Ez jobb, mint a hús! A The Vegetarian Butcher húspótló termékeit teszteltük
Kezdjük a címmel, mert nyilván többen felhorkannak rá rögtön.
Aláírom, ez ízlés dolga. Vannak emberek, akik egyáltalán nem nyitottak arra, hogy a marhás hamburgert lecseréljék növényi alternatívára, de nem is nekik szól ez a cikk. Inkább azoknak írom, akik hozzám hasonlóan érdeklődnek az újdonságok iránt.
Számomra konkrétan varázslatnak tűnik, amit a The Vegetarian Butcher művelt a szójával, és teljesen őszintén jelenthetem ki így a teszt után, hogy visszatérő vásárlójuk leszek.

A márkát Jaap Korteweg, egy 9. generációs holland farmer alkotta meg azzal a céllal, hogy olyan ízletes, növényi alapú termékeket készítsen, melyek éppolyan finomak, mint a húsos változataik. A márka küldetése, hogy új, fenntartható technológiákkal, hüvelyesek és gabonák felhasználásával olyan, húst helyettesítő termékeket alkosson meg, amelyekkel a húsimádóknak sem kell lemondaniuk a klasszikus húsételek ízéről, állagáról és hagyományairól, amikor a vegetáriánus vagy a vegán helyettesítő termékeket választják. Nem mellesleg ezek a termékek fehérje-, vas- és B12-vitamin-forrást is jelentenek, illetve megfelelnek azoknak az elvárásoknak is, amelyet a magyar fogyasztók fogalmaztak meg a húshelyettesítők kapcsán. A kutatásban ugyanis a megkérdezettek közel 70%-a vélte úgy, hogy az ideális húshelyettesítőnek az állag, több mint 80% szerint pedig a felhasználás módja terén is a húsra kell hasonlítania.
A kínálatukban négyféle gyorsfagyasztott termék található meg:
Én a nuggets kivételével mindegyiket teszteltem is. A nuggetset azért nem emelném be ebbe a sorba, mert a nuggets akkor is kevéssé hasonlít a húsra, amikor állítólag abból készül.


Chickened Out chunks vegán darabolt csirkehús-helyettesítő
A csirkére voltam a legkíváncsibb. Nem eszem rendszeresen vörös húst, de a csirke azért heti szinten becsúszik, és szívesen fogyasztanék még kevesebbet, ha lenne rá jó alternatíva.
Az egyik kedvenc csirkés ételembe kombináltam bele ezt a helyettesítőt: egy ázsiai üvegtésztás egytálételbe. Mindent ugyanúgy csináltam, ahogy szoktam, csak a húsnak még kevesebb idő kellett. Tettem hozzá sokféle zöldséget és egy szójás szósz kíséretében tésztát. Az eredmény megdöbbentően jó lett!
Rengeteg ételbe el tudom képzelni. Gyakorlatilag bármibe, amibe húsdarabokat rakna az ember. Van egy klassz alapíze, de szerintem bármilyen irányba elvihető fűszerezéssel. Olaszos, ázsiai és magyaros étel is születhet belőle.
Megkínáltam vele Petit is, és nem viccelek, elsőre nem is reagált a húsra, csak azt említette, hogy jók az ízek. Aztán ahogy faggattam, nyilván rájött, hogy van valami "furcsa" benne, de neki is nagyon bejött a dolog.


Magic Mince vegán darálthús-helyettesítő
A darált húst egészen jól ki lehet váltani füstölt tofuval, így ezt gyakran alkalmazom én is. De tény, hogy a tofu állaga nem hússzerű. Sokkal puhább, sokkal krémesebb. Ehhez hozzá kell szokni.
Az első étel után jó pár nap eltelt, mire ebből készítettem chilis babot, így ismét tesztelhettem, hogy feltűnik-e Petinek a különbség. Annyira nem tűnt fel, hogy csak az étkezés végén árultam el neki a titkot, és tényleg nehéz lett volna rájönni, főleg ha nem is figyel az ember, csak lapátol.


Unbelievabull Burger vegetáriánus marhahúspogácsa-helyettesítő
A legkönnyebben elkészíthető verzió ez a húspogácsa, hiszen itt nem nagyon kell gondolkodni és kombinálni, csak megsütni és hamburgerbe dobni.
Vegánok vigyázzatok, ez a vezió tartalmaz tojást, úgyhogy csak a vegáknak alternatíva!
Így viszont mehetett sajt is a szendvicsbe, és meg is nyaltuk utána mind a tíz ujjunkat.


Akinek ennyiért megéri, és nyitott a növényi alapú étkezés világára, az nem fog csalódni.
A legjobb áron jelenleg a Kifli.hu oldalán találjátok meg (de a Spar és a Tesco oldalán is megtalálható).