HÍREK
A Rovatból

Így reagált a kormány arra, hogy negatívra módosította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Fitch Ratings

A hitelminősítő elemzői szerint az ársapkák nem bizonyultak hatékonynak, növelték viszont az államháztartás költségeit.

Link másolása

Negatívra módosította az eddigi stabilról a devizában denominált hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB" szintű, befektetési ajánlású besorolásának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette az osztályzatot.

A Fitch a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában úgy fogalmaz, hogy a magasabb globális kamatszintekkel, a kilengésekre hajlamos energiaárakkal és a fő kereskedelmi partnerek keresletének gyengülésével jellemzett keményebb nemzetközi környezetben kitűnnek "a politikai megfontolások által befolyásolt" szakpolitikai elegy sérülékenységei.

Tavaly augusztusban egy másik globális hitelminősítő, az S&P Global Ratings is negatívra módosította az addigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását, de ezzel egy időben szintén megerősítette a devizában és forintban fennálló rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek azóta is érvényes "BBB/A-2" szintű - ugyancsak befektetői ajánlású - minősítését.

A harmadik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service továbbra is stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségekre érvényes "Baa2" - a Fitch és az S&P szuverén magyar osztályzatával azonos szintű - besorolását.

A kilátás negatívra módosításának pénteki bejelentéséhez fűzött indoklásában a Fitch Ratings hangsúlyozta, hogy a magyarországi infláció a legmagasabbak között van a cég által államadós-besorolásokkal ellátott összes gazdaság között.

A hitelminősítő elemzői úgy vélekednek az indoklásban, hogy az ársapkák nem bizonyultak hatékonynak, növelték viszont az államháztartás költségeit, miközben a monetáris politika transzmissziós funkciójának érvényesülését hátráltatják a jelzáloghitelekre meghirdetett, célzott kamatsapkák.

A Fitch Ratings közölte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) növekedési üteme az idén 0,4 százalékra lassul a tavalyi évre valószínűsíthető 4,7 százalékról, egyebek mellett azért, mert a továbbra is magas infláció, a csökkenő reálbérek és a gyenge fogyasztói hangulat miatt várhatóan csökken a háztartások fogyasztása.

A hitelminősítő előrejelzése szerint

az átlagos magyarországi infláció az idei év egészében 17,6 százalék lesz, vagyis meghaladja a cég által hasonló besorolással nyilvántartott gazdaságok idei átlagos inflációjának 5,7 százalékra valószínűsíthető mediánütemét.

A Fitch Ratings azzal számol, hogy a harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésű emelkedési üteme 25 százalék körül tetőzik az idei első negyedévben, és 2023 első felében is 20 százalék felett marad. A cég ugyanakkor az év végére - elsősorban a belépő bázishatások nyomán - meredeken lassuló inflációra számít: prognózisa szerint a harmonizált árindex éves növekedési üteme 2023 végén 6 százalék lesz.

A Fitch elemzői az államháztartási hiány mérséklődésével is számolnak: pénteki előrejelzésük szerint a deficit az idén a GDP-érték 4,3 százalékára csökken a tavalyi évről várt 6,1 százalék után.

A hitelminősítő várakozása szerint ezzel párhuzamosan folytatódik a bruttó államadóság-ráta csökkenése is: a cég arra számít, hogy a hazai össztermékhez mért államadósság 2026-ra 65 százalék környékére süllyed a tavalyi évre valószínűsíthető 73,5 százalékról.

Az államadósság-ráta csökkenésének elsődleges okai között lesz az erőteljes nominális GDP-növekedés és az államháztartási deficit mérséklődése - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy a magyar bankrendszer továbbra is stabil, nyereségessége az idén várhatóan javul a tavalyihoz képest, bár az eszközminőség mérsékelten romolhat, miután a teljes kinnlevőség-portfolión belül valószínűleg 5 százalék környékére emelkedik a nem teljesítő követelések aránya a tavalyi harmadik negyedévben mért 3,4 százalékról.

A Fitch idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki osztályzati elbírálás után június 23-án, majd december 15-én szerepel ismét. Az S&P jövő péntekre, utána július 7-re, végül december 8-ra jelölte ki a magyar szuverén osztályzatok idei vizsgálati időpontjait. A Moody's 2023-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án, majd szeptember 1-én kerül sorra. A három cég mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot.

Pénzügyminisztérium: a háború és a szankciós válság ellenére is befektetésre ajánlja Magyarországot a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország befektetésre ajánlott besorolását a Fitch Ratings hitelminősítő, a veszélyes nemzetközi környezet miatt ugyanakkor stabilról negatívra változtatta az adósbesoroláshoz tartozó kilátást. A hitelminősítő pozitívan értékeli, hogy a kormány jelentősen csökkenti az államadósságot és az államháztartási hiányt, emellett kiemelik, hogy a magyar gazdaság az év egészét tekintve elkerülheti a recessziót. Magyarország továbbra is befektetésre ajánlott kategóriában szerepel mindhárom nagy hitelminősítőnél - áll a Pénzügyminisztérium (PM) által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írják, a hitelminősítő kiemeli a magyar kormány hiánycsökkentéssel kapcsolatos elkötelezettségét és tovább javuló államadósságszinttel számol.

"A Fitch úgy látja, hogy Magyarország elkerüli a recessziót: 2022-ben 4,7 százalékos, az idei évben pedig 0,4 százalékos GDP-növekedésre számít. Hozzáteszik: a magyar bankrendszer stabilitása szintén hozzájárult az adósbesorolás megerősítéséhez."

A hitelminősítő az elmúlt évek során pozitívan nyilatkozott Magyarország gazdasági alapjainak erősségéről és ellenállóképességéről, elismerve a koronavírus-válság utáni gyors gazdasági újraindítás eredményeit - hangsúlyozzák. A mostani kilátásmódosítás azt mutatja, hogy az Európai Bizottság által keltett politikai viták, a háború és a szankciós energiaválság okozta bizonytalanságok a hitelminősítői értékelésekben is megjelennek, kiemelten a régiós országokban - olvasható a PM közleményében.

A Fitch Ratings Csehország és Szlovákia esetében is stabilról negatívra rontotta minősítésük kilátásait, nagyrészt a régiós energiapiaci bizonytalanságok miatt, illetve az alternatív gázforrásokhoz való hozzáférés alapján - fűzik hozzá.

"Magyarország a baloldali kormányzás gazdasági kudarca miatt befektetésre nem ajánlott kategóriába került több hitelminősítőnél is, majd a polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016/2017-től kezdődően több felminősítés is történt. Az elmúlt évtized munkájának köszönhető, hogy a világjárvány után és a háború idején is mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot" - zárul a PM közleménye.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Tudtam, hogy ez egy borzalmasan rossz házasság, de hogy fizikai erőszakra kerülne sor, azt nem” – Gulyás Gergely megszólalt a Magyar-Varga házasságról
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közelről ismerte a pár életét, de nem volt tudomása azokról a jelenetekről, amit Varga Judit korábban Hajdú Péter műsorában állított.

Link másolása

A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit március végén arról beszélt a Hajdú Péternek adott interjúban, hogy lelkileg bántalmazta őt Magyar Péter, és olyan is előfordult, hogy terhesen nekilökte egy ajtónak.

Ugyanakkor Varga azt is elismerte: előfordult, hogy megütötte volt férjét.

„Nem fogok meglepődni, hogyha Péter, aki folyamatosan bizonyítékokat gyártott ezek szerint, esetleg én meg amikor elkezdtem üvöltözni, ideges voltam, esetleg még mondjuk pofon vágtam, erről ő majd elkezd írni.”

– mondta korábban a volt igazságügyi miniszter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter és Magyar Péter kapcsolatáról először április elején beszélt a Telexnek.

Magyar Péter volt felesége március végén egy hosszú bejegyzésben írta meg, hogy mit élt át a házasságuk alatt és mit gondol exférjéről és mostani fenyegetéseiről.

Magyar akkor hozta nyilvánosságra az ismert hangfelvételt, amire Varga Judit így reagált:

"Szerintem ez a hangfelvétel a haza megmentésével kufárkodó, ezt hamisan a zászlajára tűző ember végtelen romlottságáról szól."

Varga leírta azt is, hogy 2023 márciusában, amikor már javában zajlott a válásuk, egy szombat este a volt férje azt mondta, hogy ha elhagyja, akkor feljelenti őt a Központi Nyomozó Főügyészségen és hangfelvételekkel fogja bizonyítani az állításait.

Nehéz azt a lelkiállapotot visszaadni, miben lehet ilyenkor egy háromgyerekes anya, akit a saját konyhájában, az alvó gyerekei mellett az akkori házastársa ilyesmivel fenyeget (és még mennyi más aljasságot, lelki terrort alkalmazott, arra nincsenek szavak!). Mind a mai napig a fülemben cseng például, ahogy mondja „Válj el, ha akarsz. Takarodj. A ház és a gyerekek maradnak.”

- írta korábban Varga Judit.

A volt igazságügyi miniszter felidézte azt is, hogy amikor Dezső András, a HVG újságírója megkereste Pétert a rendőrségi jegyzőkönyv ügyében, Péter egy ideges üzenetet küldött neki, amiben arra akarta rávenni, hogy állítsa le őket és tisztázza, hogy „semmilyen erőszak nem történt egy szokásos házastársi vitán kívül”.

„Harmadszor sem engedtem a fenyetőzésének, erre sem válaszoltam semmit. Amikor kiraktam a kapcsolati erőszakos videót a Facebookra, úgy, hogy meg sem szólítottam benne, nagyon bepöccent és újra megfenyegetett. Nem voltam tehát meglepődve. Számítottam rá. De amit tett, az döbbenet. Arra nincsenek szavak” – írta Varga Judit a közösségi oldalán.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely az RTL kérdésére elmondta:

„Azt tudtam, hogy ez egy borzalmasan rossz házasság, de hogy ezen belül fizikai erőszakra kerülne sor, azt nem.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Választási plakátokat távolíthat el a Budapest Közút – ez az oka
A cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a választások után a szervezeteknek kell a kihelyezett plakátokat begyűjteni.

Link másolása

A Budapest Közút Zrt. hivatalból eltávolítja a biztonságos közlekedést veszélyeztető választási plakátokat, illetve a plakátok kihelyezésére létesített felületeket az üzemeltetésébe tartozó helyszínekről a Fővárosban - írja a 24.hu a cég közleménye alapján.

Elsősorban azok a plakátok érintettek, amelyek a gyalogátkelőknél zavarják a gyalogosokat, vagy a közúti jelzőtáblák és a jelzőlámpák láthatóságát akadályozzák.

A társaságként "elkötelezettek a demokrácia lényegéhez tartozó választási kampánytevékenység minél szabadabb folytatása iránt, éppen ezért tudomásul veszik azt is, hogy kampányidőszakban a nyilvántartásba vett jelölő szervezetek és jelöltek a közterületen előzetes engedélyeztetés nélkül jelölteket, vagy pártokat népszerűsítő választási plakátokat helyeznek el" - közölték.

Ugyanakkor azt figyelembe kell venni a plakátok elhelyezésekor, hogy azok

ne zavarják a jelzőtáblák, jelzőlámpák és a közlekedés résztvevőinek észlelhetőségét, és ne okozhassak balesetveszélyes helyzeteket. Ezért a közutak mellett a jelzőtáblák és jelzőlámpák kihelyezési sávjába (a szegélytől 2 méteres távolságon belül és a járdaszinttől 4 méteres magasság alatt) nem rakhatnak ki ilyen táblákat.

A Közút azt írta, hogy azokat a plakátokat, amelyek nem felelnek meg az elvárásoknak, a balesetek megelőzése érdekében a Budapest Közút Zrt. további értesítés nélkül eltávolíthatja, és azt a hulladékgazdálkodás rendje szerint kezeli tovább.

Arra is felhívták a szervezetek figyelmét, hogy a választások után 30 napon belül el kell távolítaniuk a kihelyezett plakátokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ferenc pápa magyarul köszöntötte a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait – ezt mondta
A pápa köszönetet mondott azért, hogy a magyarok „nyitott szívvel” fogadják a háború elől menekülő ukrajnai menekülteket, valamint erőfeszítéseket tesznek a táradalom peremén élők integrálására. Magyar zarándokokkal találkozott az egyházfő.

Link másolása

A tavaly áprilisban Budapestre látogató Ferenc pápa csütörtökön egy magánaudiencián fogadta a magyar nemzeti zarándoklat 1200 tagját, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjait.

Az MTI beszámolója szerint az egyházfő kiemelte a fiatalokkal tartott budapesti találkozót, hangoztatva, hogy a nemzedékek közötti párbeszéd, a gyökerek ápolása erősíti az életet adó értékeket, a családot, az egységet, a békét.

A pápa köszönetet mondott azért, hogy a magyarok „nyitott szívvel” fogadják a háború elől menekülő ukrajnai menekülteket, valamint erőfeszítéseket tesznek a táradalom peremén élők integrálására.

Úgy vélte, a magyar közmondás „jobb adni, mint kapni”, amit magyarul mondott, jól összefoglalja az evangéliumi tanítást.

„Isten, áldd meg a magyart!”

– zárta beszédét magyarul Ferenc pápa, aki a Szűzanya oltalmát kérte a magyarságra. Imádkozzatok értem is, ne ellenem – mondta tréfásan.

Kerekesszékkel körbejárta az audienciatermet majdnem egyenként köszöntve a résztvevőket. A zarándokok fehér kendőjüket lobogtatták, magyar zászlókat és városaik tábláit tartották magasba. Magyar egyházi énekeket énekeltek, imádságokat mondtak.

A több ezer fős audienciaterem közel felét töltötték meg a magyar zarándokok. Az első sorokban ült Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) elnöke és a testület tagjai.

Ferenc pápa az audiencia végén külön köszöntött egy ötvenfős csoportot, amelynek tagjaival kezet fogott. Közöttük voltak a Rómában tanuló magyar papnövendékek, a Pápai Magyar Intézet papnövendékei, a Collegium Germanicum-Hungaricum és a római Görög Kollégium magyar hallgatói.


Link másolása
KÖVESS MINKET: