HÍREK
A Rovatból

140 millióért béreltek Szijjártónak luxusrepülőt Kambodzsában

Egy máltai cég méregdrága gépén repült 2020 novemberében Kambodzsából Thaiföldre még a Covid alatt. Közadatigényléssel kiderült, hogy nem is kevés pénzért.

Link másolása

Márciusban az Átlátszó utánajárt, hogy Szijjártó Péter három hivatali útjára 264 millió forintért béreltek egy holland luxusrepülőgépet 2023-ban, és most folytatták a kutakodást, amelyből

kiderült, hogy a külgazdasági és külügyminiszter 2020 novemberében Kambodzsából Thaiföldre 140 millió forintért utazott.

Szijjártó a VisaJet magánrepülőgépes társaság Bombardier Global 6000 típusú repülőjét használta, amely 14 fő szállítására képes luxuskörülmények között.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Egy új budapesti metró is kijött volna abból a 600 milliárdból, amit a kormány irodaházakra költ
Arra is elég lenne ez a pénz, hogy akár húsznál többször felújítsák a Lánchidat. Az utóbbi 35 év legnagyobb ingatlanmutyijában a kormány 580 milliárdot fizet titokban Tiborczéknak - írta meg a Válasz Online.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 29.


Link másolása

A Zugló Városközpont és a Dürer Park mellett a Kopasz-gátnál épülő DunaParton is százmilliárdokért vásárol irodaházakat a kormány – írta meg a Válasz Online.

Ezekre összesen annyit pénzt költ el az állam, mint amennyiből egy új budapesti metróvonalat is meg lehetett volna építeni.

A lap cikke szerint a Kopaszi-gátnál épülő DunaPart komplexumban hat darab irodaházat vásárol meg az állam, 255 milliárd forintért ezt is titokban.

A Válasz Online szerint az ingatlanvásárlásra a Tiborcz-befolyású Kopaszi Gát Zrt. egymás utáni közleményeiből, illetve a hat érintett ingatlan tulajdoni lapjaiból derült fény.

A három ingatlanügyletre összesen majdnem 580 milliárd forintot költ a kormány, de a Válasz Online egyes forrásai szerint az összeg elérheti a hatszázmillió forintot is. A lap megjegyezte, hogy az M4-es metróvonal tíz éve 452 milliárd forintból készült el, és ez az 580 milliárd elég lehetne például egy metróvonalnyi városfejlesztésre, vagy arra, hogy akár húsznál többször felújítsák a Lánchidat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Azahriah menedzsere: Megcsináltuk, bazmeg! - Tóth Gergő szerint egyáltalán nem volt biztos, hogy nem lesz bukás a Puskás
Tavaly még le akarták beszélni őket az arénakoncertről. A menedzser úgy érzi, végül megmutatták, hogy nekünk, magyaroknak sem kell szégyenkeznünk.

Link másolása

Azahriah menedzsere, Tóth Gergely egy hosszú Facebook-posztban mondott köszönetet a múlt hétvégi, három Puskás-stadiont megtöltő koncertsorozat után.

Tóth szerint hatalmas élmény volt részt venni ebben a projektben és olvasni a rengeteg köszönő üzenetet.

„Rengeteg jó szándékú, tisztességes emberrel dolgoztunk együtt, és nem kellett ügyeskedni, feketézni, mutyizni. Erre nagyon büszke vagyok. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek”

– írta Tóth, de felidézte azt is, amikor komoly akadályba ütköztek.

2023 januárjában Orbán Balázs, a Puskás Aréna programszervezője a stadionkoncert ötletére azt mondta:

„Ezt felejtsétek el.”

Akkoriban a legnépszerűbb hazai zenekarok is csak 20-30 ezer embert vonzottak, és mint Tóth írta:

„Azért beszélt le minket segítőkészen, mert kb. 30-35 ezer embernél van a kiadások nullpontja. Ha csak 5000 emberrel kevesebb vásárol jegyet, az már akkora veszteség, amit nehéz kitermelni.”

Azahriah azonban sorra hódította meg a helyszíneket: a MONYO Landből a Parkba, a Parkból a Szigetre, a Szigetről a Papp Lászlóba menetelt. A Puskás Arénát viszont még mindig nem merték bevállalni, inkább a Groupama Arénát szemelték ki köztes megoldásként. Végül a Broadway szervezői beszélték rá őket a stadionkoncertre.

„Sosem felejtem a gyomorgörcsöt, amikor élesítettük a Puskás Facebook-eseményt. Aztán azt sem, amikor összeomlott a jegyrendszer, és az eufóriát sem, amikor elment az összes jegy az első és a második koncertre is egy-egy nap alatt. A harmadik koncertnél viszont már inkább a felelősségérzet dominált bennem. Éreztem, hogy átléptünk egy határt”

– emlékezett vissza Tóth Gergely.

Hangsúlyozta, hogy magyar előadó soha nem adott el ennyi jegyet korábban.

„Azi és mi is a lehető legnagyobb show-t szerettük volna megcsinálni. Méltók akartunk lenni a történelmi pillanathoz. Szerettük volna, ha ez a fantasztikus közönség büszke lehessen arra, hogy ez egy olyan magyar produkció, amely a nemzetközi színtéren is megállná a helyét.”

Tóth hosszasan köszönetet mondott a produkcióban résztvevőknek:

„Úgy érzem, megmutattuk, hogy nekünk, magyaroknak sem kell szégyenkeznünk. A legtöbb komment világszínvonalúnak nevezte a műsort, és ez az egész csapatnak nagyon jólesik. Ezért dolgoztunk – és nem tudnék olyan embert mondani, aki ne pörgött volna 100%-on.”

Végül külön köszönetet mondott Azahriah-nak:

„Szeretlek. Megcsináltuk, b*zmeg!”

– írta, és külön megköszönte, hogy Azahriah az utolsó napon a koncert végét a Supermanagement nemrég elhunyt társalapítójának, Ferich Balázsnak ajánlotta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kiperelték a Diákhitel Központtól a Magyar Péter szerint túlárazott megbízások árlistáit
Az Átlátszó közadatigényléssel fordult a Diákhitel Központhoz. A bíróság szerint a Diákhitel Központ a Magyar Állam száz százalékos tulajdonában van, közpénzből jött létre, és azzal gazdálkodik.

Link másolása

Első fokon az Átlátszónak adott igazat a Fővárosi Törvényszék:

a Diákhitel Központnak nyilvánosságra kell hoznia azokat a dokumentumokat – köztük az árlistákat is –, amelyek alapján igazolható vagy cáfolható Magyar Péter állítása.

A Tisza Párt alelnöke azt állította, hogy túlárazott szerződéseket kötöttek a kormányközeli Balásy-cégekkel. A bíróság szerint az árlista nem üzleti titok, és igenis közadatnak minősül.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ volt vezetője február elején a Partizánnak adott interjújában elmondta, 2022-ben azért távozott a Diákhitel Központ Zrt. éléről, mert felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzati kommunikációt végző Balásy Gyula-féle cégek, a Lounge Design és a New Land Media „a piaci árnál háromszor, olykor hatszor drágábban” dolgoztak a Zrt.-nek – és nem is a legjobb minőségben. Az Átlátszó ennek az állításnak a bizonyítékait próbálta megszerezni.

Közadatigényléssel fordultak a Diákhitel Központhoz, kérve, hogy adják ki a szerződésekkel kapcsolatos dokumentumokat.

Miután azonban hosszú időhúzás után kiderült, hogy nem fogják kiadni a Balásy-cégek árlistáit, beperelték az állami céget az adatokért.

Három tárgyalási nap után a Fővárosi Törvényszék ítéletében kötelezte a Diákhitel Központot, hogy 45 napon belül küldjék el a Lounge Design Kft., a New Land Media Kft. és a Diákhitel Központ Zrt. között 2018. január 1. és 2022. december 31. között kötött szerződések mellékleteit.

Emellett minden olyan iratot is megismerhetünk az elsőfokú ítélet szerint, amelyek az említett cégekkel kapcsolatos szerződések megkötése során keletkeztek, vagy a megbízások teljesítésére vonatkoznak.

A Diákhitel Központ a per során azzal védekezett, hogy az adatper elkésett, és hogy az általuk kért árlisták üzleti titkot képeznek. Sőt, szerintük a szerződés mellékletében rögzített árak nem is tekinthetők közadatnak.

A bíróság viszont úgy látta, hogy a Diákhitel Központ a Magyar Állam száz százalékos tulajdonában és kizárólagos befolyása alatt álló gazdasági társaság, közpénzből jött létre és azzal gazdálkodik.

A törvény szerint pedig minden közpénzzel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a gazdálkodásával.

A Diákhitel Központnak 15 napja van, hogy fellebbezzen a döntés ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Háborús uszítás miatt csapott le a TEK az Iszlám Államot népszerűsítő magyar fiatalra
Magyar felirattal töltött fel videókat és propagandakiadványokat. Az ügyészség kezdeményezte a letartóztatását.

Link másolása

A Terrorelhárítási Központ (TEK) információi alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség eljárást indított egy fiatal férfi ellen, aki az Iszlám Államot népszerűsítő tartalmakat töltött fel az internetre, írja az MTI.

A gyanú szerint a fiatal férfi 2022. december 4-én egy magyar nyelvű felirattal ellátott videót tett közzé, amely az Iszlám Államot népszerűsítette.

Ezt a videót az Iszlám Állam saját szerverén működő, nyilvános tartalommegosztó felületre töltötte fel.

A fiatal később magyar nyelvű propagandakiadványokat és a terrorszervezetet támogató vallási énekeket is feltöltött. A TEK a Fővárosi Nyomozó Ügyészséggel közösen elfogta a fiatalt, őrizetbe vették, majd háborús uszítás és egyéb bűncselekmények gyanújával gyanúsítottként kihallgatták.

A hatóságok a letartóztatását kezdeményezték, mivel fennáll a bizonyítékok megsemmisítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

A letartóztatás elrendeléséről a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója 2024. május 29-én 13:00 órakor dönt majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET: