News here
hirdetés

HÍREK

Egy brit férfi Ukrajnába utazott felvenni a harcot az oroszok ellen, de visszautasították

Azt mondták neki, hogy nincs idejük kiképezni.

Link másolása

hirdetés

Leon Dawson, a brit edzőterem-tulajdonos a Sky News-nak mondta el, hogy nincs harci tapasztalata, nem beszél ukránul, nem is nagyon tud semmit Ukrajnáról, de odautazott önkéntesként harcolni az orosz megszállókkal szemben. Az érkezése után viszont azt mondták neki az ukránok, hogy nincs idejük és erőforrásuk kiképezni őt, így nem vehet részt a harcokban.

„Igazából tényleg nem lennék túl hasznos a lövöldözésben, nem ismerem a taktikákat, nem beszélem a nyelvet. Máshol hasznosabb lehetek”

– mondta Dawson. Elmesélte, hogy most, a visszautasítás után a lengyel határra ment, hogy segítsen ellátmányt szállítani Ukrajnába. Ugyanakkor elmondta, hogy ha be akarják őt vetni a harctéren, akkor fegyvert ragad.

hirdetés

Elmesélte azt is, a családja elég ideges, hogy Ukrajnába ment önkénteskedni. Mindenesetre azt látta, hogy bombázzák és lövik a nőket és a gyerekeket is, ezért úgy döntött, hogy megpróbál segíteni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Napok óta állnak sorban tűzifáért Monoron, sokszor teljesen feleslegesen
Van, aki sámlival, más forró teával állt sorba, hogy hozzájusson a tűzifához.
Címlapkép: Blikk.hu - szmo.hu
2022. szeptember 23.


Link másolása

hirdetés

Már a kora reggeli órákban tömött, hosszú sor kígyózott a monori erdészet irodája előtt, akik arra vártak, hogy végre felvegyék az adataikat és megrendelhessék a téli tüzelőt. A Blikk videót is készített arról, milyen sokan gyűltek össze az iroda előtt.

Csak pénteken több mint 70-en álltak sorba a hatósági áras tűzifáért, de aznap csak 60 sorszámot osztottak ki.

Valaki tehát teljesen feleslegesen álldogált órák hosszat a csípős hidegben.

A rezsicsökkentés szabályainak változása miatt sokan döntöttek úgy, hogy az áram és a gáz helyett alternatív módszerekre váltanak. A kormány emiatt tűzifaprogramot hirdetett, ám azóta, hogy a hírt bejelentették, az állami erdőgazdaságok nem győzik munkával. Rengetegen akarnak egyszerre és viszonylag gyorsan kedvezményes áron vásárolható tűzifához jutni.

„Minden reggel itt kezdek hétfő óta, és nem kerülök sorra. Tegnap is hatvan sorszámot osztottak ki, akkor se jutottam hozzá. Rendre előttem fogy el... Fontos lenne nekem a tűzifa, mert máshol nem tudom ennyiért megvenni”
– panaszolta a lapnak Enikő.

Az állami erdőgazdaságokban három fajta tűzifát lehet vásárolni, attól függően, hogy az adott területre mely fajösszetétel jellemző. A legjobb tűzifának nagy fűtőértéke miatt a keményfákat (bükk, tölgy, gyertyán, akác) tartják, ezek ára erdei köbméterenként 30 ezer forint. A lágy és a fenyő 19 ezer forint.

„A harmadik nap, hogy itt állok. Ismét 45 kilométert utaztam a fáért, de azt mondták, nem érdemes várakoznom. Még a telefont sem veszik fel. Kedden még 10 köbméter fát lehetett venni, szerdán még úgy volt, hogy 10 köbmétert, de nem adják ki egyben. Tegnap pedig 5 köbméter kemény fánál tartottunk már...”

– ezt egy szintén a pénteki napon sorban álló férfi nyilatkozta.

hirdetés

Az állami programban háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható, igaz, ebbe már beleszámít az idei évben megvásárolt korábbi mennyiség is.

Kindla Norbert, a monori erdészet igazgatója annak ellenére, hogy napok óta hatalmas a sor az irodájuk előtt, azt javasolta a környékbelieknek: inkább személyesen rendeljék meg a tűzifát.

„Körülbelül hatvan főt tudunk személyesen fogadni naponta, ezen felül telefonon és e-mailen is kapunk megkereséseket. Nagyon sokan próbálnak elérni minket, egy telefonálás alatt öt nem fogadott hívást kapunk. Ez az oka annak, hogy nem mindig tudjuk felvenni a telefont”
– árulta el a Blikknek.

Az igazgató szerint mindenkit kiszolgálnak majd, a fakitermelés folyamatos. Arra a kérdésre, hogy valóban kevesebb van a keményfából, azt válaszolta: figyelembe kell venni a helyi adottságokat és a megnövekedett igényeket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Még 18 fok sincs egy fóti gimnáziumban, meleg teát osztanak és levelet írtak a szülőknek
Az intézmény vezetője azt tanácsolta, hogy a diákok meleg ruhában menjenek és vihetnek magukkal plédet is.

Link másolása

hirdetés

A Fóti Népművészeti Szakgimnázium vezetője a szülőket levélben tájékoztatta arról, hogy

az iskolában csak 16-18 fok jelenleg

- derült ki a hvg.hu-hoz eljuttatott levélből.

Az e-mailben arról is írt az igazgató, hogy még hetekig nem lesz fűtés, így hosszabb ideig is erre a hőmérsékletre kell számítani.

Sőt, a fűtési szezonban sem lesz több 18 foknál. Ezért arra kérte a szülőket, hogy figyeljenek oda a gyerekek öltözködésére. Azt tanácsolta, hogy a fázósak vigyenek magukkal plédet és extra pulóvert. Az iskola meleg teát is oszt a gyerekeknek.

A levélben arra is kitért, hogy a kormány megszorítói intézkedéseinél az iskolákban a minimumértéket határozták meg, de más közintézményekben (kivéve kórházakat, szociális otthonokat, bölcsődéket, óvodákat) legfeljebb ennyi lehet a maximum.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Véletlen lenne? Boris Johnson összekeverte Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt egyik beszédében
A képviselő véletlenül az orosz elnöknek köszönte meg az „inspiráló vezetést”.

Link másolása

hirdetés

A korábbi brit miniszterelnök, Boris Johnson második képviselői beszédében összekeverte Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt. A politikus így véletlenül az orosz elnöknek köszönte meg az „inspiráló vezetést”.

A Sky arról számolt be, hogy Johnson arról beszélt, hogy Putyin megkétszerezi az agressziót az országban, így az Egyesült Királyságnak az ukránok támogatását kell megkétszereznie.

Megköszönte kollégáinak a munkát, akik segítették támogatni Ukrajnát, majd azt mondta: „Szintén köszönet jár Vlagyimir Putyin inspiráló vezetésének”. A hibát persze azonnal korrigálta.

– idézte fel a Sky a történteket.

Ez volt Johnson második beszéde a parlamentben, miután távozott miniszterelnöki posztjáról és átadta a hivatalát Liz Trussnak. Korábban a királynő halála után mondott beszédet, amelyben II. Erzsébetről emlékezett meg.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Szakértő: nem az uniós szankciók miatt drága az energia Magyarországon
A Fidesz mégis nemzeti konzultációt akar az Oroszország elleni szankciókról. A kormány 2021 év végéig több mint 40 milliárd forintot költött nemzeti konzultációkra.

Link másolása

hirdetés

A megfelelő időben döntünk – így reagált a kormány az RTL-híradó kérdésére a Fidesz és a KDNP frakciójának csütörtöki javaslatáról. A kormánypártok nemzeti konzultációt kezdeményeznek az Oroszországra kivetett úgynevezett uniós energia-szankciókról.

A Fidesz szerint a szankciók miatt szabadultak el az energiaárak. A kormány szerint is a megoldás az lenne, ha a szankciókat felfüggesztenék, mert akkor az infláció a felére menne vissza. Erről beszélt nemrég Gulyás Gergely is.

Az RTL Híradó által megkérdezett energiapiaci szakértő azonban azt mondja: Van olaj és van szén szankció, de nincs gáz-szankció. De jelenleg csak a szén-szankció lépett életbe.

Sem a kőolajra, sem a gázra nincs érvényben uniós korlátozás.

A DK szerint a konzultáció szemfényvesztés, értelmetlen és drága is. Dobrev Klára emlékeztetett rá, hogy a szankciókat Orbán Viktor is megszavazta. A hvg.hu számítása szerint pedig a kormány 2021 év végéig több mint 40 milliárd forintot költött nemzeti konzultációkra.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: