Jakab Péter: Utálok bejönni a Parlamentbe, mert tele van szar emberrel
A jobbikos politikus videóban beszélt arról, miért kell leváltani a jelenlegi kormányt, miközben végigsétált az Országházon.

Link másolása

hirdetés

Jakab Péter júniusban lemondott a Jobbik elnöki pozíciójáról, de maradt a pártban. Ennek ellenére a lemondása óta már a saját logóját és szlogenjét használja a Facebook-oldalán.

Most ismét egy videóval jelentkezett a Parlamentből, és rögtön ezzel indított:

"Ez a hely itt a Parlament, ahová utálok bejönni. Méghozzá azért, mert tele van szar emberrel"

Majd folytatta a képviselőtársai ekézését:

"Némelyik 32 éve itt ül, de soha nem lett jobb, mindig csak rosszabb. Mondjuk egyvalamire még ők is jók: lehet őket szembesíteni az igazsággal, aztán vagy felébred a lelkiismeretük, vagy kuka. Hát a többségük az utóbbi kategóriába tartozik, ezért is kell őket leváltani, hogy végre jobb hely legyen ez az ország - megérdemli."

Eközben végigkövethetjük, ahogy rockos zenei aláfestés és a kamera kíséretében a folyosón sétál, majd megérkezik az ülésteremhez, ahol megnézte, "kik lógnak". Szerinte a lógósoknál csak azok a képviselők voltak rosszabbak, akik bementek a Parlamentbe "hazudozni magas bérekről meg jó életszínvonalról".

Ezután arról beszélt, hogy "mindannyiunknak könnyebb lenne, ha olyan emberek vezetnék ezt az országot, akik ismerik is a magyar valóságot". Ehhez szerinte ki kell menni a nép közé, ezért ő ezt is fogja tenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Népszava: Havonta százmilliárdokat bukhat az orosz gázon a kormány a rezsicsökkentés miatt
Áprilisban köbméterenként 934 eurót fizettünk Moszkvának, miközben a holland gáztőzsde 800 eurós ára még csökkent is.

Link másolása

hirdetés

Áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt a Magyarország által megvásárolt orosz gáz ára - erre jutott a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján. A lap szerint eközben a Ttf-nek nevezett, irányadónak tekinthető holland gáztőzsde két hónappal korábbi, 800 eurós átlagára 4 százalékkal csökkent.

Az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat.

Ezek az arányok a lap szerint nem mutatnak összhangot a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés tavaly októbertől érvényes megújítása kapcsán hangoztatott kormányérvekkel, miszerint a megállapodás történelmi, az előzőnél nagyságrendekkel jobb, és a rezsicsökkentés biztosítéka.

A Népszava február óta készíti el a KSH adatok alapján az orosz gáztarifa becslését. Ez alapján arra jutottak, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen a Ttf havi átlagárát veszik alapul, vagyis

Moszkva a nagy árkilengéseket ugyan tompítva, de bevasalja Magyarországon.

Mint írják, a számok a kormány ama kijelentéseit is cáfolják, miszerint az általunk fizetett orosz tarifa bármilyen mértékben is hozzájárulna a rezsicsökkentés fenntartásához.

hirdetés

Az állami MVM áprilisban minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített. Ezt az adatot felszorozták az áprilisi lakossági forgalommal, így arra jutottak, hogy

a magyar állam csak áprilisban több mint százmilliárddal „egészítette ki” a lakossági díjakat

a legalábbis tőzsdei szintű orosz gázszámla kifizetése érdekében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: