hirdetés

HÍREK

Az oltatlan tanárok ötöde nem akar vakcinát, inkább vállalják a kényszerszabadságot a PDSZ szerint

A szakszervezet úgy látja, óriási problémát jelentene, ha nem foglalkoztathatnák tovább az oltatlan pedagógusokat.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. november 17.


Link másolása

hirdetés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) eddigi adatai szerint a be nem oltott tanárok csaknem 19 százaléka a kötelezővé tétel ellenére sem vállalja az oltást – írja a 24.hu a Spirit FM Aktuál című műsorára hivatkozva.

Nagy Erzsébet, a szakszervezet választmányi tagja a műsorban elmondta, hogy ezek a tanárok más munkát fognak keresni, ha fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

A PDSZ belső felmérést végzett a pedagógusok átoltottságáról, ebből az derül ki, hogy szerda reggelig 217 intézményben 8732 dolgozót köteleztek oltásra, akiknek csaknem 19 százaléka – 1637 személy – nem vállalja az oltást.

Nagy Erzsébet hozzátette: még nem kaptak minden intézményből visszajelzést, de valószínű, hogy az eddigi adatok leginkább olyanoktól származnak, ahol viszonylag magas az átoltottság.

A PDSZ szerint óriási probléma lenne, ha nem foglalkoztathatnák az oltatlan pedagógusokat: tudnak például egy 490 fős szakképző intézményről, ahol 50 személy nem szeretné beoltatni magát, ezzel bizonytalanná válna az iskola működtetése.

Ha a jogszabály hatályba lép, emberek egzisztenciája kerül veszélybe, a maradókra pedig olyan többletmunka vár, ami ellehetetlenítheti a színvonalas oktatást.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Bruttó félmilliós fizetésért dolgozgatnak a pékek és a logisztikai munkatársak az Auchanban
Az idei béremelkedések után szép kezdőfizetéssel számolhatnak az áruház dolgozói.

Link másolása

hirdetés

Sikeresen megállapodott az Auchan Retail Magyarország és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az idei béremelésről. A bérek és a juttatások mértéke két lépcsőben január 1-jétől és július 1-jétől fog emelkedni, amire a vállalat összesen 3,2 milliárd forintot fordít – írja sajtóközleményében a cég.

A legtöbb munkatársat foglalkoztató régiókban a szakképzettséget nem igénylő áruházi pozíciókban, a teljesítménytől függően a kezdő jövedelem januártól bruttó 320 000 forinttól 421 000 forintig terjed. Amennyiben a vállalat eléri az előre kitűzött gazdasági eredményeket, akkor ez az összeg júliustól 342 000 forinttól akár 445 000 forint is lehet.

Az Auchannál egy pék jövedelme például az év második felétől 485 000 forintra emelkedhet, egy logisztikán dolgozó logisztikai munkatársé pedig a próbaidő lejárta után a teljesítmény alapú prémiummal kiegészülve átlagosan eléri a havi bruttó 500 000 forintot.

Emellett a vállalat továbbra is biztosítja a béren kívüli juttatások széles körét: az Auchan Cafetéria kártyát és vásárlási kedvezményt, a kockázati és baleseti életbiztosítást, valamint a kiemelt kockázatú betegségbiztosítást. Az Auchan a munkavállalók munkába járásának költségeit is támogatja.

„Munkatársainkon múlik a vállalat eredményessége, ezért nem kérdés, hogy olyan munkahelyet szeretnénk teremteni, amely biztonságot, versenyképes jövedelmet és szakmán belüli fejlődési lehetőséget nyújt számukra. Bízunk benne, hogy az idei béremelési stratégiánk tükrözi ezt a törekvésünket, és ezzel mind a meglévő, mind a potenciális munkavállalóink számára vonzóvá tudjuk tenni az Auchant” – mondta Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország vezérigazgatója.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Putyin nukleáris zsarolásra készül az Egyesült Államokkal szemben?
A Kreml geostratégiai tervei messzebbre vezetnek Ukrajnánál

Link másolása

hirdetés

Hatvan évvel az akkor a harmadik világháborúval fenyegető kubai rakétaválság után kiújulhat a nukleáris feszültség az Egyesült Államok és Oroszország között.

Egyelőre semmi jel nem mutat arra, hogy sikerül diplomáciai úton megoldani azt a biztonsági válságot, amit Oroszország indított el az Ukrajnát bekerítő 100 ezer katonával. Miközben, legalábbis a Fehér Ház szerint, szabotőröket küld az országba, hogy meglegyen az ürügy az invázióra.

Az orosz-ukrán konfliktus 2014-ben robbant ki, amikor orosz haderők vonultak be ukrán területre, hogy annektálják a Krím-félszigetet, és szítsák a kelet-ukrajnai szakadár mozgalmat. 2015-ben tűzszüneti megállapodást kötöttek, de azóta is törékeny közöttük a béke.

Oroszország számára a Szovjetunió és a Varsói Szerződés felbomlása óta mindig is neuralgikus kérdés volt egyfelől kelet-európai befolyásának visszaszerzése, másfelől pedig a NATO kelet felé való terjeszkedése. Jelenleg valamennyi egykori VSZ-tagállam a nyugati katonai szövetség tagja, ideszámítva a német újraegyesüléssel megszűnt NDK-t, valamint a volt szovjet balti államokat, Észtországot, Litvániát és Lettországot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök írásos ígéretet akar a NATO-tól, hogy nem bővítik tovább. Amennyiben ezt nem sikerül elérnie, egyes tanácsadói szerint a Kreml Európát és az Egyesült Államokat érzékenyen érintő módon szerez érvényt biztonsági érdekeinek.

Ebbe akár még az is beleférne, hogy nukleáris fegyvereket telepítenének valahol az Egyesült Államok partjainak közelében, hasonlóképpen, mint 1962-ben a Fidel Castro vezette kommunista Kubában a szigetország elleni sikertelen amerikai katonai akciót követően   – írja a New York Times

hirdetés

A megfélelmítés módszerére utal, hogy a múlt héten az ukrán minisztériumok weboldalait hacker-támadás érte, és az orosz kíberbűnözők nemcsak a szomszédos országban képesek komoly károkat okozni, hanem a nyugat-európai, vagy akár az amerikai elektromos hálózatban is. Moszkva így is emlékeztetheti Joe Biden amerikai elnököt, aki elsősorban a Kínával való vetélkedésre és megegyezésre próbál összpontosítani, hogy Putyin még mindig képes nagy zűrzavart okozni.

Az orosz elnök tavaly áprilisban megfenyegette Washingtont: amennyiben a Nyugat átlépi azt a bizonyos „vörös vonalat”, amellyel Oroszország biztonságát veszélyezteti, a válasz „aszimmetrikus, gyors és kemény lesz”, utalva nem szokványos katonai akciók terveire.

A NATO bővítésének leállítása mellett a Kreml azt is követeli, hogy valamennyi amerikai nukleáris fegyvert vonják ki Európából, annak ellenére, hogy azoknak típusai és elhelyezése évek óta nem változtak. Azt is akarja továbbá, hogy állítsa le a nyugati haderők rotációját az egykori VSZ-tagállamokon belül. Ezeknek adott nyomatékot az Ukrajna határain végrehajtott csapatösszevonásokkal.

A követelések teljesítését a Fehér Ház „esélytelennek” nevezte, ezzel szemben a Biden-kormányzat pénzügyi és technológiai szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben a Kreml folytatja a fenyegetőzéseket, különösen Ukrajnával kapcsolatban. Mindazonáltal amerikai illetékesek szerint nukleáris fegyverek telepítésének vagy az aszimmetrikus támadásoknak nincs nagy valószínűsége.

Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója a múlt héten közölte: az Egyesült Államok és szövetségei felkészültek minden eshetőségre, folytatják a jószándékú diplomáciai megoldás keresését, de másfajta lépésekre is kész a válaszuk.

A Pentagon szakértői szerint az Ukrajna elleni orosz inváziónak akár 5-6 különböző forgatókönyve is lehet.

A közösségi médiában megjelent felvételekből kiderült, hogy újabb orosz katonai felszereléseket szállítottak vonaton Szibériából nyugat felé. Az orosz állami televízióban egymást érik azok a kommentárok, melyek szerint Ukrajna hamarosan megtámadja az ország keleti részén lévő, orosz támogatást élvező szakadár „Donyecki Népköztársaságot”. Közben Washingtonban arról számoltak be, hogy robbantásokra és városi harcokra specializálódott orosz katonák szivárogtak be egy inváziót igazoló provokáció előkészítésére. Oroszország tagadta ezt az értesülést. Ezzel szemben Jevgenyij Buzsinszkij nyugalmazott tábornok, aki rendszeresen szerepel katonai kommentátorként az orosz tv-ben egy közelgő Ukrajna által kiprovokált„korlátozott háborút” jósolt, amelyet Oroszország rövid idő alatt légicsapásokkal, „a teljes ukrán infrastruktúra megsemmisítésével” fog megnyerni.

Genfben az orosz diplomaták azt hangsúlyozzák, hogy nincs tervben Ukrajna megszállása. Egyikük viszont megemlítette, hogy Moszkva kész meg nem határozott fegyverrendszereket meg nem határozott helyekre telepíteni. Ez egybevág amerikai hírszerzési értesülésekkel, melyek szerint Oroszország új nukleáris telepítéseket vett fontolóra, amelyek lehetnek taktikai atomfegyverek vagy pedig hiperszonikus rakéták, amelyek a hangsebességnél ötször gyorsabbak, és könnyen ki tudják kerülni a jelenlegi rakétavédelmi rendszereket.

Novemberben maga Putyin utalt arra, hogy tengeralattjáróra telepíthetnek ilyen rakétákat, amelyek elérhetik Washingtont.

Az orosz elnök többször is szólt arról, hogy a nyugati katonai terjeszkedés Ukrajnában elfogadhatatlan kockázatot jelent, mert onnan alig néhány perc alatt lehetne nukleáris csapást mérni Moszkvára, és ebben az esetben Oroszország ugyanezt tenné Washington ellen. Hozzátette, hogy e telepítésekre csakis a nyugati lépésekre adott válaszként kerülne sor. Biden elnök Putyinnal való legutóbbi beszélgetése során megerősítette: az Egyesült Államok nem tervezi támadó csapásmérő rendszerek elhelyezését Ukrajnába, amely a NATO-val partnerségi viszonyban áll.

Amerikai tisztségviselők szerint a konfliktus eszkalációja esetén Putyin a könnyen letagadható kíbertámadások eszközét választaná, amelyek tökéletesen alkalmasak a zavarkeltésre, és lehet őket fokozni vagy enyhíteni a politikai légkörtől függően. Az amerikai belbiztonsági minisztérium már régóta figyelmeztet arra, hogy az oroszok rosszindulatú szoftvereket helyeztek el több amerikai elektromos hálózatba. A Fehér Ház mindent megtesz ezeknek megerősítésére és a malware-ek kiírtására. A legnagyobb amerikai közüzemi cégek kétévenként nagyszabású hadgyakorlatot tartanak, amelyeken egy ilyen támadást szimulálnak. De számos társaság védelme kevésbé biztosított. Moszkva elleni szankciók esetén Putyin válasza olyan zsarolóprogramok bevetése lehet, amelyekkel tavaly megtámadták a Colonial olajvezetéket, valamint több amerikai várost.

Az orosz FSZB biztonsági szolgálat, a KGB utóda, a múlt héten bejelentette, hogy letartóztattak a REvil zsarolóprogramot készítő csoporttal kapcsolatban hackereket. A Fehér Ház üdvözölte a hírt, ugyanakkor ez annak is lehet a jele, hogy Moszkva bármikor bevetheti kíberharcosait, amikor csak akarja.

Putyin kiszámíthatatlanságát még orosz illetékesek is elismerik.  Moszkvai elemzők úgy vélik, hogy a fenyegetőbb orosz katonai fellépés mellett az Egyesült Államoknak tartania kell egy Oroszország és Kína közötti szorosabb katonai együttműködéstől. Pénteken jelentették be, hogy Putyin február 4-én Pekingbe utazik a téli olimpia megnyitó ünnepségére, és találkozik Hszi Csin-ping kínai vezetővel. A Kreml szerint Joe Biden Kínát látja Amerikai hosszú távú kihívójának, egy olyan gazdasági, katonai és technológiai versenytársnak, aki más kategóriát képvisel, mint Oroszország. Ha azonban arra kényszerítik az Egyesült Államokat, hogy növelje befektetéseit Oroszországgal szemben, az aláásná Biden stratégiai célkitűzését.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Győrfi Pál szerint rendben van a mentősök szexi videója, a kritikusai csak feszültséget keltenek
A mentőszolgálat vezetője szerint a kisfilm inkább pozitívan hat a mentősök megítélésére, és csak a humor és kreativitás eszközével él.

Link másolása

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy vitát váltott ki a közösségi médiában az Országos Mentőszolgálat kisfilmje, amiben enyhén erotikusan, egyesek szerint szexistán, és a test tárgyiasításán keresztül mutatják be a mentősök új munkaruháját. A Mentődolgozók Szövetsége már a videó törlését is kéri.

Az ügyben azóta nyilatkozott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr-vezetője. A Telexhez eljuttatott közleményében azt mondja, szerintük nincs probléma az ominózus videóval:

„Az új munkaruhák érkezéséről szóló kisfilmet saját dolgozóink készítették azzal a céllal, hogy a humor eszközével juttassák el a jó hírt a mentők Facebook közösségének tagjaihoz, akik között számos mentődolgozó is megtalálható. A beszerzéssel és a ruhák kiosztásával kapcsolatos információk átadása, a munkaruha részletes bemutatása az intézményi belső kommunikációs csatornákon történik, de a kisfilmből is kiderül, hogy az új ruhák nemcsak esztétikusak, hanem a bajtársak igényei szerinti újításokat is tartalmaznak (lásd pl. a filmben külön is megmutatott, újdonságot jelentő övet, vagy a leszedhető zsebet, amibe a táblagép is elhelyezhető).

A kreativitás és a humor hasznos eszközök a közösségi médiában, de a tartalom semmiképpen sem lehet bántó, vagy sértő. Jelen esetben a kifogásolt bejegyzés a pozitív hír számára magas elérést eredményezett, fogadtatása pedig az egyes bírálatok és az álláspontunk szerint megalapozatlan következtetések ellenére is nagyobb arányban pozitív volt.”

Győrfi szerint ez a fajta tartalom – a kritikák állításával szemben – éppen pozitív irányban hat a mentősök megítélésére: „Az elmúlt időszakban az Országos Mentőszolgálat komoly sikereket ért el a közösségi médiában, ma már közel 340 000 ember követi az oldalainkat, ami az edukációs, ismeretterjesztő tartalmak mellett a kreatív, vidám anyagoknak is köszönhető. A közösségépítés nem öncélú, hiszen a pozitív megítélés visszahat az életmentő tevékenység számos elemére is. A mentőmunka egyre népszerűbb a fiatalok körében is, amiben a hivatás szépsége és a sok szakmai innováció mellett az újszerű kommunikációnak is szerepe van.”

hirdetés

A szóvivő külön megemlítette a Mentősök Szövetségét is, akikről azt mondja:

„A MOMSZ alelnökének »nyílt levele«️ melynek tartalma még a saját közösségüket is megosztja, vélhetően a feszültségkeltés szándékával íródott, érdemi reakciót nem tesz szükségessé”.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Csúcson a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, majdnem 15 ezer beteget azonosítottak
Az egy nap alatt még soha nem betegedtek meg ennyien itthon. A kórházba kerülők aránya ugyanakkor sokkal kisebb mértékben nő.

Link másolása

hirdetés

14 890 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 369 974 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – számol be a kormányzati tájékoztató honlap.

Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 40 686 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 181 715 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 147 573 fő. 2645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 208-an vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 6 322 905 fő, közülük 6 066 056 fő már a második, 3 430 445 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: