GASZTRO

Duna-parti gasztroélmények Budapesten – 7 szuper hely, amit ki kell próbálnod nyáron

Lazulj el egy pohár borral a rakparton, ebédelj a hullámok látványára, vagy ülj ki egy hangulatos teraszra a naplementében – ezek a Duna-parti helyek tökéletesen hozzák a nyári életérzést Budapesten.


Ha nyár, akkor Duna! A vízpart közelsége mindig különleges hangulatot ad egy városi sétának, és még jobb, ha közben egy finom ebéd vagy hűsítő ital is belefér. Budapest igazán kivételezett helyzetben van: a Duna mindkét oldalán lehet olyan helyeket találni, ahol a lenyűgöző panoráma mellé gasztronómiai élmények is társulnak. Ebben a válogatásban olyan éttermeket és teraszokat gyűjtöttünk össze, ahol nemcsak a Duna van karnyújtásnyira, hanem a hangulat, a kínálat és a környezet is garantáltan maradásra csábít.

Szállj fel a Spoon The Boat fedélzetére, és élvezd Budapest egyik legismertebb hajóéttermének különleges hangulatát: miközben finom fogásokkal kényeztetnek, a Duna hullámain ringatózva gyönyörködhetsz a város lenyűgöző panorámájában is. Vagy beülhetsz az AGOS elegáns, mégis barátságos étermébe és teraszára a Bem József téren, ahol fine dining fogások várnak. A nemrég megnyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart gyorsan népszerű reggelizőhellyé vált: specialty kávéval és eggs benedicttel indíthatod a napot, közvetlenül a Duna partján. Aki a város szélén keresne nyugalmat, az a Vasmacska Terasz Étterem árnyas kertjében, Budafokon találhat otthonos pihenőt a Duna partján. A Séf Asztala a belvárosi rohanásban kínál modern magyar fogásokat pár percre a rakparttól. Ha pedig inkább lazább nyári hangulatra vágysz, akkor a Római-part felé vedd az irányt, ahol az Evezős Sörkert fröccsel, finom street food újdonságokkal és zenei programokkal vár. Végül, de nem utolsó sorban ott a P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében, ahol kulturált környezetben, elegáns dunai kilátással élvezheted a szezonális fogásokat.

Spoon The Boat

Ha van hely Budapesten, ahol a Duna nemcsak látvány, hanem életérzés is, az a Spoon The Boat. Ez az elegáns, mégis laza stílusú hajóterasz a pesti oldalon horgonyoz, közvetlenül a Vigadó térnél – pont ott, ahol a város két arca, Buda és Pest, a legszebben tükröződik vissza a vízfelszínről.

A naplementében fürdő városkép innen nézve olyan, mintha egy képeslap elevenedne meg – a Lánchíd, a Budai Vár és a Gellért-hegy sziluettje szinte összeolvad a poharadban gyöngyöző koktél látványával.

És ami még jobb: a Spoon nemcsak a kilátással kényeztet, hanem a konyhával is. A nyári étlap könnyed, friss fogásai között megtalálod a szezon legjobb ízeit – legyen szó egy könnyű halas tányérról, egy kreatív vegetáriánus finomságról vagy egy jól behűtött bor mellé passzoló falatkákról.

Munka után érdemes célba venni a hajót, hiszen a délutánból itt könnyedén estét varázsolhatsz. Szerdától péntekig ugyanis a teraszon elindul a Day&Night hangulat: a délutáni chill zenéket este felpörgő lounge-ritmusok váltják, a koktéllapon pedig olyan ínyencségek várnak, mint a Spoonstar Martini, az Aperol Margarita vagy a különleges La Su MGO Gin Tonic.

És ha a hétvége inkább a családi kikapcsolódásé, akkor is érdemes kikötni itt: a háromfogásos ebédmenü után egy ajándék hajókázás vár rátok a Spoon saját pontonjáról indulva – Budapest látványos díszletei között ringatózva. A Spoon The Boat több mint egy vízen ringatózó étterem – igazi nyári élmény, ahol a Duna hullámain Budapest szívében vacsorázhatsz. És valóban, a hely szlogenje nem túlzás: „Szerelembe ejtünk Budapesttel.

AGOS – Kimpton BEM Budapest

Ha olyan helyet keresel, ahol nemcsak finomat ehetsz, hanem közben egy kis varázslat is körülvesz, akkor az AGOS remek választás.

A Kimpton BEM Budapest szálloda földszintjén található étterem Budán, a II. kerületben, a Bem József téren várja a vendégeket. Az ajtótól csupán néhány lépés a Duna-part, pár perc sétára van a Margit híd, és a Várnegyed is könnyedén elérhető – így tökéletes választás akár egy városi séta előtt vagy után.

Az AGOS nemcsak elhelyezkedésével nyűgöz le, hanem különleges látványvilágával is: a belső tér minden részlete a világhírű holland designer, Marcel Wanders munkája, aki a magyar csodaszarvas legendáját idézi meg a padlótól a plafonig. A motívum visszaköszön a falakon, a szarvasos teremben, a dekorációban és még a hangulatos kerthelyiségben is – így az étkezés itt valóban több mint gasztronómiai élmény: egy vizuális történetmesélés is. A név sem véletlen: az „ágos” egy régi magyar szó, ami ágas-bogas vidéket, erdős tájat jelent – és egykor a szarvast is így nevezték.

A konyha Fehér Attila executive chef irányítása alatt működik, aki a mediterrán, magyar és nemzetközi konyha elemeit ötvözi kreatív módon. Az étlap minden napszakban izgalmas: hétköznapokon 12:00 és 15:00 között Business Lunch menüvel várják a vendégeket, amelyben a klasszikus magyar fogások (például tökfőzelék vagy paradicsomos káposzta húsgombóccal) mellett mediterrán ihletésű ételek is helyet kapnak, mint a bőrén sült aranydurbincs vagy az ossobuco polentával.A vacsoraétlap kifinomult, mégis közérthető – olyan különlegességekkel, mint a Smoky Tuna Carpaccio vagy a két főre szóló Venison Wellington. A desszerteket sem érdemes kihagyni – házi készítésű édességek, amelyek folyamatosan megújulnak a szezonalitás jegyében. Az italkínálatban szerepel borválogatás, koktélok, házi szörpök és klasszikus frissítők.

A hétvégi programok is figyelmet érdemelnek: szombatonként Bottomless Brunch & Beats várja a vendégeket 12:00-tól 16:00-ig. Az esemény különlegessége, hogy nem vasárnap, hanem szombaton rendezik meg – ez önmagában is ritkaság a hasonló kategóriájú helyek között. Korlátlan büfé, Kreinbacher pezsgő, kávé, limonádé és víz jár az élő DJ-szett mellé, a hangulat pedig stílusosan laza, elegánsan kötetlen.

Ha egy kis nyugalomra, különleges ízekre és inspiráló környezetre vágysz, térj be az AGOS-ba – nemcsak finomat eszel majd, hanem egy gondosan megkomponált élmény részese is leszel.

Cafe Brunch Budapest - Rakpart

Ha egy olyan helyet keresel, ahol finom reggelivel vagy brunch-csal indíthatod a napot, miközben a Duna-part nyugalma és a Gellért-hegy látványa vesz körül, akkor az újonnan nyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart tökéletes választás.

A Belgrád rakparton találod, a Szabadság híd és az Erzsébet híd között, közvetlenül a folyó mellett – így akár egy séta közben is könnyedén beugorhatsz ide egy kiadós reggelire vagy egy jó kávéra.

A teraszról lenyűgöző a panoráma: egyszerre láthatod a Gellért-hegyet, a Szabadság-szobrot, a budai Várat, miközben a Duna lassan hömpölyög előtted. A világos, klimatizált belső tér pedig kellemes hangulatot kínál – akkor is, ha csak egy rövid kávészünet erejéig térsz be hozzájuk.

A kínálat kifejezetten a brunch-rajongóknak szól: minden nap 8 és 16 óra között válogathatsz a klasszikus kedvencekből – avokádós pirítós, eggs Benedict, amerikai palacsinta, frissen sült croissant vagy épp New York roll –, de ha valami magyarosabbra vágysz, azt is megtalálod az étlapon. A kenyerek és péksütik saját kézműves pékségükből érkeznek frissen minden reggel, a kávét pedig helyi pörkölő készíti, amit profi baristák varázsolnak a csészébe.

Gondoltak az ételérzékenyekre is: találsz gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus és vegán opciókat is. A választék bőséges, a hangulat laza és barátságos – akár egyedül, akár barátokkal vagy turistaként térsz be, jól fogod érezni magad. Ha szeretnél a Duna-parton kezdeni egy nyári reggelt, egy jó kávéval és egy kiadós, finom étellel, akkor ez a hely épp neked való.

Vasmacska Terasz Étterem

Ha egy olyan helyet keresel, ahol igazi Duna-parti hangulatban ehetsz egy jót, lazíthatsz a barátokkal vagy megünnepelheted az élet nagy és apróbb pillanatait, akkor irány a Vasmacska Terasz Étterem!

A Budafoki kikötőnél, gyönyörű zöldövezetben, közvetlenül a Duna partján találod ezt a helyet, ahonnan páratlan kilátás nyílik a folyóra – nyáron ideális kiülős célpont, de a téli hónapokban is meglepően hangulatos.

Ez nem egy újkeletű vendéglátóhely: már az 1920-as években is étterem működött itt, de ma egy teljesen megújult, modern helyszínen élvezheted a klasszikus magyar konyha újragondolt változatait. Balog Martin séf keze alatt olyan különlegességeket kóstolhatsz, amiket máshol nem találsz – például a budafoki harcsakolbászt, a fehérboros feketekagylót, vagy az év desszertjének választott, exkluzív Sofia tortát, amit jelenleg csak náluk szolgálnak fel.

Az étlap szezonról szezonra megújul, így mindig felfedezhetsz valami újat – legyen szó húsos finomságról vagy vegetáriánus fogásról. A klasszikus hekk természetesen állandó szereplő, de ha valami különlegesebbre vágysz, próbáld ki a tenger gyümölcsei spagettit, vagy merülj bele a rántott grízpudingba szilvalekvárral és fahéjfagyival – igen, utóbbi annyira jó, mint amilyennek hangzik.

A tágas teraszról közvetlen kilátás nyílik a Dunára, de ha hűvösebb az idő, a klimatizált belső tér is kényelmes és barátságos. A hely kifejezetten család- és kutyabarát, és ha autóval érkezel, saját parkoló is van, de jöhetsz akár biciklivel vagy hajóval is. A Vasmacska nemcsak hétköznapi étkezésekhez ideális – esküvőket, céges rendezvényeket, baráti bulikat is rendszeresen tartanak itt. Ha valami igazán különleges Duna-parti helyszínt keresel, amit még nem fedezett fel mindenki a városból, akkor ez legyen az új törzshelyed!

Séf Asztala

A Parlament szomszédságában, néhány lépésre a rakparttól bújik meg egy hely, ahol a belváros nyüzsgése háttérbe szorul, és teret enged a nyugalomnak – és persze a jó ízeknek is. A Séf Asztala nem csupán egy étterem, hanem egyfajta gasztronómiai menedék Budapest szívében, ahol a magyar klasszikusokat modern formában, mégis elérhetően tálalják.

Trendi, letisztult teraszuk április közepe óta várja a vendégeket, ahonnan pazar kilátás nyílik a Parlament legszebb oldalára – a Kossuth téri panoráma pedig már önmagában is segít kiszakadni a mindennapokból.

A folyamatosan lüktető városi élet látványa különleges hátteret ad minden egyes falatnak. Itt még egy gyors ebéd vagy kora reggeli kávé is úgy hat, mint egy mini nyaralás.

A hely mögött Wolf András séf áll, aki szenvedélyesen dolgozik azon, hogy a rántott hús, a gulyás vagy a házi nudli ne csak nosztalgiát ébresszen, hanem újra a mindennapjaink részévé váljon – minőségben, stílusban, élményben. Az étlap letisztult, friss és barátságos: kovászos szendvicsek, tartalmas saláták, meleg fogások és finom péksütemények váltogatják egymást.

Legyen szó egy tartalmas reggeliről a Duna közelében, vagy egy gyors, mégis emlékezetes ebédről két megbeszélés között, a Séf Asztala minden helyzetben jó választás. Irodisták, helyiek és turisták egyaránt szívesen térnek be ide – közös bennük, hogy értékelik a minőségi, mégis megfizethető ételeket. Ez a hely egy falatnyi nyugalmat kínál a város szívében, ahol nemcsak az ízek, de a lenyűgöző panoráma is hozzájárul az élményhez.

Evezős Sörkert

A Duna-parti nyárnak megvan a maga hangulata – a víz morajlása, a sült hekk illata és a nevetések összhangja adja. És ha van hely Budapesten, ahol ez az érzés tetten érhető, az az Evezős Sörkert. Már több mint 40 éve a Római-part egyik legikonikusabb találkozóhelye, ahol a nyár mindig pezsgő hangulattal, napfénnyel és közösségi élményekkel telik.

A sörkert története 1983-ban indult, amikor Farkas Lajos egy bádogbódéból álmodott meg egy olyan közösségi helyet, ami mára igazi lokálpatrióta legendává nőtte ki magát.

A színes, barátságos terasz a Duna közvetlen közelében húzódik, platánfák árnyékában – tökéletes helyszín egy hosszú nap lassítására, egy jó hideg üditővel és egy kiadós vacsorával.

Idén az Evezős nemcsak a gasztronómiáról, hanem a közösségi élményekről is szól: a gyerekeket animátorok várják kézműves programokkal és bábszínházzal, a felnőttek pedig élőzenés esteken lazíthatnak. A zongoraszó és az ének összeolvad a Duna halk morajlásával – a hangulatról pedig olyan zenekarok gondoskodnak, mint a Cats Trio vagy a Party Dance Band.

Az étlapon a klasszikus hekk és kolbász mellett street food újdonságok is megjelennek: smash burger, mac & cheese, sőt, még rántott kovászos uborka is került a menüre. Az italválaszték is a nyári lazulást szolgálja: csapolt sörök, könnyű borok, jeges limonádék, frissítő koktélok és jó kávék – mindenki talál kedvére valót.

Az Evezős Sörkert több mint egy hely a Római-parton – egy életérzés, ami minden korosztályt magával ragad. Ahol a Duna nemcsak a háttér, hanem a történet része. És ahol minden este egy kicsit olyan, mintha a nyár örökké tartana.

P’Art Kávéház és Bisztró

A P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében közvetlenül a rakparton vár, ahol a kultúra, a design és a gasztronómia természetesen fonódik össze. A hely két arcát ismerheted meg: reggel 10-től a kávézó vár frissítő presszóval, flat white-tal, házi sütikkel és könnyed beszélgetésekkel. Délután négytől nyit a bisztró rész, ahol szezonális fogások, saláták, hal- és húsételek, szendvicsek és alkalmi menük közül válogathatsz – kicsit elegánsabb hangulatban, mégis lazán.

A belső tér letisztult, modern, hatalmas üvegablakokon árad be a fény, miközben a Duna nyugalma és a Müpa kortárs építészete egyszerre hat rád.

És ha igazán nyári hangulatra vágysz, irány a terasz! Ahogy beköszönt a nyár megtelik élettel – limonádék, könnyed ételek, jó beszélgetések és koncert előtti pezsgők váltják egymást az asztalokon. A borlap válogatott hazai tételekkel dolgozik, rozékkal, fehérekkel, pezsgőkkel, de sörök, alkoholmentes frissítők és mindenféle kávé is megtalálható, amit csak megkívánhatsz egy napsütéses délutánon vagy egy hosszú nap végén.

A P’Art Kávéház és Bisztró tökéletes választás, ha egy kis kikapcsolódásra, jó ízekre és inspiráló környezetre vágysz a város szívében. Itt minden adott egy lassabb ebédhez, egy koncert előtti italhoz vagy csak egy nyugodt pillanathoz a Duna mellett – stílusosan, természetesen, jó hangulatban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Ínyenc falatok és feledhetetlen programok: ilyen a Városliget nyáron
A Városliget évszázadok óta vonzó célpont a nyári hűsölésre. Az elmúlt években ráadásul új lendületet kapott: nemcsak megszépült, hanem megtelt tartalommal is.


Árnyas fák, letisztult terek, tükröződő vízfelületek, izgalmas kortárs tárlatok, szabadtéri mozi, cirkusz és csónakázás. A Városliget nemcsak egy park, ahol sétálni lehet, hanem egy sokszínű élményeket kínáló tér, programokban és gasztronómiai helyekben bővelkedő központ.

Most olyan opciókat gyűjtöttünk össze nektek, amelyekből könnyedén összeállíthattok egy tartalmas nyári napot.

Az aktivitások mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a gasztronómiai kínálatra is. Ebédhez vagy délutáni lazításhoz jöhet a Városliget Café & Restaurant vagy a Zenekert, estére pedig ott a Digó vagy a Széchenyi Kertvendéglő.

Napfény, tópart, kortárs művészet – így indítsátok a napot a ligetben

Délelőtt érdemes belelassulni a városi nyárba. Andalogjatok, nézelődjetek, és akár egy kis kultúrát is szívjatok magatokba.

A Millennium Házában található NEO Kortárs Művészeti Tér már három éve működik a liget szívében, mégis sokan csak most fedezik fel igazán. Jelenleg a nemzetközi színtéren is keresett Bozó Szabolcs Lelki társ című kiállítása látható itt: vibráló, karakteres alkotásai mindenkinek mást mesélnek.

Aki inkább a természetre hangolódna rá, az vegye az irányt a Városligeti Csónakázótó felé. A tavat körülölelő zöld és a háttérben magasodó Vajdahunyad vára tényleg olyan, mintha valaki direkt Instagramra tervezte volna a helyszínt.

Délelőtt vagy kora délután még nincs nagy tömeg, így ilyenkor érdemes lehet csónakot bérelni.

De a sportosabbaknak este is tartogat meglepetéseket a tó: bizonyos napokon SUP jógával, a parton pedig salsaoktatással várnak titeket.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Bár múzeumokból a Ligetben nincs hiány, talán a Magyar Zene Háza az egyik legkülönlegesebb: már az épülete önmagában is lenyűgöző látványosság. Tetejének hullámait a hang rezdülései inspirálták, felületét pedig száz egyedi formájú nyílás tagolja. Belül zenével töltött terek, időszaki tárlatok és különleges hangélmények várnak rátok. Az interaktív állandó kiállítás a magyar zenetörténeten vezet végig, míg az időszaki LISTEN. tárlat harminc ország hangzásvilágát mutatja be. A hangdómban pedig 360 fokos audiovizuális varázslat teszi teljessé az élményt.

Könnyed ebéd vagy délutáni kávé

Ha a Csónakázótó környékét választottátok, a Városliget Café & Restaurant tökéletes lehet egy könnyű ebédre vagy egy kora délutáni pihenőre. Az étlap egész évben tele van magyar klasszikusokkal, de mindig érdemes ránézni a szezonális ajánlatokra is.

A nyári étlapon friss, könnyed fogások sorakoznak, melléjük pedig illatos, dekoratív és hűsítő italokból válogathattok alkoholos és mentes verziókban egyaránt. A limonádék között például olyan különlegességek vannak, mint a görögdinnye-hibiszkusz vagy az ananász-rozmaring kombó.

A desszertek közül szinte mindegy, mit választotok, itt nem nagyon lehet mellényúlni.

Ha viszont valami igazán emlékezetesre vágytok, a pisztácia affogato erősen ajánlott: helyben pörkölt kávéval nyakon öntött pisztáciafagyi. Pont olyan, mint amilyennek hangzik!

Ha este vagy hétvégén érkeztek, még extra programokat is kifoghattok. Szerdától vasárnapig élő gitárzene teszi hangulatosabbá az estéket, vasárnap déltől pedig a gyerekeket is várják: a Tavirózsa teremben animátor tart kézműves foglalkozásokat.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 5.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Ha pedig a Magyar Zene Házában jártatok, és még maradnátok a közelben, a Zenekert szabadtéri terasza is jó opció lehet egy kis ejtőzésre.

A kínálat laza és nyárhoz illő: jegeskávék, frissítő koktélok, smash burger, vega burger és hot dog is van az étlapon.

Esténként pedig a Zenekertben a hangulat is felpörög, hiszen közvetlenül a Szabadtéri Színpad mellett található. Ingyenes koncertek színesítik a programot: lehet ez pop, blues, népzene vagy épp crossover, de gyakran családi matiné vagy táncház is belefér a repertoárba.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 3.

Fotó: Zenekert
Fotó: Liget Budapest.

Páratlan panoráma és vizes programok – így folytassátok a napot

A Liget közepén egy különleges attrakció vár: a BalloonFly héliumos kilátóballonjával 150 méter magasba emelkedhettek, ahonnan tiszta időben akár 20 kilométeres körpanorámában is gyönyörködhettek.

A Széchenyi Gyógyfürdő gőzölgő medencéi, a Hősök tere monumentális épületei, sőt, a legszerencsésebb napokon a Tátra havas csúcsai is feltűnnek a távolban.

A kosárban profi pilóták gondoskodnak a biztonságról, így biztonságban merülhettek el a látványban.

A ballonozás után nem is kell messzire menni: a Liget ikonikus épülete, a Széchenyi Gyógyfürdő egész nyáron nyitott kapukkal vár. A klasszikus városi fürdőkultúra fellegvára ez, ahol napközben több medence közül is válogattok. Hűsölhettek vagy regenerálódhattok akár reggeltől egészen estig.

Sőt, ha estére is maradnátok, jöhet a CineSpa: egy vetítés, amit egyenesen a termálmedencéből nézhettek végig.

CineSpa dátumok:

július 1. - Csillag születik

július 8. - A legnagyobb showman

július 15. - Ponyvaregény

július 29. - Blöff

És ha azt hittétek, innen már nincs feljebb, akkor csobbanjatok be a cirkuszba is.

A Fővárosi Nagycirkusz idén nyáron egy időutazásra invitál, ahol a szabadság, a tánc és a határtalan kreativitás elevenedik meg.

A SPLASH! című vízi cirkuszi műsorhoz a cirkusz épülete és a porond is átalakul. Egy hatalmas, 11 ezer literes medence és egy látványos szökőkút kapja a főszerepet. A 700 fúvókából akár 18 méter magasra is fellövellő vízsugarak és a különleges fényeffektek lenyűgöző látványt nyújtanak. És ez még nem minden!

A cirkusz előtti plázson napágyak és napernyők várnak, sőt, egy koktélbár is nyílik, ahol frissítőket fogyaszthattok.

Ez a show nemcsak látványos, hanem egy nyári este legvarázslatosabb csúcspontja lehet. Az előadás július 9-től tekinthető meg.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Hagyj helyet a vacsorának

Ha vacsorára valami olaszos könnyedségre vágysz, ami mégis karakteres és emlékezetes, akkor irány a Digó!

480 fokos fatüzelésű nápolyi kemencében sütik készre a hosszú kelesztésű tésztát, mindössze másfél perc alatt.

Ráadásul kizárólag eredetvédett, olasz alapanyagokkal dolgoznak.

Ha egyszer megkóstoljátok, megértitek, miért nem engednek ebből soha.

A klasszikus Margherita mellett például szarvasgombás, burratás vagy friarielli feltétű nápolyi pizzák is szerepelnek az étlapon, így tényleg változatos ízek között válogathattok. Emellett könnyed limonádék és frissítő koktélok, valamint mennyei desszertek teszik teljessé a gasztroélményt.

A Városliget mellett jelenleg négy helyszínen élvezhetitek még a Digó-életérzést: a Kazinczy utcában, az Este11 bár teraszán, a Balaton partján Akarattyán és Szigligeten.

Cím: 1146, Állatkerti krt. 3.

Fotó: Gergely Kaszás
Fotó: Gergely Kaszás
Fotó: Gergely Kaszás

Ha a laza pizza-randi helyett más hangulatra vágytok, akkor beülhettek egy tradicionálisabb, fehér abroszos helyre is.

A Széchenyi Kertvendéglőben a magyar konyha hagyományai állnak a középpontban. Igazi klasszikusokkal van tele az étlap.

Érdemes lehet megkóstolni a lassú tűzön főtt gulyásukat, a hagyományos paprikás csirkét galuskával vagy a szaftos marhapörköltet. De a kézműves marhaburger is remek választás azoknak, akik egy kicsit modernebbet kívánnak.

Emellett szezonális fogásokkal is készülnek, így mindig van valami újdonság az étlapon. Most például egy tökéletes nyári finomság, az epres sajttorta is felkerült rá.

Az étterem a Széchenyi Fürdő közvetlen szomszédságában található, így tökéletes választás a hosszú fürdőzés után. Itt nemcsak finomakat ehetsz, de egy nyugodt, barátságos környezetben élvezheted az étkezést, amelyhez a patinás épület és a terasz ad különleges hangulatot.

Cím: 1146, Állatkerti krt. 9-11.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Luxus teadélután Budapesten: az Anantarában a Gucci és a Zsolnay asztalához ülhetsz
Ez az a pont, ahol a kortárs olasz dizájn és a több mint 170 éves magyar kézművesség a gasztronómia nyelvén szólal meg.


Az Anantara New York Palace Budapest Hotel nem véletlenül vált a Nagykörút egyik legfelkapottabb pontjává. Történelmi múltja és a részletekben rejlő eleganciája miatt élmény ide betérni.

A szálloda lobbyja, magasba törő oszlopaival, aranyozott részleteivel önmagában is lenyűgöző. Itt egy egyszerű kávé is emlékezetes, de amikor az ételek és italok egy elegáns Zsolnay-Gucci kollaborációban érkeznek, az már egészen más szintet képvisel.

Zsolnay by Patrizia Gucci

A Zsolnay név szinte mindenkinek ismerősen cseng itthon. Nemcsak gyönyörű étkészletek vagy dísztárgyak miatt, hanem mert ott van a Mátyás-templom tetőcserepein, a budapesti Vásárcsarnok színes burkolatain, sőt, a Parlament egyes részein is. A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 170 éve készít kézzel festett porcelánokat, és mára a magyar iparművészet egyik legismertebb szereplője lett.

Az elmúlt években a Zsolnay több izgalmas együttműködésben vett részt a Gucci divatházzal. Ezek közül az egyik legismertebb a „Rose by Patrizia Gucci” kollekció volt, amely rózsás mintájával és pasztell színeivel széles körben keresetté vált.

Az Anantara teadélutánján azonban már a legújabb kollekció darabjai tűnnek fel, melyek Magyarországon először itt, teadélután formájában debütálnak.

Patrizia Gucci festő, író és divattervező, és nem mellesleg Guccio Gucci, a márka alapítójának dédunokája. Az ő tervei alapján született meg ez a kollekció is.

A készlet minden darabját – a csészéktől a teáskannán át a cukortartóig – kézzel festették Pécsett, finom virágos-madaras mintával, és visszafogott, pasztelles színekkel. A mintákat vékony ecsetvonásokkal festik fel, és végül 18 karátos arannyal díszítik.

Ez a kollekció nemcsak azért figyelemre méltó, mert a Gucci és a Zsolnay neve egyszerre szerepel rajta, hanem mert

egy olyan közös alkotás, amelyben valóban találkozik az olasz elegancia és a magyar kézművesség.

És most már nemcsak egy vitrinben lehet megcsodálni: a hotel lobbyjában vagy karzatán egy teadélután keretében akár órákon át élvezhetjük mellettük a délutánt – süteményekkel, többféle teával, valódi luxuskörnyezetben.

Egy különleges teadélután Patrizia Gucci porcelánjaiból

Az Anantara teadélutánja tökéletes alkalom a lelassulásra és a tartalmas beszélgetésekre. A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok: először sós harapnivalók, aztán szendvicsek, végül sütemények. Minden kör ételhez külön tea érkezik: például fehér teát a szendvicsekhez, vagy bogyós gyümölcsös ízvilágú a desszertek mellé. Az egész kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes.

A felszolgálók segítenek a teaválasztásban, figyelnek minden apró részletre, miközben hagyják, hogy az ember nyugodtan elmerüljön az élményben.

Az ételsor sem mindennapi: kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár, sajtos polenta szarvasgombával, különféle mini szedvicsek, majd scones, minitorták és bonbonok zárják a sort. A vendégek akár pezsgővel vagy egy különleges koktéllal is kiegészíthetik a sort, például a "Patrizia’s Dream"-et, amelyben gin, Aperol, Italicus és barackpüré keveredik.

Megkérdeztük a séfet, Kiss Krisztiánt a menü összeállításáról, aki elárulta, hogy a nyári motívumok, melyek a porcelántányérokon és csészéken is visszaköszönnek, inspirálták az ízvilág kialakítását.

A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát kis falatok formájában is vissza tudják adni.

Ennek érdekében próbatányérokat is kaptak a kollekció debütálása előtt, és így tudták tökéletesen összehangolni az ízeket és a tálalást. Bár az Anantarában már korábban is elérhető volt a teadélután, azért ehhez a kollekcióhoz több ponton is frissítették a menüt, miközben a klasszikus elemek, mint az uborkás szendvics vagy a scone változatlanul megmaradtak.

"Ezekhez egyszerűen nem lehet hozzányúlni, hiszen a vendégek is ezeket keresik, és a tradíció fontos része az élménynek." - mondta a séf.

A Zsolnay x Gucci kollekció itt nemcsak dísz, hanem szerves része az élménynek. Ilyen készletből inni a teát már önmagában különleges érzés – amikor pedig mindez egy ilyen környezetben, ilyen falatokkal és kiszolgálással társul, akkor tényleg valami olyasmit él át az ember, ami túlmutat a hétköznapi gasztronómián.

Anantara teadélután

16 800 Ft/fő

Hétfőtől vasárnapig, 12:00–18:00 között

A menü tartalma:

- Kacsamáj brióson, marhatatár, sajtos polenta - Pisztrángos, meleg sajtos, uborkás szendvicsek - Mazsolás és sima scones vajkrémmel - Képviselőfánk, mini Rákóczi túrós, mini csokitorta, bonbonválogatás - Válogatott teák

Külön kérhető: koktélok (pl. Patrizia’s Dream), pezsgő, champagne


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Űrfagyit készített Kapu Tibor tiszteletére egy székesfehérvári cukrászda
Az éjfekete fagyi tetején egy aprócska űrhajós ácsorog, mellette pedig egy ásó. Nem véletlenül. A cukrász azt is elárulta, hogy milyen ízű a fagylalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2025. június 26.



Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.

„Kapu Tibor űrkutat ás!”

- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:

„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”

- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.

Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A Gesztenyés Nagyvendéglő új életre kel - megnyitott a Cziniel Budakeszi Cukrászda és Kávéház
A finomságok mellett a hely egyik legfőbb értéke, hogy egy igazi találkozóhely: barátságos, nyitott tér, ahol jó együtt lenni.


A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.

A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.

A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése

Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.

A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.

A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.

A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.

Gasztronómiai élmények minden ízlésnek

A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.

Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.

A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.

A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.

A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.

A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.

Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.

És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.

A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.

Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.

Több mint cukrászda: a közösség szíve

A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.

A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.

A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.

Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.

Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.

A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.

Cím: 2092, Budakeszi, Szanatórium utca 2.

czinielcukraszda.hu

Életre szóló pillanatok

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: