HÍREK
A Rovatból

Akár Orbán haláláig is kihúzhatja az Orbán-rendszer Simor András szerint

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a kormányzat konokságát minden területen meg kell fizetnie a magyar polgároknak. A rendszer abból él, hogy hiányzik az emberekből a szolidaritás.

Link másolása

Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke interjút adott a legnagyobb izraeli online lapot kiadó Jediót Ahronót gazdasági portáljának - írja a Telex. Ebben többek között az Orbán-rendszer politikai és gazdasági sajátosságairól is beszélt.

A Telex megjegyzi, hogy a szélsőjobboldali koalíció élén újból kormányra került Benjámin Netanjáhu igazságügyi reformcsomagját egy Orbán Viktoréhoz hasonló illiberális rendszer előjátékának tartják, a NER-rel való párhuzam pedig mára publicisztikai közhellyé vált az izraeli sajtóban.

Simor Orbánról kettős emléket őriz:

„Amikor szemtől szemben találkoztunk, akkor kedves és udvarias volt velem. De ennek nem volt sok jelentősége, mert amint bezárult mögöttem az ajtó, a médiában azonnal támadni kezdett”.

Simor szerint állandó nyomás alatt állt, hogy mondjon le posztjáról, a miniszterelnök burkolt formában „segítséget” is ígért arra az esetre, ha mandátuma kitöltése előtt távozik.

A második Orbán-ciklus 13 évének gazdaságpolitikai teljesítményéről úgy vélekedett:

"a forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll".

Úgy véli, hogy Orbán a felelős, aki az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot. Hozzáteszi, hogy a fiatalok emigrálnak, ami nagyon rossz az országnak, és a munkaerőpiacnak.

A szakember szerint a gazdasági összeomlás egy lassú folyamat, és Magyarországon nem látszik, hogyan lehetne megállítani. Azt is elismerte, hogy vannak pozitív mutatók is, például GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de emellett rekordszintű a korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

Úgy véli, hogy Orbán törvényi úton gyűrte maga alá a bíróságokat, strómanjai és az általa keresztülnyomott médiatörvény útján kebelezte be a sajtónyilvánosság nagy részét. A jogállamiság alapjait megsértő intézkedéseiről még annak árán sem mond le, hogy emiatt a magyar GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásoktól esik el az ország.

Simor szerint idehaza jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya. Ezért működik jól az „oszd meg és uralkodj”, mert kevesen állnak a kisebbség vagy a bajba kerültek mellé.

"Nem harcolhatsz eredményesen a kormányzat ellen, ha nem fogsz össze. Ezért is tartom lényegesnek, hogy kimutassuk a szolidaritásunkat azokkal, akiknek igazságtalanságot kell elszenvedniük. Csakhogy ezen a téren kudarcot vallottunk"

- mondta.

Az ellenzék helyzetét sem tartja jónak, mert szerinte

Orbán „totális kontrollt” gyakorol Magyarország felett. És ha nyerne is az ellenzék, az eredményt akkor is elcsalná a rendszer

- vélekedett. Ugyanakkor a választási győzelem esélyét az egyenlőtlen feltételek miatt csekélynek látja.

A közgazdász szerint

a rendszert csak egy „nagy katasztrófa” tudná megingatni, netán Orbán halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz.

Végül egy példán keresztül megpróbálta elmagyarázni, hogy a jogállam a gazdasági stabilitás elengedhetetlen feltétele, ugyanis nehéz olyan gazdasági környezetben működni, ahol nehéz előre látni a váratlan fordulatokat, ahol „bármikor kaphatsz egyet az arcodba”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kórházba került Ferenc pápa
A 86 éves pápa még részt vett a heti általános audiencián a Vatikánban, aztán ment be egy kórházba vizsgálatra.

Link másolása

Kórházba szállították Ferenc pápát – közölte Matteo Bruni, pápai szóvivő.

A pápát a római Gemelli kórházba vitték egy korábban tervezett vizsgálatra – írta a szóvivő. 2021-ben ugyanebben a kórházban műtötték meg, akkor vastagbelének egy részét távolították el.

A 86 éves pápa még részt vett a heti általános audiencián a Vatikánban, ahol a Reuters tudósítása szerint szerint „egészségesnek látszott.”

Szívproblémák miatt került kórházba a pápa, írja a Corriere Della Sera a Gemelli kórházbeli forrásokra hivatkozva. Az Adnkronos hírügynökség viszont úgy értesült, a pápánál légzési nehézségek léptek fel. A pápa „majdnem biztosan" a kórházban marad éjszakára a lap szerint.

Később a Vatikán újabb közleményt adott ki, amely szerint Ferenc pápának légúti fertőzése van, és "néhány napot" a római kórházban kell töltenie. A pápának légzési nehézségei voltak az elmúlt napokban, de nincs Covid-betegsége.

Az év elején az a hír járta, hogy nincs olyan jól, de nem aggódnak érte túlzottan. A pápának a térdével is gondjai vannak: nyilvános szereplései során felváltva használ botot és kerekesszéket.

A pápa nemrég az olasz-svájci RSI-nek adott interjúban mondta el, hogy a szervezete már nem olyan, mint régen.

„Öreg vagyok. A szervezetem egyre kevésbé ellenálló, a térdproblémám komoly fizikai megpróbáltatás volt, még akkor is, ha a gyógyulásom most már jól halad

- mondta az interjúban az egyházfő.

Ferenc pápa azt is elárulta, hogy már aláírt egy lemondólevelet arra az esetre, ha megromlana az egészsége. Ezt a levelet már át is adta Bertone bíborosnak. Az olasz lapok ennek kapcsán megjegyezték, aligha véletlen, hogy Ferenc pápa januárban prédiká­ciót tartott

„a megfelelő időben való félreállás erényéről”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Eltűnt a Hír TV videója a YouTube-ról, amiben Bencsik András jó hírnek tartja az ugandai melegek kivégzését
A Médiatanács is vizsgálatot indított a Bayer Zsolt-féle Sajtóklub legutóbbi adása miatt.

Link másolása

Eltűnt a YouTube-ról a Bayer Zsolt-féle Sajtóklub legutóbbi adása - írja a 444. Ebben a bizonyos adásban beszélt arról Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, hogy Ugandában kivégzik a melegeket, ha összeházasodnak és ez szerinte jó hír.

„Van egy jó hírem is. (...) Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik. Az amerikaiak tombolnak. 100 százalékos egyetértéssel hozta meg ezt az ugandai parlament, amiben az a gyönyörű, hogy ez egy jelzés. Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az LMBTQ. A bubuk az új szentek. És akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével. Ez egy üzenet, hogy Afrika nem csak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi”

- mondta Bencsik.

Ahogy a 444.hu emlékeztet rá, Ugandában az azonos neműek közötti kapcsolat már eddig is illegális volt. Az ugandai parlament - két képviselő kivételével - március 21-én fogadta el a törvényjavaslatot, ami tovább szigorítana ezen a helyzeten. Ha ezt Yoweri Museveni elnök - aki deviánsnak tartja a melegeket - aláírja, a világ legszigorúbb melegellenes törvénye lép hatályba vallási okokra hivatkozva.

A Telex szerint az adás miatt bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, ami alapján a Médiatanács hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a műsorszámot.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Novák Katalin: az oroszoknak ki kell vonulnia Ukrajnából, és el kell kerülni Oroszország győzelmét
A török elnökkel folytatott tárgyalásai után a magyar államfő sokkal keményebben fogalmazott, mint a magyar kormánypolitikusok.

Link másolása

Novák Katalin elítélte Oroszország agresszióját, és kiállt Ukrajna területi integritása mellett Törökországban. Az államfő miután találkozott Erdoğan török elnökkel, sajtótájékoztatón válaszolt kérdésekre, de a hvg.hu azt írta, hogy magyar részről csak az állami tévé kérdezhetett. Ám erre Novák öt pontban sorolta fel, hogy mire van szükség az ukrajnai békéhez:

- szándékra,

- az eszkaláció elkerülésére,

- a feszültségek hűtésére,

- asztalhoz kell ülni,

- és olyan béketerv kell, ami nem jár Oroszország győzelmével.

„Közös célunk, hogy Oroszország vonja vissza a csapatait ukrán területekről”

- mondta.

Az MTI tudósításából kimaradt az, hogy el kell kerülni Oroszország győzelmét, és hogy ki kell vonulniuk az orosz csapatoknak Ukrajnából.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Zárt körben szólt be Pressman a magyar kormánynak a „demokráciacsúccsal” kapcsolatban
Az, hogy egy országot meghívtak-e Bidenék vagy sem, az attól függött, hogy az adott kormány mennyire elkötelezett a demokratikus értékek iránt.

Link másolása

Zárt körű találkozón beszélt magyarországi ügyekről szerdán David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete magyar újságíróknak.

A diplomata egyebek közt válaszolt a magyar kormánynak, amely szerint Joe Biden azért nem hívta meg Magyarországot a március 28. és 30. között tartandó ún. „demokráciacsúcsra”, mivel a kormány „sem a háború, sem a migráció, sem a gender ügyében” nem ért egyet Biden politikájával, hanem „Trump elnök úr” politikáját támogatja. A találkozón egyébként 121 ország vesz részt

Pressman azt mondta, hogy a meghívás nem attól függ, hogy korábbi vagy a mostani elnökhöz baráti a viszonya az adott kormánynak, hanem inkább attól, hogy egy ország kormánya mennyire elkötelezett a demokratikus értékek iránt.

A nagykövet példának hozta, hogy a magyar kormány nemrégiben újra meghosszabbította a veszélyhelyzetet, és ezzel a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2547 napja érvényben vannak Magyarországon, így a kormány rendeleti úton, a parlament megkerülésével hozhat törvényeket.

2016 márciusa óta folyamatosan érvényben van a korlátozott rendkívüli jogköröket biztosító „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet”.

2020-ban érkezett a 2022 júniusáig tartó, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, ez eléggé kibővítette a rendeleti kormányzás lehetőségét.

A 2022. február 24-én indított orosz invázióra hivatkozva a háborús és a hozzá kapcsolódó energetikai veszélyhelyzet következett, ami újabb lehetőséget adott a rendeleti kormányzásra.

Tavaly 267 kormányrendelet született veszélyhelyzetre hivatkozva, ez az összes jogszabály 18,5 százaléka. Köztük volt a költségvetés jelentős átalakítása vagy az adózási törvények módosítása is - írja a 444.hu.

Link másolása
KÖVESS MINKET: