Balaton: átlagosan 15 százalékkal drágultak az éttermek, mégis jól indult a szezon
Az árak emelkedés ellenére is jól indult a szezon a Balatonon - írja a Világgazdaság alapján a hvg.hu.
A Világgazdaságnak a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-ügyvezetője - és a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke - elmondta, hogy
Csapody Balázs szerint a koronavírus-járvány következtében megugrott a belföldi turizmus, új vendégkör alakult ki, így hosszú távon is nyert a Balaton.
- mondta. A környező országokban akár 30 százalékkal is többe kerül a vendéglátás - tette hozzá.
Ugyanakkor a munkaerőhiány és az áremelkedés miatt több balatoni étterem is csökkentette a nyitva tartási idejét, mert így 30-40 százalékkal kisebb létszámmal is tud működni. Van ahol az ebéd és vacsora között zárnak be, és van ahol szünnapokat tartanak.
Az energiaárak emelkedése miatt pedig korszerűsítéseket hajtottak végre, az étlapot átalakították és szezonális alapanyagokat igyekeznek használni - mondta el a szakember.