Durván emelkednek az élelmiszerárak, sokkal jobban, mint a jövedelmek és az infláció
Indonéziában a tofu 30 százalékkal drágább, mint decemberben, Brazíliában a teknős bab ára tavaly januárhoz képest 54 százalékkal emelkedett, míg Oroszországban 61 százalékkal többet kell fizetni a cukorért, mint egy évvel korábban. De nemcsak a feltörekvő piacok, hanem az Egyesült Államok, Kanada és Európa is meg fogja érezni a koronavírus-járvány miatti ellátási zavarokból, az egyre növekvő szállítási és csomagolási költségekből fakadó áremelkedést, írja a Bloomberg.
– mondta Sylvain Charlebois, a kanadai Dalhousie Egyetem Agrár-Élelmiszer-elemzési laborjának igazgatója.
A világjárvány első hat hónapjában a Trussell Trust naponta 2600 élelmiszercsomagot osztott ki a gyerekek között csak az Egyesült Királyságban, miközben az Egyesült Államokban 13,2 millió embernek nem jutott elegendő élelmiszer, ami 35 százalékos emelkedés a 2018-as adatokhoz képest.
Az Egyesült Államokban az elmúlt egy évben 3 százalékkal emelkedtek az árak a NielsenIQ szerint, ami nagyjából kétszerese az infláció mértékének. A mezőgazdasági minisztérium szerint a legszegényebb amerikaiak már a fizetésük 36 százalékát költik élelmiszerekre.
Időközben a gabona, a napraforgó, a szójabab és a cukor ára is alaposan megugrott, az élelmiszerárak pedig januárban hatéves csúcsra emelkedtek. A koronavírus-járvány miatti ellátási gondok mellett a kedvezőtlen időjárás is hatással volt a folyamatra. A rossz hír az, hogy éppen ezért a közeljövőben nem várható az egekbe szökő árak mérséklődése.
Ugyanakkor a fejlett országok rövid távon jobban tudják kezelni az áremelkedést, mert a feldolgozás során könnyebben eloszlanak a megnövekedett költségek. Ám ha az árak tartósan beragadnak egy bizonyos szintre, a vállalatok ki fogják találni, hogyan lehet a keletkezett extra kiadást az árakban is érvényesíteni.