Duna-parti gasztroélmények Budapesten – 7 szuper hely, amit ki kell próbálnod nyáron
Ha nyár, akkor Duna! A vízpart közelsége mindig különleges hangulatot ad egy városi sétának, és még jobb, ha közben egy finom ebéd vagy hűsítő ital is belefér. Budapest igazán kivételezett helyzetben van: a Duna mindkét oldalán lehet olyan helyeket találni, ahol a lenyűgöző panoráma mellé gasztronómiai élmények is társulnak. Ebben a válogatásban olyan éttermeket és teraszokat gyűjtöttünk össze, ahol nemcsak a Duna van karnyújtásnyira, hanem a hangulat, a kínálat és a környezet is garantáltan maradásra csábít.
Szállj fel a Spoon The Boat fedélzetére, és élvezd Budapest egyik legismertebb hajóéttermének különleges hangulatát: miközben finom fogásokkal kényeztetnek, a Duna hullámain ringatózva gyönyörködhetsz a város lenyűgöző panorámájában is. Vagy beülhetsz az AGOS elegáns, mégis barátságos étermébe és teraszára a Bem József téren, ahol fine dining fogások várnak. A nemrég megnyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart gyorsan népszerű reggelizőhellyé vált: specialty kávéval és eggs benedicttel indíthatod a napot, közvetlenül a Duna partján. Aki a város szélén keresne nyugalmat, az a Vasmacska Terasz Étterem árnyas kertjében, Budafokon találhat otthonos pihenőt a Duna partján. A Séf Asztala a belvárosi rohanásban kínál modern magyar fogásokat pár percre a rakparttól. Ha pedig inkább lazább nyári hangulatra vágysz, akkor a Római-part felé vedd az irányt, ahol az Evezős Sörkert fröccsel, finom street food újdonságokkal és zenei programokkal vár. Végül, de nem utolsó sorban ott a P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében, ahol kulturált környezetben, elegáns dunai kilátással élvezheted a szezonális fogásokat.
Spoon The Boat
Ha van hely Budapesten, ahol a Duna nemcsak látvány, hanem életérzés is, az a Spoon The Boat. Ez az elegáns, mégis laza stílusú hajóterasz a pesti oldalon horgonyoz, közvetlenül a Vigadó térnél – pont ott, ahol a város két arca, Buda és Pest, a legszebben tükröződik vissza a vízfelszínről.
És ami még jobb: a Spoon nemcsak a kilátással kényeztet, hanem a konyhával is. A nyári étlap könnyed, friss fogásai között megtalálod a szezon legjobb ízeit – legyen szó egy könnyű halas tányérról, egy kreatív vegetáriánus finomságról vagy egy jól behűtött bor mellé passzoló falatkákról.
Munka után érdemes célba venni a hajót, hiszen a délutánból itt könnyedén estét varázsolhatsz. Szerdától péntekig ugyanis a teraszon elindul a Day&Night hangulat: a délutáni chill zenéket este felpörgő lounge-ritmusok váltják, a koktéllapon pedig olyan ínyencségek várnak, mint a Spoonstar Martini, az Aperol Margarita vagy a különleges La Su MGO Gin Tonic.
És ha a hétvége inkább a családi kikapcsolódásé, akkor is érdemes kikötni itt: a háromfogásos ebédmenü után egy ajándék hajókázás vár rátok a Spoon saját pontonjáról indulva – Budapest látványos díszletei között ringatózva. A Spoon The Boat több mint egy vízen ringatózó étterem – igazi nyári élmény, ahol a Duna hullámain Budapest szívében vacsorázhatsz. És valóban, a hely szlogenje nem túlzás: „Szerelembe ejtünk Budapesttel.”



AGOS – Kimpton BEM Budapest
Ha olyan helyet keresel, ahol nemcsak finomat ehetsz, hanem közben egy kis varázslat is körülvesz, akkor az AGOS remek választás.
Az AGOS nemcsak elhelyezkedésével nyűgöz le, hanem különleges látványvilágával is: a belső tér minden részlete a világhírű holland designer, Marcel Wanders munkája, aki a magyar csodaszarvas legendáját idézi meg a padlótól a plafonig. A motívum visszaköszön a falakon, a szarvasos teremben, a dekorációban és még a hangulatos kerthelyiségben is – így az étkezés itt valóban több mint gasztronómiai élmény: egy vizuális történetmesélés is. A név sem véletlen: az „ágos” egy régi magyar szó, ami ágas-bogas vidéket, erdős tájat jelent – és egykor a szarvast is így nevezték.
A konyha Fehér Attila executive chef irányítása alatt működik, aki a mediterrán, magyar és nemzetközi konyha elemeit ötvözi kreatív módon. Az étlap minden napszakban izgalmas: hétköznapokon 12:00 és 15:00 között Business Lunch menüvel várják a vendégeket, amelyben a klasszikus magyar fogások (például tökfőzelék vagy paradicsomos káposzta húsgombóccal) mellett mediterrán ihletésű ételek is helyet kapnak, mint a bőrén sült aranydurbincs vagy az ossobuco polentával.A vacsoraétlap kifinomult, mégis közérthető – olyan különlegességekkel, mint a Smoky Tuna Carpaccio vagy a két főre szóló Venison Wellington. A desszerteket sem érdemes kihagyni – házi készítésű édességek, amelyek folyamatosan megújulnak a szezonalitás jegyében. Az italkínálatban szerepel borválogatás, koktélok, házi szörpök és klasszikus frissítők.
A hétvégi programok is figyelmet érdemelnek: szombatonként Bottomless Brunch & Beats várja a vendégeket 12:00-tól 16:00-ig. Az esemény különlegessége, hogy nem vasárnap, hanem szombaton rendezik meg – ez önmagában is ritkaság a hasonló kategóriájú helyek között. Korlátlan büfé, Kreinbacher pezsgő, kávé, limonádé és víz jár az élő DJ-szett mellé, a hangulat pedig stílusosan laza, elegánsan kötetlen.
Ha egy kis nyugalomra, különleges ízekre és inspiráló környezetre vágysz, térj be az AGOS-ba – nemcsak finomat eszel majd, hanem egy gondosan megkomponált élmény részese is leszel.



Cafe Brunch Budapest - Rakpart
Ha egy olyan helyet keresel, ahol finom reggelivel vagy brunch-csal indíthatod a napot, miközben a Duna-part nyugalma és a Gellért-hegy látványa vesz körül, akkor az újonnan nyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart tökéletes választás.
A teraszról lenyűgöző a panoráma: egyszerre láthatod a Gellért-hegyet, a Szabadság-szobrot, a budai Várat, miközben a Duna lassan hömpölyög előtted. A világos, klimatizált belső tér pedig kellemes hangulatot kínál – akkor is, ha csak egy rövid kávészünet erejéig térsz be hozzájuk.
A kínálat kifejezetten a brunch-rajongóknak szól: minden nap 8 és 16 óra között válogathatsz a klasszikus kedvencekből – avokádós pirítós, eggs Benedict, amerikai palacsinta, frissen sült croissant vagy épp New York roll –, de ha valami magyarosabbra vágysz, azt is megtalálod az étlapon. A kenyerek és péksütik saját kézműves pékségükből érkeznek frissen minden reggel, a kávét pedig helyi pörkölő készíti, amit profi baristák varázsolnak a csészébe.
Gondoltak az ételérzékenyekre is: találsz gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus és vegán opciókat is. A választék bőséges, a hangulat laza és barátságos – akár egyedül, akár barátokkal vagy turistaként térsz be, jól fogod érezni magad. Ha szeretnél a Duna-parton kezdeni egy nyári reggelt, egy jó kávéval és egy kiadós, finom étellel, akkor ez a hely épp neked való.



Vasmacska Terasz Étterem
Ha egy olyan helyet keresel, ahol igazi Duna-parti hangulatban ehetsz egy jót, lazíthatsz a barátokkal vagy megünnepelheted az élet nagy és apróbb pillanatait, akkor irány a Vasmacska Terasz Étterem!
Ez nem egy újkeletű vendéglátóhely: már az 1920-as években is étterem működött itt, de ma egy teljesen megújult, modern helyszínen élvezheted a klasszikus magyar konyha újragondolt változatait. Balog Martin séf keze alatt olyan különlegességeket kóstolhatsz, amiket máshol nem találsz – például a budafoki harcsakolbászt, a fehérboros feketekagylót, vagy az év desszertjének választott, exkluzív Sofia tortát, amit jelenleg csak náluk szolgálnak fel.
Az étlap szezonról szezonra megújul, így mindig felfedezhetsz valami újat – legyen szó húsos finomságról vagy vegetáriánus fogásról. A klasszikus hekk természetesen állandó szereplő, de ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a tenger gyümölcsei spagettit, vagy merülj bele a rántott grízpudingba szilvalekvárral és fahéjfagyival – igen, utóbbi annyira jó, mint amilyennek hangzik.
A tágas teraszról közvetlen kilátás nyílik a Dunára, de ha hűvösebb az idő, a klimatizált belső tér is kényelmes és barátságos. A hely kifejezetten család- és kutyabarát, és ha autóval érkezel, saját parkoló is van, de jöhetsz akár biciklivel vagy hajóval is. A Vasmacska nemcsak hétköznapi étkezésekhez ideális – esküvőket, céges rendezvényeket, baráti bulikat is rendszeresen tartanak itt. Ha valami igazán különleges Duna-parti helyszínt keresel, amit még nem fedezett fel mindenki a városból, akkor ez legyen az új törzshelyed!


Séf Asztala
A Parlament szomszédságában, néhány lépésre a rakparttól bújik meg egy hely, ahol a belváros nyüzsgése háttérbe szorul, és teret enged a nyugalomnak – és persze a jó ízeknek is. A Séf Asztala nem csupán egy étterem, hanem egyfajta gasztronómiai menedék Budapest szívében, ahol a magyar klasszikusokat modern formában, mégis elérhetően tálalják.
A folyamatosan lüktető városi élet látványa különleges hátteret ad minden egyes falatnak. Itt még egy gyors ebéd vagy kora reggeli kávé is úgy hat, mint egy mini nyaralás.
A hely mögött Wolf András séf áll, aki szenvedélyesen dolgozik azon, hogy a rántott hús, a gulyás vagy a házi nudli ne csak nosztalgiát ébresszen, hanem újra a mindennapjaink részévé váljon – minőségben, stílusban, élményben. Az étlap letisztult, friss és barátságos: kovászos szendvicsek, tartalmas saláták, meleg fogások és finom péksütemények váltogatják egymást.
Legyen szó egy tartalmas reggeliről a Duna közelében, vagy egy gyors, mégis emlékezetes ebédről két megbeszélés között, a Séf Asztala minden helyzetben jó választás. Irodisták, helyiek és turisták egyaránt szívesen térnek be ide – közös bennük, hogy értékelik a minőségi, mégis megfizethető ételeket. Ez a hely egy falatnyi nyugalmat kínál a város szívében, ahol nemcsak az ízek, de a lenyűgöző panoráma is hozzájárul az élményhez.


Evezős Sörkert
A Duna-parti nyárnak megvan a maga hangulata – a víz morajlása, a sült hekk illata és a nevetések összhangja adja. És ha van hely Budapesten, ahol ez az érzés tetten érhető, az az Evezős Sörkert. Már több mint 40 éve a Római-part egyik legikonikusabb találkozóhelye, ahol a nyár mindig pezsgő hangulattal, napfénnyel és közösségi élményekkel telik.
A sörkert története 1983-ban indult, amikor Farkas Lajos egy bádogbódéból álmodott meg egy olyan közösségi helyet, ami mára igazi lokálpatrióta legendává nőtte ki magát.
Idén az Evezős nemcsak a gasztronómiáról, hanem a közösségi élményekről is szól: a gyerekeket animátorok várják kézműves programokkal és bábszínházzal, a felnőttek pedig élőzenés esteken lazíthatnak. A zongoraszó és az ének összeolvad a Duna halk morajlásával – a hangulatról pedig olyan zenekarok gondoskodnak, mint a Cats Trio vagy a Party Dance Band.
Az étlapon a klasszikus hekk és kolbász mellett street food újdonságok is megjelennek: smash burger, mac & cheese, sőt, még rántott kovászos uborka is került a menüre. Az italválaszték is a nyári lazulást szolgálja: csapolt sörök, könnyű borok, jeges limonádék, frissítő koktélok és jó kávék – mindenki talál kedvére valót.
Az Evezős Sörkert több mint egy hely a Római-parton – egy életérzés, ami minden korosztályt magával ragad. Ahol a Duna nemcsak a háttér, hanem a történet része. És ahol minden este egy kicsit olyan, mintha a nyár örökké tartana.



P’Art Kávéház és Bisztró
A P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében közvetlenül a rakparton vár, ahol a kultúra, a design és a gasztronómia természetesen fonódik össze. A hely két arcát ismerheted meg: reggel 10-től a kávézó vár frissítő presszóval, flat white-tal, házi sütikkel és könnyed beszélgetésekkel. Délután négytől nyit a bisztró rész, ahol szezonális fogások, saláták, hal- és húsételek, szendvicsek és alkalmi menük közül válogathatsz – kicsit elegánsabb hangulatban, mégis lazán.
És ha igazán nyári hangulatra vágysz, irány a terasz! Ahogy beköszönt a nyár megtelik élettel – limonádék, könnyed ételek, jó beszélgetések és koncert előtti pezsgők váltják egymást az asztalokon. A borlap válogatott hazai tételekkel dolgozik, rozékkal, fehérekkel, pezsgőkkel, de sörök, alkoholmentes frissítők és mindenféle kávé is megtalálható, amit csak megkívánhatsz egy napsütéses délutánon vagy egy hosszú nap végén.
A P’Art Kávéház és Bisztró tökéletes választás, ha egy kis kikapcsolódásra, jó ízekre és inspiráló környezetre vágysz a város szívében. Itt minden adott egy lassabb ebédhez, egy koncert előtti italhoz vagy csak egy nyugodt pillanathoz a Duna mellett – stílusosan, természetesen, jó hangulatban.

