HÍREK

„Az 5G technológia rákkeltő” – digitális kamuhír-háborút indított egy orosz tulajdonú tévécsatorna Amerikában

Megkongatták a vészharangot az 5. generációs mobiltelefonokkal kapcsolatban. Az „5G Apocalypse” kampány elindítója azonban a dezinformáció-hintéseiről hírhedtté vált orosz tv-csatorna, az RT Amerika.

Link másolása

Az 5G mobilok az élmezőnyt jelenik a vezeték nélküli korszakban, az egymáshoz kapcsolt autókkal, gyárakkal és városokkal. Az az ország, amely uralja ezt az új technológiát, az elemzők szerint előnybe kerülhet a 21. század nagy részében. Egy, a Fehér Háztól alig néhány háztömbre lévő tv-csatorna azonban máris gyanút igyekszik ébreszteni a technológia rejtett hibájáról.

„Csak egy apróság, de megölheti önöket” – közölte a minap az egyik tv-riporter.

Az orosz kézben lévő RT America „Veszélyes kísérletezés az emberiséggel” címmel közölte az ominózus riportot, amelynek meghívott szakértői az 5G egészségügyi veszélyeire hívták fel a figyelmet. Az amerikai titkosszolgálatok szerint éppen ez a tévécsatorna még komoly problémákat okozhat, mert ez volt az, amely az orosz beavatkozás vezérhajója volt a 2016-as elnökválasztásban.

Most az 5G által kibocsátott jelekről állítja, hogy agydaganatot, terméketlenséget, autizmust, Alzheimer-kórt okoz. E kijelentéseknek nincs semmilyen tudományos alapja – írja a New York Times.

Amint az RT America megtette a magáét, hogy felélessze az amerikai nézők félelmeit, Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte az orosz 5G-hálózatok olyan hangnemű hirdetését, amely inkább optimizmust, mint baljóslatot sugall.

„Előre kell néznünk – mondta Putyin az Itar-Taszsz orosz hírügynökség szerint –; a következő évek kihívása megszervezni az általános hozzáférést a nagy sebességű internethez, és megkezdeni az ötödik generációs kommunikációs rendszerek működésbe helyezését.”

Az elemzők vakmerő geopolitikai lépésként értékelik az RT támadását. Ennek célpontja az nem is olyan távoli, egymásba kapcsolódó, futurisztikus technológiákra épülő világ, amely belép a fogyasztók otthonába, segíti a nemzetbiztonságot, és ösztönzi az újító iparágakat. Már vannak olyan orvosi cégek is, amelyek összekötik ily módon eszközeiket, hogy újfajta egészségügyi kezeléseket találjanak ki.

„Ez gazdasági hadviselés – jelentette ki Ryan Fox, a deziformációk nyomon követésére szakosodott New Knowledge technológiai cég operációs vezetője – Oroszország nem rendelkezik jó 5G-s eszközökkel, ezért megpróbálja lejáratni a mieinket.”

Az 5G ugyancsak egyre erősödő súrlódási pont Washington és Peking között. Mindkét fél próbál szövetségeseket szerezni a nagy technológiai versengéshez. Elképzelhető, hogy Moszkva és Peking politikai blokkot hoz létre az 5G-re.

„A Kremlnek kedvére való lenne, ha belerángatná a demokratikus kormányokat az 5G környezeti és egészségügyi kockázataiba” – mondta Molly McKew, az orosz dezinformációk ellensúlyozását célzó Fianna Strategies washingtoni tanácsadó cég vezetője.

Az RT támadásai az 5G technológia ellen egyre sűrűbbek és hevesebbek, ahogyan az amerikai vezeték nélküli ipar elkezdi felállítani az 5G-s rendszereket. Márciusban a Verizon cég bejelentette, hogy szolgáltatása hamarosan 30 várost fog elérni. Az RT America az 5G egészségügyi hatásairól először tavaly májusban sugárzott műsort, ez volt az egyetlen 2018-ban. Az idén már hét ilyen programja volt. A legutóbbi április 14-én ment adásba, és arról szólt, hogy az 5G mobiltelefonok jeleinek kitett gyermekeket rákbetegségek támadhatják meg, orrvérzésük lehet, és nehézségeik támadhatnak a tanulásban.

A hálózat kábelen, műholdon és on-line streamingen is sugároz. Egyéni történeteket is posztol a Facebookon és a YouToube-on. Egy 2017-es, nyilvánosságra hozott amerikai titkos szolgálati jelentés szerint az RT videói a YouTube-on elérték a napi egymillió nézőt. Az interneten több száz blog és weboldal ismétli meg a hálózat 5G-riadóit, de ezekből ritkán vagy egyáltalán nem derül ki, hogy orosz eredetűek.

Anna Belkina, az RT moszkvai kommunikációs igazgatója szerint az 5G-vel kapcsolatos riportjaikkal csupán „a vita nagy horderejét mutatják meg”. A NYT-nak arra a kérdésére, hogy nincsenek-e ellentétben az RT America által hirdetett veszélyek azzal, hogy Putyin szorgalmazza az 5G technológia fejlesztését Oroszországban, Belkina azt felelte, hogy „az amerikai adás a helyi 5G-s következményekre koncentrál, mert az amerikai közönség mindenekelőtt ezekre kíváncsi.”

Az amerikai nemzeti hírszerzés (National Intelligence) igazgatói hivatala a már idézett 2017-es jelentésben „a Kreml legfőbb nemzetközi propaganda-eszközének" minősítette az RT-t. Megjegyezte, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején közzétett legnépszerűbb videót, amely azt állította, hogy „Clintonék jótékonysági alapjának 100%-a az ő zsebükre ment” több mint 9 milliószor nézték meg. Még ugyanabban az évben az igazságügyminisztérium nemzetbiztonsági osztálya „külföldi ügynökként” vette nyilvántartásba az RT Americát.

Az amerikai szakértők szerint Moszkva célja destabilizálni a Nyugatot, aláásva a demokratikus vezetőkbe, intézményekbe és politikai életbe vetett bizalmat. E célból erősíti fel az ellenző hangokat, szít békétlenséget és szélesíti a szociális megosztottságot. A korábbi támadó kampányok célpontjai között voltak például az oltások és a genetikailag módosított élőlények és élelmiszerek is (GMO).

Most az 5G van soron: szelektíven számolnak be a leginkább szenzációt keltő állításokról, és fórumot adnak a vezeték nélküli technológia néhány elszigetelt ellenzőjének.



Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: