HÍREK
A Rovatból

24.hu: Egy pajtában alszik a belvárosi fideszes polgármester szabadidejében, miközben a birtokán álló panzió állami támogatást kapott

A lap vizsgálódásai alapján egy gyerekkori barát épített panziót a birtokán, de akárki nem mehet be oda csak úgy. Még a lovak gondozásában is segít a jó barát szívességből.

Link másolása

A Kisfaludy-program támogatásában részesült az a takaros vendégház, amely Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester bakonybéli birtokán áll – derítette ki a 24.hu.

A panzió nem szerepel a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatában, mert annak tulajdonosa nem ő, hanem gyerekkori barátja. A 24.hu azért ment el Bakonybélbe, hogy megtudják, honnan és hogyan jutott hozzá 60 hektárnyi földhöz a polgármester, akinek vagyonnyilatkozatából ez nem volt kibogozható.

Helyi források egyértelműen állították, hogy a Galagonyás vendégház körül érdemes keresni a fideszes politikus földjeit. Ami azonban azért érdekes, mert Szentgyörgyvölgyi Péternek vagyonnyilatkozata szerint nincs panziója, és nincs is bevétele ilyen forrásból. Mint kiderült, a vendégház a helyrajzi száma alapján egy olyan területen fekszik, ami a fővárosi kerületvezető tulajdona.

A panziónak azonban nem ő a tulajdonosa. 2014-ben ugyanis földhasználati jogot jegyeztek be a földterület 222 négyzetméterére, majd a 0141/7/A helyrajzi szám alatt ráépítettek egy „szálláshely szolgáltató épületet”, magyarán egy panziót. Az épület tulajdonosa pedig a földhivatali papír szerint nem az, akié a föld: tehát nem Szentgyörgyvölgyi Péteré, hanem egy bakonybéli emberé (monogramja N. T.), aki a szálláshely hirdetésében egyébként kontaktszemélyként szerepel.

A vendégházat tehát a Szentgyörgyvölgyi által birtokolt földterületek veszik körül, azaz csak úgy lehet megközelíteni, ha bemegyünk a politikus magánterületére. Ezt tábla is jelzi, azaz akárki nem sétálhat be oda megnézni a panziót – írja a lap.

A Galagonyás vendégház a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjának 2020-as támogatási listája szerint négymillió forintnyi állami támogatást kapott. Ez közpénz, így további kérdéseket vet fel Szentgyörgyvölgyi Péter ügyeiben, ám a polgármester egyelőre arra sem adott választ, hogy milyen forrásból vásárolta össze a bakonyi földeket.

A lapnak sikerült elérni a gyerekkori barátot, N. T.-t, aki elmondta: valóban övé a panzió, és azért építkezett Szentgyörgyvölgyi birtokára, mert neki magának nem volt földterülete. A belvárosi polgármester állítása szerint nem használja a tetszetős panziót:

az ő lakrésze egyszerűen a pajta legvégében van kialakítva.

N. T. elárulta, hogy időnként ő segít Szentgyörgyvölgyi öt lovának gondozásában, de ezt teljesen ingyen, szívességből teszi a polgármesternek, aki – állítása szerint – minden szabadidejét a birtokon tölti.

A lap úgy foglalja össze a megismert adatokat, hogy a földhasználati jogot 2014-ben jegyezték be, ez alapján pedig hét éve fizethetnek neki bérleti díjat anélkül, hogy ezt a vagyonnyilatkozatában feltüntette volna Szentgyörgyvölgyi Péter. Kérdéseiket feltették a polgármesternek is, ám az érdeklődésre a belvárosi önkormányzat csak annyit válaszolt: Szentgyörgyvölgyi Péter a vagyonnyilatkozatát pontosan és szabályosan töltötte ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Gyöngyöstarjáni tragédia: Zsuzsa életét adta a vizslájáért
A kutyáját próbálta megmenteni az erős sodrásban. Az egyik kollégája igyekezett a kezét tartani, de a víz olyan erővel szakította át a konténer mindkét oldalát, hogy elragadta magával az asszonyt.

Link másolása

Tragikus a helyzet még mindig Gyöngyöstarjánban - írja a Blikk. A lap ellátogatott a településre, ahol még mindig katasztrófális állapotok uralkodnak.

A faluban két halálos áldozata is volt a hatalmas esőzésnek. Egyikük Gergely, akit a megduzzadt patak sodort el egy pincébe.

A másik áldozat a 44 éves Zsuzsanna, aki a közeli bányában dolgozott a mérlegnél, mikor a tragédia bekövetkezett. A portál úgy tudja, hogy válását követően költözött Gyöngyösre a 22 éves lányával és kutyájával. Van egy 28 éves fia is. A tragikus napon Mirát, a vizsláját is magával vitte.

Holttestét a rendőrség hőkamerás drón segítségével találta meg.

A bánya tulajdonosának édesapja a lapnak elmondta:

"Zsuzsanna a kék konténerben tartózkodott, három kollégája pedig a mellette lévő bódéban, amikor megtörtént a baj. A társai gyorsan cselekedtek, átsiettek hozzá és kikötötték magukat vezetékekkel és spaniferrel, hogy az áradás ne vigye el őket. Csakhogy

a hölgy leszedte magáról a kötelet, hogy a kutyáját próbálja megmenteni, közben a legerősebb ember igyekezett a kezét tartani, de a sodrás olyan iszonyú erővel szakította át addigra a konténer mindkét oldalát, hogy elragadta magával őt is."

A kutya túlélte az esetet - értesült a Blikk. Még este is kereste hős gazdáját a bányánál, végül lánya vitte haza magával.

Az áldozat édesanyja teljesen megtört: „A lányomat elvitte a víz” - panaszolta.

"Teljesen értelmetlen, ami a lányommal történt, nem tudom felfogni még az egészet. Annyit hallottunk, hogy a kollégája kezéből kicsúszott szegény, de a részletekről egyelőre nem tájékoztattak. Az unokám és a vejem szólt, hogy a lányomat elvitte a víz és keresik. Azt az érzést elmondani nem lehet, amit abban a pillanatban éreztem, nem kívánom senkinek.

Nem hibáztatunk senkit, nem akarunk senkit elítélni. Neki sajnos ez volt megírva, segíteni már nem tudunk rajta. A bányában jóban volt mindenkivel, nagyon szerették a tulajdonosok".

A lánya összeesett, amikor az édesanyja holttestét megtalálták a szakemberek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Titkos kormányhatározatban rendelt el a tömeges létszámleépítést a minisztériumokban és az állami intézményekben a kormány
Az elbocsátások érintik még az Oktatási Hivatalokat, a Klebelsberg Központokat és a Nemzeti Parkokat, továbbá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetet is.

Link másolása

Ahogy mi is írtunk róla, megkezdték a tömeges leépítést az Államkincstárnál. A korábban bejelentett létszám kétszerese kerül így utcára.

A Népszava pedig arról ír, hogy egy titkos kormányhatározatban rendelték el, hogy

a minisztériumokban és háttérintézményeikben összesen 2614 álláshelyet kell megszüntetni.

A 4042/2023-as számú kormányhatározatra hivatkozva jelentik be a létszámcsökkentést, de a dokumentum tartalmáról nincs információ - írja a lap.

Bár korábban a kormány létszámstopot tervezett, most mégis a tömeges leépítés mellett döntött.

A Magyar Államkincstár 661 dolgozóján kívül a törvényjavaslat további 2000 álláshelyet szüntetne meg a minisztériumokban és költségvetési szerveknél. Az elbocsátások érintik még az Oktatási Hivatalokat, a Klebelsberg Központokat és a Nemzeti Parkokat, továbbá az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetet is.

Az állások egy része a nyugdíjba vonulók, de valódi elbocsátásokra is sor kerül. Az erről szóló határozat tartalmát azonban nem ismerni. A 4000-es határozatok a létszámgazdálkodással kapcsolatos kérdéseket szabályozzák, és bár nem nyilvánosak, nem tartalmaznak valódi államtitkokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Egy 11 éves iskolás gyerek cége építene lakóparkot a Balatonnál
Az általános iskolában tanuló diák kilencéves korában lett tulajdonosa a cégnek, amely ellen 2016 óta NAV-végrehajtás van érvényben, és a végrehajtást azóta sem törölték.

Link másolása

Két lakópark is épülne Balatonszabadiban. Az ügyüket május 25-én tárgyalta a képviselő-testület - írja a Magyar Narancs.

Az egyik beruházást Gamászapusztára tervezik, ahol 35–36 lakóépületet készítenének. A cég ügyvezetője T. László. A kérelmet H. Antal írta alá, ő a cégtulajdonos H. A. Antal kiskorú törvényes képviselője.

A 11 éves diák az egyik siófoki általános iskolában tanul és a cégnyilvántartás szerint 2012-ben született. Kilencéves korában lett tulajdonosa a cégnek, amely ellen 2016 óta NAV-végrehajtás van érvényben, és a végrehajtást azóta sem törölték. A gyerek tulajdonjogát a cégbíróság bejegyezte.

A lapnak egy jogász elmondta, hogy furcsa, hogy az illetékes gyámhatóság jóváhagyta a döntést. Az is érdekes, hogy miért érdeke egy gyereknek egy adóssággal terhelt cégben tulajdont szerezni.

A fiatalkorú másik törvényes képviselője Cs. Eszter. Ő viszont szerepel a NAV-nál a 180 napon túl 10 millió forintnál nagyobb adóhátralékkal rendelkező személyek listáján.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A fürdőszobában rejtegette Donald Trump az amerikai atomtitkokat
A volt amerikai elnök ellen vádat emeltek, mert minősített iratokat tárolt otthonában. Június 13-ra idézték be Miami szövetségi bíróságára. Szerint azonban ő ártatlan.

Link másolása

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért

minősített iratokat tárolt otthonában.

Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában - írja az MTI.

Az Axios oldalán olvasható vádirat szerint a volt amerikai elnök a Mar-a-Lago nevű villájában dobozokban tárolta a titkos iratokat.

Ezeket többek között a hálószobákban, fürdőszobákban és zuhanyzókban helyezte el. Az iratok között volt például az amerikai nukleáris arzenálról szóló információ, vagy az Egyesült Államok és szövetségeseinek lehetséges katonai gyenge pontjairól szóló jelentés,

vagy olyan irat, amely arról szólt, hogy hogyan reagálna az amerikai hadsereg egy esetleges az Egyesült Államok ellen irányuló támadásra.

A vádirat Trump egyik bűntársát is, Walt Nauta-t, Trump tanácsadóját is megnevezi.

A BBC folyamatosan beszámol a Trump elleni vizsgálódásról. A portál fotókat is közzétett a volt amerikai elnök otthonáról, az ott tárolt dobozokról.

Az MTI közlése szerint Trump a közösségi médiaoldalán, a Truth Social felületén közölte, hogy a kormányzat értesítette ügyvédeit, hogy megtörtént a vádemelés. Eszerint

június 13-ra idézték be Miami szövetségi bíróságára.

"Ártatlan ember vagyok" - írta a politikus, aki nehezményezte, hogy ellene vádat emelnek, miközben Joe Biden elnök korábbi irodáiban és ingatlanjaiban 1850 doboznyi iratot találtak a hatóságok.

Joe Bident csütörtökön egy sajtótájékoztatón megkérdezték a Donald Trump ellen zajló vizsgálatról, és arról, mennyire garantált az igazságügyi minisztérium függetlensége.

Az elnök kijelentette: a garancia az, hogy ő egyszer sem mondta meg a minisztériumban dolgozóknak, hogy mit tegyenek, vagy mit ne tegyenek.

Donald Trump ellen április elején már vádat emeltek New Yorkban egy másik ügyben hallgatási pénzek kifizetése és üzleti adatok meghamisítása gyanújával.


Link másolása
KÖVESS MINKET: