Nagyjából 2010 környékén jártam a várost aktívan, élmények után kutatva. Vidékről jöttem Budapestre, és teljesen megbabonáztak a romkocsmák, a régiségekkel telezsúfolt kávézók, a 90-es évekből hátramarad, fiatalok által újra életre keltett eklektikus terek.
Előtte soha nem gondoltam volna, hogy a retro bútorok, a porcelánok vagy a régi csempék a nagymamámtól távol is tűnhetnek természetesnek. Ebben a budapesti közegben érzetem először azt, hogy nem feltétlenül kell mindent újra cserélni. Sőt, a nosztalgikus elemeket szépen lehet vegyíteni az újjal, hogy aztán valami igazán komfortos dolog szülessen belőle.
Amikor pár nappal ezelőtt átléptem a Marumba ajtaját, ismét ez az érzés fogott el:
Egyszerre emlékeztet a belső tér a nagyszüleim otthonára és a romkocsmák fénykorára, jóval letisztultabb és modernebb formában.
A thonet székek, a csipketerítők és a porcelánok kedves vidámsággal egészítik ki a koptatott falakat. Hencz Péter fotográfus AI segítségével készült képei pedig méginkább kihangsúlyozzák azt, hogy a Marumba nem szeretné túlságosan komolynak vagy elegánsnak mutatni magát.
A hely mögött az a hatfős baráti társaság áll, aki a Dob utcában a Közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket felvonultató Dubrumbát, és az előbbiek mellett már egészen az indiai konyháig merészkedő, Széll Kálmán téri Pingrumbát is megálmodta.
A bohém hangulat a harmadik "rumbát" is átitatja, de a koncepció ezúttal a magyar, vagy pontosabban a modern Kárpát-medencei ételek köré épül.
Miközben a menüt lapozgattuk az is világossá vált, hogy zenék tekintetében is vissza szeretnének repíteni az időben. Azok a magyar klasszikusok szóltak, amik a 60-as 70-es 80-as években is üvölthettek egy táskarádióból.
Az étlap felosztása viszont sokkal modernebb. Nem az előétel - főétel dilemma a mérvadó, hanem kistányér és nagytányér közül választhatunk.
Az ételeket Heiszler Olivér kreatív séf segítségével álmodták meg, aki bár sok évet töltött a fine dining világában, jelenleg már sokkal inkább a comfort food irányába húz.
Mielőtt rátérnénk az ételek elemzésére, azért az italokról is ejtenék pár szót.
Ez is igazodik a Kárpát-medence-vidéki tematikához. Így például nem tudunk klasszikus citrusos limonádét rendelni, hanem helyette egy Zöldszőlő fröccsel (1100 Ft), egy Cold brew jeges teával (1100 Ft) vagy egy Eper - csipkebogyó tonikkal (1500 Ft) frissíthetjük fel magunkat.
Az, hogy nagy márkák szénsavas üdítői helyett ilyen izgalmas, alkoholmentes opciókat lehet kapni, az egyik legbiztatóbb előrelépés a gasztronómiában.
A borlapon kisebb pincészetek, natúr-organikus borok találhatóak. Érdemes ilyen helyen barátkozni a natúr borokkal, mert itt ez nem csak a teljesség igénye miatt van erőltetve, hanem ténylegesen a fő csapásvonal.
A kistányérokat bedobtuk középre, de mégsem volt az az érzésem, mintha a "small plate”-ekre épülő helyek csapdájába kerültünk volna.
Rendeltünk Paprikás karfiollevest vajas galuskával (2900 Ft), Mangalica pástétomot tárkonyos mustárral, pirítóssal (3200 Ft) és az ellenállhatatlan Kenyér és zsír (2000 Ft) kombót.
Elsőre ránézésre furcsálltuk, hogy miért érkeztek ekkora kenyerek a húsos zsír mellé, aztán az első falat után megértettük: úgy eteti magát, hogy könnyen elfelejted a falatozás közben, hogy más is van az asztalon.
A pástétom vadabbul néz ki, mint amilyen élmény. Klasszikus májkrémezéseket idéz fel, rengeteg extra ízzel.
De a legkevésbé fotogén karfiolleves lett az abszolút kedvencem. Bár a textúrák teljesen mást adtak, az ízek egy igazán házias levest juttattak eszembe.
A nagytányéroknál volt egy kis vita. A paprikás csirke (Tanyasi csirkepaprikás tojásos galuskával - 4800 Ft) és a rántott hús (
Rántott karaj, burgonya, saláta - 5800 Ft) közül ugyanis rettentő nehéz választani.
Végül mindegyiknél ugyanaz lett a benyomásunk. A hús az csak hús, de minden más körítő elem bombaként robbant a szánkban. A csirke olyan szószban úszott, hogy csatos üvegben, literszámra kellene árulni.
A nagyobb darabokra szaggatott galuska pedig érezhetően kapott egy kis utólagos síkosítást (tejszín, tojássárgája, tejföl és vaj vonja be), aminek hála szinte magától szalad le az ember torkán.
A rántott hús mellé pedig ilyenkor nyáron nem is lehet jobb köretet adni a krémes krumplisalátánál. Az ecetes - cukros saláta pedig szépen frissíti a falatot.
Biztos vagyok benne, hogy a Kelkáposzta főzelék gombafasírttal (3900 Ft) az egyik legmegosztóbb étel. Ha a klasszikus fokhagymás rántás és a szétfőtt zöldség után epekednénk, akkor ne ezt kérjük ki, de újragondolt ételként tökéletes.
A káposzta friss és néhol még roppan, a krumpli pedig külön lepirított elemként kerül a tetejére a fasírttal együtt. Mi nagyon szerettük.
Desszertek közül a Rákóczi túróssal (2300 Ft) és az Almás pitével (2100 Ft) zártuk a sort.
A Rákóczi túrós egy pohárkrémként került elénk. Nyáron ez a forma talán a legjobban fogyasztható.
Az almás piténél pedig ismert kicsit összefacsarodott a szívem, mert ilyet régen a mama sütött.
Úgy sejtem, hogy sokunk mamája.
A Marumba sokak számára lehet tökéletes választás. A harmincasokban és attól fölfele instant emlékeket hoz elő, a fiatalabbaknak meg egy olyan világról mesél, amire pontosan ilyen formában érdemes emlékezni.
A design, a hangulat és az ízek remekül alkotnak egy hangulatos egészet. Nem bánom, ha a külföldiek egy ilyen hely alapján ismerik meg a magyar konyhát.
Nagyjából 2010 környékén jártam a várost aktívan, élmények után kutatva. Vidékről jöttem Budapestre, és teljesen megbabonáztak a romkocsmák, a régiségekkel telezsúfolt kávézók, a 90-es évekből hátramarad, fiatalok által újra életre keltett eklektikus terek.
Előtte soha nem gondoltam volna, hogy a retro bútorok, a porcelánok vagy a régi csempék a nagymamámtól távol is tűnhetnek természetesnek. Ebben a budapesti közegben érzetem először azt, hogy nem feltétlenül kell mindent újra cserélni. Sőt, a nosztalgikus elemeket szépen lehet vegyíteni az újjal, hogy aztán valami igazán komfortos dolog szülessen belőle.
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!
A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.
A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.
A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése
Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.
A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.
A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.
A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.
Gasztronómiai élmények minden ízlésnek
A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.
Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.
A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.
A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.
A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.
A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.
Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.
És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.
A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.
Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.
Több mint cukrászda: a közösség szíve
A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.
A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.
A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.
Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.
Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.
A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.
Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.
A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.
A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!
Kevés dolog esik jobban nyáron, mint egy hosszú séta után beülni valahová a kutyáddal – legyen szó egy hideg limonádéról vagy egy jó ebédről. És mennyivel könnyebb úgy leülni, hogy nem kell azon izgulnod, vajon szívesen látják-e a négylábú társadat is. Szerencsére Budapesten egyre több hely van, ahol nemcsak megtűrik, hanem örömmel fogadják a kutyákat is: friss víz, árnyékos terasz, kedves vendéglátás – sőt, néhol még kutyafagyi is jár.
A Városliget Café & Restaurant a park szívében, a Csónakázótó partján kínál békés menedéket – itt a madárcsicsergés, az élő gitárzene és a nyári koktélok garantálják a nyugalmat, miközben kutyusod is vendégként van jelen. A Centrál Grand Café & Bar elegáns belvárosi brunch-helyszín, ahol a századfordulós irodalmi kávéház hangulata friss reggelikkel és különleges kávékülönlegességekkel találkozik – és ahol a kutyáknak is kijár egy kis figyelem. A Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely egy barátságos, növényekkel teli terasz a Római-part közelében, ahol a klasszikus sütemények és reggelik mellé kutyabarát hangulat társul, így egy rövid kitérővel is megéri beugrani. Végül ott az Evezős Sörkert, a Római-part ikonikus nyári közösségi tere, ahol a hekk, a zene és a Duna-parti szellő mellett hypoallergén jutifalat és kutyafagyi is várja a négylábúakat.
Ha olyan helyet keresel, ahol tényleg együtt pihenhettek – olvass tovább!
Evezős Sörkert – Árnyas menedék a Római-parton
Ha szívesen sétáltok nagyokat a Római-parton, vagy a kutyád imád a Dunában pancsolni, akkor van egy hely, ahol a közös kalandok után mindketten megpihenhettek: irány az Evezős Sörkert! Több mint 40 éve a környék egyik legismertebb találkozóhelye, ahol a hatalmas platánfák árnyékában, a Duna-parti szellőben kortyolhatsz bele a nyári esték hangulatába. Az egykor bádogbódéként induló sörkertet Farkas Lajos álmodta meg még 1983-ban, azóta pedig igazi közösségi térré nőtte ki magát, ahol a gasztronómia, a zene és a baráti beszélgetések adják a program lelkét.
A hangulatos, színes terasz hívogatóan vár mindenkit – és tényleg mindenkit, mert a kutyák is külön figyelmet kapnak.
A négylábú vendégek friss vizet, hypoallergén jutifalatot és kifejezetten számukra készült fagyit kapnak, miközben gazdáik elmerülhetnek a hűsítő italok, a finom street food fogások (mint a smash burger, a mac&cheese vagy a rántott kovászos uborka), és a nyári életérzés örömeiben.
Az Evezős nem csak a felnőtteké és a kutyáké: a gyerekeket animátorok várják kreatív programokkal, a nagyobbakat pedig élő zenés estek – például a Cats Trio vagy a Party Dance Band fellépései – szórakoztatják.
Akár egy spontán sörözésre ugrotok be, akár egy hosszabb családi délutánt vagy baráti vacsorát terveztek, itt nem kell sietni – csak hátradőlni, kortyolni, és élvezni a nyarat. A kutyád sem fog panaszkodni!
Városliget Café & Restaurant – Kutyabarát oázis a főváros szívében
Ha a Városliget a kedvenc úticélotok a közös sétára, futkározásra vagy csak egy kis levegőzésre, akkor van egy jó hírünk: a Városliget Café & Restaurant nemcsak téged, de kutyusodat is szeretettel várja! A park szívében, a Műjégpálya impozáns épületében működő étterem tökéletes megálló, ha megpihennétek egy kör után – és közben finomat ennétek, innátok vagy csak élveznétek a Liget csendes nyugalmát.
A tágas, árnyékos teraszon friss víz és barátságos mosoly jár a négylábú vendégeknek, míg te frissítő limonádék, ínycsiklandó fogások vagy egy jegeskávé társaságában töltődhetsz fel.
A szezonális étlap különleges koktélokat kínál, mint az Ananász Spritz vagy a Melone Daiquiri, a limonádék között pedig olyan különlegességeket találsz, mint a görögdinnye-hibiszkusz vagy a gyömbéres-uborkás kombináció. És ha valami édesre vágysz, ott a pisztácia affogato vagy egy hűsítő fagyikehely.
Szerdától vasárnapig élő gitárzene gondoskodik az aláfestésről a teraszon, vasárnaponként pedig a gyerekek sem maradnak élmények nélkül: animátorok várják őket kézműves programokkal és játszósarokkal a Tavirózsa teremben. A gyerekbarát ételeknek köszönhetően az egész család jól érezheti magát – kutyástul.
Legyen szó egy gyors fagyizásról, egy családi ebédről, vagy egy romantikus vacsoráról a park szélén: itt minden adott egy tökéletes nyári pihenőhöz. És a legjobb az egészben? Négylábú társadat sem kell otthon hagynod.
Cziniel Cukrászda és Találkozóhely – Édes pillanatok két (vagy négy) lábon
A Római-parti séták egyik legjobb kitérője a Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely, ahol nemcsak a sütemények illata hívogat, de a kutyádat is örömmel látják.
Ez a barátságos, családias hangulatú hely igazi közösségi tér, ahol két- és négylábú vendégek egyaránt otthon érezhetik magukat.
A Nánási úton található cukrászda idén nyáron egy még hangulatosabb, természetközelibb szabadtéri térrel bővült: stílusos bútorok, árnyas napernyők és gondosan válogatott növények gondoskodnak a pihentető atmoszféráról.
Akár reggeliznétek egy jót, akár délutáni sütizésre vágytok, a Cziniel remek választás. A klasszikus magyar sütemények mellett – mint a dobostorta, a zserbó vagy az isler – francia krémes, Sacher szelet, sőt mentes, vegán és paleo finomságok is várnak. A kínálat naponta frissül, a pult tele van teasüteményekkel, tortaszeletekkel és sós falatokkal, de smoothie-k, szendvicsek, tojásos fogások és forró italok is színesítik a reggelizőélményt.
Bár a Római-parti sétányról egy kis kitérőt igényel, a Cziniel élménye bőven megéri: egy szelet süti, egy csésze kávé és a madárcsicsergés mellett nyugodtan megpihenhettek a megújult teraszon, kiskedvencetek társaságában.
Ráadásul a napokban Budakeszin, a korábbi legendás Gesztenyés Nagyvendéglő épületében megnyílt új egységüknek köszönhetően már két helyen is kutyabarát terekkel és kerthelyiséggel várnak benneteket.
A nyári napokon pedig nincs is jobb, mint egy laza brunch a barátokkal, vagy egy kis közös idő a családdal ebben a békés, árnyas helyen.
Centrál Grand Café & Bar – Elegáns megálló a belváros szívében
A Centrál Grand Café & Bar igazi belvárosi klasszikus, ahol nemcsak a kávé és a kultúra találkozik, hanem a kutyabarát szemlélet is természetes része a mindennapoknak.
A Ferenciek tere közelében, a Károlyi Mihály utcában található történelmi kávéház nemcsak egy stílusos reggeli vagy délutáni beszélgetés tökéletes helyszíne, hanem egy olyan pont a város szívében, ahol a kutyád is vendégként élvezheti a pillanatot.
A barátságos, növényekkel övezett terasz egy nyüzsgő városi térre néz, mégis kellemesen elszeparált – tökéletes pihenő egy kutyasétáltatás után. A négylábú vendégeket friss vízzel és szeretetteljes figyelemmel fogadják, miközben a gazdik hátradőlhetnek egy jeges kávé, egy különleges cappuccino vagy egy hűsítő limonádé mellett. A kínálatban nemcsak kiváló reggelik és brunch fogások szerepelnek, hanem igazi gasztroélmények is: a Centrál Benedict vagy a Shakshuka egy kis francia és közel-keleti ízt csempésznek a reggelekbe, a Central Brunch Tower pedig látványos tálalásával varázsolja különlegessé a közös étkezéseket.
A desszertpult is megér egy misét: a levendulás krémes, a Centrál képviselőfánk, vagy a rózsavizes „Léda könnye” minden édesszájú vendég szívét megdobogtatja. A különleges ízesítésű kávék – mint a pisztáciás fehércsokoládés vagy a Creme Brulee cappuccino – pedig tovább fokozzák az élményt.
A Centrál nemcsak egy étterem, hanem élmény: élő zene kíséri a reggeleket és estéket, legyen szó nyugodt olvasásról, egy üzleti megbeszélésről vagy egy romantikus vacsoráról. És a legjobb az egészben? Mindezt a kutyád is veled élvezheti.
Akár a városligeti fák alatt pihennél meg, akár a városban vagy a Duna-parti szellőben üldögélnél, jó tudni, hogy egyre több helyen gondolnak kiskedvencedre is. Hiszen a közös élmények nemcsak a gazdit, hanem a kutyust is boldoggá teszik – és nincs is jobb, mint együtt élvezni a nyár legszebb pillanatait.
Kevés dolog esik jobban nyáron, mint egy hosszú séta után beülni valahová a kutyáddal – legyen szó egy hideg limonádéról vagy egy jó ebédről. És mennyivel könnyebb úgy leülni, hogy nem kell azon izgulnod, vajon szívesen látják-e a négylábú társadat is. Szerencsére Budapesten egyre több hely van, ahol nemcsak megtűrik, hanem örömmel fogadják a kutyákat is: friss víz, árnyékos terasz, kedves vendéglátás – sőt, néhol még kutyafagyi is jár.
A Városliget Café & Restaurant a park szívében, a Csónakázótó partján kínál békés menedéket – itt a madárcsicsergés, az élő gitárzene és a nyári koktélok garantálják a nyugalmat, miközben kutyusod is vendégként van jelen. A Centrál Grand Café & Bar elegáns belvárosi brunch-helyszín, ahol a századfordulós irodalmi kávéház hangulata friss reggelikkel és különleges kávékülönlegességekkel találkozik – és ahol a kutyáknak is kijár egy kis figyelem. A Cziniel Római Cukrászda és Találkozóhely egy barátságos, növényekkel teli terasz a Római-part közelében, ahol a klasszikus sütemények és reggelik mellé kutyabarát hangulat társul, így egy rövid kitérővel is megéri beugrani. Végül ott az Evezős Sörkert, a Római-part ikonikus nyári közösségi tere, ahol a hekk, a zene és a Duna-parti szellő mellett hypoallergén jutifalat és kutyafagyi is várja a négylábúakat.
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!
Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.
„Kapu Tibor űrkutat ás!”
- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.
A bejegyzésből az is kiderül, hogy nem véletlenül olyan sötét a szóban forgó fagyi, mint az űr:
„Kolumbiai dark csokoládé fagyi a mai nap tiszteletére”
- tette hozzá a cukrász, akinek Somlói revolúció nevű tortája 2014-ben lett Magyarország tortája, öt éve pedig ő készítette az éppen hazánkban tartózkodó Will Smith születésnapi tortáját.
Közben Kapu Tibor több mint egynapos utazás után sikeresen dokkolt csütörtökön a Nemzetközi Űrállomáson, majd nem sokkal később első magyarként át is léphetett az ISS-re. A kutatóűrhajós azóta már rövid beszédet is mondott magyarul a fedélzeten:
Megihlette az egyik székesfehérvári cukrászdát Kapu Tibor űrutazása. Damniczki Balázs a Facebookon jelentette be, hogy a második magyar űrhajós tiszteletére különleges fagyit készítettek.
„Kapu Tibor űrkutat ás!”
- írta a posztban Damniczki Balázs. A Damniczki Cukrászda tulajdonosa nem beszélt mellé, ugyanis a különleges fagylalthalom tetején egy apró űrhajós és egy ásó látható.
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!
A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.
A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.
A Gesztenyés Nagyvendéglő újjászületése
Az új Cziniel a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott helyet. Ez az 1902-ben épült ingatlan sokáig a közösségi élet központja volt, többek között ezért is vásárolta meg a cég 2024 tavaszán. A cél az volt, hogy a teljes felújítás után, új arculattal és friss kínálattal, de a már jól ismert czinieles vendégszeretet jegyében élesszék újjá a helyet.
A felújítás 2025 januárjában kezdődött, és a padlótól a tetőig mindent érintett. Több mint 500 négyzetméternyi burkolatot cseréltek, és több mint egy kilométernyi új vezetéket húztak be. A teljes gépészetet és a konyhát is lecserélték, gyakorlatilag csak a falak maradtak érintetlenül.
A külső és belső tér is megújult. A főbejárat felől egy hatalmas, árnyékos kerthelyiség várja a vendégeket száz ülőhellyel, gyereksarokkal és kinti italpulttal.
A Szanatórium utcai bejáratnál pedig egy hangulatos fagylaltterasz kapott helyet. Az épületbe lépve egy modern, világos télikertbe érkezünk, ahol kandalló is gondoskodik a meghitt hangulatról. A kávéház szívében egy 14 méteres pultrendszer került kialakításra, hogy a több mint 50 féle süteményt könnyen átláthassuk, és az elviteles rendelések is gyorsan elkészüljenek. Az emeleten lounge hangulatú rész, kanapék és egy családbarát gyereksarok várja a vendégeket. A megújult belső tér tökéletesen illeszkedik a találkozóhely koncepcióhoz.
Gasztronómiai élmények minden ízlésnek
A Cziniel Budakeszi gasztronómiai kínálata rendkívül sokszínű, minden napszakhoz és hangulathoz igazodik.
Klasszikus és különleges reggeliktől kezdve izgalmas brunch fogásokon át, könnyű saláták, tartalmas melegételek, házi fagylaltok, különleges kávék és több mint 50 féle sütemény is helyet kapott a menüben.
A kínálat kialakításakor fontos szempont volt, hogy a római-parti Cziniel mintájára a klasszikus reggelik mellett trendi brunch fogások is elérhetőek legyenek, hogy a fiatalabb célcsoportot is megszólítsák. A könnyedebb, nyári, egészségesebb fogások, mint például a tartalmas saláták is hangsúlyosak, de természetesen a laktatóbb ételek kedvelői is megtalálják a számításukat.
A Cziniel Bécsi szelet és az újragondolt rakott kel is felkerült az étlapra.
A hétvégi családi ebédekre külön figyelmet fordítottak, így minden szombaton és vasárnap házias menüvel várják a vendégeket: topfban tálalt, gazdag húsleves házi grízgaluskával, rántott hús krémes burgonyapürével és uborkasalátával.
A sütemények terén pedig tényleg igazán széles a választék. A házi krémes mellett a francia krémes és belga csokis krémes sem hiányozhat, ahogy a klasszikus tortaszeletek, mint az Eszterházy, Sacher és Dobos torta sem. Emellett a francia desszertek, például a karamellás körte mousse és a különleges Cziniel szelet is megtalálható itt.
Fontos szempont volt a mentes desszertek kínálata is, így glutén-, cukor-, tejfehérjementes, vegán és paleo sütemények is kaphatók.
És ha az édességek mellett a sós falatokban is kifejezetten erősek: a klasszikus pogácsák, mint a sajtos, tökmagos és tepertős mellett a szárított paradicsomos pogácsájuk is remek.
A Cziniel már reggel 8-tól várja a vendégeket a gazdag brunch választékkal, és este 8-ig tart nyitva.
Így bármikor be lehet térni hozzájuk, legyen szó reggeli rohanásról, délutáni kávézásról, spontán randiról, családi programról, vagy csak egy gyors sütiről. A hely ideális egy megbeszélésre, családi délutánra, vagy akár egy rövid felfrissülésre biciklizés közben is.
Több mint cukrászda: a közösség szíve
A Cziniel Budakeszi nem csupán egy cukrászda, hanem egy igazi találkozóhely, ami a helyi közösség kedvelt pontjává válhat. Az Eventrend Group célja, hogy a hely a budakeszi közösségi élet központja legyen.
A tervek szerint havonta rendszeresen szerveznek gyerekprogramokat, mint például marcipán kézművességet vagy hüllősimogatót, és alkalmanként élőzene is színesíti majd a kínálatot.
A gyerekek mellett pedig a fiataloknak, családoknak és nyugdíjasoknak is szeretnének ingyenes, közösségépítő programokkal kedveskedni.
Helyet adnak majd helyi művészeti kiállításoknak, koncerteknek, és civil szervezetekkel együttműködve biztosítanak lehetőséget új élmények megszerzésére.
Az egyedi ajánlatokkal és kedvezményekkel teli Cziniel applikáció pedig még személyesebbé teszi a vendégélményt, ezért igazán megéri letölteni.
A Cziniel missziója egyszerű: olyan helyet teremteni, ahol jó lenni. Ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol a felszolgálók ismerik a vendégeket, és ahol a "szokásos" kávéval vagy süteménnyel kényeztetheti magát az ember.
Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Group-hoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Városliget Café, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, a Carlton Hotel Buda Castle üzemeltetése, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.
A Cziniel neve régóta ismert a vendéglátásban. Az üzemeltető, az Eventrend Group a római-parti egység sikere után döntött úgy, hogy Budakeszin nyitja meg a Cziniel második egységét.
A cégcsoport több mint harmincéves tapasztalata nemcsak a megbízható minőséget jelenti, hanem azt a törekvést is, hogy olyan tereket hozzanak létre, ahol jó beszélgetni, találkozni, időt tölteni. Mert hisznek benne, hogy az életre szóló pillanatok gyakran épp az ilyen hétköznapi terekben születnek.
Regisztrálj, vagy lépj be, hogy tovább tudd olvasni a cikket!