Divatba hozzuk a főzeléket
A főzelék szó hallatán a legtöbbünknek a rántással készülő, „magyaros”, sokszor a beton jelzővel illethető zöldséges ételek képe jelenik meg lelki szemeink előtt. Mi magyarok többnyire a hüvelyes félékből készülő, illetve a burgonya főzelékre esküszünk, holott főzeléket szinte minden zöldségféléből lehet főzni, ráadásul többféle módon.
Hozzávalók 4 főre
1500 g tisztított karotta (kisebb, gömbölyű sárgarépa)
40 g vaj
só
1 ek nádcukor
víz
10-12 citromfű levél
2,5 dl teljes tejszín
Elkészítés
A karottákat vékonyra felkarikázzuk. Egy lábasban felhevítjük a vajat, és rászedjük a karottakarikákat. Pár percig pirítjuk, majd annyi vizet adunk hozzá, amiben roppanósra párolódnak (1-1,5 dl kb.) Amikor elfőtte a zöldség a levét, megszórjuk a cukorral, sóval, és hagyjuk, hogy a cukor egy picit karamellizálódjon. Ekkor felöntjük a tejszínnel, és 1-2 percig hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
Melegen tálaljuk, és friss, aprított citromfűvel. Tetszés szerint tálalhatjuk zöldséges, tojásos, húsos feltéttel. A répához különösen jól illenek a resztelt májas (csirke, nyúl, pulyka) feltétek is.
Talán meglepő, de a lecsó is főzelékfélének számít. Igen, hiszen a főzelék ételkategóriába nem csak a rántással, és habarással készülő zöldséges egytálételek sorolhatók. A franciás elkészítési mód szerint például a finomra vágott zöldségeket, vajon, és a saját levükben lepároljuk, majd sűrű tejszínnel dúsítjuk.
A lengyeles elkészítés lényege, hogy a párolt zöldségeket vajas morzsával locsoljuk meg. Sőt, még a csőben sült zöldségek is főzelékfélének számítanak.
Korianderes, kókusztejes vajtök főzelék
Főzelékek készülhetnek konzerv, mirelit, vagy szárított zöldségekből, de azzal egyetérthetünk mindannyian, hogy a legfinomabbak még is csak a friss zöldségekből készültek. Szerencsénkre minden évszaknak megvannak a saját jellegzetes növényei, így kis odafigyeléssel mindig tudunk változatos, szezonális főzeléket készíteni.
Június 20-án, a Köles a Reform Konyhán a főzelékeké lesz a főszerep. A Kölesről már sokan mondták, hogy főzelékben verhetetlen Budapesten, de mi most ráerősítünk.
A tőlünk megszokott izgalmas és finom főzelékek mellett június 20-án egy közismert gasztroblogger, Szatmári Ferenc (Feri a főzelékes blog) főzelékeit is megkóstolhatjátok. Ezen a napon tehát főzeléket ehetnek a Kölesbe térő vendégek minden mennyiségben, mert a fejünkbe vettük, hogy divatba hozzuk újra a főzeléket.
Korianderes, kókusztejes vajtök főzelék
Citromfüves, tejszínes karotta főzelék
Mentás-gyömbéres zöldborsófőzelék
Sült paprikás, kapros vajbab főzelék
Feltétek:
borsos pulykatokány , chilis húsgolyók és Foodball
Főzeléklelőhely
Június 20-án a szokásos menza főzelékekből áll és Főzelékes Feri különlegességeit is kipróbálhatjátok:
1073 Budapest, Kertész utca 41.