HÍREK
A Rovatból

Borongós idővel indul a hét, a napot még napokig nem látjuk

Szinte egész héten ugyanilyen szürke idő marad, néha még az eső is rákezd.
Hans Braxmeier / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. december 14.


Link másolása

Többnyire erősen felhős vagy borult, párás időre számíthatunk, inkább csak kisebb körzetekben süthet ki a nap. Szitálás továbbra is előfordulhat, de szél nem várható - írja az Országos Meteorológiai szolgálat honlapja.

A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 2 és 6 fok között várható, késő estére 0 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet.

A következő napokra szinte be is lehetne másolni a hétfői előrejelzést. Péntekig hasonló marad az időjárás: borús idő párával és helyenként szitálással, csütörtökön és pénteken reggelente néhol már ónossá is válhat a csapadék.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Videón, ahogy limuzinba rakják a meglőtt Ficót közvetlenül a merénylet után
A felvételek tanúsága szerint a szlovák miniszterelnök összegörnyedve és csak segítséggel, de saját lábán hagyta el a helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban írtunk, súlyos merénylet történt Szlovákiában szerda délután. Egy támadó mellkason és hason lőtte Robert Fico kormányfőt, aki a kormány nyitrabányai (handlovái) kihelyezett ülése után lépett az emberekhez. A miniszterelnököt kórházba szállították.

A rendőrök a feltételezett támadót elfogták és lefegyverezték, a környéket kiürítették. A többi kormánytag biztonságáról pedig a testőrök gondoskodtak.

A Denník N szlovák napilap közzétett egy videófelvételt arról, ahogy a biztonsági emberek a támadás után egy limuzinba teszik Ficót, és elhajtanak vele a helyszínről.

A videón az látszik, hogy a kormányfő nagyon meggörnyedve és segítséggel, de félig a saját lábán hagyja el a tett helyszínét.

A szlovák sajtó és a hatóságok egyelőre nem közölték, mennyire súlyos Robert Fico állapota.

Robert Ficót elviszik a merénylet helyszínéről

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Videón, ahogy leteperik Robert Fico merénylőjét a biztonsági emberek
Ellentétes információk érkeztek arról, hogy ki lehetett a támadó. Ficót egy szlovák lap szerint mellkasán és gyomrán érték a lövések.

Link másolása

Ahogy arról korábban beszámoltunk, merényletet követtek el a szlovák miniszterelnök ellen. A Plus7Dní információi szerint a lövések azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, Robert Fico épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

Ficót a lap szerint mellkasán és gyomrán érték a lövések. A Dennikn által megszólaltatott egyik szemtanú viszont fej- és mellkassérülésekről számolt be.

A TASR hírügynökségnek röviden nyilatkozó kormánypárti tisztségviselők elismerték a tényt, hogy Robert Ficót meglőtték, és a miniszterelnök megsebesült.

Korábban a Deník N napilap videót közölt arról, ahogy Ficót felsegítik a földről a támadás után. A kormányfő saját lábán, de csak segítséggel, kétrét görnyedve tudta elhagyni a helyszínt. A biztonságiak egy limuzinba tették, és elhajtottak vele.

Azonnal kórházba szállították.

Egy másik helyszíni felvétel szerint a merénylőt azonnal leteperték, ezután többen rátérdeltek.

A Joj televízió szerint egy 71 éves lévai férfi lőtte meg Robert Ficót. A Markíza szerint viszont egy középkorú férfi az elkövető. A rendőrség a merénylet után elfogta a tettest.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ellentmondásos hírek keringenek Fico állapotáról, állítólag egy 71 éves lévai férfi lőtte meg, akit elfogtak
Életveszélyes állapotban szállították kórházba a szlovák miniszterelnököt. Egyelőre nem tudni, pontosan hol lőtték meg, és a támadó kilétéről is ellentmondásos információk érkeztek.

Link másolása

Ellentmondásos hírek érkeznek a Robert Fico elleni merénylet után. A Plus7Dní információi szerint a lövések azután dördültek el, hogy valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

Ficót a lap szerint mellkasán és gyomrán érték a lövések. Ugyanakkor a Denník N által megszólaltatott egyik szemtanú fej- és mellkassérülésekről számolt be.

A mellkasi és gyomorsérülés jelei látszanak azon a videón, ami a helyszínen készült, és a sérült miniszterelnök elszállítása látható rajta. Fico összegörnyedve és segítséggel, de félig saját lábán hagyta el a helyszínt.

Szintén nem egyértelmű, hogy ki volt a támadó: a Joj televízió szerint egy 71 éves lévai férfi lőtte meg Robert Ficót. A Markíza szerint egy középkorú férfi az elkövető. A rendőrség a merénylet után elfogta a tettest.

A Ficó állapotáról szóló hírek is ellentmondásosak. Annyi biztos, hogy a helyszínről a kormányfőt életveszélyes állapotban szállították el. A hivatal közleménye szerint helikopterrel vitték Besztercebányára, mert a Pozsonyba szállítás túl hosszú lett volna, tekintettel az akut beavatkozás szükségességére. A miniszterelnök Facebook-oldalán Fico munkatársai azt írták: „kritikusak lehetnek a következő órák” a kormányfő állapotában.

A Denník N több forrásból úgy értesült, hogy Fico túlvan az életveszélyen, hivatalos források ugyanakkor ezt délután fél 5-ig nem erősítették meg. Zuzana Caputova államfő háromnegyed 5-re, a belügy- és az egészségügyi minisztérium az országos rendőrfőkapitánnyal együtt 5 órára hirdetett sajtótájékoztatót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Szijjártó Péter: Nem fogjuk megszavazni a srebrenicai népirtás emléknapjáról szóló ENSZ-határozatot
A miniszter szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, és be kellene fejezniük a szankciókkal való fenyegetőzést.
MTI - szmo.hu
2024. május 15.


Link másolása

Be kell fejezni a teljesen felesleges feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, ugyanis sok esetben épp a nemzetközi közösség, és benne az Európai Unió intézkedései vezetnek újabb válságok kipattanásának veszélyéhez - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Milorad Dodik boszniai szerb vezetővel közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a Nyugat-Balkán békéje és stabilitása kulcskérdés a kontinens békéje és stabilitása szempontjából is, ezért Magyarország a térség közvetlen szomszédjaként a júliusban kezdődő európai uniós elnöksége idején is mindent meg fog tenni ennek érdekében.

Közép-Európához hasonlóan a Nyugat-Balkánnak is bonyolult történelme és sokszor ebből fakadóan bonyolult jelene is van, az idő pedig bizonyította, hogy a legjobb eszköz a feszültségek csökkentésére és az ígéretes jövőkép előállítására, az európai integráció felgyorsítása - mondta.

"Ezzel szemben sajnos azt tapasztaljuk, hogy számos európai döntés sokkal inkább a feszültséget növeli időről-időre a Nyugat-Balkánon, s az oly nehezen elért törékeny eredményeket is gyakorlatilag azonnal tönkreteszik. Sok esetben pontosan az európai intézkedések vezetnek újabb válságok kipattanásának veszélyéhez" - vélekedett.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Bosznia-Hercegovina is szépen haladt előre az európai integráció útján, márciusban döntés született a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, zajlott a reformfolyamat, illetve volt egy közös, erős törekvés minden entitás részéről a minél előbbi tagságra.

"Ezt a harmóniát és ezt a már régóta nem látott, de vágyott egyetértést verte szét teljesen feleslegesen a nemzetközi közösség főképviselőjének erőszakos és egyoldalú beavatkozása Bosznia-Hercegovina belügyeibe azzal, hogy a választási törvényt önhatalmúlag, erőszakosan, egyoldalúlag módosította" - mondta.

"És ugyanígy, ezt a törékeny együttműködést veri szét az a törekvés, hogy az ENSZ-ben a srebrenicai tragédia kapcsán egy olyan határozatot fogadtassanak el, amely mintegy démonizálná a teljes szerb nemzetet" - közölte, hozzátéve: erre az indítványra hazánk nemmel fog szavazni.

"Mind a kettő egy teljesen felesleges feszültségkeltés. És azt kérjük azoktól, akik ezeket elkövetik vagy elkövették, hogy ezt fejezzék be" - mondta.

A miniszter szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, be kellene fejezniük a szankciókkal való fenyegetőzést, s be kellene fejezniük az erőszakos beavatkozást a belügyekbe.

"Vissza kell adni Bosznia-Hercegovina szuverenitását, és nem szabad akadályozni a gyors európai uniós csatlakozási folyamatot" - jelentette ki.

"Magyarország az elnökségi féléve során mindent megtesz ennek érdekében, ezért egyértelmű célunk, hogy az Európai Unió és Bosznia-Hercegovina közötti első kormányközi konferencia összehívására még magyar uniós elnökség alatt kerüljön sor" - fűzte hozzá.

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk a leghatékonyabb, legjobb és legmagasabb szintű együttműködés iránt a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország között" - mondta a miniszter.

VIDEÓ: Szijjártó Péter beszéde


Link másolása
KÖVESS MINKET: