GASZTRO
A Rovatból

28 évesen, egy világhírű szállodalánc luxuséttermének élén - ez Bíró Dániel és az Anantara New York Palace közös története

Megkóstoltuk a Fehér Szalon új fogásait, és örömmel tapasztaltuk, hogy a fiatal séf már a vegán ételekbe is becsempészte saját stílusát.


Ha nagyon messziről indulunk, akkor Bíró Lajossal (séf, étteremtulajdonos) illene kezdeni. Valószínűleg ő sem gondolta, hogy gyerekkora óta versenyszerűen kungfuzó fia egyszer csak séfkabátot ölt, és nem sokkal később egy ötcsillagos szállodalánc konyháján álmodja majd meg a képzőművészeti alkotásnak is beillő tálakat. Pedig pontosan ez történt.

Danit sportolói karrierjéből szó szerint kiütötték, és egy hosszabb lélegzetvételű kényszerpihenő után már jobbnak látta, ha teljesen más irányba indul tovább.

Ott volt a családi minta, így logikusnak tűnt, hogy tegyen egy próbát, hátha neki is a vérében van a gasztronómia.

Elvégezte Svájcban a Culinary Arts képzést, majd első gyakorlatként Zürichbe, egy nápolyi olasz étterembe került. Saját bevallása szerint ott tanult meg igazán dolgozni. Később megfordult a Bocknál, majd a Borkonyhában, aztán az egy Michelin-csillagos londoni The Arts Clubban. Anglia után Ausztria következett, egy két Michelin-csillagos étterem Konstantin Filippounál, majd az eddigi utolsó külföldi állomás, a Park Hyatt Vienna. Aztán közbeszólt a pandémia, ami miatt hazatért Magyarországra, és a történet izgalmas fordulatot vett: beállt apja éttermébe, a Vendéglő a KisBíróhoz csapatába.

Innen kezdtük a beszélgetést Danival, az Anantara New York Palace falai között, és a gyorsan el is jutottunk a jelenig, a Fehér Szalonban betöltött, executive chef pozíciójáig.

– Határozott céllal álltál neki? A Vendéglő a KisBíróhoz konyhafőnöki pozícióját szeretted volna az elejétől kezdve?

– Én csak dolgozni akartam. Nem szerettem volna haszontalanul várakozni, így gondoltam kihasználom ezt a lehetőséget. Egy ideig csak csendben figyeltem, aztán azt éreztem, hogy ezt lehetne és kellene is jobban csinálni. Megkaptam a lehetőséget, hogy bizonyítsak, és hirtelen vezető pozícióban találtam magam. Lett egy remek csapatom, akiknek a nagy részével jelenleg is együtt dolgozom. Kezdtek egyre többen felfedezni minket, gyarapodtak a törzsvendégek is, imádták amit csináltunk. Egyre többen írtak rólunk, elindultunk felfelé... Aztán jött a háború, és ismét egy kilátástalan helyzetbe kerültünk.

– A bezárásnak pusztán gazdasági oka volt?

– Abszolút. A számlákon olyan összegek voltak, hogy egyszerűen nem lehetett pozitívra kijönni. Főleg egy ilyen kieső helyen, ahova tényleg csak a környékbeli budaiak térnek be. Oda nem talál fel egykönnyen a belvárosi turista, amiből eleve sokkal kevesebb lett akkoriban.

– A bezáráskor nem gondoltál arra, hogy irány újra külföld?

– Dehogynem! Az volt az első gondolatom.

– Hirtelen mégis egy belvárosi, ötcsillagos hotelben találtad magad. Hogy is volt ez?

– A Kisbíróban Reményik Kálmán volt az ügyvezető igazgató. Ő egyben a Vászoly Sajtmanufaktúra tulajdonosa is, és az Anantarába is szállít. Ott hallott róla, hogy az újonnan nyíló, Fehér Szalonba Wolf Andrásék keresnek executive chefet. András és édesapám pedig dolgoztak együtt jópár évet, úgyhogy a szálak könnyen összeértek.

Aztán olyan gyorsan be is indultak az események, hogy csak pár hét volt a Kisbíró bezárása, és új pozícióm felvétele között.

– Erős váltás. Könnyű volt megtalálni a helyedet és a közös hangot?

– András és én sok dologban egyetértünk, hasonlóak a gyökereink. Mindketten a magyar konyha alapjaira építkezünk. Én nagyon tisztelem őt, és folyamatosan tanulok tőle. De nem csak a kettőnk víziójának kell egyeznie.

Ez egy internacionális cég. Az ember itt megkapja a megfelelő körülményeket a munkához, de a nagy egésszel együtt kell gondolkodnia. Meg kell felelni az amerikai turistának, és az esetlegesen betérő, magyar vendégnek is.

Az étlapon egyszerre kell olyan fogásokat szerepelteti, ami a világ bármely tájáról érkező szállóvendégnek ismerős lehet, de közben a saját kreativitásomat is bele kell csempészni ezekbe a tálakba, ha kiemelkedőt akarunk letenni az asztalra. Ez nem egyszerű feladat.

– Hol tartotok most ebben a folyamatban?

– Mondjuk úgy, hogy a koncepció még mindig a casual dining. Vannak új fogások a kezdő étlaphoz képest, de ez biztos, hogy formálódni is fog még.

– Ha jól tudom, bizonyos dolgokban már most sokat alakultál. Hogy állsz a "rettegett" vegán vonallal? 

– Itt bele kellett kóstolnom egy másik világba is. És őszintén szólva az utóbbi időben elkezdtem nagyon megszeretni a zöldségeket, és a velük való főzést, mert még nagyobb kreativitásra késztettek. Sok munkám van a vegán vonal fejlesztésében, és hogy most hol tartok ebben... Szerintem inkább megmutatom!

Igen, ez hús nélkül is robban

Amikor februárban a Fehér Szalonban jártunk, Dani említette, hogy a vegetáriánus és vegán fogásokkal még hadilábon áll. Személyes kedvencei között többféle húsos alapanyag található, és keményen bele kellett vetnie magát egy olyan irányvonalba, ami egészen távol állt tőle.

Az Anantara csoportnál ugyanis az alapelvek között szerepel, hogy azok a vendégek is tudjanak választani az étlapról kedvükre valót, akik húsmentesen, mi több, állati eredetű termékektől mentesen kívánnak táplálkozni.

És ez a "komfortzónából kimozdítás" a fiatal séfnek abszolút javára vált. Az új ételek között több vegán fogás is található, és egészen elképesztő ízorgiát kapunk tőlük.

Magyar babok, fermentált zöldségek és bab esszencia

"Erre az ételre azt mondanám, hogy félig leves félig nem. Itt a klasszikus bablevesnek az ízeit próbáltam tovább vinni. Van benne magyar tarkabab, fehérbab és lóbab is. Babkrémmel, felmentált fehérrépával, sárgarépával, sült zellerrel és fekete babpasztás babeszenciával egészül ki. És van mellé egy olasz, vegán kenyér, amit úgy hívnak, hogy Carta di musica. Ezen pedig lestyánpor található."

Meglepő, de ezen a ponton simán meg kell ragadni a roppanós kenyeret, és ha megtörtük, akár azzal is tunkolhatjuk a pürével keveredő bablevet. Egyfelől elképesztően intenzív ízű az egész étel, másfelől ezzel a mártogatással kicsit lazítunk is a hangulaton.

A másik vegán fogás középpontjában a hagyma áll. Ez pont egy olyan alapanyag, amit kevesen választanak központi elemként.

Egészben sült hagyma egressel, vízitormával és medvehagymával

"Én imádom a francia konyhát, és van egy kedvenc leves receptem, egy vichissoise, ami ugye egy póréhagyma alapú leves. Szóval én mindig is szerettem a hagymára építeni. Ez az étel pedig maximálisan a hagymákról szól. Nagyon én vagyok! Hús nélkül is abszolút tükrözi azt a hangulatot, amit meg szeretnék teremteni a tányéron."

Félúton

A két vegán után egy vegetáriánus fogásba is belekóstoltunk, amit egy különleges alapanyag, egy magyar szarvasgomba koronázott meg.

Puliszka kukoricával és szarvasgombával

"Remek beszállítóink vannak. Az egyikük például Pétervári József, és a TruffleOn. József fantasztikus gombákkal lát el egész évben. Tervezem, hogy egyszer majd vele tartok egy ilyen alkalommal, hogy élesben láthassam, hogy pontosan honnan jön az alapanyag.

Ez a puliszkás étel pont egy jó például rá, hogy a magyar alapokkal merre lehet tovább menni. Igazából az egész étel a tojás és a kukorica kombinációja. Alul van egy hőkezelt tojássárgája, egy kis csöves kukoricával, jakitorin leégetve, snidlinggel. És erre jön még a szarvasgomba."

A séf kedvence

Ha Dani többet nem kapna húst a keze alá, szerintünk akkor is bőven tudna mit mutatni, de azt azért képtelen letagadni, hogy még mindig egy apró madárért rajong.

Galambmell és -comb saját jus-jével, rebarbarával és nudlival

"Abszolút kedvenc szárnyasom a galamb. Amilyen pici, olyan fantasztikus íze van. És természetesen ez is magyar.

Rebarbarával szeretem felszolgálni. Van egy fermentált, meg egy cukormázas rebarbara a tálon, egy kis porral, rebarbara lekvárral, madeirai galamb jus-vel, és házi pisztáciás nudlival."

A mi kedvencünk

Erős a küzdés bennem, mert hagymáktól sem láttam még olyan csodát, mint amit a fent említett étel adott. De egy tökéletes máj... egy tökéletes májnál kevés jobb dolog létezik.

Hízott kacsamáj házi kaláccsal, eperrel és jázminnal

"A máj a Liver Kft.-től érkezik. 6%-os sóoldatban van elrakva, majd jól le van hőkezelve. Házi briós, marinált eper, friss eper és házi jázmin tea érkezik mellé."

Szóval ez a máj krémes és selymes, és a gyümölcsös savak tökéletesen kiegészítik. Bár alapvetően ez egy kezdő fogás, nálunk mégis a pont lett az i-re.

A Fehér Szalon elsősorban a hotel vendégeit kényezteti, de külsősöket is örömmel fogadnak. Viszont mindenképpen be kell jelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén:

+36 1 886 6111

[email protected]

Nyitvatartás:

keddtől szombatig 18:00 - 00:00 óráig

hétfőn és vasárnap zárva


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Újranyitott a legendás Kádár Étkezde – a régi hangulatban éledt újjá Budapest ikonikus kifőzdéje
Megőrizték a vendégtér eredeti stílusát, ráadásul még a menü is szinte azonos a régi kínálattal. Megkóstoltuk az étlap régi-új fogásait, és kellemesen csalódtunk az árakban.


Az ikonikus budapesti kifőzde a régi hangulatban éledt újjá, távol a fine dining világától. A Costes-csoport alapítója, Gerendai Károly nem egy nosztalgia-éttermet akart létrehozni, hanem magát a Kádárt hozta vissza, szinte ugyanazzal az étlappal, amellyel 2020-ban búcsúzott.

Régi ízek, változatlan szemlélet

Az étkezdét 1957-ben nyitotta meg Kádár Béla, és több mint hat évtizeden át működött megszakítás nélkül. Utolsó üzemeltetője, Orbán Sándor idején is a friss, házias ételek és a családias vendégszeretet volt rá jellemző.

Klasszikus fogásaik, mint a székelykáposzta vagy a sólet nemcsak a környékbelieket, hanem a turistákat és a taxisokat is vonzotta.

A Kádár mindig arról volt híres, hogy minőségi alapanyagból főztek, nem melegítettek maradékot, és hogy a vendég elégedettsége volt az első.

A Kádár Étkezde régen (Wikipédia)

Megújulás a hagyomány jegyében

A mostani felújítás során a konyhát és a gépészetet korszerűsíteni kellett, a szomszédos lakás megvásárlásával pedig tágasabb lett a tér.

A vendégtér eredeti stílusát megőrizték: a lambéria, a kockás abrosz, a szódás szifon és a falakon a híres törzsvendégek fotói most is ugyanazt a miliőt idézik.

A hagyományos közös asztalok is megmaradtak: aki ketten ül le egy négyfős asztalhoz, ne lepődjön meg, ha mellé telepednek. Ez mindig is a Kádár-élmény része volt.

A hiteles ízekért a régi receptkönyvek mellett a törzsvendégek emlékeire is támaszkodtak.

„A régi receptúrák sokszor hiányosak voltak, ezért a vendégek emlékei segítettek rekonstruálni az ízeket” – mondta Gerendai.

A konyhát nem egy sztárséf vezeti: az ételekért egyszerűen csak Béla úr felel, aki korábban évtizedeken át dolgozott Bíró Lajos mellett, míg a vendégtér hangulatáért és a vendégekkel való kapcsolattartásért Gábor úr, az üzletvezető felel. Ez tudatos döntés volt: hiszen a cél nem az volt, hogy egy séf újragondolja a fogásokat, hanem hogy a régi Kádár ételei és vendéglátása hitelesen elevenedjenek meg.

Így a menü szinte azonos lett a régi kínálattal, és később fokozatosan bővül majd.

Ízek és hangulatok a sajtókóstolón

Amikor belép az ember az ajtón, egy pillanatra nem érti, mi történik vele. Mintha megállt volna az idő, mintha egyszerűen visszakerültünk volna a régi Kádár Étkezdébe. A tágasabb tér azonnal feltűnik, hiszen a szomszédos lakás hozzányitásával jóval kényelmesebb lett az elrendezés, de minden más ismerős: a lambéria, a szódás szifonok, a kockás terítő (szigorúan műanyag borítással), és az étlap, ami pont úgy néz ki, mintha írógéppel készült volna.

A falakon ott sorakoznak a törzsvendégek régi fotói. Egy részük ismerős, de van, aki már a középkorúak számára is talány.

A második meglepetés az árakkal kapcsolatban ér. Olyan kifőzdés árak vannak, amik mellett az ember szívesen ül be bármikor egy ebédre. (Pedig amikor Gerendai Károly neve kerül szóba, az ember nem erre a vendéglátásra asszociál.)

A retro hangulat és az időutazás-élmény pedig még rá is tesz egy lapáttal: izgalmasabb érzés itt enni, mint egy modernre stilizált csárdában.

A választás nem volt könnyű. Sokan (én is) azokra az ételekre mentek rá, amelyeket régen is szerettek a Kádárban.

A két leves közül – maceszgombócos vagy májgombócos – nagyjából mindegy, hogy melyiket kóstolja meg az ember, az alaplé íze kifogástalan volt. A főételek sorában igazi klasszikusok vártak: paprikás csirke, székelykáposzta, töltött paprika, vagy éppen a híres sólet. Utóbbi régen csak bizonyos napokon volt kapható, most viszont minden nap rendelhető, ráadásul öt különféle változatban.

A legegyszerűbb sólet, benne főtt tojásos változat 2870 forintba kerül, de kérhetjük akár sült libacombbal is, ami már 5900 forint.

Én főfogásként a milánói sertésbordát választottam. Nekem ez az étel a jóleső nosztalgia. Nem készítem, nem keresem, de ha egy autentikusnak tűnő helyen meglátom, képtelen vagyok szabadulni tőle, és meg kell kóstolnom.

Őszinte leszek, nem emlékszem rá, hogy ez a Kádárban milyen volt, de merem ajánlani mindenkinek, aki a műfajt kedveli. Nem túl paradicsomos, de nem is túl olajos, igazi komfort kaja, ami után érdemes ledőlni egy fél órára.

A desszertekből most kettő szerepelt az étlapon: aranygaluska és mákos nudli. Mindkettő 1960 forintos áron, ami szintén teljesen baráti. Ezen kívül az italárak sem szálltak el: egy üveg szóda 800 forint, a négydecis szörp 600 forint.

Az ételek ízletesek voltak, mi több: pontosan azok a harmóniák köszöntek vissza, amelyeken sokan felnőttünk, s amelyek minden tökéletlenségükkel együtt az identitásunk részévé váltak.

És az egész hely varázsát is ez adja, hogy nincsenek nagy szavak, nincsenek túlgondolt ételek, hanem őszinte, otthonos fogások, amiket mindenki ismer.

Húsleves maceszgombóccal 1680 Ft
Milánói sertésborda 3170 Ft
Paprikás csirkecomb galuskával 2980 Ft
A nyitás első heteiben ebédidőben várják a vendégeket, de rövidesen reggelivel és vacsorával is bővül a kínálat.

A reggeli magyar klasszikusokat ígér – bundás kenyér, kolbászos tojás, főtt virsli –, estére pedig ugyanaz a házias menü lesz elérhető, mint délben. A későbbiekben elviteles és házhozszállítási lehetőségek is várhatók.

A Kádár több mint kifőzde: egy darab budapesti gasztrotörténelem, amelyhez személyes emlékek és városi legendák kötődnek. A mostani újranyitás iránt hatalmas az érdeklődés – Gerendai elmondása szerint soha nem tapasztalt ekkora várakozást étteremnyitás előtt.

Hivatalos nyitónap: szeptember 26.

Cím: 1072, Klauzál tér 9.

Nyitvatartás: ebédidőben, később reggeli és vacsora is


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Kiváló magyar konyhák Budapesten – 7 étterem, ahol autentikus hazai ízek várnak
Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan nem okoznak majd csalódást.


Ha egy budapestit megkérdezünk, hol szokott igazán jó hazai ízeket enni, nagy valószínűséggel azt feleli, hogy otthon, a családja körében. De mi van, ha épp nincs időnk vagy lehetőségünk otthon főzni, és egy jóféle bablevest vagy marhapörköltet ennénk? Szerencsére Budapesten számos olyan étterem akad, amely a magyar konyha hagyományait, gazdag ízvilágát és szeretettel készült fogásait kínálja. Újházy-tyúkhúsleves, halászlé, libacomb, malacsült, lángos, Gundel-palacsinta, túrógombóc, zserbó… a magyar gasztronómia remekeire gondolva szinte összefut a nyál a szánkban, de hova érdemes beülni, ha szeretnénk valódi házias ízeket élvezni?

A Városliget legendás Gundel Étterme igazi kulináris időutazásra hív, ahol a „Nemzeti 11” ételei Gundel Károly és családja gazdag receptörökségét mutatják be, míg a Parlament közvetlen szomszédságában található Séf Asztala otthonos hangulatával és panorámás teraszával hozza közelebb a klasszikus magyar fogásokat a vendégekhez. A Nagycsarnok galériáján működő Fakanál Étteremben a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene hozza vissza a nagymama konyhájának hangulatát, miközben a történelmi Budai Várban fekvő Főőrség Étterem és Kávéház a Kárpát-medence gazdag ízvilágát kínálja modern tálalásban, elegáns, mégis barátságos környezetben. A belvárosi Lecsó Étterem családi vendéglőként működik, ahol a napi menü és a közel százféle hagyományos magyar étel a vasárnapi ebédek hangulatát idézi, míg a 21 – Magyar Vendéglő a Budai Várban a klasszikus fogásokat kreatívan újragondolt formában tálalja. Végül a Tulipano Étterem családias belvárosi helyszínén a klasszikus magyar fogások kerültek előtérbe, a friss alapanyagok és a bőséges adagok gondoskodnak arról, hogy minden vendég emlékezetes gasztronómiai élménnyel távozzon.

Gundel Étterem

Kevés olyan budapesti hely van, amelynek nevét akkor is ismerjük, ha még sosem jártunk ott – a Gundel pontosan ilyen. Több mint 130 éve várja vendégeit a Városliget szívében, és neve összefonódott a magyar gasztronómia történetével. Alapítója, Gundel Károly, a hazai gasztronómia legendás alakja, aki családjával együtt olyan gazdag receptörökséget hagyott hátra, amelyből több mint 140 étel született. Ezek közül állította össze az étterem a „Nemzeti 11” néven ismert különleges ételeket, amely a magyar konyha sokszínűségét és esszenciáját mutatja be.

Ez a tizenegy ikonikus fogás – a gulyástól a libamájon át a halászléig – a magyar konyha esszenciáját mutatja be, egyszerre őrizve a hagyományokat és közel hozva azokat a vendégekhez.

Természetesen nem maradhat ki a világhírű Gundel-palacsinta sem, amelyet talán mindenki ismer névről, de az igazi varázsát akkor érezzük át, ha ott kóstoljuk meg, ahol a története kezdődött.

Az étlapon a klasszikus ízek elegáns, ünnepi köntösben jelennek meg: a fogas- és pontyfilé, a gyufatésztával tálalt halászlé vagy éppen egy omlós marhapörkölt mind a magyar konyha gazdagságát tükrözik. Nem véletlen, hogy sokak számára a családi ünnepek és különleges alkalmak helyszíne, de a hétköznapokon is megéri betérni. Egy városligeti séta, állatkerti program vagy termálfürdőzés után tökéletes zárása lehet a napnak egy étkezés Magyarország leghíresebb éttermében.

Ha rangsorolni kellene a magyar kedvenceket, a Gundel minden bizonnyal a dobogón végezne – és nemcsak a hagyományai miatt, hanem azért is, mert itt a magyar konyha egyszerre válik gasztronómiai kalanddá és időutazássá.

Séf Asztala

Van valami különösen megnyugtató abban, amikor egy étterem nem akar mást, csak a legjobb értelemben vett otthonosságot nyújtani. A Séf Asztala pontosan ezt adja: magyar klasszikusokat, amelyek mindannyiunk emlékeiben ott élnek, mégis frissen, minőségi alapanyagokból és modern köntösben kerülnek az asztalra. A hely rövid idő alatt vált sokak kedvencévé a belvárosban, és nem csupán a vendégszeretetével, hanem a környezetével is: Budapest szívében, a Parlament közvetlen szomszédságában várja vendégeit.

Az étterem koncepciója Wolf András séf nevéhez fűződik, aki évtizedek óta azon dolgozik, hogy a magyar konyha legkedveltebb fogásai – a gulyás, a nudli, a ropogós lángos vagy éppen a jóféle rántott hús – ne pusztán nosztalgiát ébresszenek, hanem a modern városi étkezés természetes részei legyenek.

Az étlap ennek szellemében alakult: friss péksütemények, kovászos szendvicsek, színes saláták és házias meleg fogások sorakoznak rajta, kiegészítve egy bőséges reggeli kínálattal.

A Séf Asztala különleges atmoszféráját a helyszín is emeli. A Kossuth téri teraszról karnyújtásnyira magasodik a Parlament impozáns épülete, miközben a tér eklektikus házai és a budai oldal panorámája teszi teljessé a látványt. Nem csoda, hogy a helyet nemcsak a turisták fedezték fel maguknak, hanem a környék irodáiból érkező dolgozók és a belvárosi lakók is rendszeresen visszatérnek. Legyen szó egy gyors ebédről,  egy hosszabb beszélgetésről a barátokkal vagy egy séta közbeni megállóról, a Séf Asztala mindig biztos pont, ha valami laktató és otthonos ételre vágynál. Kevés dolog ad nagyobb örömet, mint amikor egy tál gőzölgő leves vagy egy ropogósra sült kedvenc visszahozza a régi, jó emlékeket – miközben új élményt is ad.

Fakanál Étterem

Kevés hely testesíti meg annyira a magyar konyha otthonos hangulatát, mint a Fakanál Étterem. A budapesti Nagyvásárcsarnok galériáján, a nyüzsgő piac fölött bújik meg, ahol a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene együtt idézik meg a hagyományos vendéglátás világát. Belépve rögtön érezni, hogy itt nem pusztán enni lehet, hanem élményt is kapunk: az illatok, a dekoráció, a családias hangulat mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendégek otthon érezzék magukat.

A Fakanál híres arról, hogy a magyar klasszikusokat a legegyszerűbb, legőszintébb formájukban kínálja.

A pultban sorakozó fogások között ott van a rakott krumpli, a töltött káposzta, a frissen sült pisztráng vagy a saját recept alapján készült kolbász – mind olyan ételek, amelyeket mindannyian jól ismerünk, és amelyekhez kedves emlékek kötnek.

Az adagok bőségesek, az ízek ismerősek, és mindezt megkoronázzák a magyar kézműves sörök és pálinkák.

Az egyik legkedveltebb hagyomány a Halászlé Csütörtök, amikor minden a magyar konyha egyik legikonikusabb leveséről szól. A halászlé zománcos fazékban érkezik, mellé túrós csusza pörccel – pont úgy, ahogy otthon szeretjük. Nem véletlen, hogy sok vendég kifejezetten emiatt tér vissza hétről hétre.

A különleges atmoszférát tovább fokozza az élő cigányzene, amely hétfőtől szombatig, délben és kora délután félóránként szól. Ilyenkor a vendégek között gyakran táncra perdülnek vagy éneklésbe kezdenek – egy pillanatra úgy érezhetjük, mintha egy népi mulatságba csöppentünk volna. Ez az élmény a külföldieknek Budapest egyik legautentikusabb oldalát mutatja meg, de a magyar vendégek számára is felejthetetlen hangulatot teremt.

A Fakanál nemcsak nappal vonzó: az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik, így családi összejövetelek, baráti vacsorák vagy akár nagyobb események is otthonra találhatnak itt. Akár egy gyors ebédre ugrunk be a piac forgatagában, akár egy tartalmas programot keresünk zenével és jókedvvel, a Fakanál mindig biztos választás.

Főőrség Étterem és Kávéház

A Budai Vár történelmi falai között, a régi Királyi Palota főőrségi épületében működik a Főőrség Étterem és Kávéház, ahol a magyar konyha klasszikusai méltó környezetben elevenednek meg. Az egykor a királyi testőrség otthonául szolgáló épület ma elegáns étteremként és kávéházként várja vendégeit, ahol a falakon képek és emlékek mesélnek a múlt századok hangulatáról. Aki ide betér, nemcsak egy finom étkezésre számíthat, hanem egy kis időutazásra is: a gasztronómia és a történelem különleges találkozása teszi igazán emlékezetessé a helyet.

Az étlap a Kárpát-medence gazdag ízvilágát mutatja be.

A hideg ízelítő tálon felvidéki sajtok, erdélyi füstölt húsok, mangalica kolbász, házi májas és juhtúrós körözött sorakozik – mindaz, amitől a magyar konyha sokszínű és szerethető. A főfogások között a rántott sertésszűz egyszerre idézi fel a házias konyhák világát és kínál nosztalgikus élményt, míg a hátszín-steak matuzsálem sajtos tört burgonyával és borsmártással a modern gasztronómia és a hagyományos magyar ízek kifinomult ötvözete.

A desszertek sem maradhatnak el: az almás pite vaníliafagylalttal a családi asztalok hangulatát idézi, a Rákóczi túrós a magyar cukrászat nemes hagyatékát viszi tovább, a somlói galuska pedig minden falatban a tradíció ízét adja vissza.

A Főőrség Étterem nem csupán gasztronómiai élményt kínál, hanem kulturális kalandot is. A szomszédos Lovarda időről időre rendezvényeknek és családi programoknak ad otthont. Így egy itt eltöltött délután egyszerre lehet kulináris utazás, történelmi felfedezés és közösségi élmény egyaránt.

Ősszel, amikor a Vár kicsit elcsendesedik a nyári forgatag után, különösen jólesik megpihenni náluk. Egy csésze forró ital vagy egy kiadós magyar fogás mellől a történelem és a gasztronómia találkozása még inkább átélhetővé válik – és pontosan ez az, amiért a hely sokak szívébe belopja magát.

Lecsó Étterem

A Nyugati és a Jászai Mari tér között, a Vígszínház oldalán bújik meg egy hely, ahol a magyar konyha igazi otthonra talált. A Lecsó Étterem 2008 óta várja vendégeit, és azóta is ugyanazzal a küldetéssel működik: visszahozni a nagymamák konyhájának hangulatát, ahol a vasárnapi ebéd illata betöltötte a házat. Ez a „kettő az egyben” vendéglátóhely napközben önkiszolgáló gyorsétteremként működik, este pedig á la carte étteremként, ahol gyertyafény, finom borok és udvarias felszolgálás teszi teljessé az élményt.

A Lecsó titka az egyszerűségben rejlik: semmi fúzió, semmi újragondolás – csak a hagyományos magyar ízek, minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel elkészítve.

Ebédidőben a pultban több mint ötvenféle étel sorakozik, a klasszikus gulyáslevestől a hortobágyi húsos palacsintáig, így mindenki megtalálja a kedvencét. Este, hat óra után pedig közel százféle fogás közül lehet válogatni – olyan étlapról, amelyen a magyar konyha szinte minden szerethető fogása helyet kapott.

Aki egy kis nosztalgiára vágyik, az itt biztosan rátalál: a vadas marha házi zsemlegombóccal, a paprikás csirke, a vörösboros marhapörkölt vagy a túrós csuszával tálalt harcsapaprikás mind felidézi a régi családi asztalok ízeit. De a bátrabbak sem fognak csalódni: a rántott borjúláb, a kakashere pörkölt vagy a csülök Pékné módra azoknak szólnak, akik szeretik a magyar konyha különlegesebb oldalát is felfedezni. És persze nem maradhat el a pacalpörkölt vagy a velős pirítós sem, amelyek minden falatban egy-egy darabka múltat hoznak vissza.

A vegetáriánus vendégek sem szorulnak a rántott sajtra: húsmentes fogások széles választéka várja őket is, hiszen a Lecsó Étterem célja, hogy mindenki otthon érezze magát az asztalnál. A családias hangulat, a tisztességes árak és a belváros közelsége miatt pedig egyaránt ideális hely egy gyors ebédszünethez vagy egy meghitt vacsorához. Ha te is visszavágysz a gyökereidhez, és újra átélnéd a nagymamák főztjének ízvilágát, látogass el hozzájuk, és engedd, hogy a tradicionális fogások visszarepítsenek a régi idők hangulatába.

  

21 – Magyar Vendéglő

A Budai Várnegyed szívében található 21 Magyar Vendéglő egy igazi különlegesség: olyan étterem, amely egyszerre őrzi a magyar gasztronómia hagyományait és ad nekik XXI. századi köntöst.

A tulajdonosok célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol a nosztalgikus ízek újragondolt, izgalmas formában térjenek vissza – mégis megőrizve azt a meghitt érzést, amit a klasszikus magyar konyha adhat.

A 21-ben minden alapanyagot eredeti forrásból szereznek be, és gondosan válogatják össze a fogásokat, hogy a tányérra kerülő ételek egyszerre legyenek ismerősek és meglepőek. Itt a marhagulyás, az Újházy-tyúkhúsleves vagy a halászlé kis piros lábosban érkezik, a hortobágyi palacsinta pedig a megszokottól eltérően könnyedebb töltelékkel és ropogós, sült külsővel nyeri el új formáját. A menü mindig tartogat meglepetést: a somlói galuska vagy a Zuki kézműves fagylalt már önmagukban is emlékezetesek, de a klasszikusok, mint a borjú bécsi, a csirkepaprikás vagy a borjúpörkölt kihagyhatatlanok.

Az étterem nemcsak az ízekben, hanem hangulatában is különleges: egyszerre békebeli és modern, családias és elegáns. A kifogástalan ételek mellé a borlap változó kínálata olyan magyar tételeket vonultat fel, amelyek máshol ritkán vagy egyáltalán nem elérhetők. Ezért egy családi ünnep, egy meghitt randevú vagy egy baráti vacsora során érdemes többféle bort is megkóstolni – hiszen itt az étel és a bor együtt mesél a magyar gasztronómia sokszínűségéről.

A 21 Magyar Vendéglő egyszerre tisztelgés a múlt előtt és merész kísérlet a jövő felé. Egy hely, ahol a klasszikus ízek új életre kelnek, és ahol minden fogás egy-egy emlékké válik – olyan élménnyé, amely miatt újra és újra érdemes visszatérni.

Tulipano Étterem – olasz szívvel, magyar ízekkel

A Tulipano Étterem Budapest belvárosában egy olyan hely, ahol a magyar konyha szeretete és a családi tradíciók találkoznak a modern vendéglátással. A kis vidéki családi étteremből és pizzériából indult történet mára nívós belvárosi étteremmé nőtte ki magát, ahol minden fogás a hagyományos ízeket idézi, mégis a fővárosi közönség igényeire szabva.

A család vidéki gyökereiből merítve, Izsákon működik a Tulipán Café nevű étterem és pizzéria, innen származik az a tapasztalat és tradíció, amely a Tulipano étterem kínálatában is érezhető. Az alapító, a családi örökségre építve, a Turizmus és Vendéglátás szakon szerzett diplomáját követően költözött Budapestre, hogy megvalósítsa álmát. A Parlament és környéke mindig is közel állt a szívéhez, ezért esett a választás erre a csodálatos környékre, ahol a vendégek egy családias hangulatú, mégis igényes helyen élvezhetik a magyaros fogásokat.

A Tulipano Étterem kezdetben a magyar és olasz konyha fúziójával működött, majd pizzériaként is nyitva állt a vendégek előtt. Az évek során azonban világossá vált, hogy a belvárosi közönség elsősorban a hagyományos magyar ízekre vágyik, így az étlap teljesen átalakult, és a klasszikus fogások kerültek előtérbe.

A családi tradíciók és vidéki ízek gondosan vegyítve jelennek meg a modern, á la carte és bisztró kínálatban.

Az étterem beltéri részében 42 fő, a teraszon pedig 10 fő kényelmesen elfér, de a Tulipano házhozszállítással és elvitellel is gondoskodik arról, hogy a magyaros ízek mindenkihez eljussanak.

A Tulipano Étterem nemcsak a turisták körében népszerű, hanem a magyar vendégek számára is igazi kulináris élményt nyújt: minden fogás a hagyományt tiszteli, miközben a belvárosi hangulatban modern és könnyed élményt kínál. Itt a klasszikus magyar ételek újra életre kelnek, és minden látogatás egy emlékezetes gasztronómiai utazássá válik.

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: