Egyszerű, de finom: rakott kalács
Az eredeti recept annyira nem tetszett, így a foszlós kalács receptje szerint készítettem. Mivel 50 dkg liszttel kell készíteni, nekem lett feleslegem, ami nem fért a formába, és sütés közben is szöktek. Ezért kicsit ehhez a kalácshoz igazítottam a receptet.
30 dkg liszt szitálva
1 1/2 kk. só
5 dkg cukor
2 egész tojás
1 1/2 dl langyos tej (ha többet vesz fel lehet még tenni bele)
2 dkg élesztő
1 tk. vanília-eszencia
a kenéshez:
3/4 bögre cukor
1 kk. szerecsendió
2 tk. fahéj
6 dkg margarin vagy vaj
Elkészítés
A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben a liszthez adjuk a sót, a cukrot. A vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a vanília eszenciát és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk. Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is. Összeállítjuk és dagasztjuk. Meleg helyen megkelesztjük.
Közben előkészítjük a krémhez szükséges hozzávalókat. Összekeverjük a cukrot, fahéjat, szerecsendiót, megolvasztjuk a margarint/vajat.
Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük, és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal alaposan, és megszórjuk bőven a szerecsendiós, fahéjas cukorral.
Pizzavágóval, 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük, és 6 egyenlő részre osztjuk. (a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz, amelyeket 3-3 egyenlő részre kell osztani) Majd a kockáinkat olajozott kristálycukorral megszórt őzgerinc vagy kenyérsütő formába rétegezzük, és hagyjuk pihenni, de nem kell duplájára keleszteni, 20 perc elég neki. Majd ezután előmelegített sütőben, 180° C-on, 30 percig sütjük.
Ha így is szökni akarnak, akkor fakanál segítségével vissza lehet igazítani, és óvatosságból egy tepsit is tehetünk a forma alá közvetlenül! Hűlés után fogyasztható!
Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a recept!