HÍREK
A Rovatból

„Akik nyilvánosság előtt gyaláznak másokat, méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket” – közös nyilatkozatban álltak ki Baranyi Krisztina mellett

Az aláírók között ott van Bródy János, Gundel Takács Gábor, Nagy Bandó András és Kepes András is.

Link másolása

„Akik nagy nyilvánosság előtt gyaláznak másokat, méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket” – ez szerepel többek között abban a közös nyilatkozatban, amelyben közéleti szereplők állnak ki Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere mellett. Az aláírók között van Gundel Takács Gábor, Bródy János, Nagy Bandó András és Kepes András is.

Az azóta megszűnt Pesti TV egyik, Jeszenszky Zsolt által vezetett műsorában

a polgármester megválasztása után azon viccelődtek, hogy inkább egy kecskével közösülnének (ők nem így mondták), mint a Baranyival, mert a kecskét legalább meg lehet enni utána.

Az ellenzéki polgármester múlt héten az ATV egyik műsorában megtagadta a válaszadást a Pesti Srácok egyik újságírójának, akit „ócska fizetett propagandistának” nevezett.

Baranyi az eset kapcsán később Fürjes Balázs államtitkárral is vitatkozott a csatornán, akkor egy tabletről be is játszotta az idézet részt a Pesti TV Politikai hobbista című műsorából.

Baranyi akkor azt kérdezte Fürjestől, hogy szerinte újságírók-e azok, akik arról beszélnek, hogy inkább egy kecskét dugnának meg.

Jeszenszky később az ügy kapcsán azt írta a Facebook-oldalán:

„Ha az ember k@rvának áll, akkor b@szni kell.”

A Politikai hobbista műsorvezetője azt is hozzátette, hogy bár a témát nem ő vetett fel, hanem Ambrózy Áron, de „nehéz vele vitázni”.

Az ügy kapcsán pénteken a Szemlélek blogon tettek közzé egy írást Nem hagyjatjuk szó nélkül! – Közös nyilatkozat az emberséges közbeszédért címmel, amit több közéleti személyiség is aláírt.

Ahogy írják, „a hazai közbeszéd értékteremtő formálói” azért fogtak össze, hogy megálljt parancsoljanak egy nem előzmények nélküli, de az emberség határát messze túllépő folyamatnak.

„Mi, ennek a nyilatkozatnak az aláírói, nagy értéknek tartjuk a szólás szabadságát, a sajtó szabadságát, ám elutasítunk minden olyan közbeszédbeli megnyilvánulást, amely bármely embertársunkat emberi méltóságában megalázza”

– fogalmaznak a nyilatkozat szerzői. Mint írják, tiszteletben tartják a vélemények különbözőségét, sőt hasznosnak az eltérő nézőpontok nyílt megfogalmazásának lehetőségét, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy „az egyet nem értés olyan formát öltsön, amely uszítást, megalázást szolgál”.

Ők a magyar társadalom polgáraira egy sokszínű család tagjaiként tekintenek, ahol szerintük „nincs helye az embertelenségnek”.

„Meggyőződésünk, hogy akik nagy nyilvánosság előtt, következetesen megtévesztenek, gyaláznak másokat, nem csupán méltatlanok arra, hogy újságírónak nevezzük őket, hanem romboló cselekedetükkel társadalmunk családját támadják”

– fogalmaznak a közös nyilatkozatban.

Mint írják, az ilyen támadások ellen kívánják felemelni a szavukat, és ezt teszik most, „amikor egy feleséggel, egy négygyermekes édesanyával, egy közszolgálatot ellátó személlyel kapcsolatban úgy nyilvánultak meg az egyik médium munkatársai, ahogyan állatokkal kapcsolatban sem illik”.

Az aláírok névsora:

  • Barta M. János történész
  • Bródy János zenész
  • Czeczon István főszerkesztő, Csak Pozitívan Magazin
  • Czigány Tamás építész, egyetemi docens
  • Csákovics Lajos rajzfilmrendező, műfordító
  • Fabiny Tamás evangélikus püspök
  • Fazekas Bence rendező-operatőr
  • Fekete László, a KDNP Fegyelmi és Etikai Bizottságának egykori tagja
  • Füredi Ferenc költő, író
  • Gazdag László ny. egyetemi docens
  • Gégény István lapigazgató, Szemlélek
  • Gundel Takács Gábor műsorvezető
  • György Zsombor főszerkesztő, Magyar Hang
  • Heitler András restaurátor, egyetemi docens
  • Kaczvinszky Barbara újságíró
  • Kamarás István OJD szociológus
  • Karádi Magdolna köznevelési szakértő
  • Kepes András író
  • Király Miklós egyetemi tanár
  • Kollár László Péter egyetemi tanár
  • Köles László egyetemi docens
  • Kuzmányi István főszerkesztő
  • Magyar Kornél zenei menedzser, főiskolai előadó
  • Maros Zoltán televíziós producer
  • Martin László pszichológus
  • Nagy Bandó András humorista
  • Pánics György újságíró
  • Reichert János újságíró
  • Révész T. Mihály c. egyetemi tanár
  • Rózsa Péter újságíró
  • Sali Attila matematikus, az MTA doktora
  • Striker Sándor irodalomtörténész
  • Szalay Dániel főszerkesztő, Media1
  • Szigeti László szerkesztő
  • Szolnoki András szerkesztő-producer
  • Werner Krisztina újságíró
  • Zsugyel János főszerkesztő, Miskolci Keresztény Szemle


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

  • Népszerű
    Ajánljuk
    Címlapról ajánljuk


    HÍREK
    A Rovatból
    „Így jampecosabb” – Orbán Viktor fiatalokkal fotózkodott, amiről a TikTokon posztolt is egy videót
    Menő szemüveg, fotózkodás, vagány autó, bicepszfeszítés: ilyennek láthatjuk a Szakma Sztár Fesztivált a kormányfő videómegosztóján keresztül.
    Karkó Ádám - szmo.hu
    2024. április 25.


    Link másolása

    Orbán Viktor miniszterelnök TikTok-videójában mutatta be, milyen élmény volt a kormányfő számára a Szakma Sztár Fesztiválon találkozni a fiatalokkal.

    A videó elején a kormányfő két fiatalemberrel fotózkodik, amikor egyiküknek azt mondja: „Menő a szemüvege”, mire a fiatal fiú átnyújtja a miniszterelnöknek, hogy próbálja fel, s így lőnek egy közös képet. A kép készítése közben türelmet kér a miniszterelnök, és előrébb tolja a szemüveget, majd hozzáteszi: „így jampecosabb”.

    De Orbán a videóban fotózkodik kisiskolás lányokkal is, sőt a fesztiválon kiállított luxusautóban ülő három lányt is megszólítja:

    „Mit szólnak hozzá, hogy ez Magyarországon készült?” Mire egyikőjük azt mondja: „Hát elég jó!”, míg a másiktól annyit hallhatunk: „Ott lakom!”, majd valaki hozzáteszi, hogy „Én hazaviszem!”

    A sok fotó között viszont akad olyan is, ahol munkásruhában lévő fiatalokkal bicepszet feszít a miniszterelnök.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    HÍREK
    Facebookon-csata: Magyar Péter lerogánozta Hadházy Ákost, miután a Diákhitel Központ visszás szerződéseiről posztolt a képviselő
    A független képviselő azt üzente, hogy bizonyítékokat is bemutat, és volna pár kérdése ezekkel kapcsolatban a TISZA Párt politikusához.

    Link másolása

    Magyar Péter a Diákhitel Központ vezetőjeként visszás szerződéseket kötött – írja Hadházy Ákos a közösségi oldalán.

    A posztot a TISZA-párt politikusa is olvasta, és kommentben lerogánozta a független képviselőt, aki válaszul lefideszezte Magyar Pétert.

    Hadházy Ákos többek között azt írta:

    „betekintést kértem a Diákhitel Központ néhány szerződésébe. Némileg meglepő módon meg is kaptam a lehetőséget... persze ez nyilván összefügg azzal, hogy zömében a Magyar Péter vezérigazgatósága alatt születt szerződések érdekeltek. A feladatot is ő maga adta, amikor arról beszélt, hogy az állami cég vezetőjeként felesleges és túlárazott szerződéseket írt alá Balásy Gyula cégeivel...

    Sajnos azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem csak a propagandasajtót finanszírozó szerződések hasznossága és/vagy ára volt megkérdőjelezhető. Amit láttam, az szerintem a büntetőjogi felelősség kérdését is felvetheti százmilliós nagyságrendű, egyéb szerződéseknél is”

    – írta.

    Azt ígérte, hogy hamarosan részletesen bemutatja, mit látott, „hiszen rendkívül tanulságosak, jól mutatják a rendszer működését”.

    Példának felhozta: „De vannak itt közvélemény-kutatások, erősen megkérdőjelezhető árazással, tanulmányok, amik valószínűleg soha el sem készültek, vagy ha igen, akkor azok mosolyt fakasztóan primitívek és semmitmondóak és még sok, nagyon furcsa szerződés”.

    Majd még hozzátette:

    „Azoknak, akik feltétel nélkül bíznak Magyar Péterben, azt tudom javasolni, ne olvassák el az ezekről a szerződésekről szóló posztjaimat. Vele egyébként egyetértek abban, hogy a jelenlegi ellenzék komoly megújulása nélkül esélytelen a rendszer megdöntése. Viszont sajnos téved vagy szándékosan hazudik, amikor azt mondja, hogy egy hibrid rezsimben a kormány biztosan leváltható választásokon”.

    A bejegyzésra Magyar Péter is reagált. Azt írta hozzászólásban:

    „Tisztelt Képviselő Úr!

    Ez így egy szimpla rágalmazás. Természetesen, ha az Ön célja, hogy a rogáni propagandával karöltve próbálja akadályozni, hogy NER-t és a hozzá tartozó szatelit pártokat 14 év után végre egy - valódi alternatívát kínáló és erőt felmutató - politikai közösség leváltsa, akkor majd idővel elszámol a lelkiismeretével.

    Jó posztolgatást! Üdvözlettel a TISZA Párt országjáró körútjáról, útban Tolna városába.”

    Erre Hadházy Ákos azt válaszolta:

    „Ön jogász, tehát biztosan tudja, hogy rágalmazás vádja esetén helye van a valóság bizonyításának. Ezt a következő napokban meg fogom tenni. Az egyértelmű tények mellett sok kérdésem is van ezekkel a szerződésekkel kapcsolatban, szívesen feltenném ezeket személyesen önnek.

    Egyébként pedig higgye el, hogy önön kívül vannak még néhányan, akik meg akarják dönteni ezt a rendszert. Az viszont nem sokban különbözik a Fidesz módszereitől, ha mindenkit azonnal ellenségnek tekint, aki nem feltétlenül ért egyet önnel. Ha egy új rendszer ilyen elvek mentén működne, akkor az valójában nem is lenne új rendszer.”

    Forrás: 444.hu


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Választási plakátokat távolíthat el a Budapest Közút – ez az oka
    A cég arra is felhívta a figyelmet, hogy a választások után a szervezeteknek kell a kihelyezett plakátokat begyűjteni.

    Link másolása

    A Budapest Közút Zrt. hivatalból eltávolítja a biztonságos közlekedést veszélyeztető választási plakátokat, illetve a plakátok kihelyezésére létesített felületeket az üzemeltetésébe tartozó helyszínekről a Fővárosban - írja a 24.hu a cég közleménye alapján.

    Elsősorban azok a plakátok érintettek, amelyek a gyalogátkelőknél zavarják a gyalogosokat, vagy a közúti jelzőtáblák és a jelzőlámpák láthatóságát akadályozzák.

    A társaságként "elkötelezettek a demokrácia lényegéhez tartozó választási kampánytevékenység minél szabadabb folytatása iránt, éppen ezért tudomásul veszik azt is, hogy kampányidőszakban a nyilvántartásba vett jelölő szervezetek és jelöltek a közterületen előzetes engedélyeztetés nélkül jelölteket, vagy pártokat népszerűsítő választási plakátokat helyeznek el" - közölték.

    Ugyanakkor azt figyelembe kell venni a plakátok elhelyezésekor, hogy azok

    ne zavarják a jelzőtáblák, jelzőlámpák és a közlekedés résztvevőinek észlelhetőségét, és ne okozhassak balesetveszélyes helyzeteket. Ezért a közutak mellett a jelzőtáblák és jelzőlámpák kihelyezési sávjába (a szegélytől 2 méteres távolságon belül és a járdaszinttől 4 méteres magasság alatt) nem rakhatnak ki ilyen táblákat.

    A Közút azt írta, hogy azokat a plakátokat, amelyek nem felelnek meg az elvárásoknak, a balesetek megelőzése érdekében a Budapest Közút Zrt. további értesítés nélkül eltávolíthatja, és azt a hulladékgazdálkodás rendje szerint kezeli tovább.

    Arra is felhívták a szervezetek figyelmét, hogy a választások után 30 napon belül el kell távolítaniuk a kihelyezett plakátokat.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET:


    HÍREK
    A Rovatból
    Ferenc pápa magyarul köszöntötte a Magyar Nemzeti Zarándoklat tagjait – ezt mondta
    A pápa köszönetet mondott azért, hogy a magyarok „nyitott szívvel” fogadják a háború elől menekülő ukrajnai menekülteket, valamint erőfeszítéseket tesznek a táradalom peremén élők integrálására. Magyar zarándokokkal találkozott az egyházfő.

    Link másolása

    A tavaly áprilisban Budapestre látogató Ferenc pápa csütörtökön egy magánaudiencián fogadta a magyar nemzeti zarándoklat 1200 tagját, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjait.

    Az MTI beszámolója szerint az egyházfő kiemelte a fiatalokkal tartott budapesti találkozót, hangoztatva, hogy a nemzedékek közötti párbeszéd, a gyökerek ápolása erősíti az életet adó értékeket, a családot, az egységet, a békét.

    A pápa köszönetet mondott azért, hogy a magyarok „nyitott szívvel” fogadják a háború elől menekülő ukrajnai menekülteket, valamint erőfeszítéseket tesznek a táradalom peremén élők integrálására.

    Úgy vélte, a magyar közmondás „jobb adni, mint kapni”, amit magyarul mondott, jól összefoglalja az evangéliumi tanítást.

    „Isten, áldd meg a magyart!”

    – zárta beszédét magyarul Ferenc pápa, aki a Szűzanya oltalmát kérte a magyarságra. Imádkozzatok értem is, ne ellenem – mondta tréfásan.

    Kerekesszékkel körbejárta az audienciatermet majdnem egyenként köszöntve a résztvevőket. A zarándokok fehér kendőjüket lobogtatták, magyar zászlókat és városaik tábláit tartották magasba. Magyar egyházi énekeket énekeltek, imádságokat mondtak.

    A több ezer fős audienciaterem közel felét töltötték meg a magyar zarándokok. Az első sorokban ült Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) elnöke és a testület tagjai.

    Ferenc pápa az audiencia végén külön köszöntött egy ötvenfős csoportot, amelynek tagjaival kezet fogott. Közöttük voltak a Rómában tanuló magyar papnövendékek, a Pápai Magyar Intézet papnövendékei, a Collegium Germanicum-Hungaricum és a római Görög Kollégium magyar hallgatói.


    Link másolása
    KÖVESS MINKET: