GASZTRO

Budapesti reggelizőket teszteltünk - 6 hely, ahol igazán jót bruncholhatunk

Mert a tökéletes nap egy lassú és kiadós reggelivel kezdődök.

Link másolása

A budapesti reggelizőhelyek kínálata rengeteget fejlődött az elmúlt években. Az ízek mellett a megnyerő tálalás is egyre fontosabb szerepet kapott, és amikor letekintünk egy ilyen színes, izgalmas és szépen díszített tálra, valóban különlegesnek érezhetjük a pillanatot.

Miközben a várost jártam, és egymás után fedeztem fel ezeket a helyeket, egy dologban egyre biztosabb lettem:

A brunch a gasztronómia belépő műfaja.

Ezek az ételek még a különlegesebb helyeken is elérhető árban vannak, és közben megkapjuk mellé azt a kényelmet és odafigyelést, amit egy jóval drágább vacsora mellé kapnánk.

Pro Tipp: A február egy picit a szerelemről is szól. Ha egy igazán ütős napkezdéssel nyűgöznéd le a párodat, a brunch telitalálat.

Béchamel

A Béchamel az egész napos bruncholás intézményét élteti. Az Akácfa utcai, franciás hangulatú reggeliző egy bájos és békés sziget a turisták kedvenc környékén.

Az étteremben nagyjából 30 fő fér el, így hétvégén, főleg 10 óra után elég nehéz asztalhoz jutni. Szóval érdemesebb nyitásra érkezni, vagy a hétköznapokat választani.

Ezen a helyen nem meglepő módon igyekeztem valami olyat kóstolni, ami besamellel készül.

Így esett meg az, hogy életem legjobb Croque Madame szendvicsét sikerült elfogyasztanom. Mondjuk van egy kis csavar a dologban, de szerintem pont ettől lesz az igazinál is jobb.

Az alapot ugyanis ez esetben kenyér helyett kalács adja, ami kicsit édes, kicsit sós, és egészen fantasztikus harmóniában van a rákerülő sajttal, sonkával, besamellel és tükörtojással. Apróság, de nagyon szerettem a mellé kínált salátát is, és mivel másba is belekóstoltam, a nagy adagot képtelen lettem volna egyedül kivégezni.

Az édes vonalról a French Toastra esett a választásom, ami aprólékos díszítésével igazi hangulatjavító. Itt is van egy kis csavar, mert az alapot bagett szolgáltatja.

És persze rengeteg más klasszikus is fellelhető a menüben. Az izraeli lecsó, a shaksuka, vagy az amerikaiak kedvence, az avokadó toast is csábítónak tűnt.

Nekem és a hozzám hasonlóknak pedig az is plusz pont, hogy klasszikus, sötét pörkölésű kávéjuk van.

Cím: 1072, Akácfa utca 36. 

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 17:00

facebook.com/bechamelbudapest

Centrál Grand Cafe Bar

A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg, és az 1900-as évek elején élte első fénykorát. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Kosztolányi, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit és Illyés Gyula is.

Persze a Centrál azóta sokat változott, mégis a berendezés apró elemei, és a kávé mellé felszolgált idézetek is hűen őrzik az irodalmi hagyatékot. Már csak ezért a régi-új miliőért is bakancslistás élmény.

A reggeli kínálat és annak tálalása egészen meseszerű élmény. Ráadásul a nap bármelyik szakában elérhető.

Az étlap leglátványosabb szereplője a Brunch Tower, amiből többféle összeállítás is létezik. Van inkább sós elemekkel felépített, van vegán verzió, és az igazán édesszájúaknak a Paris Tower:

Három emeletnyi tömör gyönyör, gyümölcsökkel, croissant-nal, magokkal és mini süteményekkel.

És bár a szemnek ennél kedvesebb semmi sem lehet, én mégis a töltött bundás kenyérért mennék vissza.

Már önmagában az nagyon dícséretes, hogy szerepel az étlapon, de a mozzarellás, olasz sonkás töltelék, és a mellé kínált hagymalekvár és snidlinges tejföl konkrétan tökéletessé teszi az élményt.

És ha azt hittétek, hogy ezt nem lehet fokozni, akkor elárulom: a reggeli mellé itt élő zongorajáték is jár.

Cím: 1053, Károlyi utca 9.

Nyitvatartás: V - K :  9:00 - 22:00

Sze - Szo : 9:00 - 0:00

centralgrandcafe.hu

Cafe Brunch Budapest

A Cafe Brunch Budapest sikerét jól mutatja, hogy a 2017-ben indult vállalkozás ma már 5 helyszínen kínál egész napos reggelit a városban.

Én ezúttal a Bazilika szomszédságában teszteltem le a kínálatukat, de a Hajós utcai üzletükben is jártam már, és hasonlóan degeszre ettem magam, mint most.

Az étlapon rengeteg opció sorakozik, köztük gluténmentes és laktózmentes, valamint vegetáriánus és vegán ételek is. Sok fogás mindegyik egységben változatlan formában megtalálható, de azért vannak egyedi elemek is.

A Bazilika mellett például a Rántottás Pirítós a specialitás, aminek az alapját a saját pékségükben készült vadkovászos kenyér adja.

Az Avocado toast szintén a minőségi kenyértől lesz feledhetetlen, és személyes tapasztalat alapján mondhatom, hogy abszolút megéri lazaccal turbózni.

Persze az édes részleg még ennél is csinosabb. Biztos, hogy nem fogtok csalódni, ha amerikai palacsintát vagy francia pirítóst választotok, de ki merem jelenteni, hogy a város legszebb, saját kézműves pékműhelyben készült színes croissantjait is itt lehet kapni, málnás, csokis és pisztáciás ízben.

És természetesen a forró feketéjük sem akármilyen. Egy helyi kézműves kávépörkölő, a Budapest Kávé készít egy különleges, 100%-os brazil Arabica kávékeveréket a Cafe Brunch Budapest számára, ami minden üzletükben megtalálható.

Cím: 1051, Zrínyi utca 8-10 (a CEU épületében)

További éttermeik:

Cafe Brunch Budapest Opera

Brunch Bistro Budapest

Cafe Brunch Budapest Fővám tér

Cafe Brunch Budapest - Deli

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 16:00

cafebrunchbudapest.com

Benedict Reggeliző & Bar

Mindig öröm, ha olyan helyet is tudok ajánlani, ami nem a belvárosi forgatag része. A Benedict a 13. kerültben, közvetlenül a Duna parton található, így az egyedi atmoszféra miatt akkor is simán megér egy kirándulást, ha az ember nem a környéken lakik.

Ők a lehető legkomolyabban veszik a nevüket, és az Eggs Benedict feltalálójához nem csak étlap szinten ragaszkodnak. Lemuel Benedict megjelenik a logóban, és különböző dísztárgyak révén az étterem több pontján is.

Az Eggs Benedict története

Lemuel Benedict, egy nyugdíjas Wall Street-i tőzsdeügynök 1894-ben betévedt a Waldorf Hotelbe, és abban a reményben, hogy gyógyírt talál a másnaposságra, vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós szalonnát és hollandi mártást rendelt.

Waldorf Oscarnak annyira megtetszett ez a szokatlan kombináció, hogy fel is tette az étlapra, de a bacont sonkára, a pirítóst pedig angol muffinra cserélte.

A Benedictben tehát megkóstolhatjuk az eredeti változatot, és annak több, izgalmas variációját is.

A szifonból érkező hollandi mártás pedig minden túlzás nélkül tökéletessé varázsolja ezt az ételt.

Izgalmas választás lehet még a házi hermelin, ecetes lilakáposztával, kovászos kenyérrel és konfitált fokhagymával. De amitől én igazán elájultam, az a sült banánkenyér volt.

Őszintén, nekem ez az étel eddig egy sokkal szerényebb verzióban élt a fejemben. De juharsziruppal, sült banánnal és gyümölcsökkel tuningolva ez a tökéletes édes reggeli, vagy délutáni desszert.

Azoknak pedig, akik az első napsugarakkal ülnek is ki a legjobb teraszokra, már most szólok, hogy a Benedictet írják fel a listájukra. Mert tavaszi Duna-parton ülés ideje nemsokára itt van!

Cím: 1138 Budapest, Úszódaru u. 1. 

Nyitvatartás: H - V : 8:00 - 16:00

etlap.thebenedict.hu

VAJ

Bevallom, a VAJ kicsit kilóg, mert inkább egy pékség - kávézó lánc, akik már három helyen is boldogítanak minket a városban.

A legújabb egységük a Sas utcában van, és megsúgom nektek, hogy ha minden a terveik szerint alakul, itt tavasszal klasszikus brunchos fogások is lesznek.

De persze addig is megéri a VAJ felé venni az irányt, mert amit ők művelnek pékárú szinten, az tényleg a top.

Tökéletes példa lesz ide a Pain au chocolat, azaz magyarosan: csokis párna. Ez a sütemény csak és kizárólag akkor képes tekintélyt parancsolni, ha tökéletesen van elkészítve. Mert itt nem visz el a díszítés, itt nem játszadoznak a különböző ízek.

Itt tészta van meg csoki, és ha ezt sikerült abbahagyhatatlanra csinálnia egy helynek, akkor pontosan tudod, hogy a kisujjukban van a szakma. Na ezt tudja a VAJ.

Igazából szinte feleslegesen térnék ki ezután bármelyik édes, leveles csodára, mert mindegyikre azt tudom mondani, hogy: jó alapra épül, jó minőségű hozzávalókból, hozzáértők által.De azért ennél nyilván többet érzel majd, ha beleharapsz egy pisztáciás-feketeribizlis croissantba...

Talán még a szendvicsekről ejtek pár szót, mert ott is az ördögi részletekkel nyűgöznek le. Legutoljára egy bagel szendvicset kóstoltam, aminek a tésztája kis csavarral, gőzsütőben készül, majd harmonikus töltelékkel egészül ki. Mortadella, krémsajt, kígyóuborka, tamago omlett és bazsalikom kerül bele. És igen, a bazsalikom pont annyira kell ide, mint minden más, és leginkább az a plusz teszi felejthetetlenné.

Cím: 1051, József Attila u. 18.

Nyitvatartás: H - V :  8:00 - 16:00

facebook.com/vajbirodalom

Horizont

Az egykori Horizont Mozi előcsarnoka manapság az egyik lemenőbb reggelizőhelynek ad otthont. Ha ismeritek a Szimply-t, akkor tudjátok, hogy nagyjából mire számíthattok (hiszen a két hely egy tulajdonosi körhöz tartozik), ha nem, akkor pedig muszáj lesz a saját szemetekkel látnotok.

Magának a kör alakú épületnek is nagyon egyedi hangulata van, és az óriási ablakokon keresztül igazán jó program elmerülni a körúti nyüzsgésben. A színek halványak, visszafogottak, mégis nagyon harmonikus egésszé állnak össze. De ez mind akkor nyer igazán értelmet, amikor megjelennek a szivárványos tálak.

Itt nincs rossz választás, nincs kevésbé csinos étel. A rántotta, a bagel és a gofri is ünnepi köntöst kap, és egyáltalán nem érzem túlzásnak azt mondani, hogy ezek egyedi műalkotások.

Mintha egy fiatal és élettel teli kortárs festő vagy szobrász művét látná az ember megelevenedni a tálakon, csak ebben az esetben az alkotásokat meg is lehet enni.

A második sokkoló részlet a kóstoláskor jön, mert valóban nagyon finomak is az ételek. A zöldségek és gyümölcsök szuperfrissek és szokatlanul sokfélék, a textúrák remekül váltakoznak, és az adagok maximálisan laktatóak is.

Kísérőnek egy házi sziruppal bolondított chai latte, és egy szintén helyben készült kombucha is elém került. Mindegyik könnyedén veri a bolti, vagy a nagyobb hálózatban kapható verziókat.

Ha erőlködnék sem tudnék semmit sem kifogásolni, és gyakorlatilag vágyom vissza azóta, hogy kigurultam az ajtón.

Cím: 1073, Erzsébet krt. 13.

Nyitvatartás: H - Szo :  9:00 - 16:00

facebook.com/horizontbudapest

Szöveg és fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kengurut, krokodilt és zebrát is esznek a magyar milliárdosok, ennyibe kerülnek ezek a húsok
Egy kiló krokodilfarok 27 ezer forintba kerül, míg a kenguru felsál ehhez képest egy olcsó étel. Már a bölény burger alapanyaga is könnyen beszerezhető Magyarországon.

Link másolása

Rengeteg egzotikus állat húsa kapható már Magyarországon is, derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Ezeket azonban nem a megszokott áruházak húspultjainál, hanem inkább webáruházakban érdemes keresni.

A lap gyűjtése alapján

alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a többnyire mélyfagyasztott állapotban kínált zebrát, krokodilt vagy valamilyen egyéb egzotikus állat húsát kóstolná meg:

Krokodilfarok: kb. 27 ezer Ft/kg

Bölény burger: kb. 13 ezer Ft/kg

Kenguru felsál: kb 6 ezer Ft/kg

Emu hús 2500 - 6000 Ft/kg között, de

Emuzsír: kb. 2200 forint fél kiló

Muflon: kb. 6500 Ft/kg

Fagyasztott fűszervajas csiga 52 ezer Ft/kg – (alutálcás kiszerelésben)

Békacomb 6 ezer forint/csomag – 800 g.

A húsok ízéről azt írják, hogy a krokodil inkább a csirkehúsra emlékeztet, és talán a felsoroltak közül ezzel a legkönnyebb dolgozni. A zebra húsa a lóhúsra hasonlít tulajdonságaiban, amelynek fogyasztása ma Magyarországon már nem jellemző. A struccnak és az emunak viszont keményebb, izmosabb állagú vörös húsa van.

A portál húsügyben megkereste a Metrót is:

„Csak azt tudjuk mi, Metro forgalmazni, amely termékeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye. Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be” - válaszolta Taferner Ákos marketingvezető, aki szerint ha kenguruszökésről érkezik hír, elmegy belőle 2-3 kiló.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is elárulta, hogy kik vásárolják ezeket a húsokat hazánkban:

„Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék, így például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil fogyasztása tehát ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is. Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között, vagy a gourmet üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük.

Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak.”

A Pénzcentrum szerint a felsorolt húsok általában bátran fogyaszthatók, elkészítésük nem bonyolultabb, mint a marhahús elkészítése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Termelőtől a tányérig - így készül egy ötcsillagos fogás az Anantara Hotelben
Abrudán Zsoltot, a New York Kávéház executive chefjét kísértük el a Pest megyei Pilisbe, mikrozöldekért.

Link másolása

Az Anantara New York Palace Budapest Hotelben többféle kulináris kalandban is lehet részünk. Hozzájuk tartozik a világ egyik legszebb kávéháza, a New York Kávéház. Van egy remek bárjuk, a The Poet Bar. A szállóvendégek számára pedig többféle étkezési lehetőséget is biztosítanak a grandiózus svédasztalos reggelitől kezdve, a szobaszervizen át, a lobbyban felszolgált menüig. És ott van még a hotel ékköve, a White Salon.

Természetesen a fent említett egységek sok mindenben eltérnek egymástól, de Abrudán Zsolt, a New York Kávéház executive chefje a kezdetek óta az Anantara oszlopos tagja, és nem túlzás azt állítani, hogy átlátja a rendszert.

A beszállítókkal éppúgy kapcsolatban áll, mint a dolgozókkal és a vendégekkel. És bár munkája sokszor az Excel-táblázat előtt, vagy a konyhapult mögött zajlik, különlegesebb napokon maga indul el alapanyagmustrát tartani.

Mi egy ilyen, különleges napon kísértük el, hogy megnézzük, honnan indul az a mikrozöld, ami végül a hotel éttermében készülő fogás dísze lesz.

A Séf Kertjében Pálinkás György tulajdonos fogadott és kalauzolt körbe minket.

Itt 800 négyzetméteren nőnek a különböző mikrozöldek, levélsaláták és ehető virágok.

2010-ben, amikor György és tulajdonostársa Németh Tihamér elindították vállalkozásukat, még csak pár olyan étterem volt, ahol konkrét igény volt ezekre a növényekre. És bár manapság már sokkal többen ismerik ezeket az apró zöldeket, elsősorban még most is a magasabb kategóriás helyek foglalkoznak velük aktívan.

Pedig a mikrozöldek gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, és változatos ízeik miatt is lehetnek egy étel tökéletes díszítő elemei.

Egy jól eltalált mikrozöld nem csak mutatóba van a tálon, hanem hozzáad a fogás végleges ízéhez.

György először a csírakamrába vitt minket. Ide kerülnek a tőzegbe vetett magok, amik ellenőrzött hőmérsékleten indulnak fejlődésnek. Lámpák segítségével már ebben a fázisban is kapnak fényt.

A növények minden évszakban a fólia alatt maradnak. Nyáron az árnyékolás és levegőztetés a fontos, télen pedig a világítás mellett minimálisan fűtenek is.

A fix hőmérséklet azért szükséges, mert így kiszámíthatóbb a növekedés. És mivel Györgyék éttermekkel dolgoznak együtt, elengedhetetlen a pontos tervezés.

Így egy növény nagyjából 5 hét alatt nő megfelelő méretűre.

A csírakamra után a fejlődő növényeket kezdtük el csodálni, és kóstolni is.

Azt nagyjából három kör után megállapítottam, hogy tényleg rendkívül sokfélék, és nagyon különböző ízélményt adnak.

A bazsalikom parfümös, a sarkantyúka csípős, a cékla földes, és a borsó (ami már nem is mikronzöld, hanem levélsaláta) az umami ízt adja.

A Séf kertjében minden a partnerek igényei szerint alakul. Így vannak olyan tálcák, amiken csak egyfajta növény cseperedik, és vannak keverékek is. Folyamatosan kísérleteznek, és a séfek is egyre bátrabban kérnek különlegesebb fajtákat.

Ráadásul a visszajelzések alapján a vendégek jó része már ismeri, kedveli és el is fogyasztja a jótékony tányérdíszeket.

Bár mi ez alkalommal csak zöldekért jöttünk, azért az ehető virágokat is megcsodáltuk.

Ha valami hasonló szépséget látsz te is a táladon, mindenképpen kóstold meg legközelebb!

A séf és a kertész végül megállapodtak az aznapi adagban. Mizuna, vadpetrezselyem és bazsalikom is került a rekeszbe.

Az Anantarába hetente kétszer érkezik 20-30 rekesz mikrozöld innen.

Grillezett libamáj almával, zellerrel és sózott mandulával

Az Anantara konyháján a zöld törekvés nem csak mikrozöldek formájában lelhető fel. A szezonalítás, az alapanyagok lokális beszerzése és a zero wastre szemléletre való törekvés is több ponton megjelenik.

Rengeteg magyar beszállítójuk van, és az élelmiszernek igyekeznek minden részét használni. Van az étlapon egy zero wastre, sült burgonyakrémleves, ami ráadásul vegán is, így igazi bolygókímélő fogásnak mondható. De például a csirke is egyben érkezik, és minden porcikája hasznosul.

A Séf kertjéből hozott bazsalikom egy olyan előételen kötött ki, aminek az összes többi alkotóelem (zöldalma, zeller és máj) Magyarországról származik.

Talán soha nem koncentráltam még annyira egy kis levélre, mint ennek az ételnek a kóstolásánál.

Az alma savanykássága mellé remek kontrasztot hozott a zeller édessége, és a textúrák játékához határozottan hozzáadott a sózott mandula is. A parfümös bazsalikom pedig tényleg jól illett ebbe a harmóniába. A magyar libamáj pedig... hát az úgy tökéletes, ahogy van. Szép összetevők, szép étel!

Ha felkeltette az érdeklődéseteket, ezt az ételt a White Salonban ti is meg tudjátok kóstolni!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Autentikus, mégis újszerű olasz konyha a budai gesztenyefák alatt - Giulia elrabolta a szívünket
A 2024-es év egyik legizgalmasabb nyitása a Széll Kálmán tér szomszédságában.

Link másolása

Giulia nevét már azelőtt suttogni kezdték a budapesti ínyencek, hogy kitárta volna kapuit. A hivatalosan megnyitó csak május 10-én lesz, de az elmúlt napokban a soft openingnek köszönhetően már bőven teltházközeli állapotok uralkodtak az édeni kertben. És amikor azt mondom, hogy édeni, akkor azt valóban úgy is gondolom.

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

A névválasztás oka egészen egyszerű. Modern, olasz éttermet álmodtak meg a tulajdonosok, az ingatlan pedig határozottan nőnek mutatta magát, így lett a neve a rövid de dallamos, és nem utolsó sorban leírva is remek Giulia.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

Régi kert, vadiúj formában

A Giulia helyén Buda egyik legrégebbi étterme, a Trombitás és annak kertje állt. Ezen a helyen egyes források szerint már 1686 óta vendéglátóegység üzemelt. A Trombitásnak a koronavírus-járvány vetett véget, előtte klasszikus magyar fogásokkal mentek. A hely szerény berendezésű volt, és az árak is ehhez igazodtak. Aztán az Il treno egyik egysége üzemelt itt egy rövid ideig, de 2023-ban ők is bezártak.

Így jött képbe az új tulajdonosi kör, akik meglátták a fantáziát a lokációban és a csodaszép gesztenyefákkal tarkított udvarban.

A hely mögött álló gasztro-szupercsapat

A tulajdonosok, Csókay Gergely és Boros Dániel nevéhez olyan helyek köthetőek mint a Tereza, a Mazel Tov vagy a Zsiráf Buda és Pest. Ezekből kiindulva természetesen megvolt a tapasztalati tőke és azt innovatív gondolkodás.

De ahhoz, hogy az egész koncepció összeálljon, szükség volt arra az olasz és magyar felmenőkkel is rendelkező Galeotti Álmosra, aki az elmúlt 4 évben Olaszországban élt, és feleségével, Galeotti Dórával mélyen belevetette magát az ottani gasztronómiába. Egy neves szakácsiskola elvégzése után két évet az Uliassinál töltött.

Nem fogok túl sokat áradozni erről, de azért itt említsük meg, hogy az Uliassi egy három Michelin-csillagos étterem az Adriai-tenger partján, ami jelenleg a 34. a The World’s 50 Best Restaurants listáján.

Szóval Álmosék itt ismerkedtek meg Giuseppe Merlinóval, aki már 10 éve az Uliassiban dolgozik, és januárban sikeresen elcsábították Magyarországra, hogy adjon egy különleges vacsorát a Vakok Intézetének különtermében. A vacsora és az együttműködés pedig láthatóan jól sikerült, hiszen Giuseppe most executive chefként szállt be a Giuliába.

A konyhafőnök szerepkörét Kardos Dániel tölti be, aki dolgozott már együtt Pesti Istvánnal, de nemrég a LUA Resortban tűnt fel, és aki azért, hogy autentikus élményeket szívjon magába, már szintén megjárta Olaszországot is.

Tradicionális olasz ízek, kis csavarral

Olaszországban a fiatal séfek ugyanúgy igyekeznek újragondolni a tradicionális fogásaikat, mint idehaza a magyarok. A Giulia is ezt a modernebb vonalat igyekszik erősíteni.

Alapanyagok tekintetében próbálkoztak magyar összetevőkkel is, de a várt harmóniához végül több Olaszországból importált termék is elengedhetetlennek bizonyult. Rögtön az étvágygerjesztő, olajjal sült, sajttal meghintett kápia is ilyen volt. A magyar egyszerűen nem működött elég jól.

Én már csak ezt a sikeres verziót kóstoltam, és határozottan meglepett, hogy egy ropogós paprika ennyire kívánatos is tud lenni.

Jelenleg még nincs étlapon, de ha lesz, ki ne hagyjátok!

Az előételekből amúgy nyugodtan be lehet kérni akár többet is, ha nagyon éhesen érkezünk. Nem mondom, hogy egy az egyben "small plate" rendszer akar ez lenni, de valami nagyon hasonló.

Mondjuk a mortadellával és stracciatellával töltött focaccia (2950 Ft) , vagy a burrata alla puttanesca (3400 Ft) abszolút korrekt adag.

A kóstolással csak azért érdemes vigyázni, mert ha egyszer egy ilyen burrata kerül eléd, már nem biztos, hogy legközelebb ugyanolyan finomnak tűnik a szupermarketben kapható.

Kiemelném még a polipsalátát (3400 Ft), ami igazán friss és üde, és egyáltalán nem nehezíti el sem a burgonya, sem a fehér szósz.

A kedvencem pedig (a gigantikus olívabogyók mellett) a füstölt stracciatella peperonátával (2950 Ft) lett. Ha le akarjuk egyszerűsíteni, ez egyfajta hideg lecsó, krémes lágy sajttal.

ropogósra sült kápia
Burrata alla puttanesca
Polipsaláta
Cikóriasaláta

A főételek listája nem túl hosszú, inkább csak ízelítőt ad abból, hogy mit lehet majd az étteremtől várni.

A két tészta közül nekem egyértelműen a "pici pasta alla carrettiera" (2950 Ft) jött be. Ezt a tésztát nevezhetjük akár toszkánaiak spagettinek is, a carrettiera pedig a klasszikus "aglio, olio e peperoncino" étel szicíliai változata. Elképesztően krémes az egész, és a tetején a sajt helyett kenyérmorzsa ad ropogós textúrát neki.

Számomra külön öröm volt, hogy tésztafronton ki kellett mozdulnom a komfortzónámból, és nem tudtam berendelni a biztos, paradicsomos, darált húsos, carbonarás verziót. Merthogy ilyen nincs is.

Húsimádóknak van még itt báránynyárs (3850 Ft) és rántott sertésborda (4250 Ft). Nagyétkűeknek az utóbbit feltétlenül ajánlom.

Pici pasta alla carrettiera
Rántott sertésborda

A desszert sincs túlhúzva. Egy cannolo ricotta mousse-szal, valamint egy sós karamellás és egy erdei gyümölcsös semifreddo közül választhatunk (2250 Ft).

Nekem az olaszok parféja amúgy is szimpatikus lezárás, de ezzel a karamellás öntettel tényleg hibátlan édesség született.

Én egy könnyű ebédre érkeztem, de a Giulia abszolút alkalmas italozásra is. Csapról csak olasz sörök közül válogathatunk, vannak remek natúr borok, és a különböző koktélok is rendkívül izgalmasra sikerültek.

A mai napig rettentően sajnálom, hogy a fügelikőrös - parmezános - gines italba nem kóstoltam bele... De gondolom ez csak még eggyel több ok, amiért érdemes lesz visszamenni.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Cannolo és ricotta mousse
Sós karamellás semifreddo

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Biztosan nem lesz 500 forint alatt egy gombóc fagyi ára idén nyáron
A szakember szerint az év második felében lehet áremelkedés a cukrászdák többségében. A legtöbb hely a tavalyi árakkal kezdte a szezont.

Link másolása

A legtöbb fagyizó ugyanazokkal az árakkal kezdte a szezont, mint a tavalyi évet. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint aki emelt, az is csak maximum 10 százalékkal.

„Az átlagos fagylaltár 5-600 Ft között mozog, és idén forgalomnövekedést is várunk attól, hogy nem emelkedik az egekbe a fagyi ára. Bízunk abban, hogy egyre többen fogják a minőségi fagylatokat választani a nyári melegben a sokkal silányabb beltartalmi értékekkel rendelkező ipari jégkrémek helyett”

– mondta a Portfoliónak Erdélyi Balázs.

Az elnök szerint a sütemények ára 1000-1500 forint között ingadozik a legtöbb cukrászdában. Ennél magasabb árat ugyanis nagyon kevés helyen fizetnek meg a vendégek. A szakember arra számít, hogy az év második felében az is megjelenhet az árakban, hogy a cukrászdák főleg a nyári, egyébként felpörgő szezonban, továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. A meglévő dolgozókat pedig versenyképes fizetéssel, vagyis némi béremeléssel és magasabb járulékfizetéssel tudják csak megtartani.

„A csokoládé ára a megnövekedett előállítási és szállítási költségek miatt már az elmúlt években is duplájára emelkedett, de a mostani tőzsdei árak miatt az év második felében további áremelés lehet, így akár 50-60%-os emelkedés sem zárható ki”

– mondta Erdélyi Balázs.

A rezsidíjakról szólva elmondta, hogy a cukrászdák többsége átállt a fix energiaáras szerződésekről a változó, tőzsdei árakra épülő megállapodásokra. Azonban úgy tűnik, hogy az üzletek többségének most már nem a villamosenergia vagy éppen a földgáz ára okoz problémát, hanem a megemelkedett víz- és csatornadíjak.

Link másolása
KÖVESS MINKET: