HÍREK
A Rovatból

El lehet kapni újra a koronavírust? Ázsiában nő az újrafertőzöttek száma

Dél-Koreában és Kínában egyre több az újrafertőződés. A tudósok egyelőre csak találgatnak, hogy mi történik.

Link másolása

163 korábban már gyógyult koronavírusos beteg újra pozitív tesztet produkált Dél-Koreában, az ország járványügyi központja (KCDC) értetlenül áll a jelenség előtt. Ugyanez történik Kínában is, bár itt hivatalos adatot még nem közöltek az újrafertőzöttekről, írja a CNN. Ezek alapján joggal merül fel a kérdés: el lehet-e kapni újra a koronavírust?

Dél-Koreában egyelőre alacsony az újrafertőzöttek aránya: a már felgyógyult 7829 ember közül csupán 2,1% tesztje lett ismét pozitív, jelentette be a KCDC pénteken. Ellenben az nem derül ki a közleményből, hogy a 7829 gyógyult koronavírusosból pontosan hányat vizsgáltak újra. Az újrafertőződő betegek száma mindenesetre aggodalomra adhat okot, különösen az olyan országok esetében, mint Dél-Korea, ahol a hatóságoknak az általános vélekedés szerint sikerült kordában tartani a vírust.

Kwon Joon-wook, a KCDC igazgatóhelyettese elmondta, egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a másodszor is koronavírusos páciensek fertőzőek lennének, bár közülük 44%-nak csak enyhe tünetei vannak. Hozzátette: továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról, így például az is kérdéses, hogy kialakul-e természetes védettség a fertőzés elmúltával vagy sem. Úgy fogalmazott, hogy

a Covid-19 a legnagyobb kihívást jelentő kórokozó, amivel az utóbbi évtizedekben a tudósok találkoztak.

A korábbi fertőzés maradványai?

A legvalószínűbb feltételezés szerint az ismét pozitív mintát adóknál a korábbi fertőzés maradványait mutathatja ki a teszt. A koreai járványügy szakemberei egy család három korábban koronavírus-fertőzött tagját vizsgálták, akik a teszt szerint ismét megfertőződtek. A tudósoknak egyik esetben sem sikerült izolálni és tenyészteni a vírust, ami arra utalhat, hogy már nincs jelen élő új típusú koronavírus a szervezetben.

A dél-koreai feltételezéseket megerősíthetik a Kína legelismertebb pulmonológusának hét eleji sajtótájékoztatóján elhangzottak is. A 2002-es SARS-vírus felfedezőjeként elhíresült Zhong Nanshan elmondta, hogy a gyógyult betegek könnyen pozitív tesztet produkálhatnak később is, mivel a betegség maradványai még egy jó darabig jelen lehetnek a szervezetükben. A professzor ezért nem is aggódik túlságosan a vélt újrafertőződéseken.

Vannak egyéb magyarázatok?

Ennek ellenére vannak egyéb elméletek is a korábban gyógyult betegek pozitív koronavírus-tesztjeire. Ezek közül a két legelterjedtebb a hibás teszt és a vírus reaktiválódásának lehetősége.

Amennyiben a teszttel van gond, könnyen előfordulhat, hogy tévesen pozitív vagy éppen negatív eredményt mutat. Ennek számos oka lehet a vizsgálat során használt vegyi anyagok hibájától kezdve egészen addig, hogy a vírus olyan mutációja jelent meg a betegben, amit a módszer nem ismer fel.

A dél-koreai szakemberek szerint a legkisebb esélye annak van, hogy a teszt hibás. A KCDC igazgatóhelyettese közölte, hogy éppen ezért fokozottan megfigyelik azokat a koronavírusos betegeket, akik ismételten megfertőződtek. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis nem lehet nagy biztonsággal kijelenti, hogy mi okozza esetükben újra a pozitív eredményt.

Az időről időre változó állapot a betegeket is megviseli. Egy tedzsoni beteg tesztje például március 25-én kimutatta a koronavírus-fertőzést. Ezen a héten már negatív lett az eredmény, de egy nappal később újra fertőzöttnek mutatta a teszt. Így a 25 éves férfinak most két újabb negatív tesztet kell produkálnia ahhoz, hogy gyógyultnak minősítsék. Ennek ellenére ha végül kiengedik a kórházból, a dél-koreai kormány javaslatára további két hétre házi karanténba kell majd vonulnia.

Az ország járványügyi központjának igazgatóhelyettese szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az újrafertőzöttek képesek lennének továbbadni a vírust. Ennek ellenére a szakember szerint is átmenetileg a legjobb megoldás, ha a másodszor is koronavírusos-beteg izolálja magát legalább két hétre a külvilágtól.

Mi a helyzet az antitestekkel?

Amikor az ember felépül egy vírusfertőzésből, a szervezete antitesteket termel. Ezek az ellenanyagok a későbbiekben megakadályozzák, hogy ugyanazt a vírust újra elkapja a már gyógyult beteg, mivel a szervezet már megtanulta, hogyan kell leküzdeni a betegséget.

A Covid-19-ből felépült betegek esetében joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet az antitestekkel? Erre Deborah Birx, a Fehér Ház járványügyi szakértője azt mondta:

"A biológiában soha nem szabad azt mondani, hogy nem lehetséges."

Az orvos szerint az eddigi ismereteik alapján a koronavírusos betegek szervezete a felépülés során termel antitesteket, de megvan az esély arra is, hogy ez nem minden esetben történik meg.

A dél-koreai járványügyi központ további tesztelésekkel szeretne még többet kideríteni az újrafertőződésről. Bejelentették, hogy 400 tesztet végeznek el egykor koronavírusos, mára egészséges embereken, hogy jobban megértsék a vírus működését. Az eredményre azonban heteket kell várni. A KCDC igazgatóhelyettese nyomatékosan kiemelte:

"Még mindig sok mindent nem tudunk a Covid-19-ről."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint olyan eredmény fognak elérni Budapesten, hogy a Tisza Párt képviselői nélkül senki sem tud majd többséget szerezni a közgyűlésben
Magyart is arról kérdezték az összegyűltek, mi a tervük az önkormányzati választásra vonatkozóan. Azt is megkérdezték tőle, hogy összefognának-e helyi civilekkel.

Link másolása

Varga Judit exférje Sümegen folytatta az országjárását szerdán.

Az Index beszámolója szerint Magyar Péter beszélt a júnusi választási esélyeikről.

„El fogunk érni egy olyan eredményt ott, hogy a Tisza Párt nélkül nem tudnak többséget szerezni”

– mondta Magyar Péter az országjárása szerdai állomásán, Sümegen.

Ha ez bekövetkezik, akkor Magyar szerint két lehetősége lesz a jobb- és baloldali pártoknak: vagy olyan döntéseket terjesztenek a közgyűlés elé, amely „a fővárosnak az érdekét szolgálja” mert ők csak ezeket támogatják, vagy pedig „kijönnek a napra, Gyurcsány és Orbán kezet fog, és mennek előre e lenini úton, amíg még mehetnek”.

Magyart is arról kérdezték az összegyűltek, mi a tervük az önkormányzati választásra vonatkozóan, összefognának-e helyi civilekkel.

Magyar erre úgy válaszolt, hogy bonyolult kérdésről van szó, de dolgoznak rajta, hogy minden megyében el tudjanak indulni.

„Mi egy garázscég vagyunk, ezt be kell, hogy valljam. Bármennyire is nem tetszik, bármit is mondanak rólunk, én nekem van tizenöt munkatársam, mindenki ingyen dolgozik, segít amikor tud”

– mondta Magyar Péter Sümegen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„Le kell váltani, akik így mértek” - a DK-t előző Magyar Péterről kérdeztük a majálisozókat
A Medián 24 százalékon mérte a Tisza Pártot, miközben a DK visszaesett 9 százalékra. Többek között erről is kérdeztük a párt szimpatizánsait május elsején.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. május 01.


Link másolása

A DK majálisán kérdeztük az embereket arról, hogy mi a véleményük Magyar Péterről.

Mint arról korábban írtunk, a Medián 24 százalékon mérte a Tisza Pártot, miközben a DK visszaesett 9 százalékra.

Volt, aki azt mondta, hogy

„Le kell váltani ezeket, akik így mértek, mert nem hiszem, hogy ilyen nagy különbség kell, hogy legyen.”

Másvalaki azt mondta, hogy az emberek megszédültek. Szerinte aki végiggondolja azt, hogy itt mi történt 2010 óta, az nem hihet egy olyan embernek, aki a Fidesz és a rendszer összes előnyét élvezte korábban.

Hiller István is nyilatkozott: szerinte egy megfelelő politikai munkának megvan a maga eredménye, de nem szeretne Magyar Péterrel foglalkozni.

Itt a teljes videó.

Magyar Péter Sümegen tartott országjárást május elsején, erről itt írtunk korábban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Átvariálta az eredményeit a Medián: még közelebb jött a Fideszhez a Tisza Párt
Javították a korábban közzétett eredményeket. A teljes eredménysoros kutatás kisebb változásokat hozott a korábbi számokhoz képest.

Link másolása

Elkészült a Medián kedden publikált pártpreferencia-felmérésének teljes eredménysoros kutatása, ami kisebb változásokat hozott a korábbi számokhoz képest, írja a HVG.

A választani tudó, biztos szavazóknál a Fidesz 45 (és nem 46), a Tisza Párt 25 (és nem 24), a DK-MSZP-Párbeszéd 9, az MKKP 6, a Momentum 4 (és nem 5), a Mi Hazánk 4, a Mindenki Magyarországa Néppárt 2, a Jobbik 1, és az LMP 1 százalékon áll.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Itt a magyarázat! Ezért volt a kavarás Magyar Péter pártjának EP-listájával
Kedden délután 3-kor megváltozott Magyar Péter Tisztelet és Szabadság Pártjának EP-listája. Aztán ezt később javították.

Link másolása

A hvg.hu öntött tiszta vizet a pohárba:

Kedden délután 3-kor megváltozott Magyar Péter Tisztelet és Szabadság Pártjának EP-listája. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján az első változat szerint Magyar egyáltalán nem szerepelt rajta, a névsort Dávid Dóra vezette.

Ezt nem sokkal később javították, és később már Magyar Péter vezette a listát.

A frissített lista eleje most már így néz ki:

1. Magyar Péter.

2. Dávid Dóra

3. Tarr Zoltán

4. Kulja András

A Nemzeti Választási Bizottság április 14-én vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Tisza Pártot, amely már korábban létezett, Magyar Péter tehát nem alapította, csak átvette.

Link másolása
KÖVESS MINKET: