News here
hirdetés

HÍREK

2,8 milliárd forint EU-s támogatás úszott el a Buda-Cash csődje miatt

Az EU-Fire cégcsoport 2012-ben majdnem 40 millió eurót nyert el geotermikus erőmű fejlesztésére. Ebből a pénzből veszett oda 2,8 milliárd forint a Buda-Cash csődje miatt.

Link másolása

hirdetés

A cikket a Pénzügyminisztérium állásfoglalásával frissítettük.

Csaknem 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás veszett oda a Buda-Cash Brókerház, illetve az annak érdekszférájához kapcsolódó DRB-bankcsoport csődjével - erősítette meg a 24.hu információját az összeg kedvezményezettje, az EU-Fire EGS Hungary Kft.

Az EU-Fire cégcsoport még 2012-ben majdnem 40 millió eurót nyert el geotermikus erőmű fejlesztésére. Ebből állításuk szerint 23,6 millió eurót (jelenlegi árfolyamon számolva több mint nyolcmilliárd forintot) kaptak meg. Ebből a pénzből veszett oda 2,8 milliárd forint, amikor 2015-ben a Buda-Cash és a vele összefüggésbe hozható bankok becsődöltek - írja a lap.

A 24.hu megkeresésére a társaság azt írta:

"Az EU-Fire EGS Hungary Kft. önhibáján kívül nem tudott felhasználni közel 2,8 milliárd forintot a támogatásból, mert a Dél-Dunántúli Takarékbankban elhelyezett összeg a bank felszámolása révén elérhetetlenné vált. A bank felszámolási eljárása során benyújtottuk a hitelezői igényünket, jelenleg a jogi eljárás folyamatban van".

A vállalat Battonyán, Kiskunhalason és Mosonmagyaróváron épített volna erőműveket.

hirdetés
A Battonya környékére tervezett erőmű viszont már biztosan nem épül meg.

A EU-Fire honlapján olvasható tájékoztatás szerint "az azóta elvégzett sokrétű és átfogó geológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a kiválasztott fúrási pont alatt olyan geológiai formáció van, amely kockázatossá tenné a kút lemélyítését és a mesterséges rezervoár kialakítását. Ezért olyan szakmai döntés született, amely szükségessé teszi új terület kiválasztását, ahol a projekt az eredeti elképzelések szerint tud megvalósulni".

De Mosonmagyaróváron és Kiskunhalason sincs működő geotermikus hőerőmű.

A Telex tavalyi cikkében idézte az EU-Fire Kft. 2018. márciusi tájékoztatóját, amely szerint 2018 végére készülhet el a teljes beruházás. A Világgazdaság pedig az EU-Fire honlapjára hivatkozva azt írta: a beruházás befejezése 2019 nyarára várható. A 24.hu szerint jelenleg úgy áll a projekt, hogy tavaly szeptemberben kiírtak a kivitelezésre egy közbeszerzési eljárást, ám az sikertelenül zárult, így decemberben újra kiírták, az eredmény februárban derülhet ki. De Kiskunhalason is sem került sor a geotermikus fűtésrendszer fejlesztése.

A lap arról is ír, hogy

az EU-Fire Kft. összesen 7,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Pénzügyminisztériumtól 2020-ban és 2021-ben.

Továbbá a társaság tavaly októberben újabb 195 millió forint európai uniós támogatást is elnyert infrastruktúra-fejlesztésre, amit már ki is fizettek a cégnek.

A 24.hu cikkében arra is kitértek, hogy a cégcsoport egyébként több, egymástól meglehetősen távol álló ágazatokkal foglalkozik. Az egyik például szike- és fecskendőgyártás. A Nyírségben egy olyan üzemet építettek volna, ahol orvosi gumikesztyűket, szikéket és ollókat gyártanak. Ezt magyar állam másfél milliárd forinttal támogatta. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő azonban csak egy olyan üzemegységet talált, ahol nem termelnek semmit.

A lap szerint ugyanakkor az elveszett milliárdos összeg és a több helyszínen is kudarcba fulladt, közpénzből is finanszírozott beruházások ellenére, a cég autóflottája például szépen gyarapszik. Az elmúlt két évben a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint négy Mercedest és egy BMW-t szereztek be. Ezek között a lap szerint egy terepjáró és egy luxus kempingbusz is van.

FRISSÍTÉS: A Pénzügyminisztérium az alábbi állásfoglalást küldte el szerkesztőségünknek a cikk kapcsán:

"A minisztérium a támogatási összegek felhasználását minden esetben a jogszabályoknak megfelelően ellenőrzi, és a vizsgálatok eredményétől függően megteszi a szükséges intézkedéseket. Amennyiben a vizsgálatok alapján arra derül fény, hogy a kedvezményezett nem a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően használta fel a támogatási összeget, abban az esetben a minisztérium a támogatás összegét haladéktalanul visszaköveteli."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Tönkremehetnek a CSOK-ot felvevő családok, ha nem módosítják a támogatások jogszabályát
Hatalmas összeget kaphatnak a nyakukba a párok büntetőkamatként, ha elválnak, vagy nem születnek meg a vállalt gyermekek.

Link másolása

hirdetés

Mint ismert, a jegybank 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte az alapkamatot – és az emelésnek még valószínűleg nincs vége. Ennek számtalan vonzata van, de az egyik egyértelműen az, hogy jelentősen megdrágulhatnak a hitelek kamatai.

A money.hu szakértői rávilágítanak: törvény szerint a lakossági ügyfeleknek pénzintézet csak a mindenkori jegybanki alapkamatnál 24 százalékponttal magasabb kamatozású hitelt nyújthat, így az új hitelplafon 31,75 százalék lett. Ezzel viszont a jogszabályi rendelkezések miatt csak jövőre fognak szembesülni a hitelfelvevők. Ez alapján az előttünk álló félévben a „sima” hitelek maximális kamata 29,9 százalék lehet, míg a hitelkártya és áruhitel tartozásokra felszámított banki díj 44,9 százalékos szintig emelkedhet – eddig nem számít uzsorakamatnak.

Ez alól az emelkedés alól pedig nem jelent kivételt a kormány kedvence, a CSOK sem.

Ha ugyanis egy család felveszi a csokot, de a határidőre nem születnek meg a gyermekek, vagy a házaspár válása miatt meghiúsul a támogatás célja, a pároknak büntetőkamattal kell visszafizetniük a támogatást.

A büntetőkamat ebben az esetben a jegybanki alapkamat ötszöröse. Ez a mostani emelés után 38,75 százalék lesz.

Ezt a mértéket kell alkalmazni akkor is a jogosulatlanul igénybevett összegre, ha a családnak a 3-ból 2 gyermeke azért megszületett. Ekkor a két és a háromgyermekes CSOK különbségét, 7,4 millió forintot kell a közel 40 százalékos büntetőkamattal azonnal visszamenőlegesen visszafizetnie a két gyermeket már nevelő családnak.

Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós támogatásért bőven 30 millió forint feletti összeget kell visszafizetni, ami hatalmas terhet róhat a magyar családokra.

Emiatt a szakértők szerint a hitelszabályok módosítására van szükség. Emellett tippként javasolják a babaváró hitelt, amely esetében a büntetőkamat sokkal méltányosabb.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Észak-Korea szerint Dél-Koreából érkező léggömbök terjeszthették el náluk a koronavírust
Egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek óvatlansága állhat az ország közel ötödét megfertőző járvány mögött. Legalábbis az észak-koreai állami hírügynökség ezt állítja.

Link másolása

hirdetés

Észak-Korea déli szomszédját okolja az országban kitört koronavírus-járvány miatt, írja a The Guardian.

Phenjan szerint olyan léggömbök terjeszthették el a vírust a közel 26 millió lakosú országban, melyeket Dél-Koreából indítottak útnak, bár hivatalosan nem nevezték meg déli szomszédjukat.

Észak-Koreában a világjárvány kitörésének első két évében hivatalosan egyetlen fertőzöttet sem azonosítottak. Az első beteget május 12-én jelentették, ami komoly közegészségügyi válságot vetített előre az elszegényedett, éhezéssel küzdő országban. Pénteken 4750 embernél jelentkeztek a tünetek, ezzel összesen 4,74 millió fertőzöttről tudnak az országban.

Az észak-koreai egészségügyi hatóságok hivatalosan lázas betegségnek azonosítják a Covid-19-et, ami szakértők szerint a tesztkészletek súlyos hiányára utalhat. Az országban eddig hivatalosan 73 ember halálát ismerték el a járvánnyal összefüggésben.

Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) pénteken közölte, hogy

hirdetés
egy 18 éves katona és egy 5 éves gyerek még április elején Kumgang tartományban érintettek meg „azonosítatlan tárgyakat”. Később mindkettejük koronavírus-tesztje pozitív lett.

A hatóságok közleményéből kiderül, hogy a két fertőzött környezetében meredeken emelkedni kezdett „a lázas megbetegedések” száma. A KCNA egyúttal figyelmeztette az ország lakóit, hogy óvatosan kezeljék a déli határ felett átrepülő léggömböket és tárgyakat.

Észak-koreai disszidensek rendszeresen küldenek leggömbökkel rendszerellenes szórólapokat és humanitárius segélyt a szomszédos országban rekedteknek. Az amerikai járványügy (CDC) szerint nem zárható ki, hogy tárgyak felületén keresztül terjedjen a Covid-19, de ennek kockázata meglehetősen csekély.

Az országban azután kezdett terjedni a koronavírus, hogy a karantént követően újra beindult a kereskedelem Kína és Észak-Korea között. Szakértők szerint ha Kim Dzsongun arra a következtetésre jutott volna, hogy Kínából érkezett a vírus az országába, szigorítani kellett volna a karanténintézkedéseket a határmenti térségben, ami a kereskedelem újabb visszaesését eredményezhetné.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író
57 évesen hunyt el az Álomfogó-regények írójaként ismertté vált író.

Link másolása

hirdetés

Június 29-én, 57 éves korában meghalt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író – vette észre a 24.hu a gyászoló család Facebookon közzétett közleményét.

Mint ismert, az író izomsorvadásos betegségben szenvedett és gyerekkora óta mozgássérült volt. 2002-ben lett országosan ismert Gergő és az álomfogók című meseregényével, amit aztán több kötettel is folytatott. De az ő nevéhez fűződnek olyan sikeres regénysorozatok is, mint az Ambrózy báró esetei.

hirdetés

„Te vagy az, aki fölfelé zuhan

És zuhantában nem követ

Ismert pályát, másik követ”

– búcsúzik a család egy Müller Péter Sziámi-dal szövegével.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kivonták a forgalomból „a tüdő vitaminjaként” árult étrend-kiegészítőt
A szakemberek megállapították, egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná.
MTI, fotó: Nébih - szmo.hu
2022. július 01.


Link másolása

hirdetés

Félrevezető volt a jelölés az "air7 tüdő vitaminja" termékeken, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból azokat - közölte a Nébih pénteken.

A hivatal szakemberei közérdekű bejelentésre indítottak ellenőrzést; a forgalmazót milliós nagyságrendű élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére kötelezték - tájékoztattak.

A vizsgálat során a szakemberek megállapították, hogy az étrend-kiegészítő egyetlen összetevője esetében sem igazolt, hogy az a tüdő egészségét támogatná, különösen egy, a tüdőt érintő járvány idején felmerülő fokozott kockázat esetén.

Az étrend-kiegészítő termékcsalád értékesítését a koronavírus-járvány aktív szakaszában kezdték meg, a készítmény a patikákban, bioboltokban és interneten is kapható volt.

A védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozóknak termékadományokat nyújtott a cég, továbbá a termékről a médiában is megjelentek beszámolók közismert egészségügyi szakemberek szereplésével - ismertették.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: