News here
hirdetés

HÍREK

Az intenzív osztályokra kerülők 90 százaléka nem adatta be a harmadik oltást Boris Johnson szerint

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint az Egyesült Királyság egészében a felnőtt lakosság 56,9 százaléka - 32,7 millió ember - részesült már három oltásban.

Link másolása

hirdetés

A koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be magának az oltás harmadik, emlékeztető, vagy hatáserősítő adagját - mondta szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson brit hírszolgáltatóknak - köztük a Sky News hírtelevíziónak és a BBC-nek - nyilatkozva kijelentette:

a jelenlegi adatok alapján 2,4 millió olyan felnőtt van az országban, aki a koronavírus elleni oltás első két adagját már megkapta, és jogosult lenne a harmadik dózisra is, de ezt még nem adatta be.

A brit kormány az omikron koronavírus-variáns terjedésének megfékezése érdekében úgy döntött, hogy az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden, 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik a harmadik oltási dózis beadatása.

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint az Egyesült Királyság egészében a felnőtt lakosság 56,9 százaléka - 32,7 millió ember - részesült már három oltási adagban.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,9 százaléka, a másodikat 82,2 százalékuk kapta meg kedd estig. Mindez azt jelenti, hogy meghaladta a 131 milliót az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig beadott dózisok együttes száma az Egyesült Királyságban. Szerdai nyilatkozatában Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegség miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek "elsöprő többsége" azok közül kerül ki, akik még nem adatták be maguknak a harmadik oltási dózist.

hirdetés
Beszéltem orvosokkal, akik elmondták, hogy 90 százalékra rúg az intenzív osztályokon ápolt betegek között azoknak az aránya, akik nem adatták be az emlékeztető oltást

- mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a vizsgálati adatok alapján az oltatlanok összességében nyolcszor akkora eséllyel kerülnek kórházba koronavírus-fertőződés esetén, mint azok, akik megkapták az oltást.

A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az omikron vírusvariáns egyértelműen enyhébb tüneteket okoz, mint a korábban dominánssá vált delta vírusváltozat, és így fenntarthatók a jelenlegi járványellenes szabályozások.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat közvetlenül karácsony előtt ismertetett eredményei szerint az omikron okozta koronavírus-fertőződés esetén 50-70 százalékkal alacsonyabb a kockázata az olyan súlyosságú megbetegedés kialakulásának, amely miatt a páciensek kórházi kezelésre szorulnak.

Sajid Javid egészségügyi miniszter a héten bejelentette: a brit kormány a vizsgálati adatok tanulmányozása alapján úgy döntött, hogy az új év előtt nem vezet be újabb korlátozásokat Angliában. Kérte ugyanakkor, hogy a lakosság elővigyázatosan és lehetőleg a szabadban köszöntse az újévet, és ezt a kérést Boris Johnson is megerősítette szerdai nyilatkozatában.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Független Benzinkutasok: Ha beüt a krach, van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak, utána jöhet a bicikli, szamár, ló
Júliusban ki fog derülni, hogy fenntartható-e az üzemanyagok hatósági ára, mivel ebben a hónapban a legnagyobb a fogyasztás.

Link másolása

hirdetés

Bár a kormány október 1-ig meghosszabbította az üzemanyagárstoppot, júliusban derül majd ki, hogy valóban tartható-e addig a hatósági ár - mondta az RTL Klub Reggeli című műsorában a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

Egri Gábor szerint nem csak Magyarország, egész Európa üzemanyaghiánnyal küzd, a jelenlegi helyzet azonban az orosz-ukrán háború nélkül is kialakult volna. Sőt, még rosszabbul állnánk, ha a háború miatt nem esett volna vissza a legtöbb országban a fogyasztás.

A hazai helyzetet azonban az is súlyosbítja, hogy

a hatósági áras benzint egyedül a Mol százhalombattai finomítója termeli ki.

Ez jelenleg végsebességén működik, és egy váratlan technikai probléma esetén nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.

„Ha ott beüt a krach, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő”

- mondta a szakértő.

hirdetés

Egri Gábor szerint előreláthatóan október 1-ig marad az a helyzet, hogy naponta egyre több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok. Ahogy fogalmazott: amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni.

A július szerinte sorsdöntő lesz, mert ebben a hónapban a legnagyobb benzinfogyasztás a turizmus, a nyári mezőgazdasági munkák, illetve a Balkán felé hazautazó vendégmunkások miatt.

Ekkor Egri Gábor szerint ki fog derülni, hogy fenntartható-e az üzemanyagok hatósági ára.

Addig is egy dolgot tudott javasolni az autósoknak: spóroljanak!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Mentő vitte el a Parlamentből Hoppál Pétert
A kulturáért felelős államtitkár a Facebook-oldalán posztolt egy képet a mentőautóból.

Link másolása

hirdetés

Mentővel ment kórházba a Parlamentből Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt - ezt ő maga közölte a Facebook-oldalán.

Egy képet posztolt, amin az látszik, hogy éppen a mentőautóban fekszik, vélhetően úton a kórház felé.

"Parlament - mentő - kórház - vakbél műtét. Istennek és az orvosoknak hála, lábadozom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Népszava: Havonta százmilliárdokat bukhat az orosz gázon a kormány a rezsicsökkentés miatt
Áprilisban köbméterenként 934 eurót fizettünk Moszkvának, miközben a holland gáztőzsde 800 eurós ára még csökkent is.

Link másolása

hirdetés

Áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt a Magyarország által megvásárolt orosz gáz ára - erre jutott a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján. A lap szerint eközben a Ttf-nek nevezett, irányadónak tekinthető holland gáztőzsde két hónappal korábbi, 800 eurós átlagára 4 százalékkal csökkent.

Az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat.

Ezek az arányok a lap szerint nem mutatnak összhangot a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés tavaly októbertől érvényes megújítása kapcsán hangoztatott kormányérvekkel, miszerint a megállapodás történelmi, az előzőnél nagyságrendekkel jobb, és a rezsicsökkentés biztosítéka.

A Népszava február óta készíti el a KSH adatok alapján az orosz gáztarifa becslését. Ez alapján arra jutottak, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen a Ttf havi átlagárát veszik alapul, vagyis

Moszkva a nagy árkilengéseket ugyan tompítva, de bevasalja Magyarországon.

Mint írják, a számok a kormány ama kijelentéseit is cáfolják, miszerint az általunk fizetett orosz tarifa bármilyen mértékben is hozzájárulna a rezsicsökkentés fenntartásához.

hirdetés

Az állami MVM áprilisban minden köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot veszített. Ezt az adatot felszorozták az áprilisi lakossági forgalommal, így arra jutottak, hogy

a magyar állam csak áprilisban több mint százmilliárddal „egészítette ki” a lakossági díjakat

a legalábbis tőzsdei szintű orosz gázszámla kifizetése érdekében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Videó: így lopják az oroszok a gabonát a megszállt ukrán területekről
Hajókba pakolják a Krím-félszigeten, innen török kikötőkbe, majd végül Szíriába kerül a búza.

Link másolása

hirdetés

Oroszország a Krímen keresztül folyamatosan szállítja ki Ukrajnából a lopott ukrán gabonát Törökországba - ezt állítják a Szabad Európa ukrán kiadásának oknyomozó újságírói műholdfelvételek alapján.

A videójukban bemutatott felvételek szerint az oroszok a nemrég megszállt

Herszon, illetve Zaporizzsja megyékből kamionokkal szállítják el a gabonát a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjébe.

Itt aztán hajókra rakodják és török kikötőkbe viszik, ahonnan végül Szíriába kerül.

A Szabad Európa szerint a hátterében az állhat, hogy Szíria egy hete elismerte a két szakadár Kelet-Ukrajnai régió, Luhanszk és Donyeck függetlenségét, elsőként az ENSZ államai közül.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: