Az indiánok már ősidők óta termesztették, mi pedig imádjuk nézni, amikor virágzik
Tudtad, hogy a napraforgó az őszirózsafélék családjába tartozik? Kedvelt haszonnövény, olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.
Magjának bele vitaminokat (B1, B2), nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz. A napraforgószirmokból készített tea vízhajtó, lázcsökkentő és sebgyógyító hatású. A magbél (szotyola) nyersen, olajban sütve, vagy szárazon pirítva is ehető. A nyers mag csíráztatva és salátákba, szendvicsek tetejére szórható. Értékes, sütésre is alkalmas olaj sajtolható belőle.
A napraforgóolajat eleinte a bőr- és gyapjúfeldolgozásban használták. Étkezési célokra csak a 19. század eleje óta ismerik. A 20. század elején az olajból főleg szappant főztek vagy festéket gyártottak. Manapság leginkább étolajként hasznosítják, de a margarin és a szappan gyártásának is fontos alapanyaga.
Az indiánok már 3000 éve termesztették. Európába 1569-ben spanyol hódítók hozták át, és eleinte dísznövényként termesztették. Még a 16. században átjutott Ázsiába és Afrikába is.






