A Rovatból

Egy nagymama és négy unokája lett lakástűz áldozata Pennsylvaniában

A gyerekek közül a legfiatalabb 2, a legidősebb 7 éves volt.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. február 13.


Link másolása

Február 10-én, késő este gyulladt ki a családi ház a pennsylvaniai Polk Townshipben, egy nagymama és a négy unokája volt bent, mind az öten életüket vesztették - számolt be egy helyi tévécsatorna, a WFMZ.

A gyerekek apja egy farmon dolgozik, az anyjuk őt látogatta meg aznap este, a gyerekeket pedig a nagymamára bízták. A gyerekek közül a legfiatalabb 2 éves volt, míg a legidősebb 7. Az 53 éves nagymama középiskolában volt tanárnő.

A rendőrség nem talált idegenkezűségre utaló jeleket. A család barátai pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy a házaspár fedezni tudja a tragédia után felmerülő költségeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
„Két gyermekemet vesztettem el a hajóbalesetben” – Egy testvérpár is meghalt a verőcei hajóbalesetben
Egy fiatal lány holttestét már megtalálták, a nagynéni azonban még reménykedik: szülei még nem azonosították, így teljes bizonyosságunk még nincs - mondta.

Link másolása

Szombaton, késő este tragikus hajóbaleset történt Verőcénél, ami két család életét változtatta meg örökre.

"Két gyermekemet vesztettem el a hajóbalesetben"

- mondta el egy édesanya. A lányát eltűntként keresik még. Fiáról, a 39 éves Adriánról pedig már biztosan tudni, hogy nem élte túl az ütközést.

A balesetben a motoros kishajó és az MS Heidelberg nevű szállodahajó ütközött a Duna verőcei szakaszán. Az egyetlen túlélő egy olasz férfi, ő sérülésekkel úszott partra, ahol egy autós talált rá, és értesítette a hatóságokat.

Nem sokkal később megtalálták a kishajó roncsait a Megyeri hídnál, valamint két utas holttestét, egy férfit és egy nőt.

A baleset áldozatai között volt Olivér is, akit főnöke szinte fiaként szeretett. "Nagyon jó barátom volt, szinte a fiamként szerettem" – mondta a férfi, aki nem érti, hogyan történhetett a baleset, hiszen Olivér tapasztalt hajós volt. A kis csapat tagjai jól ismerték egymást, mindannyian a hajózás szerelmesei voltak. A férfi szintén ott volt a keresők között.

Adrián, a motoros hajó tulajdonosa komolyan vette a hajóvezetést. "Többször is nekifutott az engedély megszerzésének, így nem kockáztatta volna" – mondta egy barátja, Sándor, aki aznap este szintén hivatalos volt a buliba, de egy családi rendezvény miatt végül nem ment el. Talán ez mentette meg az életét. "Többen közülük jó hajósok voltak, nem tudom elképzelni, hogy miért nem vették észre a szállodahajót. Lehet, hogy megpróbáltak átvágni előtte, de már nem sikerült... lehet, hogy ez soha nem fog már kiderülni" - mondta.

A másik, már megtalált áldozat egy fiatal lány, a 20 éves Boglárka. A nagynéni még reménykedik: "szülei még nem azonosították, így teljes bizonyosságunk még nincs" – mondta.

A rendőrség őrizetbe vette a Heidelberg kapitányát, aki továbbra is állítja, hogy nem vette észre az ütközést. Szalma Botond, a Mahart egykori vezérigazgatója szerint ez kizárt: "A képek alapján látszik, hogy hatalmas volt az ütközés ereje. A motoros valószínűleg szinte teljes sebességgel haladhatott, amikor nekicsapódott a szállodahajónak. Az áldozatok valószínűleg azonnal meghaltak". Szalma szerint a kapitány mindenképpen hibázott, amikor nem kezdte el azonnal a mentést.

A kutatás azóta is tart zajlik Verőce és a Megyeri híd közötti szakaszon, de a teljes kutatás kiterjed a Duna szigetszentmiklósi szakaszáig is, ahol a tűzoltók speciális eszközökkel folytatják a keresést.

Bence, egy szlovákiai magyar, aki gyakran kajakozik a Dunán, azt mondta: "Nagyon gyakori, hogy a szórakozó emberek nem mérik fel a Duna veszélyeit, sok a gondatlan baleset, több, mint ami a hírekbe kerül".

A baleset okai továbbra is tisztázatlanok, de a hatóságok mindent megtesznek, hogy kiderítsék, mi történt azon a tragikus estén - írja a Blikk.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
Boldogságból tragédia: a verőcei hajóbaleset előtt fél órával jegyezték el a 20 éves Boglárkát
A fiatal lány egyik jó barátja a Tényeknek elmondta, hogy a baleset napján, a tragédia előtt fél órával kérték meg a lány kezét. Öt eltűnt utast még mindig nem találtak meg.

Link másolása

Továbbra sincs hír arról az öt eltűnt utasról, akik szombat éjjel szenvedtek balesetet Verőcénél, amikor motoros kishajó összeütközött az MS Heidelberg szállodahajóval. Az áldozatok között van a 20 éves Boglárka is, akinek kezét épp a tragédia előtt fél órával kérték meg.

A Blikk információi szerint a kishajón utazók egy Dunakanyarban tartott fesztiválról tartottak hazafelé, amikor a baleset bekövetkezett. A fedélzeten tartózkodó nyolc utas közül csak egyikük, egy olasz férfi élte túl az ütközést. Ő a partra tudott evickélni, ahol egy autós talált rá és riasztotta a hatóságokat.

Később a Megyeri hídnál megtalálták a kishajó roncsait, valamint egy férfi és egy nő holttestét. Az eltűnt öt utas keresése továbbra is nagy erőkkel folyik.

A szállodahajó az ütközés után folytatta útját, a kapitány állítása szerint nem vette észre a balesetet. A hajót Komáromnál állították meg, majd kapitány nélkül folytathatták útjukat Ausztria felé. A kapitányt a rendőrség őrizetbe vette.

A kishajó áldozatai közül többen Sülysápon éltek, köztük egy püspökladányi testvérpár. Az eddig megtalált holttestek közül a hajó tulajdonosáé, a 39 éves Adriáné és a fiatal szomszédjáé, Boglárkáé.

A 20 éves Boglárka egyik jó barátja a Tényeknek elmondta, hogy a baleset napján, a tragédia előtt fél órával kérték meg a lány kezét.

„Nem sokkal a baleset előtt beszéltünk, és azt mondta a telefonban, hogy még soha nem volt ilyen boldog”

– mondta a közeli barát.

A kishajó Nagymarosról indult, és az utasok Dunakeszin aludtak volna. Elméletileg Vác is az úti céljaik között szerepelt, de odáig már nem jutottak el, az indulás után szinte azonnal bekövetkezett a baleset.

„Próbáltuk őket elérni, de a helymeghatározásuk 10:17-kor mutatta őket utoljára”

– nyilatkozta a társaság egyik közeli ismerőse az RTL Híradónak.

Az öt eltűnt utas keresése jelenleg is folyik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Ezért tette közzé a rendőrség a verőcei hajóbalesetben eltűntek fotóját
13 hajó kutat kedden is a verőcei hajóbalesetben eltűnt öt ember után. Szinte bárhol lehetnek: a balesettől délre a teljes magyarországi Duna-szakaszon végzik a keresést.

Link másolása

Közzétette a rendőrség a verőcei hajóbaleset öt, jelenleg eltűntként keresett áldozatának adatait, a két nő és három férfi neve, fényképe és más, az azonosításukat segítő információ a police.hu oldalon olvasható. Őket keresik jelenleg:

Balogh Daniella;

Erdei Diána;

Varga László;

Varga Márton és

Villányi Olivér.

Mint az illetékes Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) megtudtuk, abból, hogy miként, illetve mennyi információt osztottak meg a szerencsétlenségben érintettekről, nem lehet következtetni a túlélési esélyeikre, sem másra. Ha a rendőrségen eltűntként keres valakit, akkor jogszabály alapján közzé kell tenniük az illető adatait, ez pedig minden eltűntként keresett személnyél ugyanúgy történik.

„Nagy erőkkel keressük őket, például csak a mai napon 13 hajó végez kutatást a Dunán”

– mondta el lapunknak Csécsi Soma alezredes, a BRFK szóvivője. Rámutatott, a hajók nem kizárólag a rendőrséghez tartoznak, a BRFK ugyanis a katasztrófavédelemmel és a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálattal közösen végzi a kutatást. Csécsi hozzátette:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság a társszervekkel közösen – ebbe beleértjük a katasztrófavédelmet és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot – gyakorlatilag a balesettől délre eső teljes magyarországi Duna-szakaszon keresi az eltűnt személyeket.”

Az eddigi adatok alapján egy férfi és egy nő meghalt, öten pedig eltűntek szombat este, amikor egy szállodahajó letarolt egy motorcsónakot. A tragédiát egy férfi élte csak túl, akinek súlyos sérülésekkel sikerült a partra úsznia. A tragédia körülményeivel kapcsolatos nyomozás jelenleg folyamatban van – erősítette meg Csécsi. A két hajó szemléjét már befejezték a hétvégén, a szállodahajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
A Rovatból
Elhagyta Magyarországot a szállodahajó, amely összeütközött egy motorcsónakkal Verőcénél
A hajó már Ausztriában jár, de a cseh kapitány nélkül, akit letartóztattak. A BRFK szerint minden szükséges vizsgálat megtörtént, ezért engedték tovább a hajót.

Link másolása

Elhagyta Magyarországot a verőcei hajóbalesetben érintett MS Heidelberg - írja a Blikk. Egy nappal a tragédia után hajózhattak el a cseh kapitány nélkül, akit hétfőn vettek őrizetbe.

A szakértők szerint a hajó távozása nem okoz gondot, ha a vizsgálatot és a szemlét megfelelően dokumentálják.

A lap szerint a Schiffsradar oldala azt mutatta, hogy vasárnap este 22 óra után indult tovább Komáromból a hajó, és már osztrák vizeken hajózik.

A portál emlékeztet rá, hogy az öt éve történt Hableány-tragédiánál is elengedték a hatóságok a balesetet okozó hajót a budapesti kikötőből.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Blikk kérdésére annyit közölt:

"a szállodahajón a szemlét és a szükséges nyomozási cselekményeket a BRFK munkatársai elvégezték, a tanúkat kihallgatták, így a hajó folytathatta útját".

A nyomozás során a szakértők vizsgálják a szállodahajót, a sérülést, a technikai eszközöket. Ha a kapitány szerint nem volt műszaki probléma, akkor nem foglalják le a hajót. Ha utólag mégis hivatkozna erre, akkor egy újabb szemle ezt ellenőrizni tudja - mondta el egy szakjogász.


Link másolása
KÖVESS MINKET: