Ezt vásároljátok februárban a piacon
Az idei februárunk az időjárást tekintve nagyon változatos, de a piacok legalább stabilan állnak a helyükön. Körülnéztünk, hogy mit is kínálnak ilyenkor.
Zöldségek:
A gumós növények és a káposztafélék előnyben. Egész pontosan burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, lilakáposzta, pasztinák (hasonló a fehérrépához, a zellerfélék családjába tartozik), lilahagyma, petrezselyemgyökér, póréhagyma, zellergumó, vöröshagyma, sárgarépa van ilyenkor terítéken.
Szezonja van a savanyúságnak és a savanyú káposztának, ami kiváló C-vitamin forrás, és számtalan ételbe tehetjük.
Pasztinák
Gyümölcsök:
Leginkább almából, körtéből, naspolyából, kökényből (kék bogyós gyümölcs), és citrusfélékből, déli gyümölcsökből választhattok. A kedves nénikéknél finom lekvárokat, csatnikat is vásárolhattok, érdemes körülnézni az aszalt gyümölcs kereskedőknél is.
Kökény
Naspolya
Hogyan használhatjátok fel a beszerzett alapanyagokat?
A burgonyából, káposztából, pasztinákból, gyökérzöldségekből, csicsókából, almából, céklából, zellergumóból, kelkáposztából finom leveseket, egytálételeket főzhettek. Sőt a gumós zöldségek arra is jók, hogy csipszként fogyasszátok. Egészségesebb, ha nem bő olajban, hanem sütőben készítitek el az nasikat. Egy tepsit béleljetek ki sütőpapírral, tegyétek rá a zöldségeket és vékonyan locsoljátok meg olívaolajjal.
A csicsókából, pasztinákból, almából pürét is készíthettek a húsok mellé. A kökényből főzhettek lekvárt, dzsemet, likőrt és mártást is. A naspolyát felhasználhatjátok desszertekhez, főzhettek belőle lekvárt és meg is süthetitek. A déli gyümölcsök is rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak, nem csak desszerthez, hanem húsokhoz is használhatjátok ezeket, ráadásul a narancsból levest is lehet főzni.
A citrus és a héja:
A messziről érkező citrusok héját gombaölőszert tartalmazó viasszal kezelik, ezeket elvileg fel kell tüntetniük a forgalmazóknak, de a piacon kevesebb esélyetek van erre. Ezért nem szabad minden narancs-, és citromhéját süteményekhez, lekvárokhoz felhasználni.
Ha biztosra akartok menni, akkor vásároljatok bio piacokon citrusokat. Illetve az is segíthet, ha alaposan megmossátok a gyümölcsöket. Külföldön vannak gyümölcsmosószerek, nálunk ez nincs forgalomban, ezért folyóvíz alatt jó alaposan dörzsöljétek át a héjukat.
Még több receptet és ötletet rizsazzunk.cafeblog.hu-n találtok.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!