HÍREK

„Akik nyilvánosság előtt gyaláznak másokat, méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket” – közös nyilatkozatban álltak ki Baranyi Krisztina mellett

Az aláírók között ott van Bródy János, Gundel Takács Gábor, Nagy Bandó András és Kepes András is.


„Akik nagy nyilvánosság előtt gyaláznak másokat, méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket” – ez szerepel többek között abban a közös nyilatkozatban, amelyben közéleti szereplők állnak ki Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere mellett. Az aláírók között van Gundel Takács Gábor, Bródy János, Nagy Bandó András és Kepes András is.

Az azóta megszűnt Pesti TV egyik, Jeszenszky Zsolt által vezetett műsorában

a polgármester megválasztása után azon viccelődtek, hogy inkább egy kecskével közösülnének (ők nem így mondták), mint a Baranyival, mert a kecskét legalább meg lehet enni utána.

Az ellenzéki polgármester múlt héten az ATV egyik műsorában megtagadta a válaszadást a Pesti Srácok egyik újságírójának, akit „ócska fizetett propagandistának” nevezett.

Baranyi az eset kapcsán később Fürjes Balázs államtitkárral is vitatkozott a csatornán, akkor egy tabletről be is játszotta az idézet részt a Pesti TV Politikai hobbista című műsorából.

Baranyi akkor azt kérdezte Fürjestől, hogy szerinte újságírók-e azok, akik arról beszélnek, hogy inkább egy kecskét dugnának meg.

Jeszenszky később az ügy kapcsán azt írta a Facebook-oldalán:

„Ha az ember k@rvának áll, akkor b@szni kell.”

A Politikai hobbista műsorvezetője azt is hozzátette, hogy bár a témát nem ő vetett fel, hanem Ambrózy Áron, de „nehéz vele vitázni”.

Az ügy kapcsán pénteken a Szemlélek blogon tettek közzé egy írást Nem hagyjatjuk szó nélkül! – Közös nyilatkozat az emberséges közbeszédért címmel, amit több közéleti személyiség is aláírt.

Ahogy írják, „a hazai közbeszéd értékteremtő formálói” azért fogtak össze, hogy megálljt parancsoljanak egy nem előzmények nélküli, de az emberség határát messze túllépő folyamatnak.

„Mi, ennek a nyilatkozatnak az aláírói, nagy értéknek tartjuk a szólás szabadságát, a sajtó szabadságát, ám elutasítunk minden olyan közbeszédbeli megnyilvánulást, amely bármely embertársunkat emberi méltóságában megalázza”

– fogalmaznak a nyilatkozat szerzői. Mint írják, tiszteletben tartják a vélemények különbözőségét, sőt hasznosnak az eltérő nézőpontok nyílt megfogalmazásának lehetőségét, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy „az egyet nem értés olyan formát öltsön, amely uszítást, megalázást szolgál”.

Ők a magyar társadalom polgáraira egy sokszínű család tagjaiként tekintenek, ahol szerintük „nincs helye az embertelenségnek”.

„Meggyőződésünk, hogy akik nagy nyilvánosság előtt, következetesen megtévesztenek, gyaláznak másokat, nem csupán méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket, hanem romboló cselekedetükkel társadalmunk családját támadják”

– fogalmaznak a közös nyilatkozatban.

Mint írják, az ilyen támadások ellen kívánják felemelni a szavukat, és ezt teszik most, „amikor egy feleséggel, egy négygyermekes édesanyával, egy közszolgálatot ellátó személlyel kapcsolatban úgy nyilvánultak meg az egyik médium munkatársai, ahogyan állatokkal kapcsolatban sem illik”.

Az aláírok névsora:

 • Barta M. János történész
 • Bródy János zenész
 • Czeczon István főszerkesztő, Csak Pozitívan Magazin
 • Czigány Tamás építész, egyetemi docens
 • Csákovics Lajos rajzfilmrendező, műfordító
 • Fabiny Tamás evangélikus püspök
 • Fazekas Bence rendező-operatőr
 • Fekete László, a KDNP Fegyelmi és Etikai Bizottságának egykori tagja
 • Füredi Ferenc költő, író
 • Gazdag László ny. egyetemi docens
 • Gégény István lapigazgató, Szemlélek
 • Gundel Takács Gábor műsorvezető
 • György Zsombor főszerkesztő, Magyar Hang
 • Heitler András restaurátor, egyetemi docens
 • Kaczvinszky Barbara újságíró
 • Kamarás István OJD szociológus
 • Karádi Magdolna köznevelési szakértő
 • Kepes András író
 • Király Miklós egyetemi tanár
 • Kollár László Péter egyetemi tanár
 • Köles László egyetemi docens
 • Kuzmányi István főszerkesztő
 • Magyar Kornél zenei menedzser, főiskolai előadó
 • Maros Zoltán televíziós producer
 • Martin László pszichológus
 • Nagy Bandó András humorista
 • Pánics György újságíró
 • Reichert János újságíró
 • Révész T. Mihály c. egyetemi tanár
 • Rózsa Péter újságíró
 • Sali Attila matematikus, az MTA doktora
 • Striker Sándor irodalomtörténész
 • Szalay Dániel főszerkesztő, Media1
 • Szigeti László szerkesztő
 • Szolnoki András szerkesztő-producer
 • Werner Krisztina újságíró
 • Zsugyel János főszerkesztő, Miskolci Keresztény Szemle


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Népszerű
  Ajánljuk
  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  A Rovatból
  Magyar Péter beszólt: Orbán Viktor megint hazudik
  A politikus szerint „rendkívül frusztráló lehet, hogy amíg a TISZA képviselői ott ülnek a legnagyobb frakcióban, addig a Fideszt még a konzervatív frakció is kikosarazza.”


  „Orbán Viktor megint hazudik. Most épp azt főzték ki a gyűlöletkonyhájukban, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, gyűlöli a magyarokat”

  – írta Facebook-bejegyzésében Magyar Péter, hozzátéve: az új központi üzenet célja egyértelműen az, hogy azzal támadják a Tisza Pártot, hogy „egy olyan pártcsaládhoz csatlakozott, amelyet egy magyargyűlölő politikus vezet”.

  Orbán a legutóbbi Kossuth rádiós interjújában azt mondta, hogy Manfred Webernek belzebubi szerepe van Brüsszelben. A kormányfő szerint az EPP vezetője Magyarország régi ellensége, akihez képest „von der Leyen csak ministráns kislány”.

  „Ha Manfred Weber tényleg hungarofob, akkor ön miért szavazta meg őt néppárti frakcióvezetőnek, miért támogatta Webert a néppárti csúcsjelölti pozícióra? Ön is tudja, hogy Manfred Weber, bajor emberként és politikusként a magyarok barátja. Egyszerűen csak elege lett az önök ipari méretű korrupciójából, a propagandából és a saját szövetségeseiket semmibe vevő politikából. A kampányban önök azt is hazudták, hogy Weber támogatná a sorkötelezettség visszaállítását. Erről is kiderült, hogy nem igaz. A sorkötelezettség visszaállítását Kövér László és a KDNP szorgalmazta.

  Miniszterelnök Úr, Én értem, hogy rendkívül frusztráló lehet, hogy amíg a TISZA képviselői ott ülnek a legnagyobb frakcióban, addig a Fideszt még a konzervatív frakció is kikosarazza, de ettől még nem kellene a csillagot is lehazudni az égről. Hogy lesz így elfoglalva Brüsszel, miniszterelnök úr?”

  – írta a bejegyzésben Magyar.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  FT: Ha Orbán Viktor megválna Rogán Antaltól, saját magát lőné lábon
  A brit gazdasági lap forrásai szerint a mostani a Fidesz eddigi legmélyebb válsága, és ugyanez igaz Rogánra is, aki szerint senki sem nélkülözhetetlen a kormányban. Még ő sem.
  Maier Vilmos - szmo.hu
  2024. június 23.  Orbán Viktor Richelieu bíborosaként említi Rogán Antalt a Financial Times, akiről hosszú cikket közölt a brit gazdasági lap, amit a 24.hu szemlézett.

  „Kormányon nem lehet mindig győztes pozícióban lenni. Gyakran előfordul, hogy jön valaki más, aki erősebben kommunikál” - mondta Rogán a Financial Times-nak, utalva Magyar Péter feltűnésére. A miniszterelnök kabinetfőnöke szerint ugyanakkor a tiszás politikus nem jelent veszélyt Orbánra, és két év múlva is a Fidesz nyeri majd az országgyűlési választást.

  „A Magyarországon kívül kevéssé ismert Rogán igyekszik távol tartani magát a rivaldafénytől, és saját elmondása szerint a »kormányzati backoffice« feladatait látja el. Ám eközben fokozatosan egyre nagyobb hatalomra tett szert a médiában és a közigazgatásban, továbbá befolyást gyakorolt olyan ágazatokra is, mint a bankszektor és az informatika” – olvasható az FT cikkében, melyben szóba kerül a 2022-ben létrejött, Rogán által felügyelt titkosszolgálati ernyőszervezetről, a Nemzeti Információs Központ is.

  „A miniszterelnök szorosabb kontrollt akart, így újra egységbe szerveztük a hírszerzést és a kémelhárítást” – mondta Rogán a lapnak.

  „Senki sem nélkülözhetetlen ebben a kormányban, még én sem” - jelentette ki a miniszter a lap kérdésére. Ugyanakkor a Financial Times névtelen kormányzati forrás alapján azt írta: Rogánnak megvan a képessége arra, hogy függővé tegyen másokat magától, ami alól Orbán sem kivétel. A forrás szerint a kormányfő is tudja, hogy ha megválna a miniszterétől „saját magát lőné lábon”.

  A cikkben szóba kerül a kegyelmi ügy is, amit a Rogán által működtetett médiagépezet sem volt képes a szőnyeg alá söpörni, de Magyar Pétert sem tudták féken tartani. „A mostani a Fidesz eddigi legmélyebb válsága, és ugyanez igaz Rogánra is” – vélekedett a lap egyik forrása.

  Rogán ugyanakkor nem volt hajlandó a kegyelmi ügyről beszélni a lapnak, de beszélt arról, hogy meddig tervezi politikusi karrierjét.

  „Addig leszek politikai pályán, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök” – szögezte le Rogán Antal.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  HÍREK
  A Rovatból
  Mindenük elégett, semmije sem maradt a fóti családnak, néha étel sem jut az asztalukra – mondja a 8 éves kislányait egyedül nevelő apa
  Novemberben leégett az albérletük, azóta egy konténerházban laknak Kótiék. Nemsokára azonban onnan is menniük kell.
  Maier Vilmos - szmo.hu
  2024. június 23.  Tavaly november óta konténerházban él egy fóti család, miután teljesen leégett az albérletük, derül ki az RTL Híradójából. Kóti Gábor egyedül neveli nyolcéves ikerlányait, Tifanit és Mirellát, miután hét hónapos korukban az anyjuk elhagyta őket. Az apa elmondása szerint a lányok vették észre a tüzet, amikor füstöt és recsegést hallottak. Gábor próbálta megfékezni a lángokat, de mindenük odaveszett a háztartási gépeken át a ruháik, de még a fényképeik is.

  A helyi önkormányzat gyors segítséggel egy konténerházban helyezte el a családot, de az ottani bútorokat és eszközöket csak kölcsönbe kapták.

  „Se egy hűtőnk, se egy ágyunk, se egy szekrényünk, szóval az evőeszközöktől az utolsó mindenig nekünk semmink”

  – mondta az apuka.

  A család helyzetét tovább súlyosbította egy csaló is, aki adománygyűjtést szervezett a nevükben a Facebookon, de az így összegyűlt pénz sosem jutott el hozzájuk.

  „Utólag tudtam meg, hogy több százezret vett fel előre lakhatásként, lakhatási díjként a nevünkben, és ez az összeg sose került el hozzánk” – mesélte az apa.

  Gábor jelenleg a helyi önkormányzatnál dolgozik sofőrként és kertészként, de havi jövedelme alig 200 ezer forint, amiből sokszor még ételre sem futja.

  „Legyen mindig étel az asztalon. Mert azért az sajnos nem sikerül”

  – mondta keserűen. Ilyen nehéz körülmények között gyakran előfordul, hogy nem tudnak megfelelően étkezni.

  A konténerházból hamarosan költözniük kell, de még nem tudják, hová mehetnek. Az ikerlányok nagy udvarról álmodoznak, ahol gyümölcsöket termeszthetnének.

  „Legalább legyen, ahol tudunk lakni, de kertes házat, ahol tudunk gyümölcsöket termeszteni”

  – mondta Tifani.

  Az apa próbált már albérletet keresni, de a gyerekek miatt eddig mindig visszautasították. Az édesapa reméli, hogy találnak egy lakást Fót környékén, hogy a lányok továbbra is a megszokott iskolájukba járhassanak.

  Ismerőseik most adománygyűjtést indítottak, hogy segítsenek nekik a nehéz helyzetben. Kóti Gábor és lányai reménykednek, hogy hamarosan jobb életkörülmények között élhetnek, és végre mindig lesz étel az asztalukon.

  Az RTL riportját itt lehet megnézni:


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  HÍREK
  A Rovatból
  „Szarba merítettek minket”: így tiltakoznak Párizsban az olimpiára költött pénzek miatt
  Háborgók egy csoportja úgy döntött, hogy ürülékét a Szajnába engedi. Ezzel tiltakoznak az ellen, hogy a politikusok mennyi pénzt költöttek az olimpia miatt a folyó vizének megtisztítására.


  Hiába költöttek 1,4 milliárd eurót Párizsban a Szajna megtisztítására, a folyó vize továbbra sem alkalmas sportolásra – írja a Sky News. A helyzetet tovább súlyosbíthatja az a vasárnapra tervezett tiltakozó akció, amely során a résztvevők a folyóba ürítenek.

  A nem mindennapi tiltakozó akció ötlete azután született meg, hogy kiderült:

  a Szajna megtisztítására elképesztő összegeket költöttek, hogy az olimpia alatt sportolásra alkalmas legyen, miközben a szociális problémákra alig jut figyelem.

  A felháborodott lakosok a #JeChieDansLaSeineLe23Juin (Június 23-án a Szajnába szarok) hashtag alatt gyülekeznek, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

  Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere bejelentette, hogy

  július 15-ével kezdődő héten megfürdik a Szajnában, hogy ezzel is bizonyítsa a folyó tisztaságát. Emmanuel Macron elnök szintén ígéretet tett arra, hogy még az olimpia előtt úszik a folyóban, de konkrét dátumot nem közölt.

  A tiltakozók honlapot is létrehoztak, ahol az olvasható:

  „Szarba merítettek minket, most rajtuk a sor, hogy belemerüljenek a mi szarunkba”.

  Az akció szervezője szerint az emberek úgy érzik, magukra hagyták őket, és csak az olimpiai rendezvényekre fordítanak figyelmet, miközben a szociális problémák megoldatlanok maradnak.

  A hatóságok szerint hiába költöttek el 1,4 milliárd eurót a folyó megtisztítására, a víz minősége továbbra sem megfelelő a sportoláshoz.

  Kétféle baktérium, köztük az igen veszélyes E.coli magas koncentrációját mutatták ki a vízben,

  ami komoly aggodalmakat kelt az olimpiai úszószámok és a triatlonversenyek biztonságával kapcsolatban.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: