HÍREK
A Rovatból

Orbán Gáspár titkos megbízatása – a minisztériumok és Orbán Viktor kabinetirodája is cáfol

Nincs semmiféle megbízatás, Orbán Gáspár csak családtagként látogathat a Karmelitába – állítják az illetékesek.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Tegnap írtuk meg a VSquare alapján, hogy saját nemzetbiztonsági testület felállításába fogott Orbán Viktor, ebben pedig kulcsszerepet szánt a fiának.

A hír szerint a miniszterelnök fia a Karmelitában irodát is kapott.

A külpolitikával és kényes diplomáciai ügyekkel foglalkozó részleg a hét minden napján nonstop felügyeli majd a válsághelyzeteket. Névtelen forrás szerint Orbán Gáspár hivatalosan is vállalta volna a megbízást, de apja, tartva a felháborodástól, kizárólag informális felhatalmazást adott neki az új nemzetbiztonsági szervezet felállítására.

Ezt cáfolják a minisztériumok és a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyaránt.

Állításuk szerint Orbán fia kizárólag csak családtagként léphet be a miniszterelnök irodájába.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Volt fideszes államtitkár: Sulyok Tamás morális értelemben méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére, le kell mondania
Ángyán József a DK által múlt héten nyilvánosságra hozott földeladási ügyekre reagált. Szerinte a köztársasági elnök tette szembemegy a Fidesz korábbi elveivel is.

Link másolása

Ángyán József szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök ügyvédként ellenjegyzett szerződései nemcsak jogszabályokat, hanem a Fidesz korábbi értékeit is sértik. A Fidesz 2010-es földprogramjának szerzője és egykori államtitkár a 24.hu-nak adott írásos válaszaiban kifejtette, hogy Sulyok morálisan méltatlan a köztársasági elnöki posztra.

Ángyán szerint a földvásárlási moratórium a gazdatársadalom számára azért volt fontos, mert attól tartottak, hogy a nyugati gazdák és spekulánsok felvásárolják a magyar földet. „A gazdatársadalom – jogosan – attól tartott, hogy a lényegesen nagyobb tőkeerejű nyugati gazdák, illetve földspekuláns tőkeérdekeltségek, melyek árajánlatával ők nem tudnak versenyezni, a nyugati 25–30-szoros földárakhoz képest potom pénzért fölvásárolják előlük a hihetetlenül olcsó magyar földet – mondta a volt parlamenti képviselő. Ez a félelem főként az újonnan épülő kis- és közepes családi gazdaságok körében volt jellemző, és ezért vált a földügy a 2005-ös budapesti traktoros gazdatüntetés egyik fő kérdésévé.

A demonstráció részleges sikere frenetikus hatással volt a vidékre és a gazdatársadalomra, tette hozzá. Orbán Viktor, az akkori jobboldali ellenzék vezetője, szövetséget kötött a Magosszal, és 2010-re beérett ennek a politikai hozadéka. Orbán – pontosan tudva, hogy például földügyben mit szeretnének hallani a gazdák – Hajdúböszörményben, a Magosz országos nagygyűlésén, 2010. március 31-én, az országgyűlési választás előtt elmondott beszédében, egyebek mellett így fogalmazott: „Elmondhatom önöknek, hogy önök biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz és abban az én munkám ott lesz, addig Magyarországon külföldiek, akármit is döntenek Brüsszelben, itt soha nem fognak termőföldet vásárolni” – emlékeztetett a Fidesszel az elsők között szembefordult agrárszakember.

Ángyán szerint a moratórium csak választásnyerési, hatalmi szempontból volt fontos az akkori jobboldalnak. Hatalomra kerülve azonban a Fidesz megszegte ígéretét, és a 2015-2016-os Földet a gazdáknak! földprivatizációs program során több tucatnyi kormányközeli külföldi családi és üzleti érdekeltség tagjai szereztek földtulajdont. „Vizsgálataim szerint ugyanis – a 2013-as földforgalmi törvény alapján legálisan – több tucatnyi kormányközeli külföldi családi/üzleti érdekeltség tagjai szereztek meg, ráadásul zömében kikiáltási áron, azaz versenytársak és licitálás nélkül több ezer hektárt a dobra vert állami földekből” – mondta Ángyán.

A zsebszerződésekkel kapcsolatban Ángyán elmondta, hogy bár sok ilyen szerződés született, lebukások és ítéletek ritkán történtek, mivel az érintettek érdekeltek voltak az eltitkolásukban. „Az elmúlt tíz évben a bűncselekmény megítélésére még csak számottevő bírói gyakorlat sem alakult ki” – fejtette ki.

A 2014. évi VII. törvényről Ángyán azt mondta, hogy az inkább választási propagandacélokat szolgált, és nem hozott érdemi eredményt a jogsértő földszerzési akciók megakadályozásában. „A törvény kizárólag választási propagandacélokat szolgálhatott” – fogalmazott.

Sulyok Tamás ügyvédi tevékenységével kapcsolatban Ángyán kifejtette, hogy az államfő közreműködése a zsebszerződésekben törvénysértő volt. „A zsebszerződések – vagyis a földszerzési korlátozások kijátszására irányuló jogi megoldások – tipikusan nem jogszabályba ütköző, hanem jogszabály megkerülésére irányuló szerződések” – mondta Ángyán. Szerinte az ügyvéd nemcsak a jogszabályba ütköző, hanem a jogszabály megkerülésére irányuló jogügyletekben sem működhet közre.

Ángyán úgy véli, hogy Sulyok Tamás nemcsak jogilag, hanem morálisan is méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére.

„Összességében úgy látom, hogy Sulyok úr nemcsak a most nyilvánosságra került korábbi ügyvédi tevékenységével, hanem már eddigi – "családfaszépítő" – akcióival is tanúbizonyságát adta annak, hogy morális értelemben mindenképpen méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére” – fogalmazott Ángyán.

Végezetül kifejtette, hogy Sulyoknak le kellene mondania, bár nem számít jelentős politikai következményekre.

„E tekintetben erősen szkeptikus vagyok, nincsenek illúzióim, vagyis – ha egyáltalán fel is fogná a magyar társadalom az ügyet és annak morális súlyát – jelenleg szerintem nem kell, illetve nem érdemes jelentős politikai következményekre számítani” – mondta Ángyán József.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Összegyűltek a szükséges aláírások Sulyok Tamás ellen a megfosztási eljárás kezdeményezéséhez
A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője szerint a köztársasági elnököt a népnek közvetlenül kellene megválasztania.

Link másolása

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kedden jelentette be a Facebookon, hogy az Országgyűlésben összegyűltek a Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szembeni megfosztási eljáráshoz szükséges aláírások. Erről korábban itt írtunk.

„Az a kérdés, hogy lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el? Ezt a kérdést mától Orbán Viktornak és a Fidesz parlamenti frakciójának tesszük fel. Összegyűltek a szükséges aláírások az Országgyűlésben ahhoz, hogy meginduljon a megfosztási eljárás Sulyok Tamás ellen”

– közölte Dobrev Klára.

Dobrev megköszönte az eljárást támogató MSZP-s, párbeszédes, momentumos, jobbikos és LMP-s politikusoknak az aláírást. A politikus szerint

„az a néma sunnyogás, amibe a miniszterelnök burkolózik, a gyávaság legbiztosabb jele. Így próbálta túlélni Novák Katalin bukását és most így próbálja túlélni Sulyok Tamás bukását is, ami erkölcsi és politikai értelemben már megtörtént, csak a közjogi van hátra, ezért indítottuk el a megfosztási eljárást”.

A DK árnyék-miniszterelnöke kiemelte: a népnek közvetlenül kellene megválasztani a köztársasági elnököt.

Dobrev Klára múlt héten szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette:

„Bizonyítom, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök köztörvényes bűnöző, aki a földmaffia figurájaként, ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.”

A Sándor-palota válaszul közölte, hogy Sulyok Tamásnak nincs takargatnivalója, törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre.

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, majd csütörtök délelőtt átadta az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják az államfőről tett állításait. A politikus pénteken már arról beszélt, hogy összeférhetetlenség állhatott fenn Sulyok Tamásnál.

Az ügyészség rövid közleményében a következőt írta:

„A Legfőbb Ügyészségre megérkezett Dobrev Klára beadványa. Azt a törvényes előírásoknak megfelelően vizsgáljuk és értékeljük. Annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.”

Az ügy felmerült a csütörtöki Kormányinfón is, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint hamis vádról van szó.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Mészáros Lőrinc: A Jóisten sokat adott nekem, ebből megpróbálok jelentős mértékben visszaadni a rászorulóknak
A leggazdagabbnak számító magyar üzletember ezúttal egy speciális betegszállító kisbuszt adományozott a bicskei Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központnak.

Link másolása

Mészáros Lőrinc egy speciális betegszállító kisbuszt adományozott kedden a bicskei Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ – Kapcsolat Központnak – írja a Blikk.

Az ünnepélyes megnyitón elmondta, szívesen segít a környékbeli rászorulóknak, mert tudja milyen nélkülözni.

„A Jóisten sokat adott nekem, ebből megpróbálok jelentős mértékben visszaadni a rászorulóknak”

– idézi az üzletember szavait az MTI. Hozzátette: ezért is hozott létre cégcsoportja több alapítványt, amelyek éves szinten több mint egymilliárd forintot adományoznak országszerte.

Az üzletember megemlítette, hogy felcsúti és lokálpatrióta, ugyanakkor bicskeinek is érzi magát, hiszen lakott életvitelszerűen a városban. Éppen ezért kiemelt figyelemmel követi a város gyarapodását. Bicske esetében korábban egy új tűzoltóautó megvásárlását támogatta, most pedig a kisbusszal a mozgásukban korlátozott emberek mindennapjain igyekszik könnyíteni.

Bálint Istvánné polgármester szerint önkormányzati intézményük egy több mint tízéves járművel végezte eddig a feladatát, és félő volt, hogy az autó tönkremegy. Emiatt kétszer pályáztak új autóra, de eddig nem jártak sikerrel, ezért kért segítséget Mészáros Lőrinctől, aki azonnal segítségéről biztosította a helyi politikust.

Szabó Ágnes, az Egyesített Családsegítő és Gondozási Központ - Kapcsolat Központ intézményvezetője közölte: napi munkájuk során többek között fogyatékossággal élők szállítását végzik egészségügyi intézményekbe, gyógyszertárba vagy boltba.

Megjegyezte: olyanoknak segítenek mindennap, akik helyzetükből adódóan elszigetelten élnek, kiszolgáltatottak. E nehézségeket igyekeznek enyhíteni az új járművel is, amely minden extrával felszerelt, biztonságos szolgáltatást garantál számukra a jövőben.

Az MTI tudósítása szerint a kilencszemélyes Volkswagen Caravelle kisbusz speciálisan átalakított, a kerekesszékesek biztonságos szállítását ötpontos rögzítés segíti, és a ki- és beszállást megkönnyítendő elektromos rámpával és lépcsővel is felszerelt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Így szorongathatná meg Vitézy Dávid Karácsony Gergelyt – kiszámolta a Medián, itt vannak a legfrissebb számok
Szentkirályi Alexandra visszalépésével egészen megközelítené a volt BKK-vezér a jelenlegi főpolgármestert. Enélkül viszont jelentős előnnyel vezet Karácsony.

Link másolása

12 nap van még hátra az önkormányzati választásokig, ekkor dől tehát el az is, hogy a következő öt évben ki vezeti majd Budapestet. Ahogy az eddigi közvéleménykutatási számokban, most is magasan vezet Karácsony Gergely, de a Medián számítása szerint egyféleképpen még Vitézy Dávidnak is lehet esélye a főpolgármesteri pozícióra – közölte az Index.

A legfrissebb mérést május 23-a és 25-e között készítették az LMP-Magyarország Zöld Pártja megbízásából – ők az egyetlen párt, amelyik Vitézy Dávid mögött áll. A jelenlegi állás szerint a megkérdezettek 38 százaléka Karácsony Gergelyre adná a voksát, őt a fideszes Szentkirályi Alexandra követi 23 százalékkal, míg Vitézy a harmadik, 21 százalékkal.

Ugyanakkor, ha Szentkirályi Alexandra visszalépne, Karácsony Gergely 41, míg Vitézy Dávid 40 százalékot tudhatna magáénak.

Ellenkező esetben (azaz ha Vitézy nem indulna) Karácsony még magabiztosabban, 50 százalékkal nyerhetne a 30 százalékot szerző Szentkirályi Alexandra előtt. A legvalószínűtlenebb forgatókönyv szerint, azaz ha Karácsony Gergely döntene a visszalépés mellett (a valószínű győzelme helyett), az emberek 46 százaléka Vitézyre, 24 százaléka Szentkirályira szavazna. Ebben az esetben lenne a legmagasabb a bizonytalanok aránya: 30 százalék. A fentebbi 3 forgatókönyv esetében a dönteni nem tudok aránya 19-20 százalék.

A főpolgármester-választást tehát jelen állás szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése tehetné izgalmassá: ez az a lépés, amivel Karácsony és kommunikációs csapata Vitézy indulása óta "riogatja" a fővárosi közvéleményt. Az Indexnek ugyanakkor ezt a Fidesz-KDNP jelöltje határozottan tagadta. Beszédes ugyanakkor, hogy a kormányinfókon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még egyszer sem volt hajlandó kerek perec kimondani, hogy pártja nem tervezi visszahívni Szentkirályi Alexandrát.

Nehéz dolga lesz azonban Karácsony Gergelynek akkor is, ha újrázni tud a főpolgármesteri székben: a fővárosi közgyűlés összetétele várhatóan sokkal színesebb lesz, mint a 2019-2024 közötti ciklusban. A felmérés pillanatában 31 százalékkal a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra.

A megkérdezettek válaszai alapján:

  • Karácsony Gergely Párbeszéd–Zöldek–MSZP–DK-listájára 23,
  • Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 16,
  • Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12,
  • LMP–Vitézy-listájára 7,
  • Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék szavazna.

Link másolása
KÖVESS MINKET: