hirdetés

HÍREK

Hirtelen fontos lett a minél több Pfizer: 3,5 millió vakcina érkezik Magyarországra a következő két hónapban

Szijjártó Péter szerint a magyar kormány nem ideológiai kérdésként tekint a vakcinákra... A cég vállalta, hogy felpörgeti a szállítást az Európai Unióba.
Címkép: MTI/Mészáros János - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Szijjártó Péter külügyminiszter a Pfizer Hungary ügyvezető igazgatójával tartott sajtótájékoztatót kedden, amit Facebook-oldalán élőben közvetített.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy májusban közel 1,3 millió, júniusban pedig további 2,2 millió adag Pfizer-vakcina érkezik Magyarországra.

A Pfizer vakcinájával immár a 16-18 év közötti fiatalokat is olthatják, a cég várja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét arra, hogy a 12-15 évesek is megkaphassák az oltóanyagot.

Szijjártó köszönetet mondott a cégnek és munkatársainak, valamint arról beszélt, hogy a magyar kormány nem ideológiai kérdésként tekint a vakcinákra, ezért vásárolt keleti- és nyugati oltóanyagokat egyaránt.

Magyarország 10,8 millió oltóanyagra kötött szerződést a céggel, kedden érkezik a 20. adag szállítmány, 334 ezer vakcina, ezzel összesen eléri a 2,8 milliót az országba szállított Pfizer-vakcina.

Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a cég vállalta, hogy felpörgeti a szállítást az Európai Unióba, így a második negyedév során Magyarországra már összesen 4,6 millió vakcina érkezhet.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem jött be Orbán jóslata: nem sikerült beoltani 1 millió embert május 10-ig

Ha továbbra is ilyen ütemben zajlik az oltás, és nem regisztrálnak többen, akkor a hónap végére prognosztizált 7 millió közel sem fog összejönni, ha minden jól megy, akkor csak az 5 millió beoltottat érhetjük el júniusig.
Fotó: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Múlt héten egyszer már írtunk arról, hogy a kormány által vártnál lassabban halad az oltás. Most mindenki azt várja, hogy elérjük az 5 millió beoltottat, mert akkor jön az újranyitás következő lépcsőfoka, onnantól kezdve például már lehet lakodalmakat tartani.

Orbán Viktor 2021. április 9-i reggeli rádiós beszédében ismertette az oltási ütemet, miszerint május elejétől 7-10 nap alatt elérjük az 5 millió beoltottat, május közepén meglesz a 6 millió, május harmadik hetére pedig már a 7 millió is.

Mostanra kiderült, hogy ez nem biztos, hogy tartható lesz, ugyanis május 10-ig nem sikerült további 1 millió embert beoltani a 4 milliós mérföldkő elérése után.

Ahhoz ugyanis, hogy május 10-ig meglegyen az 5 millió, május közepére pedig a 6 millió, a hónap első napjától kezdve két héten át napi átlagban 150 ezer első oltást kellene beoltani, de ez idáig egyszer sem sikerült.

A második szakaszból eddig eltelt 8 nap alatt a napi 150 ezer új oltás helyett annak alig több, mint ötödét, átlag 33 ezret adtak be. Vasárnap pedig például csak kb. feleennyien, 17 134 ezren kapták meg az első oltásukat

- mutat rá a Telex.

hirdetés

Az április 30-án bejelentett 4 millió első oltásszám elérése óta eddig összesen csak 282 638 embert oltottak be, ami jócskán elmarad a várt 1 milliótól. Arról nem is beszélve, hogy

ha továbbra is ilyen ütemben zajlik az oltás, és nem regisztrálnak többen, akkor a hónap végére prognosztizált 7 millió közel sem fog összejönni, ha minden jól megy, akkor az 5 milliót érhetjük el júniusig.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Karácsony: Elismerem, hogy Orbán jobban beszél angolul

De folyamatosan dolgozik az angol nyelvtudásán, a miniszterelnök „újsütetű kínaiját és oroszát” viszont nem tervezi behozni - közölte a főpolgármester.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Karácsony Gergely egy Facebook-posztban elismerte, hogy Orbán Viktor jobban beszél angolul, mint ő. Mint írta, soha nem esett nehezére elismeri, ha valaki valamiben jobb nála, mert szerinte tanulni, fejlődni soha nem késő, másokat meghallgatni pedig mindig muszáj.

"Ezt a politikában is erénynek gondolom, nem hátránynak. A hirtelen támadt érdeklődésre reagálva így aztán

készséggel elismerem, hogy a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb mint az enyém,

legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül. Ezért én dolgozom is az angolomon folyamatosan.

A miniszterelnök úr újsütetű kínaiját és oroszát viszont nem tervezem behozni"

- írta a főpolgármester.

Ezt azután közölte Facebook-oldalán, hogy az Economist nevű angol lapnak nyilatkozva alacsonynak és kövérnek nevezte Orbánt, és bár utána bocsánatot kért ezért, Fürjes Balázs államtitkár beszólt neki. A kormánypárti politikus nehezményezte, hogy Karácsony lenézően nyilatkozott azokról, akik nem úgy néznek ki, mint ő, és utalt arra, hogy ez már a body shaming, vagyis a testi megszégyenítés kategóriájába tartozik.

hirdetés
"Kár, hogy az Economist újságírójának mondta. Felteszem, magyarul, tolmáccsal, hiszen angolul nem beszél. Érdekes, hogy a sok különbség mellett ezt az egyet nem emelte ki az angol nyelvű lap: egyikük beszél angolul, a másik nem..."

- fogalmazott Fürjes.

Erre reagált most Karácsony újabb Facebook-posztjában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Elrabolhattak és halálra kínozhattak egy magyar férfit Jemenben egy helyi aktivista szerint

Az aktivista szerint a 43 éves férfit arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele.
Címkép: MTI/EPA/Jajha Arhab - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Áprilisban dél-jemeni milícia tagjai raboltak el egy 43 éves magyar állampolgárt. A muszlim hitre áttért férfiért váltságdíjat követeltek, de mivel nem kapták meg ezért halálra kínozták – írja a Yemen Akbhar oldalra hivatkozva az Orientalista blog.

A blog szerint az arab hírportál egy jemeni aktivistára, Adel Al-Huseinire hivatkozik aki szerint a magyar férfit az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el majd megkínozták és megölték. Adel Al-Husseini a Tiwtter-oldalán először még április végén számolt be az esetről, majd május 8-án egy újabb bejegyzésben írt az ügyről.

A jemeni aktivista szerint a magyar állampolgárt az ország déli részén lévő Ádenben az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott Dél-Jemeni Átmeneti Tanács milíciái fogták el, és arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele.

A jemeni blogger szerint a magyar férfi 43 éves volt és a Kimo néven ismerték még mielőtt áttért volna a muszlim hitre és felvette a AbdulKarim Fares nevet.

Az aktivista állítása szerint a magyar férfi elrablásáról és megöléséről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit.

hirdetés

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Telex megkeresésére a magyarországi jemeni nagykövetség annyit közölt, hogy sajnálattal értesültek a hírről a médiából, ám az ügyről nincs információjuk. Annyi biztos, hogy „a jemeni nagykövetség nem adott ki neki beutazási vízumot Jemenbe”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Kedden még 30 fok lesz, szerdán viszont zivatarokkal jön egy újabb hidegfront

Mintegy 10 fokos hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a keleti, északkeleti országrész javára,
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. május 10.

hirdetés

Szerdán egy hullámzó frontrendszer érkezik délnyugat felől esővel, záporokkal, zivatarokkal - írja az Időkép.

Kedden még kitart a napos, nyári idő. Tetőzik a meleg, a legmelegebb órákban 25-30 fokot mérhetünk.

Szerdán azonban változik a helyzet. Nyugat, délnyugat felől egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat, mely csapadékot és lehűlést is hoz magával.

Így a hét harmadik napján délnyugat felől erős felhősödésre számíthatunk, hajnaltól előbb nyugaton, délnyugaton, majd napközben egyre több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, nyugaton csendes eső is.

Északkeleten tart ki legtovább a napsütés.

Mintegy 10 fokos hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki a keleti, északkeleti országrész javára, délután 17-27 fokot mérhetünk.

Éjszaka az északkeleti tájakat is eléri a csapadék, és csütörtökön is sokfelé várható zápor, zivatar, nyugaton, északnyugaton eső. A nyugatira, délnyugatira forduló szél többfelé erős lesz. Mindenhol visszaesik a hőmérséklet, délután 14-22 fok várható. A leghűvösebb északnyugaton lesz.

hirdetés

Csütörtök estig többfelé jelentős mennyiségű eső hullhat, mely jól jön a mezőgazdaságnak.

A jelenlegi számítások szerint nagy területen 10-15, helyenként 20 mm-nél is több csapadék várható.

Pénteken inkább már csak szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, főként északon és keleten szeles, tavaszias hőmérsékletű időben lesz részünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: