HÍREK
A Rovatból

„Ez a táblázat egy szégyen” - Ferenci Tamás lesújtó véleménye a kormány vakcinalistájáról

Hihetetlennek tartja ezeket a számokat nemzetközi összevetésben a biostatisztikus. Szerinte ez a közlés „komoly károkat okozhat a magyar járványügynek”.

Link másolása

Mint azt mi is megírtuk, a kormány vasárnap nyilvánosságra hozta a koronavírus elleni második oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat. Ebből az derült ki, hogy a második oltás után eddig összesen 5714 fő betegedett meg, és 273-an haltak meg. A táblázat szerint 100 ezer oltottra vetítve a legtöbben (52) a Pfizer és a Moderna vakcinák után hunytak el koronavírus-fertőzés miatt, összesen 187-en. A Sinopharm-oltás után 78 ember halt meg, ami 100 ezer oltottra vetítve 16. AstraZeneca-oltás után 6, míg Szputnyik V vakcina után 2 koronavírussal fertőzött ember hunyt el.

A táblázatból ugyanakkor nem derül ki, hogy az elhunytak hány évesek voltak, volt-e alapbetegségük, illetve az oltáshoz képest mikor kapták el a fertőzést, de a forrása sem tisztázott a számoknak.

A kormány vakcinatáblázatát több szakember is bírálta már, köztük például Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, aki maga is részt vett az mRNS alapú vakcinák technológiájának kidolgozásában.

Kemenesi Gábor virológus például úgy fogalmazott, a kormány vakcinatáblázata: "szakmai szemmel nem értelmezhető".

Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense pedig a Telexnek úgy fogalmazott:

"Ez a táblázat egy szégyen, és őszintén remélem, hogy csak és kizárólag politikusok vettek részt az összeállításában, és nem itt tart a magyar gyógyszerügy, nem itt tart a hivatalos szervek tudományos felkészültsége, mert ez ilyen formában egy szegénységi bizonyítvány".

A biostatisztikus szerint a kormány által közölt táblázat kapcsán több kérdés is felvetődik, például, hogy nincsenek feltüntetve életkorok, alapbetegségek. De Ferenci arra is felhívja a figyelmet, hogy azt sem tudni, figyelembe vették-e az oltások alkalmazásában jelentkező időbeli különbséget. "De nemcsak az problémás, ha az utánkövetési időt nem vették figyelembe, hanem az is, hogy a különböző időszakokban nem ugyanaz volt a megfertőződési kockázat, hiszen jelentősen eltért a járványhelyzet januárban és áprilisban, így egyáltalán nem mindegy, hogy kit mikor oltottak be, vakcinatípustól függetlenül sem. Szintén nem egyértelmű, hogy a második oltás után mennyivel kezdték el vizsgálni az eseményeket, erre vonatkozólag semmilyen információt nem közöl a táblázat" - írja a lap.

"A táblázatban szereplő számok nemzetközi összehasonlításban nagyon magasak. Még az is felmerül, hogy talán rögtön a második oltás után nézték, semennyi időt nem várva utána, de nem tudom, semmilyen információ nincs erről sem, pedig nagyon fontos lenne"

- mondta Ferenci a lapnak.

A biostatisztikus azt is hozzáteszi:

"A 175, mindkét dózisban részesült halott ennyi oltottból a Pfizer-vakcina esetében kifejezetten furcsa, mert erre a vakcinára vannak nemzetközi közlések, és ez élesen ellentmond ezeknek. Csak hogy érzékeltessem: az amerikaiaknak 87 millió, két dózissal oltott közül 7157 esetük volt, és 88 halálozásuk. Nekünk meg vagy egymillióból volt 3000 megbetegedésünk és 175 halálozásunk?! Persze nem teljesen összevethetőek az adatok, az utánkövetési idő is eltérhet, de ez szinte hihetetlen."



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter újabb információkat közölt a pénteki tüntetésről
A gyermekvédelemért hívta össze híveit a TISZA párt politikusa, Pintér Sándor belügyminiszter és a kormány lemondását követelve.

Link másolása

Pénteken 18 órára hirdetett meg Magyar Péter egy tüntetést a Belügyminisztérium épülete elé. A gyermekvédelemért hívta össze híveit a TISZA párt politikusa, Pintér Sándor belügyminiszter és a kormány lemondását követelve. Mai posztjában közölt pár információt arról, hogy mivel és hogyan készüljenek a hívei a tüntetésre:

„Találkozzunk ma este 18.00 órakor a Belügyminisztérium előtt, védjük meg a gyermekeinket és unokáinkat! Követeljük a politikai felelősök lemondását!

Csatlakozz hozzánk egy békés, de határozott tüntetésre, ahol közösen mondjuk ki, hogy “Elég volt!”. Védjük meg a gyermekeket az újabb pedofil bűncselekményekről. Követeljük a valódi gyermekvédelmi reformot, a gyermekvédelem finanszírozásának jelentős megemelését. Követeljük a szörnyűségeket eltussoló intézményvezetők felelősségre vonását, és a politikai felelősök, Pintér Sándor belügyminiszter lemondását és a kormány távozását. Itt az ideje, hogy hangot adjunk a változás iránti igényünknek és megmutassuk, a közösség erejével képesek vagyunk pozitív változásokat elérni.

Kérünk titeket, hogy osszátok meg az eseményt, hívjátok meg barátaitokat, és gyertek el minél többen, hogy közösen kiállhassunk a jövő generációja mellett.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Veszteségbe kényszerítheti őket a kormány a benzinkutasok szerint
Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.

Link másolása

Veszteséges üzemelésre kényszerítené a kormány a benzinkutakat, ha kizárólag tőlük várná az üzemanyagok árának csökkentését – mondják a Független Benzinkutak Szövetségénél. Szerintük az árrésükből legfeljebb néhány filléres árcsökkentésre futná, a kormánynak viszont sokkal nagyobb a mozgástere, miután az ár fele az adó.

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta a Kormányinfón, hogy a költségvetés nem tud lemondani további bevételekről. Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fagyott megint reggel, de a jó hír az, hogy a hétvégén sokkal jobb idő lesz
Péntek reggelre is több helyen csökkent 0 fok alá a hőmérséklet. Hétvégén azonban búcsút inthetünk végre a fagyoknak. Visszatér a kora nyári meleg 24-28 fok körüli csúcsokkal.

Link másolása

Péntek hajnalban sem szabadultunk meg a fagyoktól, sőt a csütörtökinél kissé hidegebb a reggel. Az Alpokalján, az Északi-középhegységben, a Duna-Tisza közén, valamint a Nyírségben is fagypont alá hűlt több helyen a levegő. Romhányban -3,1 fok volt a minimum, itt mérték a leghidegebbet. Kecskemété a dobogó második foka -3 fokkal , Zabar pedig -2,8 fokkal lett bronzérmes - írja az Időkép.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor. Sokfelé élénk, a Kisalföldön erős lesz a délies szél. Délután 14 és 20 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szombaton sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből elvétve egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat. Sokfelé lesz élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a délies szél.

Tovább melegszik az idő, a hajnali fagy megszűnik, délután pedig már 18-23 fokot mérhetünk.

A vasárnapi napsütést csak kevés felhő árnyékolhatja, csapadék nem várható. Többfelé élénk, északnyugaton erős lesz a déli-délkeleti szél. Visszatér a kora nyári meleg, a legmelegebb órákban 22-27 fokot mérhetünk.

Hétfőn is marad a meleg, nyárias idő, 23 és 28 fok közötti maximumokkal. Esernyőkre nem lesz szükség, elsősorban fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen, viszont a délkeleti szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Kedden szintén száraz, napos idő várható, 24-28 fok körüli csúcsokkal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: