HÍREK
A Rovatból

Durva fordulat jön az időjárásban a jövő héten: nem hiszed el, hány fok lesz

Úgy néz ki, hogy vége a télnek egy időre. Eső a hét elején valószínűbb.

Link másolása

Változékony idő várható a jövő héten: a hét elején többször kell esőre számítani, és kedden akár 12 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet is előfordulhat, majd a hét második felében kisüt a nap, visszatérnek az éjszakai fagyok, és a legmelegebb órákban is csak 1-8 fok várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult idő valószínű, a pára, köd egyre nagyobb területen megszűnik. Délután nyugat felől elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Szórványosan valószínű időszakos eső, zápor, Borsodban, a hegyekben kezdetben esetleg még havas eső, hó is lehet. Több helyen lesz élénk a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 9 fok között várható, az Északi-középhegységben lesz a leghidegebb.

Kedden nagyrészt gyengén vagy közepesen felhős idő várható sok napsütéssel. Az északkeleti határvidéken ugyanakkor borult maradhat az ég, délnyugaton pedig az éjszaka képződött köd csak lassan, fokozatosan oszlik fel, így ezeken a tájakon kevesebb napsütés valószínű.

Délutántól délnyugat felől fokozatosan mindenütt beborul. Reggelig az ország északkeleti felén előfordulhat néhol zápor, majd napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, estétől viszont kiterjedt csapadékzóna érkezik, egyre többfelé ered el az eső. Az ország északkeleti felén élénk, erős lökések kísérhetik a nyugati irányú szelet, délnyugaton gyenge marad a légmozgás.

A minimum mínusz 4 és plusz 4 fok között várható. A csúcsérték általában 7 és 12 fok között alakul, de északkeleten és a tartósan ködös délnyugati tájakon ettől pár fokkal alacsonyabbat is mérhetnek.

Szerdán országszerte borult, párás idő várható ködfoltokkal. Sokfelé valószínű eső, zápor, a déli országrészben kiadós mennyiségű eső eshet, az északkeleti határvidék közelében viszont vegyes halmazállapotú csapadék sem kizárt. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet általában 2-7 fok között alakul, de északon, északkeleten fagypont alatti értékek is lehetnek. Kora délutánra 2 és 9 fok közé emelkedik a hőmérséklet, északkeleten lehet hidegebb.

Csütörtökön a vastag, zárt frontfelhőzet lassan levonul, északnyugat felől elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Eleinte még többfelé várható eső, majd a nap második felére csökken a csapadékhajlam, már csak néhol fordulhat elő zápor.

Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati, északi szél. Reggel mínusz 2 és plusz 6 fok közötti hőmérséklet várható, a fagypont alatti értékekre a kevésbé felhős szélvédett nyugati és északkeleti tájakon kell számítani. Kora délután általában 5-9 fok valószínű, az északkeleti országrészben ettől pár fokkal hidegebb lehet az idő.

Pénteken tovább szakadozik, csökken felhőzet, így általában gyengén felhős, napos idő várható, a középső országrészben ugyanakkor egy összeáramlási zóna mentén több maradhat felhő. Csapadék nem valószínű, inkább csak a középső országrészben fordulhat elő kisebb eső, havazás. Sokfelé megerősödik az északi, északnyugati irányú szél. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 3 fok között várható, de a szélvédett, kevésbé felhős, fagyzugos helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. Kora délután 1-6 fok közé melegszik fel a levegő.

Szombaton általában gyengén vagy közepesen felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Több helyen élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati, nyugati szelet. Reggelre általában mínusz 7 és mínusz 1 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugokban ennél pár fokkal alacsonyabb is lehet. Kora délután 1-8 fok valószínű.

Vasárnap megnövekszik, megvastagszik a magasszintű felhőzet, csapadék nem valószínű.

A nyugatias irányú szelet helyenként élénk, erős lökések kísérhetik. Reggelre általában mínusz 7 és mínusz 1 fok közé hűl le a levegő, de a fagyzugokban ennél pár fokkal alacsonyabbat is mérhetnek. Kora délután 1-8 fok valószínű.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Ennek nem lesz jó vége: brutális tempóban zuhan a forint
Ezzel szemben a lengyel fizetőeszköz szabályos szárnyalásba kezdett.

Link másolása

Szerda délután már 394 forintot is kértek egy euróért, derül ki a Portfolio cikkéből. Ez azt jelenti, hogy csak ezen a napon 0,8%-ot gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.

Gyengült a forint az amerikai dollárral szemben is: délelőtt 362 forint 20 fillért kértek egy dollárért.

A magyar fizetőeszköz napok óta tartó zuhanásával szemben szabályosan szárnyal a lengyel zloty, mely történelmi csúcson van a forinttal szemben. A zloty erősödésének hátterében a lengyel EU-pénzekkel kapcsolatban hamarosan várható megállapodás állhat.

A Reutersnek egy meg nem nevezett budapesti befektető azt mondta, hogy szerinte a forint egy hónapon belül 395-ös szintre gyengül az euróval szemben, minden erősödés csak átmeneti lesz, az MNB felgyorsított kamatvágása gyengüléssel jár a forintra nézve.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gyöngyösi Márton: A fideszes EP-képviselők kimentek Navalnij özvegyének beszéde alatt
A Jobbik elnöke fotót is posztolt a zsúfolásig megtelt teremről. Szerinte szégyenletes, ahogy a kormánypárti képviselők viselkedtek.

Link másolása

Egy tucatnál is több fideszes EP-képviselő hiányzott az Európai Parlament strasbourgi üléséről, miközben felszólalt Alekszej Navalnij özvegye, írta az X-en Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnöke szerint „szégyenletes”, hogy a kormánypárti képviselők demonstratíve maradtak távol Julija Navalnaja beszéde alatt.

Gyöngyösi egy fotót is mellékelt magáról, miközben Navalnaja beszélt a zsúfolásig megtelt teremben. Az özvegy bűnözőnek nevezte Vlagyimir Putyint, aki szerinte a férje halálát okozta.

Navalnij halála hétfőn téma volt a magyar parlamentben is. Orbán Viktor megköszönte a Fidesz-frakciónak, hogy megőrizte a hidegvérét, és nem állt fel Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető tiszteletére, akit sovinisztának nevezett.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Csak látszólag közterület: érdekes kalandja volt a NER kedvenc luxusétterménél forgató Partizánnak
A biztonsági őr állította meg a stábot, miután átlépték a bicikliutat: ami járdának tűnt, az valójában magánterület.

Link másolása

Ami a budai Várkert Bazárral szemben látszólag járda, az a jelek szerint a NER kedvenc luxuséttermének, a Felixnek a magánterülete – legalábbis ez derül ki a Partizán rövid videójából. Amikor ugyanis a Felix Kitchennél akartak forgatni, a stábhoz egy biztonsági őr lépett, aki elmagyarázta:

Ha átlépnek a bicikliúton, akkor magánterületen állnak, ahol csak engedéllyel forgathatnak.

Így kénytelenek voltak nagyjából 10 centiméterrel odébb állni, hogy leforgathassák videójukat.

A Felix Kitchent a Matolcsy Ádám barátjaként ismertté vált Pintér Máté üzemelteti – írta egy korábbi cikkében a 444.hu. A luxusétteremben nemcsak a Nemzeti Együttműködés Rendszerének tehetséges vállalkozói fordulnak meg – mint például Mészáros Lőrinc és felesége, Várkonyi Andrea –, de a kormány tagjai is felbukkannak. Látták már itt Rogán Antalt, sőt, Orbán Viktort is. Az épületet közpénzből újította fel az MNB-féle Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány, mielőtt túladott azon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„A férjemet megkínozták, megölték és még utána bántalmazták a testét” – Alekszej Navalnij özvegye az Európai Parlamentben beszélt a
Julia Navalnaja szerint Vlagyimir Putyinnal nem lehet a politika eszközeivel harcolni, mert ő nem politikus, hanem gengszter és bűnöző. Helyszíni beszámoló.

Link másolása

Február 16-án eddig tisztázatlan körülmények között meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb kritikusa.

Navalnij számos tüntetést szervezett az orosz államfő ellen, vállalva annak a kockázatát, hogy ezért súlyos büntetést kaphat. Az első Navalnij ellen szervezett merénylet mérgezés volt, amikor egy hivatalos út során idegmérget tettek az ételébe. Az ellenzéki politikus túlélte a mérgezést, de újra kellett tanulnia a járást, a beszédet és az írást, ebben az időszakban Dél-Németországban tartózkodott a családjával, majd amikor felépült, visszatért Moszkvába, de még a repülőtéren letartóztatták a hatóságok.

Három éve tartották fogva, ez idő alatt egészsége látványosan megromlott, majd közel két hete meghalt. Bár az oroszok és az ukrán hírszerzés is arról beszél, hogy Navalnij természetes halált halt a börtönben, a világ jókora része nem akarja ezt elhinni, hanem úgy gondolják: akár a választásokra készülő Putyin is állhat az ellenzéki politikus halála mögött. Felesége szerint Navalnijt brutálisan meggyilkolták, állítása szerint még halála után is meggyalázták a testét, valamint bántalmazták édesanyját is.

Julija Navalnaja tétlenül követte az eseményeket, nem tehetett semmit férje szabadságáért, végül megrendülten fogadta férje halálhírét. Egészen szerdáig, amikor nyilvánosan megjelent Strasbourgban, az Európai Parlamentben, ahol a Szeretlek Magyarország munkatársa találkozhatott az özveggyel.

Navalnaja megtörten, mégis tettre készen lépett az Európai Parlament üléstermébe, ahol Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke fogadta. Ő elmondta, hogy ezen a napon azért hívta össze az ülést, hogy együtt emlékezzenek Alekszej Navalnijról bátor felesége jelenlétében, aki készen áll arra, hogy a nehéz körülmények ellenére folytassa férje munkáját. Metsola együttérzését fejezte ki az özvegy számára, és emlékeztetett arra, hogy Alekszej börtönbüntetése alatt az Európai Parlament nevében felszólította az orosz államot, hogy engedjék szabadon az ellenzéki politikust.Alekszej Navalnij fotója az Európai Parlamentben

Az özvegy fél a temetéstől

„A férjemet megfenyegették, megmérgezték, megkínozták, de nem tudták megtörni” – mondta Julija Navalnaja talpig feketében, és a strasbourgi tartózkodása kapcsán visszaemlékezett arra, hogy férje letartóztatása előtt, megközelítőleg pontosan három éve is ebben a francia városban volt Alekszejjel. „Együtt kirándultunk Strasbourgban, miután a férjem újra megtanult járni a mérgezés után. De most

egyedül jöttem, mert Alekszej már nem lehet velem.”

Navalnaja beszélt arról is, hogy férjét három évig kínozták, egy apró börtöncellában éheztették, elzárták a külvilágtól, és megtagadták a tőle a látogatásokat, a telefonhívásokat, végül azt is, hogy leveleket kapjon.

„És aztán megölték. Majd még ezután is bántalmazták a testét”

– jelentette ki az asszony.

Az özvegy beszámolt arról is, hogy az elmúlt tizenkét napban szeretett volna teljesen megerősödni a strasbourgi út előtt, de helyette a holttest kiadatásával és a temetés megszervezésével foglalkozott, amellyel kapcsolatban a találkozás pillanatában is sok a kérdés. „Hamarosan megtartjuk a temetést, de nem tudom, hogy mire számíthatok, nem tudom, hogy békés temetés lesz-e, nem tudom, hogy letartóztatják-e a gyásznép tagjait, nem tudom, hogy ott lesznek-e a hatóságok” – mondta aggódva Júlia.

Folytatja férje munkáját

A halálhír elterjedése után Julia hamar kijelentette, hogy folytatja férje politikai munkáját, és ezennel megerősítette szándékát. „Mostanra Oroszországban mindenki hozzászokott a háborúhoz, és sokan úgy gondolják, hogy nincs más megoldás, mint megállapodást kötni Putyinnal. A férjem gyilkossága azonban sokkoló hatással volt a világra, és rávilágított arra, hogy Putyin több egy politikusnál, hiszen egy bűnszervezet vezetője, és felelősséget kell vállalnia a tetteiért. Alekszej millióknak adott reményt, hogy jobbá lehet tenni Oroszországot. De már sosem láthatja, hogy milyen lesz a jövő Oroszországa, mi viszont szemtanúi lehetünk, és ennek érdekében mindent megteszek” – jelentette ki Júlia, aki láthatóan minden bátorságát összeszedte, hogy ezekről a tervekről beszéljen. Visszaemlékezett még arra is, hogy férje milyen módon küzdött Putyin ellen. Például

amikor nem szerepelhetett a televízóban, akkor megtanult YouTube videót készíteni.

A feleség ezt az utat akarja folytatni, és tervei között szerepel azoknak az orosz embereknek a felfedése, akik Putyin munkatársaiként komoly összegeket rejtenek el Európában. Szerinte ovábbi szankciók, további állásfoglalások nem érnek célt, az orosz elnöknek ugyanis nincsnek elvei, erkölcsei, szabályai – mondta.

„Nem politikussal van dolgunk, hanem egy gengszterrel, egy bűnözővel”

– fogalmazott.

„Elsősorban pénzügyi kivizsgálást kell indítani, majd minden új eszközzel megakadályozni Putyin hatalmát, és ennek érdekében minden tőlem telhetőt megteszek” – zárta a gondolatait az özvegyasszony, aki bár nem kommentálta a magyar politikusok reakcióját, akik nem fejezték ki tiszteletüket férje halála után a magyar parlamentben, de saját szemével láthatta, hogy a kormánypárti Európai Parlamenti képviselők nem jelentek meg a nyilvános felszólalása alatt az ülésteremben, hanem csak ezt követően érkeztek meg a februári plenáris ülésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET: