Csilis csirke nem csak pasiknak
Az a fajta nő vagyok, aki rettentően bírja az erős ízeket, ezért amikor csak lehet, bátran használom a csilit. Bár a jalapeno zöld csili nem a legerősebb fajta, lehet azért javítani az dolgokon (mondjuk egy kis sárga csilivel).
Ugyan kétségkívül sok olyan hozzávalót tartalmaz ez a recept, amelyek után kell kicsit járni, megéri a fáradtságot, mert egy csodás ízkavalkád ez az étel.
2-3 ek olaj
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
tört bors
1 mk római kömény
700 g sárga húsú paradicsom
2-3 db jalapeno paprika
(+ pici sárga csili, ha nem találnád elég erősnek)
2000 g csirkemell filé
1 csokor friss, zöld koriander levél
1 csokor újhagyma
1 kis csokor petrezselyem
TIPP: Mostanában, ha csirkés ragut készítek, először roston vagy serpenyőben lepirítom a csirkekockákat. Ez által finom pörzsanyag keletkezik a csirkén, ráadásul a kifővő fehérjelé sem rondítja el a ragu szaftját.
Elkészítés
Először is kockára vágjuk a megtisztított csirkemellet, és kevés olajon, serpenyőben, vagy rostlapon elősütjük. A vöröshagymát felaprítjuk, a chiliket nagyon finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, majd olajon megdinszteljük.
A hagymákra szórjuk a római köményt is, így dinszteljük. A sárga paradicsomot felaprítjuk, majd a megdinsztelt hagymára tesszük. Addig főzzük alacsony hőfokon, amíg a paradicsom szószos állagú lesz. Sózzuk, borsozzuk, ha nem elég erős a szósz, adhatunk hozzá még sárga aprított csilit is.
Az újhagyma egészséges, zöld szárát finomra vágjuk, a koriandert, és a petrezselymet is felaprítjuk. A szószhoz adjuk az elősütött csirkehúst, elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Összerotyogtatjuk, majd amikor a szósz krémes állagú lesz, belekeverjük a friss, zöld fűszereket. Innentől már nem főzzük tovább. Burgonyával, rizzsel, tortillával ehetjük.
Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád!