Az olasz konyha legegyszerűbb receptje
Valahogy fáziskéséssel érnek el hozzám a dolgok. Általában. Zene, könyv, film, gasztro trendek (ha egyáltalán…), stb. A Séf című filmet is csak idén néztem meg, valamikor február elején. Igaz, azóta többször is. A tészta, amit Scarlett Johansonnak csinál John Favreau, a pasta aglio e olio, vagyis egy olívaolajos, fokhagymás spagetti friss petrezselyemmel. Na, ilyet főztem ma, mert tegnap épp megint megnéztem a filmet.
Egy picit másképp készítettem, mert friss chilit tettem bele és füstölt piros paprikával is megszórtam. A parmezán meg kimaradt, mert nem volt itthon. De ettől nem lett rosszabb. Elkészítés: kb. 15 perc.
kb. 25 dkg durum spagetti (kb. fél zacskónyi)
bő fél csészényi olívaolaj
8 nagy gerezd fokhagyma
1 tk. aprított friss piros chili (vagy szárított)
3 csokor friss petrezselyemzöld
só
frissen őrölt bors
1 zöld citrom
Elkészítés
Egy nagy fazékban sós vizet forraltam a tésztának. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 – 10 perc alatt fog keményre főztem és leszűrtem. Amíg a víz felforrt, megpucoltam és felszeleteltem a fokhagymát. Felaprítottam a
chilit és a petrezselyemzöldet.
Egy serpenyőt közepes lángon felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, hagytam felforrósodni. Beletettem a fokhagymát, és pár perc alatt világos aranybarnára pároltam, sütöttem. Hozzáadtam a chilit, sóztam és borsoztam, megszórtam 2 – 3
csipet füstölt piros paprikával.
Az olívaolajos, fokhagymás alaphoz adtam a leszűrt spagettit és alaposan összekevertem. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt.
Megszórtam a felaprított friss petrezselyemmel és egy kóstolás után még sóztam és borsoztam. Tálaláskor mindenki meglocsolta magának a zöld citrom levével