A tél legmenőbb édessége: gumisüti
A gumisüti receptjét és a képeket Csorba Anita Ízemlékek könyve című süteményrecept-gyüjteményében található.
A gumisüti elkészítése látszólag bonyolult, viszont nagyon hamar végezhettek vele. Lépésről-lépésre, rétegenként olvashatjátok a leírást.
Természetesen a színeket variálhatjátok a hangulatotok, az alkalom vagy akár a teríték színe szerint.
Anita stílusos fekete-fehér verzióban készítette el a négyrétegű sütemény 3-4. rétegét.
Következzen tehát a gumisüti!
6 tojás
3 csomag vaníliás cukor
100 g porcukor
600 ml víz
4 csomag zselatin (4×20 g)
2 evőkanál kakaó
1 nagy doboz tejföl (összesen 5 dl)
200 ml meggylé
Elkészítés
Az első réteg
Válassz szét 3 tojást, a sárgáját keverd habosra 1 csomag vaníliás cukorral és 5 evőkanál porcukorral. Forralj fel 150 ml vizet, és tegyél bele 1 csomag zselatint. Várd meg, míg picit kihűl. Amíg vársz, a 3 tojásfehérjét verd kemény habbá, és keverd hozzá óvatosan a tojássárgájához.
Keverd össze a tojásos keveréket a zselatinos vízzel. Öntsd bele egy magas falú edénybe, hogy körülbelül 1-2 cm vastag réteget kapj. Rakd be a hűtőbe dermedni.
A második réteg
A második réteg tulajdonképpen az első réteg variációja, ugyanúgy készül, annyi különbséggel, hogy a zselatin hozzákeverése előtt keverd bele a kakaóport. Ha az első réteged megdermedt, ráöntheted a másodikat, és mehet vissza a hűtőbe.
A harmadik réteg
Keverd össze a tejfölt 5 evőkanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral. Forralj fel harmadszorra is 150 ml vizet, keverj hozzá 1 csomag zselatint, és ha picit kihűlt (ez fontos, különben összerántja a zselatint a hideg, és furcsa szálak lesznek benne), óvatosan keverd a tejfölös keverékhez. Vedd ki az előző két réteget a hűtőből, és öntsd a tetejére.
A negyedik réteg
150 ml vizet és 200 ml meggylevet forralj fel, és tegyél bele 1 csomag zselatint. Én ezt színeztem meg egy kevés fekete ételfestékkel. Vedd le a habot, és öntsd rá az első három rétegre.