Így lehet megtudni, hogy valóban magyar epret veszünk, vagy olcsó importot
Beindult az eperszezon, és bár sok gyümölcsöt "mézédes" magyar terményként kínálnak, valójában sokszor tartósítószerrel kezelt spanyol, olasz vagy görög epret árulnak - írja az Economx.
Arra is figyelmeztetnek, hogy a mozgóárusításhoz is kell működési engedély, anélkül illegális tevékenységnek számít.
A hazai termelők évek óta küzdenek azzal, hogy a külföldről behozott árut jóval olcsóbban adják, és ráadásul a vevőket is átverik - mondja az Organikus farm gazdája a videójában. Két dolgot javasol, amivel kideríthető, hogy valóban hazai eperről van-e szó:
A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is megállapította, hogy nagy a különbség a behozott és itthon termelt eper között. A külföldi termény koraérett, míg a magyart éretten szedik le, mert hamarabb ér el a vásárlóhoz.
Arról is írnak, hogy a korai fajták között is van édes, és a nagy szemű gyümölcs nem azt jelenti, hogy biztosan külföldi.
Forrás: 24.hu