News here
hirdetés

HÍREK

11 mappányi titkosított dokumentumot foglalt le az FBI Trump floridai birtokán

Az egyelőre nem világos, hogyan halad majd tovább az ügy, tervezi-e az ügyészség, hogy vádat emel a volt elnök ellen.

Link másolása

hirdetés

11 mappányi iratot foglaltak le a Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) ügynökei, amikor hétfőn házkutatást tartottak Donald Trump mar-a-lago-i házában. Az iratok között vannak olyanok is, amelyeket a legmagasabb, szigorúan titkos minősítéssel láttak el, ezeket csak különleges kormányzati intézményekben lehetne tárolni - írja a Wall Street Journal a birtokába került dokumentumok alapján.

Az eltávolított dolgok listáján szerepel 20 doboznyi tárgy, fényképek, egy kézzel írt feljegyzés, illetve azon iratok, amelyek Trump szövetségesének, Roger Stone-nak adott elnöki kegyelemhez kötődnek. A leltár szerint emellett

a „francia elnökről” szóló információk is szerepeltek a dokumentumok között.

A cikkben emlékeztetnek, hogy hivatali ideje alatt Trumpnak több konfliktusa is volt Emmanuel Macronnal főként kereskedelmi kérdések, illetve az elnök azon döntése kapcsán, hogy kilép az iráni atomegyezményből.

A lap által megszerezett iratból azonban az nem világos, pontosan mi volt a tartalma a lefoglalt dokumentumoknak.

A Bruce Reinhart amerikai szövetségi bíró által aláírt házkutatási és lefoglalási parancsból az kiderül, hogy az ügynökök az úgynevezett „a 45-ös irodát”, valamint a birtokon belül az összes raktárhelyiséget és az összes egyéb helyiséget vagy területet átkutatták, amelyet Trump és személyzete használt vagy használhatott, és ahol dobozokat vagy dokumentumokat lehetett tárolni.

hirdetés

Voltak a lefoglalt dobozokban minősített iratok, köztük szigorúan titkos, titkos és bizalmas jelzésű dokumentumok, úgynevezett TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) iratok. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy az FBI magával vitt egy bőrkötésű dobozt is, benne fotóalbumokkal, kézzel írott jegyzetekkel, és különböző egyéb, minősített és titkos iratokkal.

A Washington Post szerint atomfegyverekre vonatkozó minősített iratokat is kerestek a házkutatás során. Eddig erre vonatkozó információ nem derült ki.

Taylor Budowich, Trump szóvivője azt mondta az eljárással kapcsolatban, hogy az nem csak hogy példátlan, de nem is volt szükségszerű.

A volt elnök környezetében ugyanis azt mondják, hogy Trump amúgy is átadta volna ezeket az iratokat,

erről már folytak a tárgyalások. Emellett szerintük Trump még az elnöksége alatt feloldotta egyes iratok titkosságát. A cikkben megjegyzik, hogy erre valóban van lehetősége a hivatalban lévő elnöknek, de ennek folyamatát egy szövetségi törvény írja elő.

Az igazságügyi minisztérium számára a hétfői házkutatás egy több hónapig tartó munka eredménye volt, amelynek célja elsősorban a kérdéses dokumentumok visszaszerzése és biztonságba helyezése volt. Emellett azonban

büntetőjogi vizsgálatot is folytattak: az ügyet ismerő források szerint ugyanis kételkedni kezdtek abban, hogy Trump csapata őszinte volt a náluk lévő iratokkal kapcsolatban.

Az azonban nem világos, hogyan halad majd tovább az ügy, és az ügyészség tervezi-e, hogy vádat emeljen Donald Trump, vagy a környezetében lévők ellen most, hogy az iratok visszakerültek. A végzés szerint azonban

a nyomozók olyan iratokat kerestek, amelyek bizonyítékként szolgálhatnak a minősített információk gyűjtésére, továbbítására vagy elvesztésére vonatkozó törvények megsértésére.

A volt elnök és csapata nem rendelkezik az úgynevezett eskü alatt tett nyilatkozattal, amely részletesebb tájékoztatást adna az FBI vizsgálatáról. Ebből derülhetne ki például, hogy a kormány milyen bizonyítékokat, köztük tanúkat gyűjtött össze, illetve az is, hogy a nyomozók miért gondolják úgy, hogy bűncselekmény történhetett.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere
A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni. Azonban már az első nap sem sikerült zökkenőmentesen.

Link másolása

hirdetés

A nagy érdeklődés miatt az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere - írja a Telex.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező.

A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni,

ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív. A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Aki ezt megtagadja, azt akár 200 ezer forintra is megbírságolhatják.

A Telexnek azonban szombaton napközben már több olvasó is jelezte, hogy nem tudnak részt venni a népszámlálásban, mert az online felület nem működik megfelelően.

Estére már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba történt.

hirdetés
A népszámlálás zöld számát felhívva ugyanis egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikorra állhat helyre a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet utolérte a spórolás: télre bezárnak a kollégiumok és az uszoda, az épületben nem lehet 18 foknál melegebb
Még a saját eszközöket sem lehet az intézmény hálózatról tölteni egy szombaton közzétett rektori utasítás szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is utolérte a sporolás: télre bezárják a kollégiumokat, az uszodát, az épületekben nem lehet több 18 foknál és nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni - ez derül ki az intézmény Hallgatói Önkormányzata által szombaton közzétett rektori utasításból. A bejegyzés szerint a 35/2022. számú rektori utasítás

„nagy változásokat hoz el az egyetemi életben”.

A bejegyzés szerint december 17. és február 11. között a Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével bezárnak a kollégiumok. December 19. és január 9. között a Szárnyépületet kivételével minden épület bezár. December 19. és 2023. január 31. között bezár az uszoda is.

Az egyetemi épületekben – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket –, így

a kollégiumokban is csak 18 fokra lehet felfűteni a helyiségeket.

A bejegyzésben megosztott rektori utasításból az is kiderül még többek között, hogy

 • nemcsak az uszoda zár be december második felétől, hanem a vívóterem és a lövészklub is,
 • az egyetemi épületek díszkivilágítását este 9 órakor lekapcsolják,
 • a kézszárítók és a világítótestek felét le kell kapcsolni,
 • nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni,
 • és havi 40 ezer forintban korlátozzák a személyi használatra is adott céges kocsik tankolását.

  Az oktatási kérdésekben is születtek rendelkezések. Így ahol azt a tantervek lehetővé teszik, preferálni kell a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (a továbbiakban: TVSZ) meghatározottak szerinti jegymegajánlást és az évközi értékelést. A vizsgaidőszakban a TVSZ szerinti távolléti vizsgáztatás rendelkezéseit kell alkalmazni,

  hirdetés
  a tavaszi félév pedig szükség szerint távolléti oktatásban indul majd.

  „Ezek a szabályok számos kérdést vetnek fel, amelyeket összegyűjtve a HÖK egyeztetéseket kezdeményez az Egyetem vezetésével, hogy a lehető leggyorsabban egyértelműsítsük a tanulmányi kötelezettségeket” - írta a bejegyzésben a Hallgatói Önkormányzat.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Leállította a Gazprom a gázszállítást Olaszország felé
  Az olaszok Ausztrián keresztül kapnak orosz gázt. A Gazprom most osztrák szabályozási problémák miatt állította le a szállítást.

  Link másolása

  hirdetés

  A mai naptól kezdve a Gazprom nem szállít gázt az Eninek – mondta az Eni SpA, Olaszország legnagyobb olajtársaságának szóvivője a Bloombergnek szombaton.

  Az orosz állami egy Ausztrián átmenő vezetéken keresztül szállította a gázt Olaszországnak.

  Az orosz gázt importáló OMV szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a szállítás megszakítása csak Olaszországot érinti, Ausztria továbbra is kap gázt, az OMV nemrég épp nagyobb mennyiséget is kapott.

  A Gazprom szombati közleményében azt írta, hogy felfüggesztette az Ausztrián keresztül Olaszországba irányuló gázszállítást, mivel

  az osztrák üzemeltető nem volt hajlandó megerősíteni a "szállítási nominációkat", az Ausztriában szeptemberben bevezetett új szabályozást követően.

  Az orosz állami cég azt is hozzátette, hogy dolgoznak a probléma megoldásán, és az olasz Eni is felvette a kapcsolatot a Gazprommal.

  A Bloomberg emlékeztet, hogy Olaszország elegendő alternatív gázforrást szerzett Észak-Afrikából, hogy pótolja az esetlegesen kieső orosz gázt. Múlt hónapban az ügyre rálátó források a lapnak azt mondták, hogy az Algériából és Egyiptomból érkező szállítások felfutása ezt fedezni fogja.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Kiderült, melyik postahivatalok zárnak be Budapesten, a soroksári fiókot petícióval mentené meg a polgármester
  35 alacsonyforgalmú postahivatalt fognak bezárni. Bese Ferenc azonban nem tartja elfogadhatónak az újtelepi fiók megszűnését.

  Link másolása

  hirdetés

  Kiderült, melyek lesznek azok a budapesti postahivatalok, amelyeket október 8-tól bezárnak - írja a Telex.

  A Magyar Posta pénteken közölte, hogy

  35 alacsony forgalmú budapesti postát bezárnak, mert így akarnak takarékoskodni.

  Eddig azonban az nem derült, melyik postahivatalok húzzák le a végleg a rolót október 7-én este. A Telex szombaton szúrta ki, hogy az eredeti sajtóközlemény végén megjelent egy lista, amelyben felsorolták a bezárásra ítélt postákat.

  Az egyik ilyen hivatal a soroksári Újtelepen található. A kerület polgármestere, Bese Ferenc szombaton a Facebook-oldalán azt írta, hogy tavasszal találkoztak a Magyar Posta egyik vezetőjével és lobbiztak - a lakossági igényekre való tekintettel - az újtelepi posta bővítéséért.

  Bese azt elismerte, hogy „azóta Európa és benne Magyarország helyzete nagymértékben megváltozott a háború és az annak következményeképpen fellépett energiaválság miatt”, és a posta is energiatakarékossági intézkedéseket vezet be.

  hirdetés
  „Ennek ellenére nem tartjuk elfogadhatónak az újtelepi posta bezárását, valamint elvártuk volna az intézkedést megelőző tájékoztatást”

  - írta a városvezető, aki később azt is bejelentette: petíciót indítanak az újtelepi posta bezárása ellen.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: