hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Felmérés: Valószínűleg több mint százezer alsó tagozatos diák nem ment hétfőn iskolába

Az eddigi adatok alapján az alsósok mintegy 44 százaléka nem ment április 19-én személyesen iskolába.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. április 19.

hirdetés

Az ADOM Diákmozgalom hétfő reggel indított felmérése szerint a válaszadó szülők, tanárok és diákok beszámolói alapján

az alsó tagozatos diákok átlagosan 44 százaléka nem ment április 19-én személyesen iskolába.

A délután 17 óráig beérkezett adatok alapján a felmérés által lefedett több mint 27 ezer alsós diák közül több mint 12 ezren maradtak otthon - írja az ADOM Diákmozgalom a közösségi oldalán.

Az eredményeket az összes alsó tagozatos diákra kivetítve arra a következtetésre jutottak, hogy még egy jóval alacsonyabb tényleges országos hiányzási arány esetén is

valószínűsíthető, hogy több mint százezer alsó tagozatos diák nem ment hétfőn személyesen iskolába.

A hiányzók arányában osztályonként és iskolánként hatalmas különbségek alakultak ki. Míg van olyan nyírbátori 17 fős, valamint budapesti 27 fős osztály, ahol minden tanuló részt vett az órákon, addig rengeteg olyan beszámoló is érkezett, amelyek szerint egy osztályból a többség hiányzott (például egy budapesti osztályban 25-ből 22 fő). Sok olyan osztály is akadt, ahol a teljes osztály otthon maradt (például egy mosonmagyaróvári 27 fős osztályból mind a 27 fő, egy csömöri 22 fős osztályból mind a 22 fő). Olyan beszámolók is érkeztek, ahol a szülői közösség kérésére egy osztály vagy iskola digitális tanrendben folytatta az oktatást.

Az otthon maradó diákok több iskolában online követhették a tanórákat, és akadt olyan pedagógus is, aki be is tudta vonni az otthon tanuló diákokat, felszólította őket is óra közben, ahogyan az egy rendes tanórán szokás. Sok olyan beszámoló is érkezett azonban, ahol technikai okokból vagy felsőbb utasításra nem volt lehetőségük a pedagógusoknak online bekapcsolódási lehetőséget biztosítani a hiányzó diákoknak.

hirdetés

Megjegyzik, hogy a felmérés eredményei valószínűleg nem tökéletesen reprezentatívak (jelenleg a főváros felülreprezentált, valamint a gyereküket otthon tartó szülők nagyobb eséllyel töltötték ki a kérdőívet), azonban az eddigi adatok alapján országos viszonylatban nagy valószínűséggel több mint százezer alsó tagozatos diák nem ment hétfőn iskolába.

A felmérés során az egy településről érkező, osztálylétszámban és hiányzók létszámában is megegyező válaszokat az ismétlődések elkerülése érdekében kiszűrték, a délután folyamán pedig már lehetővé tették a pontos iskola és osztály megadását is a válaszadóknak.

Frissítés: Újraindult az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a jelenléti nevelés, oktatás hétfőn. Az óvodákban országosan a gyermekek 60 százaléka, az iskolákban a tanulók 75 százaléka jelent meg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. Közleményükben hozzátették: a pedagógusok szinte valamennyien munkába álltak. A tárca köszönetet mondott minden óvodai és iskolai dolgozónak a jelenléti nevelés, oktatás újraindításáért végzett "áldozatos munkájáért".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Hadházy Ákos: Miért jár külön elbírálás az oltásnál az Audi dolgozóinak? Kinek fogják adni a ma érkezett 1,2 millió adag kínai vakcinát?

Az ellenzéki képviselő szerint az autóipari cég dolgozói a gyár területén kaptak a Pfizer oltásából.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Az Audi-gyár dolgozói az üzem területén oltathatták magukat és Pfizer vakcinát kaptak a kormánytól - írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő nem érti, miért jártak kiváltságok a német autógyár dolgozóinak.

Vajon miért nem kínait? És nekik miért nem kellett órákig sorban állniuk, ha Pfizer vakcinát akartak? Ki döntötte el, hogy az Audinak ez jár? És miért?

- teszi fel kérdéseit az ellenzéki politikus.

Hadházy azt sem érti, ha az Audi-dolgozók mind Pfizert kapnak, „kinek fogják adni a ma érkezett 1,2 millió adag kínai vakcinát, amin alsóhangon 20 millió dollárt (6 milliárd forint) keresett valaki?”

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Egységes európai minimálbér: Ausztria és Magyarország sem támogatja a bevezetését

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EU-csúcson folytatott megbeszéléseket szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel.
MTI, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Ausztria és Magyarország is úgy látja, hogy az európai uniós tagországok különbözősége miatt nem célszerű Brüsszelből szabályozni, hogy milyen legyen az egységes minimálbér az EU-ban - derült ki azon a találkozón, amelyet Palkovics László innovációs és technológiai miniszter folytatott szombaton Portóban Martin Kocher osztrák munkaügyi miniszterrel.

A két miniszter az EU-tagországok informális kormányfői találkozójának helyszínén találkozott.

Az egységes minimálbérrel kapcsolatban "az elveket elfogadjuk, a számítási módszereket meg fogjuk fontolni, de azt, hogy ez ne a tagállamok kezében maradjon, egyikünk sem tudja elfogadni"

- fogalmazott Palkovics László a közmédiának nyilatkozva.

Beszámolt arról, hogy megbeszélést folytattak a koronavírus-járvány utáni munkaerőpiaci helyzetről, hiszen a két ország sok területen ugyanazokkal a problémákkal szembesült. Egyetértettek egyebek között abban, hogy a távmunkával kapcsolatos döntéseket az érintettekre, vagyis a munkaadókra és a munkavállalókra kell hagyni, de a járvány tanulságaiból kiindulva meg kell nézni, szükség van-e az állam részéről módosításra, szabályozásra, ösztönzésre. A két ország ebben a kérdésben is együtt fog működni, megosztja tapasztalatait, hiszen méreteiben, gazdasági szerkezetében hasonló.

Tárgyaltak a járvány utáni újraindítás részleteiről is - mondta a magyar miniszter. Megállapodtak abban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést a határon túlra járó dolgozók helyzetének megkönnyítése, illetve a turizmus újraindítása érdekében.

hirdetés

A nyilatkozatban Palkovics László kitért arra is, hogy

Magyarország nem támogatja az egységes uniós adórendszert, azon az állásponton van, hogy például a társasági nyereségadót az egyes országoknak saját maguknak kell meghatározniuk, hiszen a tagállamok más-más fejlettségi szinten vannak, más a gazdaságszerkezetük.

Hozzátette, hogy ha mégis egységesítésről születik döntés, számos eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy alkalmazkodni lehessen hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

130 milliárdos hitelből védelmi rakétákat venni „az ország szempontjából a lehető legjobb döntés” volt a kormánybiztos szerint

Norvég hitelből vásárlunk amerikai-norvég rendszert, Maróth Gáspár szerint semmilyen politikai érv nem játszott szerepet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Tavaly novemberben dőlt el hosszú tárgyalássorozat után, hogy a Magyar Honvédég NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől, a norvég állam 130 milliárd forintos hiteléből finanszírozva - írja a 444.

A védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a Spirit FM-en elmagyarázta a rakéták megvásárlását. Mint mondta, „az államot nem úgy finanszírozzuk, mint a családot, hogy amikor fizetnek a hó elején, akkor a pénztárcánkba betesszük a pénzt, vagy a bankkártyánkra, és amíg rajta van pénz, addig költünk”.

Maróth Gáspár szerint a kölcsön

egy teljesen racionális, „az ország szempontjából a lehető legjobb döntés” volt, amit szakemberek hoztak.

Arról is biztosított mindenkit, hogy a dologba nem kell „politikai történetet” látni. Azt ugyanakkor ennek ellenére elismerte, folyik a munka a svéd mérnökökkel, mert a megrendelt amerikai rakétákat nem lehet rögzíteni a Gripen vadászgépekre.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Botrány: több embernél is ugyanazokat a pálcikákat használhatta a Covid-teszthez egy indonéz cég

Az orr- és torokváladék levételére használt eszközöket a cég alkalmazottai újracsomagolták, majd ismételten eladták azokat.
Fotó: lukasmilan/Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. május 08.

hirdetés

Egy gyógyszerészeti cég több alkalmazottját is letartóztatták Indonéziában, mivel állítólag újracsomagolták, majd ismételten eladták a koronavírus teszteléséhez használt mintavételi eszközöket - számol be róla a BBC.

Az észak-szumátrai Medan városában található reptéren december óta több mint 9 ezer embertől vehettek mintát újrahasznosított pálcikákkal. Az antigén gyorstesztek elvégzésére azért volt szükség, mert az utasokat csak negatív teszt birtokában engedték a repülőgépre.

Mivel egyre többen panaszkodtak hamis pozitív eredményre, a múlt héten a rendőrség egy alkalmazottja is utasnak adta ki magát. Amikor az ő tesztje is pozitív lett, kollégái átkutatták a helyszínt, ahol újrahasznosított, használt teszteket találtak.

Az állami tulajdonban lévő Kimia Farmát most beperelhetik az érintett utasok nevében, mivel egészségügyi és vásárlói jogokat sértettek a megtisztított, újracsomagolt pálcikák árusításával.

A helyi hatóságok azzal kapcsolatban is nyomoznak, hogy az átverésből származó profitból épül-e az egyik gyanúsított fényűző háza. A céget emellett két ügyvéd is beperelni tervezi, akik utasonként 1 milliárd rúpiás, azaz mintegy 21 millió forintos kártérítést próbálnak kiharcolni.

hirdetés

A jakartai központú Kimia Farma azóta kirúgta az érintetteket, és ígéretet tett, hogy szigorítja a belső kontrollt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: