HÍREK

Droghasználat, erőszak és celebség – három kommandós vallott, mi a baj a világ legjobb katonai alakulatával

A SEAL-kommandósok a világ legjobban kiképzett katonái közé tartoznak, ők ölték meg Oszama bin Ladent is 10 éve. De egy új riport alapján nem mindenki önzetlen hős az alakulat berkeiben.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. május 02.


Link másolása

A CBS News oknyomozó riporterének, Catherine Herridge-nek sikerült beszélnie több mint egy tucat olyan már visszavonult vagy jelenleg is aktív kommandóssal, akik az amerikai haditengerészethez tartozó SEAL kötelékeiben dolgoznak vagy dolgoztak. Közülük hárman az interjút is vállalták, igaz, név nélkül, elváltoztatott hanggal, azzal indokolva mindezt, hogy az általuk megosztott történetekkel, információkkal nagyon sokat kockáztatnak, akár emberek biztonsága is múlhat rajta.

A SEAL kommandósait a világ legjobban képzett katonáinak tartják, akik rendkívül kemény kiképzésen esnek át, és az a feladatuk, hogy bármilyen környezetben bevethetők legyenek. A rövidítés is ebből ered: Sea, Air, Land, azaz tenger, levegő és föld, minden helyzetben harcrakészek. Az amerikai haditengerészethez tartozó különleges alakulat jelenleg körülbelül 2500 főt számlál, így egy meglehetősen szűk és belterjes közegről van szó.

Az interjúban megszólaltatott kommandósok szerint azonban hiába áll a testvériség mindenek felett a különleges alakulat filozófiája szerint, már ide is bekúszott a korrupció, az erőszak és a droghasználat is.

"Három csoportra oszlanak a csapatok: van az a kisebbszámú csoport, akik gonoszok, akik törvényt szegnek. Velük szemben áll egy szintén kicsi csoport, akik ki mernek állni ellenük. És van egy hatalmas csoport, akik középen állnak, gyáván kimaradnak mindebből, és végignézik, ahogy a rosszak átgázolnak a jófiúkon."

A kommandósok egy sor olyan példát felhoztak az utóbbi évtizedből, amikor a kommandósok olyan halálesetekben játszottak szerepet, ahol nem lett volna indokolt a gyilkolás. Ilyen – többek között – egy tinédzser ISIS-fogyoly megölésével vádolt Edward Gallagher esete is, aki 2017-ben a fiatal harcos holttestével pózolt egy fotón, vagy a saját katonatársát, Logan Melgart megölő SEAL-kommandós története.

A haditengerészetnek erre mindig van valamilyen magyarázata, ám az egyik megszólaló szerint nem szabad ezekre hagyatkozni.

"Ezek az esetek nem csak úgy a semmiből történnek. Több száz lépés vezetett ehhez. Törvényen kívüliség, nárcizmus, és az, hogy azt gondolják magukról: érinthetetlenek."

Szintén probléma az egyre inkább elhatalmasodó droghasználat a kommandósok körében. A CBS által megszerzett vizsgálati anyag szerint az egyik kisebb csapatból hat ember drogtesztje mutatott ki kokainhasználatra utaló jeleket. 2018-ban egy másik vizsgálat során 10 kommandós vallotta be, hogy kokaint használt a mesterlövész-tanfolyamon, az edzések közben és bevetésen is.

A kokainon túl metamfetamint, marihuánát és ecstasyt használtak még jellemzően, a drogteszteket pedig komolyan vehetetlen viccnek tartották.

Az egyik megszólaló azonban azt mondta, hogy a kommandósok nagyobb része nem él a szerekkel.

Mindezért a gyenge vezetést okolják, ha ugyanis rendesen irányítanák a kommandósokat, nem fordulhatnának elő ilyen esetek. És olyan incidensek miatt sem hunyna szemet a vezetőség - ahogy most is teszi -, amikor egymást bántalmazzák a katonák. Az egyik kommandós szerint az ilyen ügyeket igyekeznek eltitkolni, és azzal védekeznek, hogy az alakulaton belüli problémákat a kommandósok a saját módszereikkel intézik el.

A riporter arról is kérdezte őket, hogy mit gondolnak az Oszama bin Laden elfogását övező szenzációnak. A terroristavezér lerohanását és meggyilkolását végrehajtó, a még a SEAL-en belül is elit alakulatnak mondott SEAL Team Sixet (ST6) amolyan amerikai csodacsapatként emlegették az eset után, mivel nyilvánosságra hozták, hogy ők vettek részt az akcióban. Ezzel nagyon sok szakmabeli nem értett egyet, mivel ezzel jóformán lerombolták, a SEAL-kommandósok, mint csendes profik mítoszát, akik a rivaldafénytől távol dolgoznak. A három megszólalóból kettő azt mondta, hogy nagy hiba volt megosztani:

"csak idő kérdése volt, hogy valaki saját hasznonszerzés céljából kiárusítja mindezt. És nem is kellett sokáig várni."

Az olyan filmekkel ugyanis, mint a Zero Dark Thirty: a Bin Láden hajsza, vagy a négy évadot megélt SEAL című sorozat sok kommandósból kihozta a celebet, és az is előfordult, hogy online árusították aláírt fotóikat. Amellett, hogy nagyon ellentmond mindez a csendes profi képének, sokan a konkrét taktikákról és akciókról is fecsegtek, amelyek az ellenfelek számára fontos információnak bizonyulhattak.

A három kommandós egyetért abban, hogy egy SEAL-tag nem árulhatja pénzért a hivatását:

"Mert ez az egész nem arról szól, hogy elmész a Harvardra, majd szerzel egy üzleti diplomát. Itt az amerikai alkotmányt szolgálod, és az országodat véded. A katonaság és a mi küldetésünk nem kiárusítható."

Az interjút azért vállalták, mert - bár tudják, hogy veszélyes még névtelenül is kiállni ezekkel a problémákkal - itt az idő, hogy ismét rend és fegyelem legyen a SEAL háza táján.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Meghalt Orbán Viktor tanácsadója
Tellér Gyula szociológus, korábbi parlamenti képviselő 2010 óta látta el tanácsokkal a miniszterelnököt. 88 éves volt.

Link másolása

88 éves korában meghalt Tellér Gyula, Széchenyi-díjas szociológus, volt országgyűlési képviselő, Orbán Viktor tanácsadója. A gyászhírt Balog Zoltán református püspök, korábbi miniszter jelentette be a Facebook-oldalán csütörtök délután.

Tellér Gyula

tagja volt a rendszerváltás parlamentjének, az 1990-es országgyűlési választáson az SZDSZ országos listájáról szerzett mandátumot, de négy évvel később kilépett a pártból.

Az első Orbán-kormány (1998–2002) alatt a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályának vezetőjeként dolgozott, majd 99-ben a XX. Század Intézet tudományos igazgatójává nevezték ki. 2000 és 2005 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem meghívott oktatója volt, 2005-ben az Országos Rádió és Televízió Testület szerződéses munkatársa lett. A 2006-os országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP országos listájáról szerzett ismét mandátumot, a Fidesz-frakció tagjaként a kulturális és sajtóbizottság tagja lett.

2010 óta volt Orbán Viktor tanácsadója.

(Forrás: mno.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Már 12 hegymászó halt meg idén az Everesten – Suhajda Szilárdon kívül négy embert még keresnek
Csütörtökön egy kanadai hegymászónál alakult ki a magassági betegség. A hegyről lefelé tartva, útközben érte a halál.

Link másolása

Meghalt egy kanadai hegymászó a Mount Everest 3-as táborában csütörtökön, ezzel a mostani szezonban 12-re emelkedett a halálos áldozatok száma, írja a Himalayan Times. A vancouveri Petrus Albertyn Swart a 4-es tábor felett lett rosszul, és már nem tudtak rajta segíteni. Két nepáli és három külföldi hegymászót egyelőre eltűntként kezelnek, köztük a magyar Suhajda Szilárdot is.

Swartnál a csúcstámadás közben alakult ki a hegyi betegség. Előbb segítséggel leereszkedett a 7980 méter magasan kialakított 4-es táborba, a halál útközben a 3-as tábor felé vezető úton érte.

A cikkben kitérnek Suhajda Szilárdra, aki május 24-én tűnt el csúcstámadás közben a Hillary-lépcsőnél. A magyar hegymászóért serpákat és helikoptert küldtek péntek hajnalban. Rajta kívül május 18. óta nem találják a 33 éves süketnéma malajziai Hawari Bin Hashimot, akik a csúcs elérése után a 4-es tábor felé tartott.

8500 méteres magasságban veszett nyoma Shrinivas Sainis Dattatrayának, egy indiai-szingapúri hegymászónak. Csütörtök óta nem adott életjelet magáról Ranjit Kumar Shah és serpa vezetője. A két hegymászó GPS-jelét utoljára hajnali 1 óra körül észlelték. Egyelőre azt sem tudni, hogy merre indultak útnak pontosan.

Az idei szezon első áldozatai serpák voltak. Dawa Tseri és Pemba Tenzing még április 12-én haltak meg, amikor az alaptábor felett egy lavina temette maga alá őket. Rajtuk kívül idén többek között moldovai, ausztrál, indiai, amerikai és maláj hegymászó sem jött le élve a Föld legmagasabb pontjáról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Döntött a kormány! Nem lesz nyugdíjemelés évközben
Az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet még április 17-én küldték el, most kaptak rá választ.

Link másolása

Nem lesz évközi nyugdíjemelés, legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhet az idősek ellátása – tájékoztatta a Népszavát a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) elnöke.

A magas infláció miatt az évközi kiegészítő emelést sürgető levelet még április 17-én küldték el Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternek, amire Banai Péter Benő, az államháztartásért felelős államtitkár válaszolt.

Banai szerint a KSH adatai nem támasztják alá a nyugdíjasok azon kérését, hogy az ellátásokat júniusban vagy júliusban év elejéig visszamenőleg emelje a kormány legalább 3 százalékkal.

Pedig a szakértő szerint indokolt lenne további 1,2, és 0,3, vagyis az idei 3 százalékkal számolva összesen 4,5 százalékos emelés is, ugyanis idén az infláció már elvitte a januári nyugdíjemelést, sőt a 13. havi ellátást is.

Juhász László, a NYUSZET elnöke azt is elárulta a lapnak, hogy kérték a kormánytól, hogy az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt a 150 ezer forintnál kevesebb ellátásból élők kaphassanak egy egyszeri támogatást, de erre is elutasító választ kaptak.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyarországon tilos, a németeknél már szupermarketekben is meg lehet venni, és nagy segítség a családoknak – mi az?
Segítünk: egy egyszerű elektronikai eszközről van szó, amit az erkélyen kell elhelyezni, és alacsonyabb lesz tőle a villanyszámla.

Link másolása

Németországban a Lidl már árulja, míg az Aldi Nord júniustól kezdi kínálni az erkélynapelemeket, amiből bárki vásárolhat magának – írja a G7.

Az erkélynapelem egy olyan kis teljesítményű, lakossági használatra tervezett napelemes rendszer, amelynek a paneljét jellemzően az erkélykorlátra kell rögzíteni, majd a készüléket egyszerűen be kell dugni a lakásban lévő konnektorba. Tehát a beüzemeléséhez nem kell szakember.

Amikor a nap süti az erkélynapelemet, a termelődő áramot a lakás berendezései – egy saját átalakítón keresztül – felhasználhatják, így csökken a villanyszámla. A német Lidl szerint évi 100 kilowattóra áramot lehet megtermelni egy erkélynapelem-panellel.

Az Európai Unió országaiban 600-800 wattos teljesítményig jellemzően nem kell ezeket az eszközöket engedélyeztetni, csak bejelenteni. Ezzel szemben Magyarországon a használatuk szabályellenes. A Lidl Magyarország a G7 kérdésére azt válaszolta,

jelenleg az erkélynapelem forgalmazása jogszabályi okok miatt nem lehetséges Magyarországon.


Link másolása
KÖVESS MINKET: