GASZTRO

A vastag töltelékes almás pitétől a galette-ig – őszi süteményes bakancslista

Ha azt mondom ősz, mi az ami először az eszetekbe jut? Nekem a színes falevelek, a kötött pulcsik és a sütemények, amik finom illatukkal teljesen betöltik a lakást.
Alexandra cikke a Prémium-Barbie blogon, Címkép: Emilia_Baczynska képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2021. október 09.


Link másolása

A Prémium Barbie szerzője a blogon keresztül szeretne nektek segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan lehettek a mindennapok hősnői. Olyan nők, akik mindig csinosak, edzettek, egészségesek, kreatívak, remekül főznek, és nem utolsósorban: boldogok. És ehhez még szuperhősnek sem kell lennetek, hiszen elég hozzá pár rafinált trükk...

A forró nyári napok után az embernek ismét van kedve odaállni a sütő mellé és alkotni valami isteni almás- fahéjast, körtést vagy szilvást, ami örömet okoz a gyomrunknak és a lelkünknek egyaránt. De mik azok a klasszikus őszi sütik amiket mindenképpen érdemes megsütni ebben az időszakban? Összegyűjtöttem nektek párat.

Almás pite

Jó vastag, almás töltelékréteggel és sok-sok fahéjjal. Évek óta a legnagyobb klasszikus minden háztartásban.

anialaurman képe a Pixabay -en.

Crumble

Egyszerű, macera-mentes süti, amibe azok is bátran belevághatnak akik nem túl ügyesek a sütik készítésében. A szilvás-fahéjas mellett a körtés és az almás-fahéjas változata is isteni finom. Én legutóbb egy szilvásat készítettem.

Zabkeksz

Roppanós, laktató és természetesen fahéjas. Ez nem más, mint a zabkeksz, ami a mellett, hogy remek nasi, tízórainak, uzsonnának vagy kávé melletti harapnivalónak sem utolsó. Én anya receptjét szoktam használni, mert az már bevált.

Őszi rózsa

Nem szokványos őszi süti ez az almás-lekváros gyönyörűség. Csak pár éve fedeztem fel a receptjét, de azonnal nagy kedvenc lett a családban.

Galette

Egyre többször botlok a neten galette-receptekbe, így elhatároztam, hogy idén mindenképpen megsütöm az erdei gyümölcsös változatát. Ti tudtok hozzá esetleg valami megbízható receptet?

chefjoannabarajas képe a Pixabay -en.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Mozgó festmények, saját magát keverő üst, dörgő égbolt - ez várja a varázsvilág szerelmeseit a The Magic Budapestben
A főváros szívében már két hellyel büszkélkedő étterem, rengeteg tematikus étellel és meseszép hangulatvilággal várja a Harry Potter és más varázslatos világok rajongóit.

Link másolása

Budapest sok varázslatos helyet rejt, azonban kevés olyan van, ahol igazán megelevenedik a mágia, és ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha valóban Harry Potter világába csöppentünk volna. Ez a hely pedig nem más, mint a The Magic birodalom, mely nemcsak varázslatos szabadulószobákat rejt, de mára már több étteremmel is büszkélkedhet.

A Hajós utca 25. alatt található a The Magic Budapest első étterme, ami már többször elbűvölt minket. Alig néhány évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit és pillanatok alatt a budapesti varázslók törzshelyévé vált.

Nem csoda, hiszen különleges hamburgerek, színes gofrik, és füstölgő bájitalok mellett élvezhetik a látogatók a Roxfort kastély falait visszaidéző belső kialakítást.

A mágikus kastély falai között amerre csak szem ellát, varázslényeket, életre kelt képeket és misztikus ereklyéket vehettek szemügyre közelebbről, miközben készülnek a fantázianevekkel ellátott mágikus fogások, melyek mindegyike különleges köntösben érkezik hozzátok.

Az étlapot réges-régi szakácskönyvek varázslatos receptjeiből állították össze nektek, a modern gasztrotrendekhez igazítva, titkos összetevőkkel elkészítve az ételeket. Így megkóstolhatjátok többek között, hogy milyen az Ogre álom, a Házi manók finomsága vagy a Hamgrid Óriás Burger, amit természetesen leginkább villámkrumplival érdemes fogyasztani, mágiával átitatott, füstölgő varázsitalok kíséretében.

De ha ránk hallgattok, az utánozhatatlan vajsört sem hagyjátok ki a kóstolásból.

Kortól függetlenül mindenkit elvarázsol a nem mindennapi atmoszférájával, barátságos személyzetével és kreatív ételkínálatával. Ráadásként az igazán tapasztalt varázslóknak még egy titkos üzenetet is elrejtettek az étterem legfelső szintjén, amit a mennyezeten függő gyertyák segítségével fejthettek meg.

Megnyílt a The Magic II.!

Tavaly nyitotta meg kapuit a The Magic II., mely még nagyobb területen, kibővült étlappal és még több bűbájjal vár benneteket a Nagymező utcában. Ha szeretnétek kicsit kiszakadni a hétköznapokból, megfeledkezni a külvilágról, és olyan nyalánkságokat kóstolni, mint a Mágikus zuhatag burger, a Varázsigés tekercs vagy a Csokitulátus desszert, akkor nem is találhatnátok jobb helyet Budapest legvarázslatosabb étterménél.

Tökéletes szórakozás, ha barátokkal vagy családdal érkeznénk, a varázsvilág pedig nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is elbűvöli, így akár randihelyszínnek is tökéletes, ha valami nem mindennapival kápráztatnátok el párotokat.

A The Magic II.-ben úgy érezhetjük magunkat, mintha a Roxfort egyik titkos klubjába vagy Merlin elvarázsolt kastélyának étkezőjébe érkeztünk volna. Az étterem nem egyszerűen csak feleleveníti pár ereklyével a varázslóbirodalmat, hanem minden egyes részletében tükrözi azt az enteriőrtől kezdve a varázskastély modelljén át a kandallókat őrző baglyokig.

Nem csupán az ódonnak tűnő téglafalak, a kivilágított kandallók és az elvarázsolt mennyezet alapozza meg a hangulatot, de a bárpultban valódi bájitalok sorakoznak, a falakon pedig megbűvölt önkeverő üstök kavargatják magukat. Az átjáróban a varázslóportrék galériáján fényképezkedhettek, és ne ijedjetek meg, lehet, a mosdóban is elbújt pár mágikus szörny.

A legnagyobb helyiségben egy hatalmas varázskapu mögött meglehet, egy sárkány lakik, legalábbis a 20 percenként felhangzó morgásból, dübörgésből és a kapu résein kitörő füstfelhőből csak erre tudtunk következtetni.

A kibővített étlapot böngészgetve biztosan nem fogtok csalódni. Már reggel 10-kor kinyitja kapuit, így akár egy varázslatos brunchra is betérhettek hozzájuk, de ha ebédre vagy vacsorára mennétek mágikus burgerek egész garmadája vár rátok. Kipróbálhatjátok például a Színpompás varázslatot, ahol különböző finomságokkal megpakolva 3 fekete miniburger érkezik majd az asztalra vagy a kiadós Mágikus zuhatag burgert, amit szó szerint elönt a cheddar szósz. De a Békés mágus burgere a vegáknak kedvez, a Tengeri bűvölet burger pedig garnélarákkal érkezik.

A fantázianevekkel ellátott ételeket nagyszerű italokkal is kísérhetitek, a koktéllap impozáns, az italokból pedig nem hiányozhat a füstölgés és a csillogás, a varázslatos nevekre keresztelt koktélkülönlegességek mellett – mint például a Rózsaszín ábránd (epres daiquiri) és a Varázsbirodalom titkos koktélja – persze számos alkoholmentes opciót is találtok.

Ha tehát mindig is arról álmodoztál, hogy belecsöppennél Harry Potter varázslatos világába, vagy simán csak szeretnél kiszakadni a hétköznapokból, és betérni egy varázskastély étkezőjébe, akkor mindenképp látogassatok el a The Magic éttermeinek egyikébe. Ha pedig egész napos élményre vágynátok, akkor érdemes kipróbálni a The Magic szabadulószobáit, melyeket mind a közelben találjátok, és három varázslótematikájú szoba közül is választhattok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Budapesti reggelizőket teszteltünk - 6 hely, ahol igazán jót bruncholhatunk
Mert a tökéletes nap egy lassú és kiadós reggelivel kezdődök.

Link másolása

A budapesti reggelizőhelyek kínálata rengeteget fejlődött az elmúlt években. Az ízek mellett a megnyerő tálalás is egyre fontosabb szerepet kapott, és amikor letekintünk egy ilyen színes, izgalmas és szépen díszített tálra, valóban különlegesnek érezhetjük a pillanatot.

Miközben a várost jártam, és egymás után fedeztem fel ezeket a helyeket, egy dologban egyre biztosabb lettem:

A brunch a gasztronómia belépő műfaja.

Ezek az ételek még a különlegesebb helyeken is elérhető árban vannak, és közben megkapjuk mellé azt a kényelmet és odafigyelést, amit egy jóval drágább vacsora mellé kapnánk.

Pro Tipp: A február egy picit a szerelemről is szól. Ha egy igazán ütős napkezdéssel nyűgöznéd le a párodat, a brunch telitalálat.

Béchamel

A Béchamel az egész napos bruncholás intézményét élteti. Az Akácfa utcai, franciás hangulatú reggeliző egy bájos és békés sziget a turisták kedvenc környékén.

Az étteremben nagyjából 30 fő fér el, így hétvégén, főleg 10 óra után elég nehéz asztalhoz jutni. Szóval érdemesebb nyitásra érkezni, vagy a hétköznapokat választani.

Ezen a helyen nem meglepő módon igyekeztem valami olyat kóstolni, ami besamellel készül.

Így esett meg az, hogy életem legjobb Croque Madame szendvicsét sikerült elfogyasztanom. Mondjuk van egy kis csavar a dologban, de szerintem pont ettől lesz az igazinál is jobb.

Az alapot ugyanis ez esetben kenyér helyett kalács adja, ami kicsit édes, kicsit sós, és egészen fantasztikus harmóniában van a rákerülő sajttal, sonkával, besamellel és tükörtojással. Apróság, de nagyon szerettem a mellé kínált salátát is, és mivel másba is belekóstoltam, a nagy adagot képtelen lettem volna egyedül kivégezni.

Az édes vonalról a French Toastra esett a választásom, ami aprólékos díszítésével igazi hangulatjavító. Itt is van egy kis csavar, mert az alapot bagett szolgáltatja.

És persze rengeteg más klasszikus is fellelhető a menüben. Az izraeli lecsó, a shaksuka, vagy az amerikaiak kedvence, az avokadó toast is csábítónak tűnt.

Nekem és a hozzám hasonlóknak pedig az is plusz pont, hogy klasszikus, sötét pörkölésű kávéjuk van.

Cím: 1072, Akácfa utca 36. 

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 17:00

facebook.com/bechamelbudapest

Centrál Grand Cafe Bar

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg, és az 1900-as évek elején élte első fénykorát. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Kosztolányi, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit és Illyés Gyula is.

Persze a Centrál azóta sokat változott, mégis a berendezés apró elemei, és a kávé mellé felszolgált idézetek is hűen őrzik az irodalmi hagyatékot. Már csak ezért a régi-új miliőért is bakancslistás élmény.

A reggeli kínálat és annak tálalása egészen meseszerű élmény. Ráadásul a nap bármelyik szakában elérhető.

Az étlap leglátványosabb szereplője a Brunch Tower, amiből többféle összeállítás is létezik. Van inkább sós elemekkel felépített, van vegán verzió, és az igazán édesszájúaknak a Paris Tower:

Három emeletnyi tömör gyönyör, gyümölcsökkel, croissant-nal, magokkal és mini süteményekkel.

És bár a szemnek ennél kedvesebb semmi sem lehet, én mégis a töltött bundás kenyérért mennék vissza.

Már önmagában az nagyon dícséretes, hogy szerepel az étlapon, de a mozzarellás, olasz sonkás töltelék, és a mellé kínált hagymalekvár és snidlinges tejföl konkrétan tökéletessé teszi az élményt.

És ha azt hittétek, hogy ezt nem lehet fokozni, akkor elárulom: a reggeli mellé itt élő zongorajáték is jár.

Cím: 1053, Károlyi utca 9.

Nyitvatartás: V - K :  9:00 - 22:00

Sze - Szo : 9:00 - 0:00

centralgrandcafe.hu

Cafe Brunch Budapest

A Cafe Brunch Budapest sikerét jól mutatja, hogy a 2017-ben indult vállalkozás ma már 5 helyszínen kínál egész napos reggelit a városban.

Én ezúttal a Bazilika szomszédságában teszteltem le a kínálatukat, de a Hajós utcai üzletükben is jártam már, és hasonlóan degeszre ettem magam, mint most.

Az étlapon rengeteg opció sorakozik, köztük gluténmentes és laktózmentes, valamint vegetáriánus és vegán ételek is. Sok fogás mindegyik egységben változatlan formában megtalálható, de azért vannak egyedi elemek is.

A Bazilika mellett például a Rántottás Pirítós a specialitás, aminek az alapját a saját pékségükben készült vadkovászos kenyér adja.

Az Avocado toast szintén a minőségi kenyértől lesz feledhetetlen, és személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy abszolút megéri lazaccal turbózni.

Persze az édes részleg még ennél is csinosabb. Biztos, hogy nem fogtok csalódni, ha amerikai palacsintát vagy francia pirítóst választotok, de ki merem jelenteni, hogy a város legszebb, saját kézműves pékműhelyben készült színes croissantjait is itt lehet kapni, málnás, csokis és pisztáciás ízben.

És természetesen a forró feketéjük sem akármilyen. Egy helyi kézműves kávépörkölő, a Budapest Kávé készít egy különleges, 100%-os brazil Arabica kávékeveréket a Cafe Brunch Budapest számára, ami minden üzletükben megtalálható.

Cím: 1051, Zrínyi utca 8-10 (a CEU épületében)

További éttermeik:

Cafe Brunch Budapest Opera

Brunch Bistro Budapest

Cafe Brunch Budapest Fővám tér

Cafe Brunch Budapest - Deli

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 16:00

cafebrunchbudapest.com

Benedict Reggeliző & Bar

Mindig öröm, ha olyan helyet is tudok ajánlani, ami nem a belvárosi forgatag része. A Benedict a 13. kerültben, közvetlenül a Duna parton található, így az egyedi atmoszféra miatt akkor is simán megér egy kirándulást, ha az ember nem a környéken lakik.

Ők a lehető legkomolyabban veszik a nevüket, és az Eggs Benedict feltalálójához nem csak étlap szinten ragaszkodnak. Lemuel Benedict megjelenik a logóban, és különböző dísztárgyak révén az étterem több pontján is.

Az Eggs Benedict története

Lemuel Benedict, egy nyugdíjas Wall Street-i tőzsdeügynök 1894-ben betévedt a Waldorf Hotelbe, és abban a reményben, hogy gyógyírt talál a másnaposságra, vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós szalonnát és hollandi mártást rendelt.

Waldorf Oscarnak annyira megtetszett ez a szokatlan kombináció, hogy fel is tette az étlapra, de a bacont sonkára, a pirítóst pedig angol muffinra cserélte.

A Benedictben tehát megkóstolhatjuk az eredeti változatot, és annak több, izgalmas variációját is.

A szifonból érkező hollandi mártás pedig minden túlzás nélkül tökéletessé varázsolja ezt az ételt.

Izgalmas választás lehet még a házi hermelin, ecetes lilakáposztával, kovászos kenyérrel és konfitált fokhagymával. De amitől én igazán elájultam, az a sült banánkenyér volt.

Őszintén, nekem ez az étel eddig egy sokkal szerényebb verzióban élt a fejemben. De juharsziruppal, sült banánnal és gyümölcsökkel tuningolva ez a tökéletes édes reggeli, vagy délutáni desszert.

Azoknak pedig, akik az első napsugarakkal ülnek is ki a legjobb teraszokra, már most szólok, hogy a Benedictet írják fel a listájukra. Mert tavaszi Duna-parton ülés ideje nemsokára itt van!

Cím: 1138 Budapest, Úszódaru u. 1. 

Nyitvatartás: H - V : 8:00 - 16:00

etlap.thebenedict.hu

VAJ

Bevallom, a VAJ kicsit kilóg, mert inkább egy pékség - kávézó lánc, akik már három helyen is boldogítanak minket a városban.

A legújabb egységük a Sas utcában van, és megsúgom nektek, hogy ha minden a terveik szerint alakul, itt tavasszal klasszikus brunchos fogások is lesznek.

De persze addig is megéri a VAJ felé venni az irányt, mert amit ők művelnek pékárú szinten, az tényleg a top.

Tökéletes példa lesz ide a Pain au chocolat, azaz magyarosan: csokis párna. Ez a sütemény csak és kizárólag akkor képes tekintélyt parancsolni, ha tökéletesen van elkészítve. Mert itt nem visz el a díszítés, itt nem játszadoznak a különböző ízek.

Itt tészta van meg csoki, és ha ezt sikerült abbahagyhatatlanra csinálnia egy helynek, akkor pontosan tudod, hogy a kisujjukban van a szakma. Na ezt tudja a VAJ.

Igazából szinte feleslegesen térnék ki ezután bármelyik édes, leveles csodára, mert mindegyikre azt tudom mondani, hogy: jó alapra épül, jó minőségű hozzávalókból, hozzáértők által.De azért ennél nyilván többet érzel majd, ha beleharapsz egy pisztáciás-feketeribizlis croissantba...

Talán még a szendvicsekről ejtek pár szót, mert ott is az ördögi részletekkel nyűgöznek le. Legutoljára egy bagel szendvicset kóstoltam, aminek a tésztája kis csavarral, gőzsütőben készül, majd harmonikus töltelékkel egészül ki. Mortadella, krémsajt, kígyóuborka, tamago omlett és bazsalikom kerül bele. És igen, a bazsalikom pont annyira kell ide, mint minden más, és leginkább az a plusz teszi felejthetetlenné.

Cím: 1051, József Attila u. 18.

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 16:00

facebook.com/vajbirodalom

Horizont

Az egykori Horizont Mozi előcsarnoka manapság az egyik lemenőbb reggelizőhelynek ad otthont. Ha ismeritek a Szimply-t, akkor tudjátok, hogy nagyjából mire számíthattok (hiszen a két hely egy tulajdonosi körhöz tartozik), ha nem, akkor pedig muszáj lesz a saját szemetekkel látnotok.

Magának a kör alakú épületnek is nagyon egyedi hangulata van, és az óriási ablakokon keresztül igazán jó program elmerülni a körúti nyüzsgésben. A színek halványak, visszafogottak, mégis nagyon harmonikus egésszé állnak össze. De ez mind akkor nyer igazán értelmet, amikor megjelennek a szivárványos tálak.

Itt nincs rossz választás, nincs kevésbé csinos étel. A rántotta, a bagel és a gofri is ünnepi köntöst kap, és egyáltalán nem érzem túlzásnak azt mondani, hogy ezek egyedi műalkotások.

Mintha egy fiatal és élettel teli kortárs festő vagy szobrász művét látná az ember megelevenedni a tálakon, csak ebben az esetben az alkotásokat meg is lehet enni.

A második sokkoló részlet a kóstoláskor jön, mert valóban nagyon finomak is az ételek. A zöldségek és gyümölcsök szuperfrissek és szokatlanul sokfélék, a textúrák remekül váltakoznak, és az adagok maximálisan laktatóak is.

Kísérőnek egy házi sziruppal bolondított chai latte, és egy szintén helyben készült kombucha is elém került. Mindegyik könnyedén veri a bolti, vagy a nagyobb hálózatban kapható verziókat.

Ha erőlködnék sem tudnék semmit sem kifogásolni, és gyakorlatilag vágyom vissza azóta, hogy kigurultam az ajtón.

Cím: 1073, Erzsébet krt. 13.

Nyitvatartás: H - Szo :  9:00 - 16:00

facebook.com/horizontbudapest

Szöveg és fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Majdnem 4 kilométeres kolbászt készítettek Sajóvámoson, megdőlt a világrekord
2020-ban már elkészítették ugyanitt a Guinness-rekordnak számító egybefüggő kolbászt, ami akkor 2732 méteresre sikerült.

Link másolása

A világ leghosszabb kolbászát készítették el Sajóvámoson - adta hírül a Boon.hu.

A 3972 méteres kolbászt péntek reggel 7-től péntek éjfél után 4 percig töltötték és három tonna alapanyagot használtak fel.

2020-ban már elkészítették ugyanitt a Guinness-rekordnak számító egybefüggő kolbászt, ami akkor 2732 méteresre sikerült. Ezt viszont alig egy héttel később Győrváron megdöntötték, méghozzá a VII. Vas Megyei Gasztronómiai Fesztiválon, ahol 3490 méter hosszú kolbászt készítettek.

Ez a rekord dőlt meg most.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Balatoni gasztrofesztivál a szezonon kívül – márciusban startol a Taste Balaton
Gasztro-őrült vagy? Kívánod a Balatont télen-nyáron? Akkor ezt a fesztivált imádni fogod!

Link másolása

Ahhoz, hogy az emberek szezonon kívül is a Balatont válasszák, első lépésként nyitva kell lenni, és programokat kell szervezni. Ha a vendég azt látja, hogy hiába utazik le egy szállodába télen vagy tavasszal, mert a környéken semmi más nincs nyitva, akkor a következő alkalommal jó eséllyel nem ezt a régiót választja majd.

Éppen ezért a Balaton környékén egyre többen igyekeznek egész éves nyitvatartásban gondolkodni, és több olyan összefogás is van, aminek hála izgalmas programokba is bekapcsolódhatunk.

Ilyen például a Gasztrohegy Badacsony, ami a tanúhegy környékén lévő vendéglátósok kooperációjából született meg. Ők szeptembertől áprilisig tartanak tematikus gasztro-hétvégéket. A következő ilyen alkalom február 24-25-én lesz, és a Tüzes hétvége nevet viseli.

Viszont a Gasztrohegy a Balaton északi pártjának csak egy kis részére korlátozódik.

Olyan átfogó programmal eddig senki sem rukkolt elő, mint amibe a Taste Balaton csapata vág bele idén tavasszal.

Miről is szól a TASTE BALATON fesztivál?

A TASTE BALATON egy 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, mely összefogja a balatoni régió legjobb éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit.

A fesztivál 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a Balaton Bike 365 összefogásával jön létre.

2024. március 8-17-ig minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz!

Újságíróként sokszor találom magam kiváltságos helyzetben. Rengetegszer előfordul, hogy beleshetek a kulisszák mögé, vagy hogy pont a séf jön ki az asztalomhoz, mesélni az ételekről.

Ezt a részét a történetnek sokszor nehéz átadni. Mert tudom, hogy aki olvassa a soraimat, az nem feltétlenül éli majd át ugyanazt az élményt, amit én. Pedig ezek azok a pillanatok, amik még kíváncsibbá tudnak tenni, amik miatt én is fanatikus rajongóvá váltam:

Amikor látod, hogy hogyan készül egy étel, amit pár perc múlva neked szolgálnak fel. Amikor körbejársz egy borospincében, ahonnan aztán meg is kóstolsz jópár tételt. Amikor az étteremtulajdonos mesél neked az új menüről. Amikor megismered egy hely ízeinek történetét.

Egy ebéd vagy egy vacsora rengeteg olyan elemmel egészülhet ki, amitől több lesz puszta étkezésnél. Aminek segítségével az adott helyhez, és a többi gasztrorajongóhoz is kapcsolódni lehet.

Hasonló élményeket szeretne adni a Taste Balaton. Itt a különleges ételek és italok mellé hol színház, hol workshop, hol pedig zene kapcsolódik majd.

És bár a március még távolinak tűnik, a helyfoglalást már most érdemes megkezdeni.

Mert van olyan hely, ahol annál jobb, minél többen lesznek, de bizonyos programokra maximum 10-20 ember fér csak be.

Segítségképpen pár helyet és programot ki is emelnék a továbbiakban. Ha rám hallgattok, többet is befoglaltok ezek közül.

Villa Kabala

Egy varázslatos étterem Szigligeten, egyedülálló panorámával Farkas István festő egykori villájában, ahová Fölföldi Péter és Terjék Petra egy kis mesevilágot álmodtak.

Őket egészíti ki Szabó András séf, aki hetente változó menüvel várja a hozzájuk érkező vendégeket, akiknek a gyönyörűen felújított villában szállást is kínálnak. Amit csak tudnak, maguk állítanak elő, van egy kis kertjük, pörkölik a kávét, sőt tonikot is készítenek.

A Villa Kabalában minden nap különleges és szép, a lélegzetelállító kilátás pedig az ételekkel együtt életre szóló élményt biztosít. Az étterem a Michelintől zöld csillagot kapott, illetve elnyerte a legjobb szerviz díját is.

Programok a Villa Kabalában

Kristinus Borbirtok (Lokal 47)

A small plate ételeket kínáló éttermet egy fiatal pár, Gelencsér Janka és Csillag Richárd indította el a Kristinus Borbirtok területén, ahol a biodinamikus gazdálkodásra hangolódva maguk is szem előtt tartják a természet körforgását és a zero waste mentalitást.

Jankának és Ricsinek nemcsak étterme van, hanem közös kertjük is, és elindítottak egy kis termelői piacot is az étteremtől éppen 47 kilométerre, Nagykanizsán – ami magyarázatot ad a hely nevére is. A Lokal47-be szinte minden alapanyag közeli kistermelőktől érkezik, akik nemcsak beszállítók, hanem Ricsi és Janka számára barátok is. Az éttermet a Michelin-kalauz is ajánlja.

Programok a Lokal47 étterem és borbárban

Csopaki Resti by Laurel

A Laurel étterem balatoni egysége egy valódi örömkonyha és egyben az ország legkisebb bisztróétterme – mindez a csopaki a vasútállomáson, így akár vonattal is be lehet hozzájuk futni.

Egyszerre tíz vendéget tudnak leültetni, így a foglalással igyekezni kell! A Restiben a kifinomult fogásoké a főszerep, a vendégek a pultnál ülve maguk is szemmel követhetik, hogyan készül a kakasleves és hogy sül a bodag. Karácsony Bence, a hely házigazdája a biztosíték rá, hogy a Csopaki Restiben mindenkinek egyedülálló és személyes élménye lesz.

Vacsoraestek vendégséfekkel

Veganeeta étterem

A Balaton első vegán étterme, ahol az étkezés és a főzés egészen új értelmet nyer!

Árvai Anita a fővárosi élet után Balatonalmádiban maximálisan átadta magát szenvedélyének, a kreatív konyhának és a vegán életmódnak, melyeket éttermében olyan jól egyesített, hogy a tartalmas és sokszínű fogásokból azok sem hiányolják az állati összetevőket, akik nem vegánok. Idén pedig új helyszínen, egy nagyobb épületben várják a vendégeket egész nap: egy jó beszélgetésre, randevúra vagy családi ebédre.

A különleges fogások mellett a bor és a kávé is főszerepet kap ezen az egyedülálló helyen, ami nem véletlen, hiszen Anita maga is végzett barista.

Vegán főzőkurzus

Nőnapi Brunch

Kistücsök Food&Room

Egy szívből jövő családi étterem, a Balaton ikonikus helye, ami sok vendég számára több évtizede egyet jelent a finom fogásokkal és a valódi vendéglátással.

A Csapody Balázs és Jahni László párosa által vezetett étterem meghatározó alakja nemcsak a balatoni, hanem az országos gasztronómiának is. Kínálatukban a hagyományos és az újító bisztrófogások egyaránt szerepelnek, és gondolnak a vegánokra is. Minden ételben és borban a balatoni régió tisztelete köszön vissza. A Kistücsök életére a folyamatos fejlődés jellemző, és már nemcsak ételekkel, hanem kényelmes szobákkal is várják a hozzájuk érkezőket.

A Taste Balaton Fesztivál ideje alatt a Séfszobát nyitják meg a vendégek előtt. A Kistücsök a Michelintől Bib Gourmand elismerést kapott.

Programok a Kistücsökben

Hableány

A Hableány régi-új épületében a múlt és a jelen, a tradíció és a modernség találkozik. A hely egy egész éves találkozópont, köszönhetően a Laposa családnak, akik mertek nagyot álmodni és felújították, majd újranyitották az éttermet.

Az ikonikus épület az 1800-as évek végétől vendéglátóhely, szálloda volt, mai alakját 1963-ban nyerte el, 2019-ben pedig egy teljes felújításon átesve már többfunkciós térként nyitott ki.

Ma a Laposa Birtok központja, bisztró, borbár, étterem, borbolt, látványpince és pezsgőüzem egyben. A benne üzemelő konyha igazi kulináris műhely, ahol Ács Ferenc séf és csapata a helyi tradíciókat, a helyi alapanyagokat és az új idők trendjeit ötvözve álmodtak modern balatoni bisztrókonyhát.

Színház a Hableány különleges épületében

Kővirág

Zakar Kata és Mészáros György 2003-ban vásárolták meg a Kővirágot és 2007-ben vették át az üzemeltetést. Eleinte Kata is a konyhában állt és maga főzött a vendégekre.

A Kővirág kezdettől fogva maga az otthonosság ízeiben és hangulatában is, az állandóság mellett azonban nagy hangsúlyt helyeznek a fejlődésre és a megújulásra. Szezonalitás és regionalitás: ez az alapelvük a nyitás óta. Arra törekszenek, hogy aki ide belép, kapjon egy kis Káli-medence-esszenciát. Hétről hétre újítják az étlapot, mindig igazodva az adott évszak adta lehetőségekhez.

Az étterem megkapta a Michelin-tányér elismerést.

Terítés workshop és brunch

Műterem látogatás Szax Olivérnél

Casa Christa

A Casa Christa története egy apró présházzal kezdődött, majd hét másikkal folytatódott. Ma már öt hektáron terül el a Balatonszőlős feletti Kis Gella dombon.

A toszkán stílusban felújított birtokot a gyönyörű kilátás és 200 mandulafa teszi még különlegesebbé. Forrai Miklósnak és feleségének, Krisztának régi álma volt, hogy az olasz stílusú „agriturismo” rendszerét itthon is meghonosítsák: a vendégek a farm területén szállhatnak meg, a Casa Christa éttermében pedig környékbeli termelők alapanyagait felhasználva készülnek a fogások. A Casa Christa a laza, de minőségi gasztronómiát képviseli, amit a Michelin kétszer is Bib Gourmand elismeréssel díjazott.

Bobos Evelin a Casa Christa konyháján! 

Fotó: Kiss Bálint

Link másolása
KÖVESS MINKET: