Mediterrán csirkemell ragu sajtos gombócokkal
Ó, tudom, hol van még a húsvét? De a tavasz egyértelműen tör elő fűben, fában, levegőben. Reggelente madárcsicsergésre ébredek. Két hete medvehagyma mezőkön taposnak a természetjárók. Február közepe óta nyílnak a krókuszok a kertemben. A törpe íriszek már levirágoztak, miközben március közepét írjuk…
Szóval, húsvétozzunk. Ki tudja, mire eljő, lehet, hónyulat építünk, mint pár éve…
Ez az elképesztően gazadag ragu arról híres, hogy az utolsó, gombóc-lépést kihagyva előre elkészíthető, és lefagyasztható. Vendégjárós hétvégén olyan ételt tálalhatunk barátaink, rokonaink elé, mintha egész délelőtt a konyhában tüsténkedtünk volna, pedig mi édesdeden végig aludtuk a délelőtt felét. Az ételt olyan edényben kell elkészíteni, ami a sütőbe is tehető.
a raguhoz:
2 ek mangalica zsír
8 db csirkemell ketté vágva (kb. 6×6 cm-es darabok)
20 dkg füstölt tarja, vagy húsos szalonna összekockázva
1 csokor medvehagyma összevégva
1 póréhagyma felkarikázva
1 nagy fej vöröshagyma kockákra vágva
4-5 gerezd fokhagyma összeaprítva
4-5 zellerszár felkarikázva
4 ek liszt
2-3 babérlevél
2 dl fehérbor vagy rozé
1 liter csirkealaplé – lehet leveskockából is
20 dkg borsó, lehet fagyasztott is
maroknyi szárított paradicsom
1 üveg pesto (kb 15 dkg)
a gombóchoz:
25 dkg liszt
10 dkg parmezán, vagy egyéb kemény sajt lereszelve
7 dkg vaj
7 dkg mangalica zsír
1,5 dl víz
1 kk sütőpor
5 dkg fenyőmag
Elkészítés
A csirkedarabokat sózom, alaposan befokhagymázom, és állni hagyom. A mangalica zsíron kisebb adagokban pirosra sütöm mindkét oldalukat, majd félre teszem egy tálba sülteket. A visszamaradt zsíron pirítom a sonkát/szalonnát, majd pár perc után hozzákeverem a hagymát, póréhagymát, medvehagymát.
Kis lángon párom 2-3 percig, majd megszórom a liszttel. Azzal is pirítom kissé, majd felengedem a borral. Amint rotyog, hozzáöntöm a levest is. Beleteszem a babérleveleket, visszapakolom a husikat, és másfél órán át, kis lángon, időnként megkeverve főzöm. (Na eddig tartott az a rész, amit fagyasztás előtt elkészíthetünk. Ha fagyasztottal haladunk tovább, lassan olvasszuk ki kis lángon, és ugyanúgy fejezzük be, mint a frissen készültet.)
A sütőt előmelegítem 220 fokosra. A raguba belekeverem a pestot, a borsót, a napon szárított paradicsomot.
Egy tálban a sütőporos lisztet összemorzsolom a vajjal, zsírral. Összekeverem a parmezánnal, majd a vízzel. A ragacsos anyagból vizes kézzel diónyi gombócokat formálok, és a ragu tetejére halmozom. Megszórom a fenyőmaggal, és 20 perc alatt pirulásig sütöm.
Ha kipróbálnád, nyomj egy lájkot!