HÍREK

10 hamis mítosz az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, amelyek terjednek a neten, de nem igazak

A megtévesztő híreket és információkat már nem csak az orosz állami média platformjain, de számos kevésbé ismert oldalon és csatornán is propagálják.

Link másolása

A hírekkel együtt számos valótlanság is megjelenik az orosz-ukrán háborúról egyes híroldalakon és a közösségi médiában is. A NewsGuard amerikai hírportálokat és információs weboldalak megbízhatóságát felügyelő szervezet most összeszedte a legnépszerűbb hamis mítoszokat, amelyek a leginkább terjednek az interneten - írja a Guardian.

Jelentésük szerint már nem csak az orosz állami média, hanem kevésbé ismert oldalak is elkezdtek megtévesztő narratívákat terjeszteni. Összesen 114 domaint azonosítottak, amelyek hamis tartalmat tettek közzé a háborúval kapcsolatban. Elemzésük szerint

Oroszország többrétegű stratégiával "támad" ezen a fronton, hiszen már nemcsak a hivatalos állami média platformjain promotálják a propagandát, hanem például névtelen weboldalakon és fiókokon, valamint alapítványi és kutatási oldalakon keresztül is.

Erre egyébként már a legnagyobb közösségi oldalak is reagáltak. A Facebook és az Instagram hétfőn bejelentette, hogy az egész Európai Unióban blokkolja a hozzáférést az RT és a Szputnyik orosz állami média oldalaihoz. Ehhez csatlakozott a Twitter és a TikTok is, míg a YouTube Nagy-Britanniában is letiltotta ezeket a csatornákat.

Íme a 10 legjobban terjedő hamis háborús mítosz a NewsGuard szerint:

1. "Az ukrajnai Donbász régió oroszul beszélő lakosai ellen népirtást követtek el."

Cáfolat: Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nem talált erre bizonyítékot.

2. "Lengyelül beszélő szabotőrök megpróbáltak lebombázni egy klórüzemet Donbászban."

Cáfolat: A "támadásra" nincs bizonyíték, az erről készült videót napokkal a "támadás" állítólagos megtörténte előtt rögzítették.

3. "Az ukrán erők lebombáztak egy óvodát a kelet-ukrajnai Luhanszkban 2022. február 17-én."

Cáfolat: A bombázás az oroszbarát szakadár frontvonalról indult.

4. "Oroszország nem vette célba az ukrajnai civil infrastruktúrát a háború kezdetén."

Cáfolat: Egy nappal az invázió kezdete után az Amnesty International legalább három olyan orosz katonai támadásról számolt be, amely civil területen történt Ukrajnában.

5. "A nácizmus burjánzik az ukrán politikában és a társadalomban a kijevi hatóságok támogatásával."

Cáfolat: Az ukrán szélsőjobboldali nacionalista párt jelöltje, Svoboda csupán a szavazatok 1,6 százalékát szerezte meg a 2019-es elnökválasztáson.

6. "A nyugati országok puccsot szerveztek 2014-ben az oroszbarát ukrán kormány megbuktatására."

Cáfolat: Nincs bizonyíték arra az elméletre, hogy a 2014-es, Majdan térről elnevezett forradalom egy, a nyugati országok által szervezett puccs volt.

7. "Az Egyesült Államoknak biofegyver-laborhálózata van Kelet-Európában."

Cáfolat: Ezzel az amerikai védelmi minisztérium Biológiai Fenyegetés-csökkentés Programját (BTRP) akarják hamis színben feltüntetni.

8. "A NATO-nak van egy katonai bázisa a dél-ukrajnai Odesszában."

Cáfolat: Ukrajnában tilos külföldi katonai bázisok létesítése.

9. "A Krím-félszigetet legálisan annektálták Oroszországhoz."

Cáfolat: Az ENSZ Közgyűlése illegitimnek nyilvánította a 2014-es népszavazást, amely támogatta a Krím Oroszországhoz való csatolását.

10. "A modern Ukrajnát teljes egészében a kommunista Oroszország hozta létre."

Cáfolat: Oroszország és Ukrajna közös öröksége több mint ezer éves múltra tekint vissza.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Óriási fölénnyel nyerte Dr. Kulja András a Magyar Péter által meghirdetett szavazást, mégis csak az EP lista negyedik helyére kerül majd
Az egészségügyi tiktokert meg sem tudták szorítani a többiek, 39 ezernél is több szavazatot kapott. Az első tízben több nő van, mint férfi.

Link másolása

Dr. Kulja Andrásra szavaztak a legtöbben, így ő lehet az egyik EP-képviselőjelöltje Magyar Péter pártjának a június 9-i választáson. Az éppen Békés megyei országjáráson tartózkodó Magyar a Facebookon jelentette be, hogy lezárult a szavazás, amire két nap alatt 95 ezernél is több voks érkezett.

„A szavazataitok alapján összeállítjuk és rövidesen nyilvánosságra hozzuk az EP listánkat. Holnap délelőtt pedig megkezdjük az aláírásgyűjtést” – írja a posztban Magyar Péter.

A lista alapján az egészségügyi influenszerként közismert Kulja toronymagasan, 39 ezer szavazattal nyert, míg a tizedik helyhez már 2600 szavazat is elég volt. A listára összesen hat nő és négy férfi került fel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának színeiben indulna a Gyurcsány Ferencet játszó színész
Sás Péter eredetileg függetlenként indult volna a mezőhegyesi polgármesteri székért, de lehet, hogy inkább mégis a TISZA Pártot választja.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Erősen gondolkodik azon a független Sás Péter, hogy inkább Magyar Péter pártjának színeiben induljon a mezőhegyesi polgármester-választáson, írja a Telex. A színészt a legtöbben a 2013-as, szédületesen rossz Elment az öszöd című filmből ismerhetik, amiben Gyurcsány Ferencet alakította.

Sás Péter a Talpra Magyarok! Közösség alapítójának mezőhegyesi állomásán, a közönség soraiból kilépve élő adásban kérdezett Magyartól. Arról érdeklődött, az általa csak Lézer Jankónak becézett Lázár Jánost, aki állítása szerint a műemléknek számító ménesparancsnoki épületet rombolja (habár erre konkrét bizonyítékot nem hoz fel), hogyan lehetne számon kérni.

Magyar szerint számtalan ehhez hasonló esetet lehetne sorolni Budapesten és vidéken is, „annyi történik, hogy nem működik az állam”, kézi irányítással működnek a hivatalok. Egy kormányváltás után ezeket nem fogják tudni visszaépíteni, de a hivatalokat újra működésre tudják bírni, és „el tudjuk kerülni, hogy a propaganda, azt hiszem, a legolvasottabb online portál, az Index, olyan interjút készítsen Tiborcz Istvánnal, a nemzet vejével, amelyben nem arról kérdezik, hogy 36 évesen hogy 500 milliárd forintja, azon kívül, hogy tehetséges, amit kár lenne tagadni, hanem arról kérdezik, hogy valóban mit tesz a nemzeti örökség, az épített örökség védelméért.”

Magyar Péter és a színész beszélgetését a lenti videóban 29:23-tól lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Deutsch Tamás: Ki a f*sz az a Magyar Péter?
De azért vitázna vele, hisz erről már korábban is beszélt.

Link másolása

Erősen indította a kormányközeli Mandinernek adott interjúját Deutsch Tamás EP-képviselő, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetője:

„De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi.”

Magyarul ez nagyjából annyit tesz, mint „ki a f*sz az a Magyar Péter”, ami minimum érdekes, mivel Deutsch megerősítette, hogy a pártok listaállítása, május harmadika után „minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel” kész vitázni.

Tovább árnyalja a képet, hogy a Deutsch Tamást indító kormánypártokhoz közel álló Megafon Központ

az elmúlt hónapban csak a Facebookon több mint 148 millió forintott költött hirdetésre, a pénz zöme pedig pont a Magyar Péterről szóló bejegyzésekre ment el.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


A Rovatból
Háromfős titkárságot igényelt lemondása után Novák Katalin
Lakást viszont egyelőre nem kért a volt köztársasági elnök.

Link másolása

Az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája közölte, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök a lemondása után lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, de háromfős titkárságot fog alkalmazni.

A volt köztársasági elnökök életük végéig alkalmazhatják a titkárságot, továbbá

térítésmentes egészségügyi ellátás, lakás, autó, valamint az aktuális házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese illeti meg őket, amely jelenleg havi bruttó 4,5 millió forint.

A kegyelmi botrány után lemondott Novák a későbbiekben is bármikor igényelheti a korábban nem kért szolgáltatásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET: