A világ 10 legbrutálisabban hízlaló étele
Ha utaztok, figyeljetek oda, hogy mit esztek külföldön! Sokszor hallani, hogy az Egyesült Államokban, a hatalmas adag ételek, a nagyarányú elhízottság és a különböző gyorsételek hazájában készítik és fogyasztják a világ leghizlalóbb ételeit, de ez tévedés. Egyetlen amerikai étel sem szerepel ebben a 10 artériaelzáró, hizlaló ételt tartalmazó listában.
Acarajé, Brazília
Tudod, mi az, ami nem tesz jót a szervezetednek? A pálmaolaj. Egy evőkanálnyi közel 7 gramm telített (szaturált) zsírt tartalmaz, ami elég elkeserítő, mivel a telített zsír nagyban felelős az ételek jó ízéért. A brazil acarajé labdává formázott fekete szemű borsókból készül, amit pálmaolajban sütnek ki, tölteléke pedig a vatapa és a caruru (ezek fűszeres krémek, amit szárított garnélából és őrölt kesudióból készítenek... még több pálmaolaj hozzáadásával).

Churros, Spanyolország
A spanyolok nem ismerik az unalmas reggeliket müzlivel és sovány tejjel. Spanyolországban népszerű egy tál churros-szal indítani a napot. Az olajban sütött tésztát először cukrozott fahéjba forgatják, majd forró csokoládéba. Ez aztán egy igazi reggeli cukorbomba!

Poutine, Kanada
Önmagában a burgonya egy viszonylag egészséges, keményítőben gazdag étel. De Kanadában ebből készítik a poutine-t, ami cheddar sajtba és mártásba burkolt sült hasábburgonya. Ez az étel annyira népszerű, hogy Kanadában még a Burger King-ben is árulják, ahol (a gyorsétterem tápértékre vonatkozó információja szerint) egy adag 740 kalóriát és 41 gramm zsírt tartalmaz. És ez csak a hagyományos változat. Az éttermek számos változatát kínálják ennek az ételnek. A tripla húsosban chipotle fűszeres disznóhús, füstölt szalonna és olasz kolbász van. A ’Nacho Grande’ verzióban házi chili, szósz, guacamole, tejföl és jalapeno paprika van, a baconös sajtburgeresben pedig kiváló minőségű darált marhahús, füstölt szalonna és sajt szósz.

Khachapuri, Grúzia
Tányérról enni olyan unalmas. Képzeld el, milyen lenne, ha az ételt tányér helyett inkább egy kenyérhajón szolgálnák fel, ráadásul úgy, hogy ezt a „hajót” olvasztott sajttal töltenék meg. A grúzok így alkották meg a khachapurit. A hajó alakú kenyeret olvasztott sajttal töltik, feltétként pedig tojást és egy darab vajat tesznek rá.

Nutella crêpes
Mindössze két evőkanál édes, csokoládés Nutella 200 kalóriát tartalmaz, ebből 110 zsírból származik. Ha már a mogyorókrém kanalazása üvegből nem okoz elég örömet, akkor irány Franciaország, a nutellás palacsinta hazája. Ott az utcai árusoknál és éttermekben is készítik a vajon sült vékony palacsintákat, amiket zseb alakúra formáznak, és mogyorókrémmel töltik. Az élvezetek fokozására sokszor még porcukorral is megszórják és tejszínhabbal díszítik a kész palacsintákat.

Aligot, Franciaország
Hallottad már azt a sztereotípiát, hogy a francia nők nem híznak? Nehéz elképzelni, hogy ez hogyan lehetséges, ha olyan ételeket készítenek az ország L’Aubrac régiójában, mint az aligot. Ez egy burgonyapüréből, vajból, tejszínből, olvasztott sajtból készült sűrű, laktató étel fokhagymával fűszerezve. Egy kalóriaszámláló weboldal szerint egy evőkanál aligot a napi telítettzsír-adag 6%-át tartalmazza.

Sült Mars csoki, Skócia
A sült hal és a sült krumpli után mi lehetne a legjobb desszert Skóciában? Egy Mars szelet, természetesen olajban sütve. Ki ne szeretne megenni egy szelet olvadozó csokoládét ínycsiklandozó, ropogós bundában? A Mars gyártó cég azonban nem érzi úgy, hogy az olajban kisütött édesség összhangban lenne az „egészséges és aktív” életmódot támogató arculattal. Végül is senki nem mondja, hogy a csokoládés édességek egészségesek.

Jalebi, India
Persze a sült tészta önmagában egészségtelen, de Indiában ezt még tovább fokozták. A jalebi egy olajban kisütött tészta, amit aztán cukorszirupba mártanak. A cukrozott csavart édességet már csak egy kevés porcukor teheti még édesebbé.

Calzone, Olaszország
Tudtátok, hogy egy hagyományos calzonéhoz ugyanannyi tésztát használnak, mint egy egész pizzához, ami azt jelenti, hogy egy adag négy személyre készül? A legtöbben úgy gondolják, hogy az egész ízletes calzone egyedül az övék. Ez a pizzánál is egészségtelenebb, de annál finomabb étel Olaszország Campania régiójából származik. Egy könnyen fogyasztható, zsebszerűen félbehajtott tésztába paradicsomot, mozzarellát és bármilyen hagyományos pizza feltétet töltenek és forrón tálalják.

Rámen, Japán
Az utóbbi években tett szert növekvő népszerűségre ez az étel (és nem a kiszárított, instant pohárleves-féle rámenről van szó). A rámen egy tradicionális japán tésztaleves húsokkal és zöldséggel. Alapvetően a levesek egészségesek, de sajnos maga az alaplé - amit gyakran marhahúsból készítenek zsír és olaj hozzáadásával - elég nagy adag zsírt tartalmaz még akkor is, ha a tészta nem olajban sült.

forrás: Huffington Post
Ha érdekes volt a lista, nyomj egy lájkot!