GASZTRO

Ízutazás Isztambulban - az örökség és a modern konyhaművészet remekül megfér egymás mellett Törökország legnépesebb városában

Bejártam Isztambul európai részét, és a török konyha sokkal gazdagabb élményekkel látott el néhány nap alatt, mint amire számítottam.


Isztambul Törökország legnagyobb városa, és egyben az ország kulturális és gazdasági központja, ami több mint 15 millió lakossal büszkélkedhet. A Boszporusz partján fekvő metropolisz hídként szolgál Európa és Ázsia között, mind földrajzilag, mind kulturálisan.

A gasztronómia szempontjából Isztambul egy igazi kincsesbánya. A török konyha, amely a város éttermeiben és piacain egyaránt jelen van, gazdag és változatos.

Hagyományos ételeik, mint a kebab, a mezze, és a baklava, évszázadok óta a helyiek és a turisták kedvencei. De az utóbbi években a modern gasztronómiai trendek is megjelentek, így ma már a hagyományos ételek mellett innovatív fogásokkal is találkozhatunk, amelyek ötvözik a régi ízeket a modern konyhaművészet technikáival.

Április végén egy sajtóút keretében én is közelebb kerülhettem a török kultúrához, és természetesen annak gasztronómiájához is.

Ebben a cikkben megpróbáltam összegyűjteni nektek a főbb irányzatokat, és a legizgalmasabb finomságokat.

A kihagyhatatlan piac

Az isztambuli piacok, mint például a híres Nagy Bazár (Fedett Bazár) és a Fűszerbazár abszolút kihagyhatatlan látnivalók. Színes standok, illatos fűszerek, friss gyümölcsök és zöldségek sorakoznak szinte feldolgozhatatlanul hosszú sorokban. Az utcákon sétálva az ember a bazári élet lüktetésében élvezhetik a török kultúra autentikus oldalát. A hangulat akkor is magával ragad, ha nem veszel semmit.

Én azt tapasztaltam, hogy bár a török árusok is szeretnek kínálgatni és alkudozni, közel sem annyira erőszakosak, mint például Dubajban.

Könnyedén találni olyan helyet is, ahol engedik, hogy az ember csak nézelődjön, és nem szakítják félbe folyamatos tukmálással. Az árak elég sok helyen ki vannak írva, és abszolút nincsenek elszállva.

Mivel tényleg rengeteg az árus, és nagyon sok hasonló portéka van, jól jönnek a tuti biztos tippek a helyiektől. Nekünk ezeket az üzleteket mutatták meg, és idegenvezetőink minden alkalommal vásároltak maguknak is valami finomságot, szóval tényleg nem random böktek rá egyik vagy másik standra.

Cankurtaran Charcuterie (Egyiptomi Bazár) - Kiváló sajtokat és húsféléket árulnak ebben a boltban. Kóstolni is lehet náluk, és az érlelt termékek simán kibírják a repülőutat is.

Hayfene (Egyiptomi Bazár - 51-es stand) - Ez egy többgenerációs, családi vállalkozásként üzemelő fűszerüzlet. A jellegzetes alapfűszerek és fűszerkeverékeket mellett illóolajokkal, rózsavízzel, édességekkel és teákkal is foglalkoznak.

Hacı Bekir - Ez az édességüzlet 1777 óta üzemel, és már a család negyedik és ötödik generációja irányítja a vállalat gyártóüzemét és a nyolc üzletüket. Csodaszép, tradicionális csomagolásban vannak az édességek, így szuvenírnek is tökéletesek.

Resat Balik Market (Hüseyinağa, Sahne Sk. 8/B) - Az egész kirándulás alatt a legjobb street food ételt ezen a helyen ettük. Ez egy picike halas üzlet, ahol egy lazacos pastrami szendvicset kóstoltunk meg. A szendvics óriási, szuperfriss, ízgazdag volt, és átszámítva mindössze 2200 forintba került.

(Amikor ezt a cikket írom 1 török líra 11 forint.)

Kukorica, gesztenye és simit - Ezek az ételek minden utcai árusnál felbukkannak. Számunkra nyilván a törökök szezámos péksüteménye, a simit volt a legizgalmasabb. Sós töltelékkel is remek, de az utcán több helyen nutellával kenik meg.

Pro Tipp: Ha a forgalmasabb bazárrésztől csak pár utcával arrébb megy az ember, már tud spórolni egy kicsit.

De például egy egyszerű szupermarketben, amilyen például a Şok is jóval olcsóbban be lehet vásárolni autentikus török termékeket.

Az üzletekben relatíve kevés az import termék, és míg a piacon több ezer forint is lehet a legegyszerűbb kimért tea, én például fél kilót nagyjából 900 forintért vásároltam a fent említett üzletben.

A híres török reggeli

Az autentikus török reggeli, a "kahvaltı" egy bőséges és változatos étkezés, amely a török kultúra fontos része. Az étkezés nevének jelentése "kávé előtt".

A török reggeli tipikus összetevői:

- friss, ropogós fehér kenyér vagy simit

- többféle sajt, mint például a beyaz peynir, a kaşar és a tulum

- fekete és zöld olajbogyók, gyakran fűszerezve vagy marinálva

- friss zöldségek, tojásételek

- különféle krémek, szószok, lekvárok, dzsemek, méz és sűrű tejszín (kaymak)

- pastrami és egyéb húsok, mint például a sült kolbász (sucuk)

A török reggeli nemcsak az ételek sokfélesége miatt különleges, hanem az egész étkezési élmény miatt is. A családok és barátok általában hosszú időt töltenek az asztal körül, beszélgetve és élvezve az együttlétet.

Mi a Boszporusz partján, a Divan Bebek nevű helyen fogyasztottunk el egy ilyen csodás reggelit.

Ennek az ára két főre 20.000 Ft, és ITT tudtok akár előre foglalni, vagy olvasni ennek a részletiről.

Klasszikusok sallang nélkül

Én a legjobbat a Hamdiban ettem, ami bár nem mondható különösebben luxushelynek, és annyira nem is olcsó, de nekem mégis azokat a klasszikus, török ízeket adta, amit szintén kihagyhatatlannak gondolok.

A Hamdi Restaurant az Eminönü negyedben található, és lenyűgöző kilátást nyújt a történelmi városrészre, beleértve a Boszporuszt, a Galata tornyot és a híres Nagy Bazárt.

Hamdi Arpacı 1960-ban nyitotta meg első kis kebabárus bódéját az Eminönü tér közelében. Az étterem azóta jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára három emeletes vendéglátóhellyé nőtte ki magát.

A Hamdi Restaurant étlapja elsősorban a tradicionális török és közel-keleti ételekre összpontosít. Az étterem különlegességei közé tartoznak a különféle kebabok és grill húsok. Emellett a vendégek választhatnak mezze-kínálatból is, amely apró előételeket tartalmaz, mint például a humusz, a köfte (török fasírt) és a lahmacun (török pizza).

Egy üdítő 1000 forint, egy húsos főétel 5000 forint, egy előétel körülbelül 2000 forint.

í/p>

A Baklava

A baklava, a közel-keleti és török édességek koronázatlan királynője, az egyik legismertebb és legkedveltebb desszert világszerte.

Alapvetően vékony rétegű tésztalapokból készül, melyeket vajjal rétegeznek, majd dióval, pisztáciával vagy más magvakkal töltenek meg.

Az így elkészített tésztát megsütik, majd cukorsziruppal vagy mézzel öntik le, hogy az édesség jól átitatódjon.

Az elkészítés során fontos a precizitás és a türelem, mivel a tésztalapokat rendkívül vékonyra kell nyújtani, és minden réteget egyenletesen kell bevonni vajjal. A töltelék ízesítése is változhat, attól függően, hogy melyik régióban készítik: Törökországban például gyakran használnak pisztáciát, míg más helyeken diót vagy mandulát.

Karaköy Güllüoğlu Isztambul egyik legismertebb és legnépszerűbb baklava üzlete, amely Karaköy városrészben található. Közel van az Arap Cami mecsethez és a Galata-hídhoz, így könnyen megközelíthető a város központjából. De mi például egy hajókirándulás után kötöttünk ki itt.

Az üzletben számos baklava variációt kóstolhatunk meg. Bár én személy szerint nem vagyok ennek az édességnek a rajongója, de még így is találtam kedvencet a dürümler baklava (tulajdonképpen egy tekercs formában készült baklava) személyében.

Török kávé, tea és boza

A török kávé a török kultúra szerves része, mely szertartásszerű elkészítése és fogyasztása hosszú hagyományokra tekint vissza.

A kávét kis csészékben tálalják. A kávézacc leülepedik az alján, így a kávé fogyasztása lassú és élvezetes folyamat, amely gyakran beszélgetéssel és társasági eseményekkel párosul.

A török kávé különlegessége az elkészítés módjában és a habban rejlik. A kávé finomra őrlése és a lassú főzés során kialakuló hab selymes textúrát és gazdag ízt biztosít.

Azért azt megjegyzem, hogy az eszpresszóhoz szokott embereknek nem biztos, hogy a kedvencük lesz... én rendszerint inkább a teát választottam helyette.

A török tea (çay) is a mindennapok elengedhetetlen része Törökországban. Fogyasztása szinte szertartásos, és minden társadalmi helyzetben megjelenik, legyen szó reggeliről, vendéglátásról vagy üzleti találkozóról.

A török tea egy fekete tea, aminek jellemzője a mély, sötét szín, és az erős íz. Általában cukorral fogyasztják, de tej vagy citrom nélkül.

Ha a teánál vagy a kávénál extrább dolgot is megkóstolnátok, akkor a boza izgalmas választás lehet.

A boza eredete több ezer évre nyúlik vissza, és az egyik legrégebbi ismert erjesztett ital a világon. Az ital különféle gabonafélékből, például kölesből, árpából, kukoricából vagy búzából készülhet.

Íze enyhén savanykás, édes és fanyar, állaga pedig sűrű és krémes. Az erjedés következtében alacsony alkoholtartalma is lehet, de általában 1-2% körül mozog, így nem tekinthető erős alkoholos italnak.

Mi egy olyan üzletben jártunk, ahol helyben is lehet fogyasztani, és kimérős formában is viszik haza az emberek. Nekem határozottan bejött az íze, de az biztos, hogy nagyon megosztó ital.

Új hullám

Utunk során két Michelin-ajánlással rendelkező étteremben is jártunk. És talán a legizgalmasabb az volt, hogy bár mindkét hely a tradicionális török konyhát igyekszik újragondolni, mégis mennyire más élményeket hagyott bennünk.

Ha az ember azt szeretné látni, hogy hol tartanak a törökök most a gasztroforradalomban, mindenképpen érdemes lehet a street foodok, a piacozások és hagyományos helyek mellett egy ilyen étterembe is ellátogatni,

Az Alafban a hosszú menü 50.000 forintba kerül, a rövidebb körülbelül 32.000 forintra jön ki. És ehhez még rendelhetünk borsort is. De ha nem szeretnénk a teljes menüt végigenni, választhatunk à la carte étlapról.

Itt nagyon kedveltem ez előételek és a desszertet, amihez egy egész szárított paprikát töltöttek meg csokoládékrémmel.

A Seraf Vadi épülete önmagában is csoda. Látszik rajta, hogy a tulajdonos és séf egy nő.

Az előételek rendkívül izgalmasak voltak, rengeteg színes zöldséget tartalmaztak, és fantasztikus látványt nyújtottak az óriási asztalon.  A főételek viszont már inkább a húsimádóknak kedveztek, darált húsokkal és báránnyal.

Az étteremnek van egy saját delikátesz üzlete is, ahol rettentően sajnáltam, hogy nem fért el a bőröndömben pár izgalmas savanyúság vagy házi tészta.

Isztambul többet adott, mint amit reméltem tőle. Az áraik nem különböznek sokban a mieinktől (talán átlagolva kicsit olcsóbbnak mondhatóak), és az egyszerű fogások mellett rengeteg különleges dolgot is lehet kóstolni.

Pár nap abszolút nem elég rá, de visszatérni bármikor érdemes!

goturkiye.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Mennyibe kerül egy hekk és egy lángos a Népszigeten? – megnéztük a vízparti helyek kínálatát és árait
A Népsziget rengeteget fejlődött az elmúlt években, de közben mégis barátságos, vadregényes és természetközeli hely maradt.


A Népsziget, vagy másnéven Szúnyog-sziget Budapest egyik rejtett gyöngyszeme, amely a XIII. és a IV. kerületben helyezkedik el.

A Népsziget eredetileg a Duna egyik szigete volt Pest és Rákospalota határán. De 1850-60 környékén egy vékony földnyelvvel összekapcsolták Újpesttel, így félszigetté vált.

A sziget központi részét gyalogosan és biciklivel is az Újpesti Vasúti hídon keresztül lehet a legkönnyebben megközelíteni.

Autóval is érkezhetünk, de érdemes figyelni a parkolási lehetőségekre, mivel a szigeten korlátozottak a parkolóhelyek.

A Népszigetnek van jó pár vadregényesebb, elhagyatott része is, de a Vasúti híd közvetlen környezetében az utóbbi években egyre több minőségi hely nyitott és fejlődött fel, a belvárosi kerthelységek vagy bisztrók szintjére.

Ezek közül látogattunk meg párat, és néztük meg, hogy

mit és mennyiért lehet enni és inni a Kabinban, a Wasserben, a Szitakötőben és a Peremben.

Fontos megjegyezni, hogy amikor mi ott jártunk (június 21.), az árvíz maradványai még fellelhetőek voltak. Főként a Kabin és a Perem part menti részein. Sajnos a Perem szenvedte a legnagyobb károkat, de szerencsére az étel és italkiadás már náluk is zavartalanul működött, és mostanra valószínűleg még kevesebb nyoma maradt a júniusi áradásnak.

A szezon mostanra egyértelműen tombol. Késő délutántól megtelnek a hintaágyak és székek, ejtőző, beszélgető és meccset néző emberekkel.

Ha Budapesten keresel egy természetközeli helyet, ahol egy jót lehet enni vagy inni, mi bártan ajánljuk a Népszigetet.

Kabin

A Kabin volt az első hely a parton, úgy illendő hát, ha velük kezdjünk.

A víz felé tekintő, fedett padocskáikról a legpompásabb naplementéket kaphatjuk el itt, de ha egy asztalnál foglalunk helyet, akkor is könnyedén beszippant majd minket a hangulat.

Ételek tekintetében szabadtéri, vízparti helyhez képest nagyon változatosnak mondható a kínálat. Lehet kapni hamburgert, zöldségekkel és pitával körített krémeket, salátákat, de még debreceni kolbászt is.

Nekünk egy forró nyári napon a csirkés tabouleh saláta (3500 Ft) és a kecskesajtos saláta (4000 Ft), valamint a klasszikus kabin burger ízlett a legjobban (3900 Ft). De a kétszemélyes krém válogatás (5500 Ft) is remek kísérője lehet egy koraesti beszélgetésnek.

Egy pohár sör (Borsodi) 700 forinttól indul, egy kis limonádé 850, egy kávé pedig 700 forint.

Üdítő változatosság, hogy a repohárért felszámolt 500 forintot készpénzben vissza is adják, ha távozás előtt visszavisszük a pulthoz.

A Kabinban jógával és elő DJ-szettekkel is találkozhatunk. Érdemes a Facebook oldalukra ránézni, hogy éppen mikor, milyen extra program van itt.

Wasser

Érdekes, hogy ugyanazzal a lokációval rendelkező kültéri helyek mennyire különbözni tudnak egymástól. A Wasser például egészen máshogyan laza mint a Kabin. Jelmondatuk egyszerű és nagyszerű: kaja, pia, Duna.

Amikor itt jártunk, a kivetítő előtt meccset néztek a nagyobbak, a kisebbek meg a homokozóban játszottak. Erre a strandos feelingre erősen rásegítenek az ételek is.

Itt a hekk + parasztkenyér (3190 Ft) és a Wasser box (3790 Ft) a legkelendőbb étel. Utóbbi tulajdonképpen egy rántott húsos, szószos, sült krumplis tál.

De a kedvencünk a Hekk & Snack (3190 Ft) lett, ami bundázott tőkehalat és hekket is tartalmaz, amit szintén sült krumpli és két mártogatós egészít ki.

A sör (Carlsberg) 800 forinttól indul, egy limonádé pedig 1250 forint.

A Wassernél már találkoztunk üveg pohárral is, amiből valóban jobban csúszik a bor vagy éppen az Aperol spritz (2490 Ft). A üvegpohárért 3000 forint letétet kérnek, ami távozáskor visszajár.

És egy plusz pontot még had adjunk a veszélyesen szexi jegeskávéért is!

Szitakötő

A Szitakötő a Népsziget folyamatosan nyitva tartó helyeinek legújabb tagja.

Itt a letisztultabb, világos színek dominálnak, így egy kicsit el is kapott minket a tengerparti érzés.

A tulajdonos elmesélte, hogy összesen 8000 négyzetméternyi területet gondoznak. Karban tartják az aljnövényzetet, a környékbeli fákat, és a rájuk eső partszakaszt. Építettek egy csúszdát és egy homokozót, és több olyan padot és asztalt is elhelyeztek a környéken, ahol bárki megpihenhet.

Büszkék a széles borkínálatukra, így természetesen itt is van lehetőség üvegpoharat bérelni.

Hogy legyen mit a pohárba önteni, az üveges borok 5000 forinttól kezdődnek, és mellé a szódát ingyenesen biztosítják.

Ha megéhezne az ember, itt a Nemo Fish & Chips & Salad Bar egyik kitelepülésével találkozhat, de mi most inkább a nápolyi stílusú pizzákra kóstoltunk rá.

A pikáns, nápolyi szalámis Diavola 3800 forintba kerül, míg a jóval extrább, szarvasgombás és szalámis Tartufo 4600 forint.

Nekünk nagyon tetszett a hely idézőjelesen elegánsabb hangulata, és hogy kicsit elkülönül a többi egységtől.

Perem

A cikk elején volt már róla szó, hogy a Peremet rendesen elmosta az árvíz. Ez annak is köszönhető, hogy talán ők vannak leginkább szimbiózisban a természettel.

A pult és az ülőalkalmatosságok is barna fából készültek, így itt vizuálisan sem zavar be semmi a víz és a fák harmóniájába.

A Peremnél a klasszikus nyári ételek közül kettőt is megkóstoltunk:

A palacsinta itt párban jár. Egy kakaós és egy lekváros 1190 forint, és pont az a hagyományos, vékony típus, ami gyerekkori emlékeket ébreszthet fel.

Egy sima fokhagymás lángos itt 950 forint, de nagyon tudjuk ajánlani a Perem lángost is 2290 forintért. Utóbbi a sajt és a tejföl mellett lilahagyma és bacon feltétet is kap.

Mindezt lefojthatjuk egy sörrel (Borsodi, 850 Ft), egy jegeskávéval (1750 Ft) vagy akár egy Mojitoval (2290 Ft) is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
A Madách tér kultikus helye: 13 éve vár reggeltől estig a Keksz
Menő terasz, ikonikus bundás kenyér és egyéb nyalánkságok várnak.


A Madách Imre tér Budapest ikonikus központja. Eredetileg sugárútként tervezték meg, amely a forgalmat enyhítette volna, ám végül egyedi építészeti megoldásokkal gazdagított, art deco stílusú térként valósult meg. Ma is fontos szerepet tölt be a városi életben, kulturális események és rendezvények színhelye, valamint népszerű találkozási pont.

Ezen a téren található a Keksz, amit nehéz lenne pár szóval tökéletesen jellemezni, hiszen egyszerre bár, bisztró, kávézó és régi találkozások és nagy beszélgetések színhelye.

"Mindegy hogy reggel vacsorázol vagy este reggelizel, nálunk megteheted és ihatsz mellé egy sört is, nem lesz ciki!"

Ez a szlogen tökéletesen megfogalmazza a Keksz egyediségét, és a Madách tér hangulatát. A rugalmasság és a lazaság abszolút hozzájárul a vonzerejükhöz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy

a bisztró már 13 éve üzemel, így valóban kultikus hely lett a városban.

A Keksz Bisztró belső tere fiatalos és modern, de

ebben az időben természetesen a legtöbben a hatalmas, színes teraszon foglalnak helyet.

Mi is ide ültünk ki, és csodálkoztunk rá a város délutáni nyüzsgésére.

Nézd meg TikTok videónkat a Kekszről:

@szeretlekmagyarorszag.hu Világbajnok bundás kenyér! ?️ #hirdetés @Keksz Bistro A Kekszben vannak csak reggel elérhető reggelik, meg egész nap elérhető reggelik. Így ha mondjuk délután járunk arra, akkor is kérhetünk rántottát és bécsi virslit, vagy éppen levest, salátát, tésztát és szendvicset. Cím: 1075, Budapest, Madách Imre tér 4. (Asbóth u.) Nyitvatartás hétfő: 10:00 – 0:00 kedd: 10:00 – 0:00 szerda: 10:00 – 0:00 csütörtök: 10:00 – 1:00 péntek: 10:00 – 2:00 szombat: 9:00 – 2:00 vasárnap: 9:00 – 23:00 #szeretlekmagyarország #keksz #budapest #ajánló #magyartiktok #kóstolás #magyarkonyha #étterem ♬ Reflections on 52nd - AGM3

Reggel vagy este reggeliznél?

A Keksznek több reggelis menüje is van. Van egy szekció, amit csak reggel 10 és 11:15 között rendelhetünk.

Ezek között találhatunk igazán különleges fogásokat, mint például a Keksz BBQ Benedictet, ami tépett marhahúsból, buggyantott tojásból és hollandi mártásból készül. Ha valami könnyedebbre vágynánk, a Burrata caprese toast mentás-koriander pesztóval tökéletes választás lehet. Az édesszájúak sem maradnak éhen: a gofri fehér csokoládékrémmel, erdei gyümölcs raguval és friss gyümölcsökkel valódi ínyencség.

De mi van, ha nem érsz oda 11:15-ig? Hát akkor abból a reggelis kínálatból válogathatsz, ami nyitástól zárásig elérhető. Mert ilyen is van!

A Keksz egésznapos reggelijei is rengeteg lehetőséget kínál. Az ízletes rántotta négy tojásból, friss salátával és pirítóssal igazi klasszikus. Az angol reggeli grillezett kolbásszal, tükörtojással, paradicsomos babraguval, grillezett paradicsommal, baconnal, grillezett gombával és pirítóssal biztosan jó időre eltelít.

Mi ez alkalommal a legendás bundás kenyerüket (3150 Ft) választottuk.

Ez az étel tényleg hatalmas adag. Fehér kenyérrel készül, ami kívül aranybarnára sül, de belül puha marad.

Reszelt cheddar sajttal és tejföllel tálalják, ami sokaknak talán szokatlan kombinációnak tűnik, de a sajtos-tejfölös ízvilág tökéletesen kiegészíti a bundás kenyér klasszikus ízét.

Gondoljunk csak a lángosra, ott is valami hasonló történik.

De a Keksz nem csak reggeliben erős

Mivel mi eddig csak főként a reggelik miatt jártunk itt, kíváncsian kóstoltunk bele a főételes szekcióba is.

A pisztácia pesztós garganelli tésztájuk (3350 Ft) azonnal a kedvencünk is lett.

A szósz különlegessége hogy fenyőmag helyett pisztáciával készül, ami finoman megbolondítja a klasszikus bazsalikomos alapot. A sajtot sem spórolták le a tetejéről, így elég kiadós is.

A burrata friss kevert salátával, mézes-rózsabors dresszinggel (4290 Ft) egy egyszerű de nagyszerű fogás.

A saláta ropogós levelei tökéletesen kiegészítik a krémes sajtot. A mézes-rózsabors dresszing édes és fűszeres ízvilága egyedi karaktert ad az ételnek, kiemelve a burrata és a saláta természetes ízeit.

Ez a fogás nem csak ízletes, de könnyed és frissítő is, így ideális választás egy nyári ebédhez vagy vacsorához.

Az étkezés után a hatalmas limonádé frissítő volt a nyári melegben,

később pedig aperolt kortyolgattunk, amitől rögtön érezni kezdtük, hogy könnyen belecsúszhatnánk egy esti buliba.

A Keksz menüje minden igényt kielégít, legyen szó egy gyors reggeliről, egy kiadós ebédről vagy egy hangulatos vacsoráról, miközben a bisztró barátságos és fiatalos atmoszférája még különlegesebbé teszi az étkezési élményt.

KEKSZ

kekszbistro.hu

Madách Imre tér 4. (Asbóth u.)

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Római örök! - hekk, lángos és szabadstrand
Minden szezonban kötelező kiugrani a Rómaira egy jó hekkre, egy lángosra vagy éppen egy családi bográcsozásra. Mi is körbenéztünk, hogy mi mindennel várnak idén a vendéglátók, és hogy milyen árakra számíthatunk.


A Római-part Budapest egyik legkedveltebb pihenőhelye, ami a Duna mentén, Óbuda városrészben található.

A vízpartot nemcsak a természetközeli élmények miatt keresik fel az emberek, hanem a gazdag gasztronómiai kínálat miatt is. A parton számos vendéglátóhely található, ahol finom ételeket és italokat lehet kóstolni.

2024-ben egy sajtos-tejfölös lángos ára átlagosan 1800 forint (Lángos Műhely), egy korsó sör pedig 540 forintnál kezdődődik (Arany Ászok/Két Rombusz).

A különböző készételek, burgerek, snackek, desszertek és halak rendkívül változatosak, és nagyon változó áron is kaphatóak, így talán érdemesebb megnézni pár konkrét példát a Római vendéglátóhelyei közül.

HEKK Mester

A HEKK Mester egy igazi brand a Római-parton. Egy szívvel-lélekkel üzemeltetett családi vállalkozás.

A tulajdonos, Janó már 12 éve szolgálja fel itt a hekkeket és a klasszikus strandételeket.

Kiemelkedően fontos számára, hogy törzsvendégei minden évben a megszokott minőséggel találkozzanak. Emellett pedig tényleg mindenkihez van egy jó szava.

Kínálatából természetesen kiemelkedik a hekk, ami sült krumplival és kovászos uborkával a nyár egyik ikonikus étele. De a legfrissebb fogyasztói igényeket is szem előtt tartja, így amellett, hogy édesburgonyával, vagy akár salátával is kérhető a hal,

Magyarországon elsőként nála jelent meg a gluténmentes, airfryerben sült hekk.

Ez Szafi Fitt bundával és fűszerezéssel készül, és jóval kevesebb zsiradék felhasználásával, mint a hagyományos verzió.

Mindegy, hogy milyen bundában kérjük a halat, az állaga a pácolásnak köszönhetően puha és szaftos lesz. A hagyományos hekk ára 820 Ft/10 dkg, míg a gluténmentes változat 990 Ft/10 dkg-ba kerül.

A halak mellett pedig kézműves hamburger (2890 Ft), harcsapaprikás túrós csuszával (3890 Ft) és grillzöldség (1500 Ft) is kapható itt. És az biztos, hogy az adagok méretével senkinek sem lesz problémája.

Cím: 1031, Rozgonyi Piroska u. 46.

Facebook: HEKK Mester

Miamor Rómaim

A Miamor eredetileg ételudvarnak indult, de mostanra egy komplett szabadidőközpont, rengeteg sportolási lehetőséggel.

Tavalyhoz képest a duplájukra nőttek, és rengeteg új szolgáltatás érhető el náluk. Az óriási területen van lehetőség különböző helyszínek bérlésére is.

Például ha bográcsozni szeretnénk, vagy egy gyerekszülinapot tartanánk, akkor is érdemes náluk foglalni.

Van röplabdapálya, focipálya, légvár és minigolf is, és a télikertben természetesen az aktuális meccset is meg lehet nézni. De itt egy informatív térkép arról, hogy pontosan mi minden található náluk:

Szerencsére az ételek és italok sem kerültek ki a Miamor udvarából.

Egy hamburger 3000 forint, egy Las Vegan's vegán burger 2990 forinttól kezdődik. Egy tavaszi tekercs 2000 forint, és egy abszolút autentikus pho leves 2690 forint.

De a desszertnek is érdemes helyet hagyni, mert szuper jeges kávéjuk (1490 Ft), fagyijuk (550 Ft) és gofrijuk (900 Ft + feltét) is van.

A honlapjukon fent vannak az idei árak, így a kínálatot előzetesen át lehet böngészni már akár otthonról is.

Cím: 1031, Római part 47.

Facebook: Miamor Rómaim

Evezős Sörkert

Az Evezős Sörkert 1983-ban kezdte működését, amikor Farkas Lajos egy pléhbodegát bérelt az államtól, és annak helyére építette fel a jelenlegi éttermet és sörkertet. 2022-ben, az üzletet az Eventrend Group vette át, akik remek újításokat vezettek be, miközben megőrizték a család hagyományait.

A konyhát és pultot modern eszközökkel szerelték fel, a hely pedig új, vidám színeket és dekorációkat kapott, növényekkel és hangulatos árnyékolókkal gazdagítva.

Az Evezősnél retró tálcákon és kosárkákban adják ki az ételeket, és hangosbemondón szólítanak, ha kész a rendelésed. A választék pedig szinte már zavarba ejtően nagy.

A hekk mellett süllő, pisztráng, garnéla, calamari és tőkehal is található az étlapon.

A halételek mellett hamburger, kolbász és palacsinta is van, mindez színes bútorokkal és zöld növényekkel teli környezetben.

Nagy kedvencük az Evezős halkosár (5990 Ft), ami tökéletes választás a halakkal kísérletezőknek is. De a Római -part legjobb halászleve (2890 Ft) is itt kapható. A teljes étlap náluk is elérhető a honlapon.

Az Evezősben jó hangulatú, élő zenés bulikat is szoktak tartani, így ide az esti idősávban is kifejezetten érdemes betérni.

Cím: 1031, Római part 34.

Facebook: Evezős Sörkert Hivatalos Oldal

Cziniel Cukrászda és Kávéház

A Cziniel Cukrászda a Római-parton kínál hagyományos és modern sütiket, mindennapos és különleges alkalmakra.

Bár nem pont a part mentén található, de minden bizonnyal

a környék legjobb cukrászdája, amiért érdemes egy kitérőt tenni nyáron és télen is.

Klasszikus torták és egyedi formatorták is elérhetőek náluk házhozszállítással. Valamint édes péksütemények, sós falatok és teasütemények is rendelhetőek. De a helyszíni kínálattal semmi sem versenyezhet.

Itt tényleg mindenki megtalálja a számára megfelelő falatot. A klasszikusok mellett ugyanis mentes, vegán és paleo süteményekből is széles a választék.

Bár ez alapvetően egy cukrászda, a reggeliző helyek sorába is simán beillenek, hiszen remek áron kínálnak főként tojásételeket és szendvicseket. Ráadásul még olyan apróságokat is saját maguk készítenek, mint a joghurtos-gyümölcsös kehely tetejére szánt granola.

Egy bundás kenyér sajttal és tejföllel 2290 forint, egy elképesztően bomba kinézetű limonádé 1790 forinttól indul, a csoki öntetes latte freddo pedig 1490 forint.

Míg az angry birds figurás mese desszert (990 Ft) garantáltan a gyerekek kedvence lesz, addig a Cziniel szeletet az ínyenc felnőtteknek ajánljuk:

Mogyorós piskótán fehércsokis-mogyorós, ropogós réteg, felette mascarponés-mogyorós krém, karamellás bevonattal (1390 Ft).

Cím: 1031, Nánási út 55.

Facebook: Cziniel Cukrászda és Kávéház

Megnyitott a szabadstrand!

Jó hír, hogy a Római-parti Plázs idén június 28. és augusztus 20. között várja a látogatókat, biztosítva a fürdésre alkalmas vízminőséget, amelyet naponta ellenőriznek.

A látogatók belépődíj fizetése nélkül használhatják az idén ötödik szezonját ünneplő szabadstrandot.

A Római-parti Plázson színes napágyak, ingyenes ivóvíz, mosdók, pelenkázók, zuhanyzók, valamint díjmentes kerékpár-tárolás áll rendelkezésre. Fürödni a szigorú biztonsági előírásokat betartva csak a kijelölt, 120 cm-es vízmélységű területen lehet, mindennap 10 és 19 óra között. A biztonságot vízimentők, a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtó Szolgálata és éjszakai őrök garantálják.

Cím: 1039, Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 15–17.

fotó: obuda.hu
A Római tehát idén is vonzó kikapcsolódási helyszín, a budapesti nyár szerves része!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Palágyi Eszter: Nem tudok más olyan országot Európában, ahol ennyire korrupt lenne a gasztronómia
A Costes Michelin-csillagos séfje szerint sok beszállító és sok vendéglátóhely egy bizonyos kör tulajdonában van, ráadásul veszteségesen működik.


Részben kiújuló gerincdaganata miatt külföldre költözött Palágyi Eszter, derül ki a WMN-nek adott interjúból. A Costes Michelin-csillagos séfje betegségéért a mérgező magyar környezetet és a hazai állapotokat tette felelőssé.

„A vendéglátóipar amúgy is ezer sebből vérzik, és még jobban kivéreztetik. Ez lelkileg megbetegíti az embert, aminek aztán fizikai tünetei is lesznek. Ezért döntöttem úgy, hogy elhagyom Magyarországot”

– mondta a lapnak.

Palágyi külföldön kezdte karrierjét, ahol a legjobb gasztronómiai szakemberektől tanult. Tapasztalatait Magyarországon is meg akarta valósítani, de ezt csak a Costes étteremben tudta elérni, ahol hét évig dolgozott. A séf elmondta, hogy csak külföldön találta meg azt a támogatást, amit itthon kellett volna, majd hazatérve is inkább a külföldi befektetőkkel és tulajdonosokkal értett szót. Dubajban lenyűgözte, ahogy nőként kezelték, és egy 90 fős személyzettel működő éttermet irányított, ahol a tulajdonos elvárása az volt, hogy négy hónap alatt Michelin-csillagot szerezzenek.

„Fantasztikus volt, milyen gyorsan mögém állt mindenki, maximálisan elfogadtak. Annyira összefogtunk, úgy tudtunk húzni, amilyet nem éltem át azelőtt sohasem. Velük így sikerült. Meglett a Michelin, meglett az Év Étterme-díj, a Gaullet Millau-ban is mi voltunk a top elsők, de a sommelier-em is, aki utánam jött, itt megkapta a Sommelier Michelin-csillagot. Csapatmunka és csapatsiker volt az egész”

– mondta Palágyi Eszter.

A séf Dubaj után visszatért Magyarországra, ahol egy katari befektető projektjében vett részt. Feladata az volt, hogy azonosítsa és javítsa a gyenge láncszemeket. Ez azonban nem mindenkinek tetszett. Egy érintett férfi bement utána a női mosdóba, ahol megfenyegette, hogy tönkreteszi a karrierjét, ha jelentést tesz róluk. Palágyi Eszter azonban nem hátrált meg, és elindította a belső vizsgálatot.

„Olyan emberek vannak ma Magyarországon a vendéglátásban, akiknek fogalmuk sincs a dolgokról, nem értenek hozzá. Aki pedig más pozícióban van, és ért hozzá, az meg van félemlítve. Több olyan esetről tudok, ahol egyik napról a másikra kitettek nagyon jó szakembereket, hogy helyet csináljanak olyannak, akinek nem is ez a szakmája vagy a végzettsége.

Nagyon szomorú, hogy sok beszállító és sok vendéglátóhely egy bizonyos kör tulajdonában van, ráadásul veszteségesen működik, és ezt sajnos nem ők fizetik ki, hanem más bevételi forrásokból finanszírozzák a mínuszokat. Sok ilyen hely lett idehaza, ahol a hónap végén mínuszban vannak, aztán majd máshonnan lesz pénz, addig meg mennek szépen tovább, csak az étterem kong az ürességtől. Történelmi örökségeket, neveket tesznek tönkre vele és járatnak le.”

Szerinte napjainkban egyre több díj és kategorizálás lát napvilágot, amelyek korábban nem léteztek. Ezeket gyakran valaki támogatja, és sokan az elismerésekben keresnek önigazolást. A séf szerint azonban az emberek már nem veszik komolyan ezeket, mert nem a díjak adják a hitelességet.

„Ez Magyarországon egyedülálló. Nem tudok más olyan országot Európában, ahol ennyire korrupt lenne a gasztronómia. Ha az ember nem fizeti meg, ha nem nyalja a seggét a díjkiosztóknak, akkor nem veszik be ebbe a körbe. Még odáig is elmennek, hogy inkább a rossz hírét keltik, megpróbálják ellehetetleníteni.

Magyarországon úgy lesz valaki sikeres, hogy nem vezet éttermet, csak kikiáltja magát celebnek, meg Michelin-csillagos séfnek mindenféle valóságalap nélkül, és olyan embereket alkalmaz, olyan háttérrel, amiért másutt börtön járna. Nem tudom, ilyenkor hol van a híres magyar igazságérzet. Itt mindent szabad, de csak egy bizonyos körnek”

– jelentette ki palágyi, aki külföldön shadow séf, fejlesztő és kreatív szakember lesz egy hoteleket és gasztronómiai egységeket üzemeltető világcégnél.

Link másolása
KÖVESS MINKET: