HÍREK
A Rovatból

Agyonverték a boszniai miniszterelnök-helyettes öccsét Belgrádban

A férfi vasárnap a fia kérésére ment le egy közeli játszótérre, mert a gyereket fiatalok zaklatták. Miután nem tért haza, a felesége elindult megkeresni, ekkor talált rá összeverve a lépcsőházban.


Meggyilkolták Vojin Mijatovicnak, a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnök-helyettesének és fejlesztési miniszterének öccsét Belgrádban, a gyilkosság tényét hétfőn Ivica Dacic szerb belügyminiszter is megerősítette.

A férfi vasárnap a fia kérésére ment le a lakásából egy közeli játszótérre, mert a fiú azt mondta, hogy fiatalok zaklatják, elvették a labdáját, nem hagyják játszani.

Mivel hosszabb idő után sem tért haza, felesége a keresésére indult, és összeverve találta meg a lépcsőházban. A férfi a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe

- írta a Klix.ba boszniai hírportál.

Szemtanúk szerint a férfit két fiatalabb férfi verte meg, akiket a rendőrség még nem azonosított, a nyomozás azonban megkezdődött.

via MTI

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor szerint elmúlt a háborús veszély: A NATO alapdokumentumai világossá teszik, hogy a NATO területén kívüli bármilyen akcióban való részvétel csak önkéntes lehet
Stoltenberg azután érkezett Budapestre, hogy a B9-ek találkozóján állítólag Magyarország kizárását fontolgatták. Orbán szerint a NATO és Magyarország kapcsolata erősödött, nem blokkoljuk a többség döntését


Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tartott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, ahol hangsúlyozta a Magyarország és a NATO közötti együttműködés erősödését, írja a Telex.

Az esemény váratlanul került megrendezésre, bár az Ukrajna elleni orosz háború miatti magyar álláspont különbözősége a NATO-tól indokolttá tette a találkozót.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken már utalt is a találkozóra:

„Azt látom, hogy a Brüsszelből jövő nyomás kivédését kitanultuk, Magyarország tudja, hogyan kell megvédeni a függetlenséget. A NATO egy nehezebb ügy, jön majd ide a NATO-főtitkár is. Azt látom, mindenképp ki kell maradnunk abból, amit a NATO ukrajnai missziónak nevez.”

Orbán a találkozón kijelentette, hogy Magyarország álláspontja arról, hogyan érhető ela béke, eltér a NATO többségétől, de tiszteletben tartja a különböző vélemények súlyát és számát.

„Magyarország nem kíván blokkolni NATO-döntéseket, amelyeket a többi tagállam szorgalmaz.”

– mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a tőle különböző véleményeket nagy számban megváltoztassa.

A sajtótájékoztatón részt vettek a magyar és NATO delegáció tagjai is, úgy mint Szijjártó Péter külügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Balogh István, Magyarország NATO-nagykövete, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főtanácsadója, Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója.

A NATO részéről jelen volt Stoltenbergen kívül Allison Hart, a NATO Human Security Unit helyettes vezetője, Gjermund Eide, a főtitkár katonai tanácsadója, Farah Dakhlallah, a NATO szóvivője, és Stian Jenssen, a NATO-főtitkár kabinetfőnöke.

Stoltenberg egyébként Budapestre érkezése előtt a Bukaresti Kilencek (B9) csoport ülésén vett részt, ahol a csoport fontolgatta, hogy kizárják Magyarországot megbeszéléseikről.

A B9 tagjai közé tartozik Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia. A csoport célja, hogy összehangolják biztonságpolitikai elképzeléseiket, különös tekintettel az orosz fenyegetésre. Magyarország az utóbbi üléseken rendre megvétózta az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalásokat.

Ugyan Orbán a múlt vasárnapi EP-választást is arra építette fel, hogy aki nem a Fideszre szavaz, az a háborúra szavaz, Stoltenberg néhány napja Helsinkiben ismét kijelentette, hogy a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába.

Orbán szerint a legjobb perspektíva Ukrajna számára, ha ütközőzóna lenne Oroszország és a Nyugat között.

„Az oroszok újra és újra és újra és újra el fogják pusztítani Ukrajnát. Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot, mint Ukrajna a küszöbén. Soha”

– mondta Orbán még februárban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kovács Gergely: Nagyon szórakoztató lesz, ha Orbán eljön egy fogadóórámra
A Hegyvidék új, kutyapártos polgármestere nemcsak a miniszterelnök, hanem Mészáros, Tiborcz, és Csányi polgármestere is lesz, mivel mind a kerületben laknak. Kovács a turulszobor elbontásáról is beszélt a Partizánon.


Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke vasárnap megnyerte a XII. kerület polgármesteri posztját, így októbertől ő veszi át a Hegyvidék vezetését.

Az új polgármester kedd este a Partizánnak adott interjút, ahol elmondta, hogy új pozíciójában „Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Cecília, Tiborcz István és Csányi Sándor polgármestere is lesz”, mivel mindannyian a kerületben laknak.

„Persze az nagyon szórakoztató lesz, ha Orbán eljön egy fogadóórámra.”

– tette hozzá.

Az új polgármester azt is elmondta, hogy az első dolguk az lesz, hogy Csillebércen elbontsák a félbehagyott lombkoronasétányt.

Kovács arról is beszélt, hogy szeretné eltüntetni a kerületben található turulszobrot, vállalva az ezzel járó konfliktusokat.

„Az rendben van, hogy az áldozatoknak legyen emlékművük, de hogy azt pont egy turullal kell megtenni, az nincs rendben. Sok embert nagyon bánt, és kevésnek okoz örömet”

– fejtette ki.

Kovács bejelentette azt is, hogy a kerület jegyzőjét lecserélik, és az önkormányzati cégek vezetőit is menesztik, utódjaikat pedig nyilvános pályázaton választják ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Egy LMP-s képviselő nem érti, hogy lett Vitézy az LMP jelöltje: „Kell, hogy személyi felelőssége is legyen ennek a választásnak”
Keresztes László Lóránt volt LMP-s társelnök szerint az egyszázalékos eredményért vállalniuk kell a jelenlegi elnököknek a felelősséget. az LMP létezése pedig másodlagos, az ügyük az elsődleges.


Az RTL Híradónak adott interjúban Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője élesen bírálta pártja teljesítményét az EP-választáson, ahol az LMP országosan még az egy százalékot sem érte el.

„Kell, hogy személyi felelőssége is legyen ennek a választásnak, (...) elvárom a pártom elnökeitől is, hogy ők maguk is vállalják ezért a felelősséget”

– mondta Keresztes.

Szerinte a pártok azért vannak jó esetben, hogy bizonyos fontos közügyeket képviseljenek, eszközként működjenek. Tehát ha egy párt ezt a szerepet nem tudja betölteni, akkor nincs jelentősége a létezésének.

„Másodlagos, hogy az LMP létezik-e, vagy bármilyen más párt, amely ezt az ügyet a zászlójára tűzi. Az ügy a fontos.”

– tette hozzá.

Keresztes Vitézy Dávid jelöltségével kapcsolatban a homályos részletekre mutatott rá:

„Vitézy Dávid jó szakember, de számomra is ködös, hogy milyen módon alakult ki az a helyzet, hogy Vitézy Dávid az LMP jelöltje lett. Aztán hogy alakult ki az a helyzet, hogy Vitézy Dávid támogatására szólított fel a Fidesz is? Én magam is választ várok ezekre a kérdésekre.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Árokba borult egy gyerekeket szállító busz, hatan megsérültek Kőszegnél
Szerencsére mindenki ki tudott szállni a buszból a baleset után. Hatan könnyebben megsérültek, mentővel szállították őket kórházba.


Szerdán délelőtt Kőszeg és Horvátzsidány között árokba borult egy gyerekeket szállító busz. Az MTI helyszíni értesülései szerint a balesetben hatan könnyebben megsérültek, őket a mentők kórházba szállították.

A buszon harminc gyerek és három kísérő utazott a sofőrön kívül. Szerencsére mindenki ki tudott szállni a járműből a baleset után.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a baleset az út 34-es kilométerénél történt, a helyszínre a kőszegi önkormányzati és a szombathelyi hivatásos tűzoltók vonultak ki, és a műszaki mentés még tart.


Link másolása
KÖVESS MINKET: