News here
hirdetés

HÍREK

450 ezer forintért keresnek kukásautó-sofőröket vidékre

A cég több fórumon is próbált toborozni, eredménytelenül. Most levélben kérnek segítséget, hogy feltölthessék a létszámot.

Link másolása

hirdetés

Annyira akut a munkaerőhiány, hogy a partner önkormányzatoktól kért segítséget a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a munkaerő toborzáshoz – ez derül ki egy, a Pénzcentrumhoz eljutott levélből. A cég gazdasági vezetője ebben azt írta, hogy

jelenleg is több fórumon próbálnak toborozni, „a korábbi tapasztalatokkal ellentétben eredménytelenül”.

A dokumentum szerint két munkakörre keresnek dolgozót heti 40 órára Kecskemétre, Ceglédre, Izsákra, Kiskunlacházára, Vácra és Kerepesre:

 • tehergépjármű-vezetőt, akinek a mozgóbérrel együtt havi 450 ezer forintos bért ajánlanak,
 • és szemétszállítási-rakodót, mozgóbérrel együtt havi 350 ezer forintért.
 • A levélből azonban az nem derül ki, hogy ezek bruttó vagy nettó összegek, ahogy arról sincs információ, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni az állás betöltéséhez.

  A Pénzcentrum kedden írta meg, hogy havi nettó 434 308 forintos bérrel keresnek új sofőröket Budapestre. A lap szerint abból is jól látszik, mennyire szorító a munkaerőhiány, hogy vidéken a szemetesautók vezetőinek ennél jobb fizetést ígérnek.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Teli tankkal induljanak útra a jövő héten – javasolják a benzinkutasok a független töltőállomások leállása miatt
  A kis kutak zárva lesznek, a nagyoknál emiatt hatalmas forgalomra lehet számítani, nem kizárt a készletek kiürülése sem.
  Fotó: Alexander Fox / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
  2022. augusztus 13.


  Link másolása

  hirdetés

  Teli tankkal induljanak útnak a jövő héten – ezt javasolják a kis benzinkutasok és a nagy hálózatok is az autósoknak. A Független Benzinkutak Szövetsége üzemszünetet jelentett be tegnap, augusztus 19-re és 20-ra. Az RTL Híradónak azt mondták, a töltőállomások nagyjából harmadát üzemeltető vállalkozások legfeljebb kávét adnak el majd jövő pénteken és szombaton. Emiatt a nagy hálózatok megugrott forgalomra, fennakadásokra számítanak kútjaik egy részén – érdekképviseletük, az Ásványolaj Szövetség szerint.

  „Jelenleg körülbelül kétszer-háromszor akkora mennyiségű benzin fogy, mint általában szokott. Ott tartunk, hogy semmi ellentételezést nem kapunk, saját pénzből kell finanszíroznunk a benzinkutaknak a költségét. És erre szeretnénk felhívni a figyelmet”

  – nyilatkozta a Híradónak Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője.

  A Független Benzinkutak Szövetségénél azt mondják, még mindig nem kapták meg a júliusra járó, literenként 20 forintos állami támogatást. Ráadásul augusztustól minden korábbinál kevesebb üzemanyagot szállítanak a nagykereskedők – a megrendelt mennyiségnek csak a felét.

  Huszadika előtt mindenki teletankkal induljon el arra a címre, pozícióra, ahova éppen menni szeretne

  – mondta el Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke

  hirdetés

  A MOL, a Shell és az OMV, a nagy hálózatok érdekképviselete ma azt közölte, ők jövő héten is a szokásos nyitvatartással várják az autósokat. Úgy számolnak, például a Balaton partján, kiemelt turisztikai övezetekben ugorhat meg a kútjaik forgalma a kisvállalkozók üzemszünete miatt.

  „Ezeken a helyeken biztos, hogy kialakulhatnak sorban állások, lehetnek várakozási idők az adott töltőállomáson, az is előfordulhat, hogy még a nagy hálózatok töltőállomásain is elfogy az üzemanyag esetlegesen a hétvége vége felé. Ezért is szeretném kérni a vásárlókat, hogy lehetőleg úgy induljanak el, hogy üzemanyaggal fel vannak töltve” – nyilatkozta Grád Ottó, Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  „Te leszel a következő!” – JK Rowling halálos fenyegetést kapott Salman Rushdie megkéselése után
  A Twitteren üzent neki egy iszlamista szélsőséges. Rowling kérése ellenére a közösségi oldal egyelőre nem tett semmit.

  Link másolása

  hirdetés

  Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy súlyos támadás érte Salman Rushdie indiai születésű brit írót. A muszlim világban nagy felháborodást kiváltó Sátáni versek című regény íróját egy New York-i pódiumbeszélgetésen támadta meg nagy létszámú közönség előtt 24 éves Hadi Matar pénteken. A támadó 10-15 alkalommal szúrta nyakon Rushdie-t, akit jelenleg is lélegeztetőgépen tartanak, és valószínűleg maradandó sérülést is szenvedett.

  A hírre – sok más híresség mellett – reagált JK Rowling, a Harry Potter-regényekkel világhírűvé vált brit írónő is. A Twitteren posztolt üzenetében úgy fogalmazott: „Teljesen rosszul vagyok. Remélem, felépül.”

  A kommentek között azonban megjelent Meer Asif Aziz pakisztáni radikális iszlamistáé is, aki úgy fogalmazott:

  Ne aggódj, te leszel a következő.

  hirdetés

  Rowling kérte a közösségi oldal adminisztrátorait, hogy tegyenek valamit, de a fenyegetés és a pakisztáni férfi oldala is elérhető még szombat este is.

  Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán akkori vallási vezetője, Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent Sátáni versek miatt. Rushdie fejére 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki.

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Meghalt két SMA-ban szenvedő kisgyerek a Zolgensma-kezelés után külföldön
  A gyártó Novartis már vizsgálja az Oroszországban és Kazahsztánban történt eseteket.
  Fotó: Günter / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
  2022. augusztus 13.


  Link másolása

  hirdetés

  Meghalt két SMA-s gyerek, miután megkapták a Zolgensma nevű gyógyszert külföldön. A gyártó küldött jelentést a két halálesetről, ami Oroszországban és Kazahsztánban történt. A gyerekek halálát akut májelégtelenség okozta. Ez a mellékhatás korábban is ismert volt a gyártó szerint és azt írták, a gyógyszer előnyei az esetleges kockázatokhoz képest még mindig nagyobbak. A Zolgensma Magyarországon is elérhető a gerinceredetű izomsorvadásban szenvedőknek.

  A nagyon drága készítményt hazánkban is alkalmazták több, hasonló betegségben szenvedő gyereknél, például az általunk is bemutatott Zenténél és Noelnél is.

  Két gyereknél azonban – Oroszországban, illetve Kazahsztánban – súlyos mellékhatások léptek fel a gyógyszertől, és ez az életükbe került. Erről a gyártó, a Novartis adott ki közleményt, amelyet az RTL Híradójának is elküldtek. Azt írták, „a két sajnálatos haláleset 5-6 héttel az infúziós kezelés után történt.”

  „Az akut májelégtelenség a kezdetek óta ismert rizikófaktor”, a történteket „jelentették az egészségügyi hatóságoknak”.

  Azt is írták, hogy „világszerte már több mint 2300 beteg kapta meg a készítményt” és szerintük „a gyógyszer használatának előnyei az esetleges kockázatokhoz képest jelentősen nagyobbak”. A Híradónak nyilatkozó orvos szerint - mint több más génkezelés - a Zolgensma is áttörő állapotjavulást hozhat, de közben a szervezetet is megterhelheti. Késmáry András elmondta:

  „Nagyjából ahhoz hasonlítanám – egy picit durvábban – mint egy szervátültetés. Bizonyos esetekben ez a fehérje kiválthat egy immunreakciót és egy szervi gyulladást idézhet elő, illetve ezeknek a szerveknek az elégtelen működését okozhatják.”

  Ezért fontos a génterápia előtt és közben is a folyamatos orvosi megfigyelés. Az SMA egy rendkívül ritka genetikai betegség 8-10 ezer emberből egyet érint. Kezelés nélkül a kétéves kort sem élné meg sok gyermek.

  hirdetés

  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Bezárhat az ELTE Természettudományi Kara a hatalmas rezsiárak miatt
  Télre a kar nagy része online oktatásra állhat át, mert az összes kar közül itt a legmagasabbak a rezsikiadások.

  Link másolása

  hirdetés

  Az energiaválság, a növekvő rezsiárak és az állami támogatások csökkenése miatt takarékoskodásra kényszerülhet Magyarország legnagyobb egyeteme, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), novembertől jövő év márciusáig a legnagyobb rezsikiadásokkal működő Természettudományi Kart (TTK) is bezárhatják, az oktatás online formában folytatódhat – értesült a Népszava.

  Információik szerint

  a kar vezetése a napokban már kérte is az oktatókat, vizsgálják meg, hogy az egész éves, jelenlétet igénylő gyakorlati órákat, labormunkákat hogyan tudnák átcsoportosítani a szeptemberi-októberi időszakra. A végleges döntések a jövő hét folyamán születhetnek meg.

  A TTK egyik névtelenséget kérő munkatársa azt mondta, a kar vezetése tiltakozik a tervezett intézkedések ellen, a dékán viszont „bele van kényszerítve”, hogy takarékoskodni kell a rezsiköltségeken. Bár a TTK nem az egyetem legnagyobb kara, itt zajlik a legtöbb laborigényes kutatás is, a kar két épületének fenntartása az ELTE rezsiköltségeinek csaknem a felét teszi ki.

  A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) alelnöke, Pálfia Zsolt viszont annyit meg tudott erősíteni, az ELTE-n valóban „hetek óta lebegtetik”, hogy valahogyan takarékoskodni kell majd, de konkrét döntésekről még nem tud.

  A TTK teljes bezárását nem tartja kivitelezhetőnek, különösen a kutatási projektek miatt, de, mint fogalmazott, a mostani helyzetben „bármi” előfordulhat.

  Pálfia Zsolt szerint különösen azok az intézmények lesznek nehéz helyzetben a válság sújtotta időkben, amelyeket nem adtak át vagyonkezelő alapítványok kezébe. A 22 “modellváltó”, alapítványi egyetemnek ugyanis jelentős állami vagyont adott át a kormány, valamint törvényben rögzítette a következő öt évre szóló állami támogatás összegeit, összesen mintegy 1,8 ezer milliárd forintot, amiből a nem alapítványi intézmények - mint az ELTE – kimaradtak.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: